Alla inlägg under juli 2014

Av enkakaiugnen - 15 juli 2014 08:00

   

Det här är mitt bästa recept på sockerkaka och det finns här sen innan, men inte i rund form. Om nu det spelar någon roll? Den är hur som heslt värd att nämnas igen här, för det är ofta som sockerkakorna inte blir som man tänkt sig, i alla fall i min värld. Det här receptet har ett lite annat tillvägagångssätt och dessutom en massa smör och tre ägg som hjälper den på traven. Här är receptet, kommer inte ihåg ursprunget dessvärre. Hen gjorde i alla fall ett finfint jobb!


Den godaste sockerkakan 1 st

200 g rumsvarmt smör    

2,5 dl strösocker

3 ägg

4 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

1 tsk vaniljsocker

1 dl mjölk


Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader.

1. Vispa smör och socker krämigt.

2. Tillsätt äggen, ett i taget och rör in dem i smeten.

3. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker och tillsätt det.

4. Tillsätt sist mjölken och rör snabbt samman allt till en jämn smet.

5. Häll smeten i en smord och bröad form.

6. Grädda i 35-40 min.

 

Av enkakaiugnen - 13 juli 2014 22:56

   

Efter en vecka där solen visat sig nästan konstant och badstranden hägrat så blev det regn idag på eftermiddan. Regn brukar innebära kakor i ugnen och idag var inget undantag. Det fick bli några klassiker, bondkakor, sockerkaka och chokladsnittar bland annat. De blev riktigt goda med mycket chokladsmak. Jag har knappt några chokladkakor hemma nu, men är grymt sugen på choklad. Någon som vill dela med sig av ett favoritchokladrecept? Gör det! För övrigt så är jag så väldans glad över finfatet som kakorna ligger på! En present från Frida och Emmeli som jag fick bara sådär för att dom hittat det på en loppis. Det är kärlek det! Här är receptet, från tidningen Hembakat.


Chokladsnittar med pärlsocker Ca 60 st

200g rumsvarmt smör

2 ½ dl strösocker

5 dl vetemjöl

4 msk kakao

1 tsk bakpulver

1 msk vaniljsocker

1 ägg


1 ägg till pensling

Pärlsocker


Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader.

1. Skär smöret i mindre bitar och lägg i en bunke.

2. Häll i resten av ingredienserna och blanda ihop till en smidig deg, man får knåda ett tag för att få bort smöret.

3. Dela degen i 4 lika stora bit och rulla dem till längder. Använd mjöl om det blir för kletigt.

4. Lägg rullarna på en plåt med bakplåtspapper och platta ut dem. Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.

5. Grädda i ca. 15 minuter. Låt dem vila lite men skär dem medan de är varma. Skär i sneda bitar.

Klart!

   

Av enkakaiugnen - 11 juli 2014 08:30

   

En lite för omständig kaka egentligen. En sån där det ska malas och hackas och rivas och smältas, alldeles för jobbigt om man ska vara ärlig. Man bakjävulen har hoppat på mig igen och jag har bakat för allt jag är värd senaste dagarna. Inte så roligt i bloggväg tyvärr, eftersom jag bara bakat sånt som jag redan lagt upp. Favoriterna har fått sig en omgång. Men det här är helt nytt. Och trots rivandet och malandet och allt det andra ståhejet så var den ändå värd att jobba lite för. En kaka som smakar det mesta blev det, med bittarmandel, citron, mandel, muscovadosocker och hallon. Här är receptet, ursprungligen ur en Allerstidning (tror jag...)


Hallon- och mandelrutor ca. 20 st halvsmå

150 g smör

2 ägg

2 dl socker

3/4 dl muscovadosocker (eller brun farin)

4 droppar bittermandelarom

75 g vit choklad

3 dl mandelmjöl

2 dl vetemjöl

2 tsk vaniljsocker

1 tsk bakpulver

finrivet skal från 1 citron

2 dl grovt hackad mandel


3 dl hallon


Gör så här:

Sätt ugnen 175 grader.

1. Smält smöret och ställ åt sidan. Smörj och mjöla en fyrkantig form, ca. 20x20 cm.

2. Hacka chokladen i små bitar.

3. Vispa ägg, socker och muscovadsocker vitt och pösigt.

4. Rör ner bittermandelarom, smör och övriga ingredienser förutom vetemjölet och hallonen, i äggvispet.

5. Sikta ner vetemjölet och rör ihop till en jämn smet.

6. Häll smeten i formen och strö hallonen över.

7. Grädda i ca. 35-50 minuter långt ner i ugnen. Kolla att kakan är klar, annars kan man grädda en stund till. För mig tog det runt 50 minuter, trots att receptet sa 30-35 minuter. Kan ju bero på ugnen till exempel, så man får prova sig fram lite. 50 minuter var lagom för mig, då blev kakan ordentligt gräddad igenom.

Låt den svalna lite och slär sedan i rutor. Klart!

   


Av enkakaiugnen - 10 juli 2014 00:14

   

En jättegod och snabbgjord kaka med ingredienser man ofta har hemma. Ger knappt någon disk heller. Ett sommarmåste helt enkelt!


Snabba müslikakor Ca 20 st små

100 g smör
2 dl müsli eller havregryn (müslirecept finns här)
1 1/2 dl vetemjöl
1/2 dl socker
2 msk sirap
1 tsk bakpulver


Gör så här:

Sätt ugnen på 175°C.
1. Smält smöret i en kastrull. 
2. Blanda i müsli eller havregryn, vetemjöl, socker, sirap och bakpulver. 
3. Forma smeten till bollar, ca 20 st, och platta till på bakpappersklädda plåtar. 
4. Grädda i mitten av ugnen ca 10 minuter, eller tills kakorna är gyllene.

 Klart!

 

Av enkakaiugnen - 8 juli 2014 23:53

Ett nytänk i grillsammanhang från tidigare somrar - vattenmelon, feta, oliver, jordgubbar och tomater. Enkelt, när man väl vet det...

    

Har samlat på mig lite matinspiration senaste veckan. Fått upp ögonen för färsk broccoli, kikärter, bönor och chiafrön bland annat. Nyttigt så man ramlar av pinnen, dessutom kul att testa nya saker. Det är konstigt det där med hur man går i sina matspår och inte förnyar sig så ofta. Eller är det bara jag? Jag har ätit broccoli hur många gånger som helst, men aldrig i färsk form. Säger kanske något om hur mat produceras och hur man ser på den... Broccoli har till exempel alltid varit fryst och förkokad i min värld, tills nu.

Chiafrön var också en höjdare att testa. Jag har sett dem lite här och där, men aldrig testat själv. Så i fredags, sommarens första riktigt soliga, så bjöd Lisa på en brakfrukost i solen utanför sin stuga. Jag blev så sjukt matinspirerad. Chiapudding med mandelmjölk, rödbetsjuice och frukt, ägg och avocadomackor - ja det mesta fanns. Det är ju riktigt roligt att äta hos någon annan och prata mat sådär. En sak som slog mig kvällen innan var vad olika mat man äter till middag. Flera rätter som vi pratade om hade jag inte en susning om vad det var - också väldigt inspirerande. Då blir jag ivrig, då kliar det i fingrarna. Jag vill testa, NU! Har därför under denna helg ätit två färska broccolihuvuden. Chiafrön är på ingång och puddingen med dem. Men det vore ju roligt att göra något mer av det här middagspratet - av bristen på variation i vardagen. Den drabbar i alla fall mig.

Man kanske kan mejla varandra matlistor? Vad äter du i veckan? Eller vad åt du förra veckan? Allt handlar ju om att testa, köpa hem och prova. Bryta köttfärssåsmönstret - eller monstret snarare.

Hur gör ni för att variera maten? Var hittar ni inspiration? Har ni någon ny maträtt eller ingrediens som ni just fallit pladask för?


En av mina inspirationskällor förutom matprat med vänner är pickipicki som lagar mycket annorlunda mat och skriver på ett härligt sätt om det. Det finns dessutom en hel del matsedlar där med spännande innehåll.

En annan är chiliconkarin som lagar det mesta och får det att se både gott och enkelt ut.

Har ni fler att fylla på med?

Resor kan ju ge enormt mycket matinspiration! För två år sedan var vi i Nice, en helt fantastisk stad på alla sätt. Köpte med mig smaksatt socker och kryddor hem bland annat. Och fick ett sug efter crème brûlée som jag numer kan bota tack vare min s.k skärbrännare...

 

Eftersom det här inlägget egentligen skulle handla om en god och lättbakad sommarkaka men den väldigt sommarbortglömda frukten kiwi, så kommer länken till det inlägget här. Och bilden.

 

Av enkakaiugnen - 2 juli 2014 23:30

     

När jag började baka och blogga för några år sedan så blev det sällan några bullar gjorda. Då skulle allt gå fort. Helst skulle det vara recept som man rörde ihop i en kastrull, hällde i någon typ av form och sedan gräddade. Alternativet var att baka mjuka kakor där man vispade ner allt i bunken med elvisp. Effektivitet när den är som bäst.

 

Jag gillade alltså inte bullbaken just för att det tog sån tid. Jag handknådade alltid degen vilket gjorde det hela ännu värre. Tills jag fick en köksassistent och det första hindret var borta.

Så tips 1: använd någon form av maskin till degen.

Tips 2 är att lyssna på p3. Det finns så sjukt många bra program där. Morgonpasset (det vanliga), Christer och Morgan rapporterar, p3 Dokumentär, Lilla Al-fadji, Mammas nya kille, Torehammars vecka och en hel massa annat. Jag spelar nästan alltid Morgonpasset i bakgrunden. Sommarpratarna är ju också en klassiker.


Tips nr 3 är viktigast och det avgörande. Gör inte bara en sorts bullar när du ändå håller på, gör flera! Jag gör nästan alltid så, mest för att få prova olika fyllningar och få olika sorters bullar på slutet. De här bullarna gjordes t.ex samtidigt som Syltbullar med jordgubbsfyllning och Päron- och kanelbullar. Men man kan ju använda vilka fyllningar som helst egentligen. Gör krämbullar av ena halvan och blåbärsgifflar av den andra. Eller gör rabarberbullar av 1/3, mandelmassabullar av 1/3 och äppelknyten av 1/3. Man kanske får lite olika gräddningstid, men det är bara att hålla lite extra koll på färgen på bullarna. Det gör det hela mycket roligare i alla fall! Och det är ju strålande effektivt. Alla glada.

   

Kanelbullar med philadelphiaost Ca. 40 st

50 g jäst

7 dl ljummen mjölk

150 g smör

2 ägg

1 ½ krm salt

1 ½ dl strösocker

1 tsk mald kardemumma

16-17 dl vetemjöl


Kanelkräm:

150 g mjukt smör

200 g philadelphiaost

3 dl florsocker

3 tsk vaniljsocker

4 tsk malen kanel


Ägg till pensling

Mandelflarn och/eller pärlsocker

 

Gör så här:

1. Smula ner jästen i en bunke och häll på lite av mjölken. Rör ut jästen.

2. Häll i resten av mjölken och övriga ingredienser, förutom mjölet.

3. Tillsätt mjölet lite i taget och arbeta ihop till en smidig deg.

4. Jäs under bakduk i ca. 30 minuter. Gör kanelkrämen under tiden.

 

Kanelkräm:

Vispa ihop ingredienserna med en elvisp.

 

5. Dela degen i två delar och kavla ut dem till rektanglar, inte alltför tunt.

6. Bred kanelkrämen på degen.

7. Rulla ihop rektanglarna till två rullar och skär dem i ca. 1-2 cm tjocka skivor. Lägg i bullformar på en plåt eller i en muffinsform. Låt jäsa under bakduk i ca. 40 minuter.

Sätt ugnen på 250 grader.

9. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda bullarna i 7-10 minuter så de får lite färg.

Låt dem kallna på ett galler och ät dem lite småvarma med mjölk till.

 

Av enkakaiugnen - 1 juli 2014 08:15

 

Ibland orkar man inte baka matbröd som ska jäsas på tvären och bredden och kavlas och vändas. Då är det här ett bra och smakrikt alternativ. Det finns en hel del såna här limpor här på bloggen nu, ett tag var jag helt tokig i dem. Det är ett tag sedan nu. Här är hur som helst en ny variant på en snabbakad filmjölkslimpa med massor av frön och morötter. Receptet är ur tidningen Hembakat. Lättbakat och lättätet.


Mörk limpa med morötter och frön 2 st

1 dl solrosfrön

1 dl linfrön

½ dl sesamfrön

1 dl rågkross

1 ½ tsk bikarbonat

1 ½ tsk salt

½-1 dl mörk sirap

1-2 morötter, finrivna

4 d grovt rågmjöl

2 dl fiberhavregryn

8 dl vetemjöl

1 liter filmjölk


Gör så här:

Sätt ugnen på 180 grader.

1. Blanda ihop frön, rågkross, bikarbonat och salt i en bunke.

2. Rör i resten av ingredienserna och blanda ihop till en kladdig deg.

3. Fördela degen i två limpformar (man kan forma dem till limpor på en plåt med bakplåtspapper också även om det är lite mer pyssel med det). Strö över lite havregryn.

4. Grädda limporna längst ner i ugnen i ca. 1 ½ timme. Låt dem svalna i formarna och linda sedan in dem i handdukar och låt dem ligga i några timmar innan du skär dem.

Klart!

Presentation


Hej! Kul att du tittade in! Jag som bakar och skriver heter Lotta och älskar kakor. Både att baka och att äta! Mest av allt gillar jag kakor som går fort att göra men ändå är tokgoda! Hör gärna av dig om du undrar något, till enkakaiugnen@gmail.com.

Kategorier

Sök i bloggen

Bloggbanner afrikas horn 230 170

Länkar

Månadens sötsak

Söta saker

Senaste inläggen

Fråga mig

32 besvarade frågor

Arkiv

Besöksstatistik

Tidigare år

RSS

Kalender

Ti On To Fr
  1 2
3
4
5
6
7
8
9
10 11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28 29
30
31
<<< Juli 2014 >>>
Matbloggstoppen

Skapa flashcards