Alla inlägg under augusti 2014
Första gången för knäckebröd i ugnen. Det var svårt men blev gott! Körde dem minst dubbelt så länge som i originalreceptet, för jag vill ha dem knapriga. Det här ska jag baka igen! Någon som har tips på roliga kryddningar till knäckebröd? Jag använde brödkryddor men det finns säkert roligare ideer också? Receptet kommer från Söta saker.
Knäckebröd 8 små kakor
20 g jäst
4 dl ljummet vatten
1 msk honung
1 1/2 tsk havssalt
1/2 msk brödkryddor
3 dl grovt rågmjöl
3 dl vetemjöl
Gör så här:
1. Rör ut jästen i vattnet och tillsätt honung, salt och brödkryddor.
2. Arbeta i rågmjölet och det mesta av vetemjölet.
3. Låt jäsa under duk en timme.
4. Dela degen i åtta delar och kavla ut till runda, tunna kakor. Nagga kakorna med en gaffel.
5. Grädda på mjölat bakplåtspapper i 200 grader i cirka 20 minuter. Håll koll så att de inte blir brända. Jag vände på mina efter 10-15 minuter så de fick gräddas från två håll. Då blev de knaprigare.
Kakorna ska bli hårda men inte för bruna. Låt svalna på galler.
Klart!
Eftersom müsli är så gott som det är, så borde det ju inte krävas så mycket socker för att göra müslikakor. Det var utgångspunkten för det här receptet och det blev helt okej. Det är däremot inte samma sak som att baka med socker, det kan vara bra att veta för det blir lite mer smakrikt och lite nötigare utan socker. Men de blev väldigt goda, tycker jag! Jag sötade med både banan och dadlar och hade i en hel del müsli. Man måste platta till dem en del, för de flyter inte ut i ugnen. Här är receptet, med inspiration från Baka Sockerfritt.
Sockerfria müslikakor 12-15 st
2 dl mandelmjöl
3 msk grahamsmjöl
1, 75 dl müsli
2 krm vaniljpulver
4 krm bikarbonat
40 gram smör
1 äggula
40 gram philadelphiaost
3 - 6 droppar bittermandelarom
1/4 banan
2 torkade, urkärnade dadlar
Gör så här:
Sätt ugnen på 150 grader.
1. Blanda de torra ingredienserna med varandra.
2. Rör ner äggula, philadelphia, smör och bittermandelarom.
3. Mixa dadlar och banan och rör ner det i smeten.
4. Mixa smeten så den blir slät.
5. Klicka ut smeten på en plåt med bakplåtpapper och forma kakorna runda och platta. Strö lite müsli på dom.
6. Grädda i ca. 30 minuter, titta till dem ibland.
Klart!
Det är något höstigt över de här kakorna, kan vara färgerna som gör det. Jag får lite Alfons Åberg-vibbar av dem också, från när han stjäl kakor ur farmors kakburk. Jag älskade verkligen boken där Alfons Åberg har kalas, mest för alla kak- och tårtbilder. Jag ville bara hoppa in i boken, hugga ett kaffefat och ta för mig, lite som Pippi Långstrump gör på kafferepet. Nu blev det många barnböcker, men den här bloggen behöver kanske lite kultur emellanåt.
Kakorna då? Jo, jag ville testa vinbär i en småkaka och då måste det ju vara en ganska söt en, gärna med lite kolasmak eftersom vinbär är så sura. Så jag tog helt enkelt ett recept på kolasnittar, tillsatte lite chaisocker, rullade bollar av kakorna och tryckte ner några vinbär i dem. Det blev en ganska pepparkakig, kolaaktig smak tack vare chaisockret och vinbären blev toppen till, särskilt om man är en sån som inte gillar när det blir för sött och sliskigt.
Här är receptet, bake away!
Kolakakor 20-30 st beroende på storlek
100 g mjukt smör
½ dl muscovadosocker
½ dl chaisocker (eller vanligt)
2 msk sirap
2, 25 dl vetemjöl
½ tsk bikarbonat
1 tsk vaniljsocker
1 tsk malen ingefära
Ca. 1 dl röda vinbär, rensade och sköljda
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
1. Vispa smör, muscovadosocker, chaisocker och sirap krämigt.
2. Blanda vetemjöl, bikarbonat, vaniljsocker och ingefära.
3. Vänd ner det i smeten och knåda ihop till en smidig deg.
4. Dela degen i 2 rullar (1-2 cm i diameter) och skär varje rulle i 10 bitar. Rulla bitarna till runda bollar.
5. Lägg bollarna på en plåt med bakplåtspapper och tryck ut dem. Tryck försiktigt ner några röda vinbär i varje kaka.
6. Grädda tills de är gyllenbruna, ca. 12-15 minuter.
7. Låt kakorna svalna på galler.
Älskar ingefärssmaken!
Vill man hellre baka något annat med vinbär, till exempel en mjuk kaka så kan man prova den här vinbärskakan med kokos.
Enkla och goda frallor som jäser i kylen över dagen eller natten beroende på när man gör dem. Sen rullar man ihop dom, gräddar och äter upp dom. Hepp hepp.
Rågsiktsfrallor 16 st
25 g jäst
6 dl kallt vatten
1 msk honung
1 msk solrosolja
2 tsk salt
10 dl rågsikt
3 dl fint rågmjöl
2 dl grovt rågmjöl
Gör så här:
1. Smula jästen i en bunke. Häll på lite av vattnet och rör ut jästen i det.
2. Häll på resten av vattnet, salt och olja.
3. Rör ner resten av ingredienserna, sist mjölet, lite i taget.
4. Blanda ordentligt och plasta sedan in bunken och ställ i kylen över natten (eller under dagen).
5. Sätt ugnen på 225 grader.
6. Lägg bakplåtspapper på två plåtar.
7. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela i 16-20 delar. Forma delarna till bullar och lägg på plåtarna.
7. Grädda mitt i ugnen i 15 min.
Låt bullarna svalna på galler utan bakduk över.
Klart!
Kvällsfika är även det bland det bästa som finns. Det känns som att jag ofta skriver att saker och ting är det bästa som finns, men saken är den att jag är väldigt lättroad och har ganska lätt för att bli väldigt glad över väldigt lite. Kvällsfika till exempel. Särskilt den här typen, med morotsbröd, ost och smör. Det är ett kalljäst bröd som fick stå i kylen över dagen och så klickade man bara upp degen i brödformar på kvällen och gräddade. Bland det smidigaste bröd jag gjort och gott dessutom. Lite degsegt i mitten kanske, men hellre det än torrt. Här är receptet, ur tidningen Bakat&Gott, men lite omgjort som vanligt.
Morotsbröd 2 limpor
2 morötter, finrivna
25 g jäst
6 dl kallt vatten
2 tsk salt
2 msk solrosolja
6 dl vetemjöl
4 dl grahamsmjöl
2 dl fiberhavregryn
½ dl linfrön
½ dl solrosfrön
Gör så här:
1. Smula jästen i en bunke. Häll på lite av vattnet och rör ut jästen i det.
2. Häll på resten av vattnet, salt och olja.
3. Rör ner resten av ingredienserna, sist mjölet, lite i taget.
4. Blanda ordentligt och plasta sedan in bunken och ställ i kylen över natten (eller under dagen).
5. Sätt ugnen på 250 grader.
6. Lägg bakplåtspapper i två brödformar och klicka ner degen i dem.
7. Grädda längst ner i ugnen i 15 min, sänk temperaturen till 225 graderoch grädda i ytterligare 10 minuter.
Klart!
Det finns ju en hel del vinbär nu, här är någonting att göra av dom. Hittade ett recept med persikor i, kul med nånting nytt. Det visade sig vara ett bra par för sylten blev riktigt god. Ska kanske testa att baka med den också, men till dess tänker jag äta den i allt jag kommer på. Till chokladsconsen kanske? Vad har du för favoritsylt? Finns det fler oväntade och bra kombinationer av bär och frukt?
Vinbärssylt med persikor Ca. 1 liter
1 liter röda eller vita vinbär
500 g persikor, urkärnade och skurna i små bitar
1 dl vatten
500 g syltsocker
Gör så här:
1. Rensa och skölj vinbären och lägg dem i en kastrull med vattnet och persikobitar.
2. Hetta upp och låt det sedan koka på svag värme i 15 minuter. Skaka grytan ibland.
3. Rör ner sockret och höj värmen. Mosa stora persikobitar lite. Koka sylten kraftigt i 2-3 minuter.
4. Ta grytan från värmen och ta bort skummet som blir på ytan med en sked.
5. Låt sylten vila en stund och häll sedan upp på rengjorda burkar. Sätt på lock och vänd burkarna upp och ner.
Låt svalna och förvara sedan burkarna i kylen.
Vilken helg det blev! Har varit på Urkult för första gången och bott i världens finaste lilla husvagn, testat en massa ny, god mat, hört en hel del fiolmusik och bara myst under finbelysningen på parken där hela den glada tillställningen var. Gillade verkligen stämningen där och tåget vi åkte till och från festplatsen, man måste bara älska såna tåg! Och dom som man fick åka tåget med! Den fantastiska helgen gav dock inga kakor, även om den gav en hel del annat i matväg. Testade en supergod vegetarisk pizza tillagad i ett ufo, en tunnbrödrulle med linspastej och kålsallad (nja) och en så sjukt god kantarelltoast. Den var så god att jag alldeles strax ska ut och jaga fler kantareller här runt knuten, för jag tänker ägna hösten åt att efterlikna den här kantarellsmörgåsen så bra jag bara kan.
Kantarellbristen är dock ett faktum så säkrast är att hålla sig till bär på buskar i år. Krusbär till exempel. Hittade ett roligt recept med kanel även om det kanske inte smakade så väldans mycket kanel. God blev den ändå, men smaka av, för jag fick sockra mer än det stod. Beror väl kanske på hur sockerchockad man är.
Krusbärssylt med kanel Ca. 1 liter
2 liter krusbär
2 kanelstänger
1 dl vatten
600 g syltsocker (ev. mer efter smak)
Gör så här:
1. Rensa krusbären och lägg dem i en kastrull med vattnet och kanelstängerna.
2. Hetta långsamt upp och låt det sedan koka på svag värme i 15 minuter. Skaka grytan ibland.
3. Rör ner sockret och höj värmen. Koka sylten kraftigt i 2-3 minuter.
4. Ta grytan från värmen och ta bort skummet som blir på ytan med en sked.
5. Låt sylten vila en stund och häll sedan upp på rengjorda burkar. Sätt på lock och vänd burkarna upp och ner.
Låt svalna och förvara sedan burkarna i kylen.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 |
|||||||
4 |
5 | 6 | 7 |
8 | 9 |
10 | |||
11 | 12 |
13 | 14 | 15 |
16 |
17 | |||
18 |
19 | 20 |
21 | 22 |
23 | 24 | |||
25 | 26 |
27 | 28 | 29 |
30 | 31 |
|||
|