Alla inlägg under augusti 2014

Av enkakaiugnen - 5 augusti 2014 19:40

         

Det har ju bakats ganska dåligt här på slutet, men idag har jag försökt återta allt jag missat under de gångna veckorna och gått in för allt jag är värd i köket. Jag har syltat, kokat, degat och jäst på tvären och bredden så det känns väldigt bra att sätta sig här och få lite bloggfrid en stund.

Resultatet av dagen blev hur som helst två olika sorters sylt, två kalljästa bröd och två olika typer av sockerfria kakor. Det börjar bli dags för lite detox nu vilket i min värld innebär lika mycket kakor, men utan socker. Så förvänta er en hel del sånt framöver.

   

Det andra resultatet var det fantatiska diskberget som blev kvar i slutet. Det ser ju alltid så lätt och enkelt ut och det låter alltid så kul med bakning men det här är ju verkligheten av det.

Inte lika kul. Med definitivt värt det och så kan man ju tacka valfri högre makt för diskmaskinen. En mycket bra konfliktlösare dessutom.

    

Den sockerfria päronkakan med kanel visade sig vara den godaste sockerfria kaka jag bakat hittills. Blev tvungen att nalla lite mer på den. Den är saftig och ända ganska söt. Egentligen ska det vara sötströ i den, men jag har ju lite svårt för det så jag sötade med mosad banan istället. Det funkade riktigt bra. Glasyren gjorde jag en egen variant på med philadelphiaost, päron, banan och vaniljpulver. Den kommer jag också att göra fler gånger, allt blir ju godare med glasyr. Här är receptet, från Baka Sockerfritt i original, men lite omgjort.


Päron- och kanelkaka 1 normalstor kaka

2 päron
1 msk vispgrädde
80 gram smör
3 ägg
2 dl mandelmjöl
½ dl hasselnötsmjöl
½ dl grahamsmjöl
1 liten banan, mosad
1 1/2 tsk bakpulver
1 ½ tsk kanel
½ tsk vaniljpulver

Glasyr:
40 g philadelphiaost

1 litet päron

½ banan

Ca. ½ krm vaniljpulver

 

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.

1. Skär päronen i små bitar och lägg i en kastrull tillsammans med 1 msk vispgrädde. Koka på svag värme i ca 10 minuter  tills det mesta av vätskan avdunstat. Rör om då och då.

2. Smält smöret.

3. Blanda alla torra ingredienser till kakan och tillsätt det smälta smöret.

4. Rör ner päronbitarna och den mosade bananen.

5. Vispa äggen pösigt och rör ner dem. Blanda till en jämn smet.

6. Smörj och bröa en 20 centimeters springform med mandelmjöl eller riven kokos och häll i päronsmeten.

7. Grädda mitt i ugnen i 175 grader i ca 20-25 minuter. Låt kakan svalna.

 

Glasyr:

1. Kärna ur päronet och dela det och bananen i mindre bitar. Mixa ihop med philadelphiaosten och vaniljpulvret.

2. Bred ut glasyren över kakan och garnera med päron.

Klart!

   

Av enkakaiugnen - 2 augusti 2014 11:00

Jag hittade en mjölkchoklad med schweizernöt i ett köksskåp och kom på att jag sett ett recept på mjölkchokladsnittar på yra mammans recept. Gå in där och kika, det finns en massa gott där! Receptet kommer från början ur ett nummer av Hembakat där en bagerska med amerikanska rötter bjuder på dem. Väldigt goda och härlig konsistens tycker jag. Som sig bör när upphovskvinnan är amerikan så är det väldigt mycket av allt i de här godingarna. Mycket choklad, mycket smak och stooora kakor. Själv hade jag kunnat göra dem hälften så stora, för de blir så höga och fina i ugnen och därmed tillräckligt stora i alla fall. Fast nu är det ju helg och då kan man ju få en stooor, och inte bara en...


Mjölkchokladsnittar Ca 16 stora

175 g rumsvarmt smör

½ dl strösocker

½ dl rårörsocker (el.muscovadosocker)

3 msk sirap (gjord på rörsocker enl.receptet, men jag tog vanlig)

5 dl vetemjöl

1 ½ tsk bakpulver

1 tsk vanliljsocker

100 g mjölkchoklad


Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader.

1. Rör ihop mjukt smör och strösocker med elvispen.

2. Rör ner sirap och sedan alla övriga ingredienser.

3. Knåda ihop degen, det tar en stund innan den går ihop.

4. Forma degen till en rulle, lika lång som bakplåten. Lägg rullen på en plåt med bakplåtspapper och platta till den lite.

5. Grädda mitt i ugnen i 20-25 minuter. Den är färdiggräddad när ovansidan spricker lite och den känns fast när på trycker på den. Viktigt att inte övergrädda den.

6. Låt längden svalna i ca. 5 min, skär den sedan i sneda bitar. Låt kallna på plåten.

Klart!

En ny favorit! Saftig och mjölig på samma gång. Godast nygräddad!

Av enkakaiugnen - 1 augusti 2014 09:00

   

Har du tråkigt? Baka scones! Särskilt de här sconesen som totalt glömts bort de senaste åren. Jag förstår inte hur det gått till eftersom de smakar så väldans bra. De borde nog kallas för bakverk hellre än scones, för de är så fulla med choklad och kola att vem som helst blir lycklig av dem. Nu blev det stora ord här, aj aj aj, man får akta sig för jantelagen. Eller motarbeta den, det är väl egentligen bättre på alla sätt.

En annan riktigt bra sak med det här receptet är att de "vanliga" chokladsconesen som finns här framstår som väldigt nyttiga i jämförelse. Så vill man vara lite nyttigare så gör man dom istället. Sen gör man kaffe till och äter dem med smör, ost och marmelad. Då blir livet definitivt mindre tråkigt. Eller åtminstone godare. Bake away!


Här är receptet på Quick mini monkey breads som lyxsconesen heter egentligen. Och här är den nyttigare grannen, chokladsconesen.

 

Presentation


Hej! Kul att du tittade in! Jag som bakar och skriver heter Lotta och älskar kakor. Både att baka och att äta! Mest av allt gillar jag kakor som går fort att göra men ändå är tokgoda! Hör gärna av dig om du undrar något, till enkakaiugnen@gmail.com.

Kategorier

Sök i bloggen

Bloggbanner afrikas horn 230 170

Länkar

Månadens sötsak

Söta saker

Senaste inläggen

Fråga mig

32 besvarade frågor

Arkiv

Besöksstatistik

Tidigare år

RSS

Kalender

Ti On To Fr
        1 2
3
4
5 6
7
8
9
10
11
12
13 14
15
16
17
18
19
20
21
22
23 24
25
26
27 28
29
30
31
<<< Augusti 2014 >>>
Matbloggstoppen

Skapa flashcards