Till bakkvällen bestämde alla en kaka var och sen i slutet delade vi på allt. Sandra hade valt Chocolate chip cookies och de blev så jäkla snygga! God choklad- och kolasmak hade de också och de var ganska lättgjorda. Receptet hade hon hittat på bloggen Baksugen. Jag har en liknande variant sedan tidigare här på bloggen som passar superbra till jul. Det är Leilas cookies med kanel i.
Här finns den.
Det är så kul när vi bakar ihop, man lär sig mycket också. Många nya ord och en massa tekniska finesser. Nu ska vi ladda upp för nästa bakomgång tillsammans, det blir julbak då. Det kan både bli kul och fett och sött. Eller fett kul? Säkert kommer det spelas en hel del tung julmusik då också, i alla fall om Sandra får välja musiken. Eller hur kusin?
Chocolate chip cookies 30 st cookies (ca. 6 cm i diameter):
170g smör, rumstemperatur
1 4/5 dl farinsocker
3/5 dl strösocker
1 ägg, rumstemperatur
2 tsk vaniljsocker
4 3/4 dl vetemjöl
2 tsk majsstärkelse
1 tsk bikarbonat
3 dl (250g) chocolate chips eller hackad choklad (ca. 45 % kakaohalt)
Gör så här:
1. Ta smöret och ägget ur kylskåpet i god tid så de blir rumsvarma. Jag brukar skära smöret i mindre bitar så det blir snabbare rumsvarmt. Hacka chokladen grovt. Blanda vetemjöl, bikarbonat och majsstärkelse i en bunke, ställ åt sidan.
2. Vispa rumsvarmt smör, strösocker och farinsocker poröst och fluffigt, ca. 5 minuter med elvisp. Se steg 1.
3. Tillsätt ägg och vaniljsocker, vispa på låg hastighet till en jämn smet. Se steg 2.
4. Tillsätt de torra ingredienserna och vispa snabbt ihop till en deg, tillsätt även den hackade chokladen. Se steg 3. Ställ degen i kylskåpet för minimi 30 minuter.
5. Klä två plåtar med bakplåtspapper, värm ugnen till 175 C. Ta små bollar ur degen med hjälp av två skedar, lägg bollarna på plåten med lite rum i mellan. Platta inte dem! Se steg 4.
6. Grädda kakorna mitt i ugnen i cirka 8-10 minuter, tills kakorna fått en ANING färg runt kanterna och ytan inte är så glansig mera. Grädda inte kakorna för länge! Låt kakorna svalna i 2-3 minuter på plåten och flytta sedan över till ett galler och svalna helt. Grädda resten av kakorna. Servera genast!