Alla inlägg under oktober 2014

Av enkakaiugnen - 21 oktober 2014 12:00

 

Här är en variant på de sockerfria chokladbollarna som jag har blivit helt tokig i. Eftersom jag verkligen gillar bittermandelsmaken så ville jag prova att smaksätta bollarna med den istället för kakao. Det funkade riktigt bra. Det är varken socker eller mjöl i dessa bollar, de är sötade med torkade dadlar. Ett bra tips är att vispa ihop smeten med elvisp, då slipper man kladdandet.


Sockerfria mazarinbollar - 10 stycken

1 ½ msk hett vatten
40 gram torkade dadlar (utan kärna)
20 gram smör
½  dl havregryn
½ dl riven kokos
2 msk hasselnötsmjöl
6-8 droppar bittermandelarom


Sockerfria chokladbollar
1. Hacka eller mixa dadlarna till mindre bitar.

2. Lägg alla ingredienser i en skål och vispa någon minut med elvisp. Forma bollar av degen och rulla i riven kokos.

Klart! Förvara i kylen.

 

Av enkakaiugnen - 19 oktober 2014 16:49

   

Den här kakan kom till eftersom jag inte kunde bestämma mig om jag skulle baka med äpplen eller päron, eller om det skulle bli en paj eller en kaka. Så då kombinerade jag alltihop och det gick finfint det med. Det blev en tunn kaka i botten, men päronskivor på och sedan en smuldeg med kardemumma, mandelmassa och en massa annat gott. Jag tyckte om den, det är alltid gott med extra smuldeg på toppen. Den var kanske lite för söt, skulle nog ha kunnat ge den lite citron också för lite mer syra. Det får bli nästa gång. Roligt att det blev så bra i alla fall, för det var både ett infall och ett påhitt. Ät den med vispgrädde eller vaniljsås.


Päron- och äppelpajkaka

1, 25 dl vetemjöl

½ tsk bakpulver

50 g rumsvarmt smör

1 dl strösocker

1 ägg

1 dl äppelmos

2 päron


Smuldeg:

½ dl strösocker

1 ½ dl vetemjöl

½ dl havregryn

½ tsk bakpulver

1 ½ tsk kardemumma

75 g grovt riven mandelmassa

60 g rumsvarmt smör


Gör så här:

1. Smörj en springform, ca. 24 cm i diameter. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Vispa ihop smör och socker och vispa sedan ner ett ägg i taget i smeten.

3. Blanda mjöl och bakpulver i en annan bunke och vänd sedan ner det i smeten.

4. Rör ner sylten och bred ut smeten i springformen.

5. Skala och kärna ur päronen, skär dem i skivor och lägg ut dem över kakan.

6. Blanda de torra ingredienserna till smuldegen och nyp sedan ihop dem med smöret till en smulig massa.

7. Fördela smulorna över päronen på kakan.

8. Grädda i ca. 30 minuter tills kakan fått lite färg.

Klart!

   

Av enkakaiugnen - 17 oktober 2014 22:31

      

Att hjortron och choklad skulle funka bra ihop var väl ingen överraskning kanske. Är lite sur över att jag inte kom på att testa det själv innan jag hittade det här receptet. Det är en ganska låg och saftig kaka med lagom hjortronsmak som passar bra ihop med chokladen. Den gick snabbt att göra också, så gillar man hjortron är den värd ett försök! Vi åt den med grädde till, men den är nog alldeles finfin som den är också,


Hjortronkaka med choklad

2 ½ dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

100 g mörk choklad, hackat i mindre bitar.

100 g rumsvarmt smör

1 ½ dl strösocker

3 ägg

2 dl hjortronsylt


Gör så här:

1. Smörj en springform, ca. 24 cm i diameter. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Vispa ihop smör och socker, och vispa sedan ner ett ägg i taget i smeten.

3. Blanda mjöl och bakpulver i en annan bunke och vänd sedan ner det i smeten.

4. Rör ner chokladbitar och hjortronsylt och blanda till en jämn smet.

5. Grädda i ca. 30 minuter.

Klart!

   

Av enkakaiugnen - 17 oktober 2014 15:45

    

Här sitter jag och jäser ut åt alla möjliga håll. Två stora koppar kaffe, två mackor och två chokladscones senare känns det som att det här med fredag var en bra idé idag. Jag hade bytt ut den här traditionen mot träning på fredag eftermiddag men helt ärligt, vem vill hellre träna än läsa, dricka kaffe och äta scones en fredagseftermiddag? Näpp, gör om gör rätt. Så idag avslutades veckan med chokladscones istället för löpband, balsam för själen helt enkelt.

    

Det kliar i mina bakfingrar, har inte hunnit baka sen förra helgen och jag har så väldigt många recept att testa. Om jag nu tar mig upp härifrån nåt mer idag. Tveksamt. Tills jag hunnit med nästa bak så bjuder jag på lite gott och blandat idag, lite roliga fredagskvällsbak och lördagsfika att sysselsätta sig med. Hoppas ni har en fin helg, och ät lite mer choklad. Det piggar upp!

Vanillia crumb cake - så där sött och amerikanskt mastigt som det lätt blir där. Med eller utan blåbär.


 

Exotisk kaka med kokos, lemon curd och passionsfrukt - varför har jag döpt den till exotisk kaka? Ibland undrar man ju. Det är hur som helst en av min absoluta favoriter. Saftig och smakrik, perfekt helgbak!


 

Éclairer med glass - blev påmind om detta igår när jag såg Hela Sverige bakar som för övrigt är det enda program jag följer överhuvudtaget. Eller det finns ett till förresten, men det vågar jag nog inte säga för då kan farmor-stämpeln få för mycket vatten på sin kvarn... Det här är hur som helst väldigt gott. Luftigt och ganska lättätet. Lättbakat också, när man gjort det några gånger.

 

Och en snöbild bara för att. Snart är vi där. Snart är det jul! Halloween ska det visst vara också så det bara regnar ner möjligheter och anledningar att baka.

Av enkakaiugnen - 12 oktober 2014 21:23

         
Så kom den, den mest bakande dagen hittills under den här bloggens livstid. Det bakades från morgon till kväll med en hel massa personer inblandade som gjorde kaffe och eld i kaminen, kom med råd, lånade ut formar, fotade, åt upp smet, lugnade nerver, la ut physalis och bara bidrog till en trevlig stämning. Det var en riktig toppendag och tårtorna blev till slut riktigt hyffsade. Det var en sån enorm lättnadens suck som drogs när brudparet hade smakat de första bitarna och tyckte om dem. Och vilket brudpar sen! Det fullkomligt strålade om dom och det var ett så fantastiskt fint bröllop! Glatt och roligt, fyllt av skratt och glada miner. Det kommer jag leva länge på!

   

Det var första gången jag gjorde något större projekt som det här och jag vågade inte riktigt i början så jag sa nej... Men efter lite mer tänkande och en försäkran om att det inte krävdes några rosor eller annat lulllull i sugarpaste så vågade jag mig på projektet och det är jag så glad för nu. Men det var nervigt ända till sista timmen innan jag visste om chokladtryffeln skulle hinna stelna i tid. När tryffeln sedan skulle strykas ut på tårtorna och det var chokladsmet precis överallt så kände jag en viss stress. Som tur var kom min alltid lika effektiva bror med sambo i sista sekund och fick agera torkhjälp och physalisguide medan Anna-Sofie fotade (- ett bra team - kanske nåt vi borde utveckla?).

      

Det skulle vara 9 chokladtårtor med passionsfruktskräm och chokladtryffel, och de skulle garneras med lite exotiska frukter och bär i höstfärger. 9 chokladtårtor kräver lite planering och ungefär så här gick det till.

Jag bakade 12 tårtbottnar och frös in dem under veckan som var. Detta för att först få 9 bottnar och sedan kunna skära ut en våning till åt varje tårta för att få dem högre.

 

 

I fredags förberedde jag lite och fick då ett tips på hur man enkelt kärnar ur ett granatäpple: Häll ljummet vatten i en bunke och skär granatäpplet i 4 klyftor. Tryck ner en klyfta i taget i vattnet och vik den "ut och in" och lossa på kärnorna med fingrarna. Då lossnar de enkelt och det vita innerskalet flyter upp så det är enkelt att ta bort. Piece of cake.

På fredag kväll tog jag fram alla tårtbottnar och hackade chokladen till tryffeln. Sen blev det lördag. Eller först var det fredag kväll och jag satt i soffan med min kantarellmacka och önskade att det var lördag kväll så jag skulle veta hur det hade gått. Men sen blev det lördag.

På lördag morgon skar jag alla tårtbottnar i tre lager och la sedan på ett lager till. Jag gjorde fyllningen och fyllde sedan alla tårtor med passionsfruktskrämen. Det gjorde jag ganska tidigt så de skulle hinna gosa till sig lite och bli saftiga.

    

Ett bra tips när man fyller tårtor är att göra det i den springform som man gräddat tårtbottnen i. Då blir de ganska höga och fina.

På eftermiddan plastade jag alla tårtorna i sina springformar och packade hela bilen full av tårtor, choklad, physalis, bunkar, slevar, skålar och kastruller. 

På plats lagade jag chokladtryffeln och försökte sedan få den att stelna i två timmar, med en allt mer tilltagande panik. Tillslut hällde jag ut den i två låga ugnsformar för att få den kall och gud vad glad jag blev när den stelnat.

     

Jag försökte en gång att lägga lite ostelnad tryffel på tårtorna för att se hur det blev, men det blev inte bra. Inte då, men jag ska nog göra så i fortsättningen för det blev en riktigt bra och slät yta tack vare det som underlättade garneringen sen. Note to self: Gör tryffeln tidigare på dagen om den ska användas på kvällen.

Sedan var det ju bara resten kvar, det svåraste och roligaste.

 

Jag skulle nog kunna göra detta igen! Det var riktigt roligt och nervigt på samma gång, men det gick ju bra till slut. Kanske berodde det på brudparet också att det gick så bra, deras peppande längs vägen var guld värt!

 

Två lätt förvirrade syskon som inte vet var tårtan ska eller när...


Men vilken tårta var det då? Jo - här hittar ni hela recepet: Chokladtårta med passionsfruktskräm.

Tack för en fantastiskt fin dag och stort stort grattis till det fantastiskt fina och härliga brudparet! Ett gladare par och bröllop får man leta efter!

 

Av enkakaiugnen - 10 oktober 2014 22:18

     

Ikväll har det varit så jäkla mycket tårtor i ugnen och kvällen har gått fram ungefär så här: Hacka choklad och vispa smet, grädda tårtor, äta middag, äta smet, diska bunkar, hacka choklad, vispa smet och grädda mera tårtor. Tina chokladmuffins på grund av extremt starkt chokladsug som infann sig eftersom hela huset luktar chokladtårta. Äta chokladmuffins, ringa bror om physalisråd, hacka mer choklad, äta mer smet och plasta tårtor. Och som alltid mitt i kaoset fick jag en stark lust att förstärka det, så då blev det müsli som toppades med en omgång frökex. Nu ska det till allra sist bli varma kantarellmackor som ska ätas i soffan. Jag älskar det här kaoset som jag får fara omkring i helt själv och bara stöka ner och dra fram precis så mycket grejer jag vill. Älskar också det faktum att jag får äta upp allt jag gör. Förutom just idag då, för tårtandet ska ju sparas tills imorn. Då är det bröllopsdag och tårtdag och det ska bli så väldans roligt! Hoppas ni alla får en riktigt fin helg!

     

Av enkakaiugnen - 8 oktober 2014 22:15

 

Nu har det luktat chokladkaka konstant här hemma i 4 dagar och det skapar ett visst sug dessvärre. Tur då att jag har varit tvungen att provsmaka alla tårtbottnarna, man måste ju veta vad man lämnar ifrån sig... Det här chokladsuget tänkte jag dela med mig av så här kommer en mindre chokladkavalkad. Dessutom har antalet chokladrecept här på bloggen blivit fler än 100 nu. Ibland skrämmer det mej att jag tryckt i mig allt detta, men å andra sidan så har jag mått så väldans bra under tiden.


 

Chokladmunkar - precis så gott som det ser ut. Jag skulle lätt kunna sätta i mig allihop. Nu.


 

Marshmallowsrutor med choklad - segt och chokladigt.


Leilas chunky monkey cupcakes - det krävdes ju en cupcake också. Den här har allt: kryddor, choklad, nötter och banan. Släng i lite ris och kyckling så är det ju i princip en flygande Jakob... 


 

Leilas choklad- och kanelkakor. Ska du bara göra en sorts julkaka i år så gör de här, så sjukt goda som så ofta med Leilas kakor.

Av enkakaiugnen - 7 oktober 2014 14:15

Nu går ugnen varm här hemma, jag bakar tårtbottnar på löpande band! Jag ska få till 9 stycken tårtor till på lördag och det är så roligt och samtidigt nervöst, det måste bli toppenbra! Så för lite lugn i tårtstormen så kommer här några favorittårtor, det behöver man på en tisdag.

 

Midsommartårta - aldrig fel tid för en sån...


 

Mammas chokladtårta med choklad och flingsalt.


 

Skogsbärstårta - en klassiker här hemma.

Presentation


Hej! Kul att du tittade in! Jag som bakar och skriver heter Lotta och älskar kakor. Både att baka och att äta! Mest av allt gillar jag kakor som går fort att göra men ändå är tokgoda! Hör gärna av dig om du undrar något, till enkakaiugnen@gmail.com.

Kategorier

Sök i bloggen

Bloggbanner afrikas horn 230 170

Länkar

Månadens sötsak

Söta saker

Senaste inläggen

Fråga mig

32 besvarade frågor

Arkiv

Besöksstatistik

Tidigare år

RSS

Kalender

Ti On To Fr
    1
2
3
4
5
6 7 8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21 22
23
24
25
26
27
28
29 30 31
<<< Oktober 2014 >>>
Matbloggstoppen

Ovido - Quiz & Flashcards