Alla inlägg under oktober 2014
Jag har hittat en ny favorit. Jag älskar ju pannkaka men äter det så sällan eftersom det enligt den andra hälften av hushållet "inte är någon mat". Hepp. Men nu har jag hittat den perfekta pannkakan som är nyttig och mjölfri och rätt energirik misstänker jag. Det enda som behövs är en banan och två ägg. Mosa bananen, vispa ihop den med äggen och stek i olja till små pannkakor. Jag åt mina med lingonsylt, men misstänker att kanel och kanske lite keso eller grädde kan vara grymt till. Det är väl kanske ingen middag i och för sig, men med en soppa eller sallad till så. Mer bananpannkakor kommer det blir i alla fall, åtminstone till kvällsfikat.
Bananpannkakor 3 st små
1 banan
2 ägg
Ev. lite fiberhavregryn
Gör så här:
1. Mosa bananen och vispa ihop den med äggen.
2. Stek dem på medelvärme i olja tills de fått lite färg.
Servera med sylt, bär, grädde eller något annat gott.
Någon som har fler tips på toppingar eller variantioner?
Hade precis en sån lördag som jag längtat efter. En sån där som man ser framför sig när man längtar till helgen, där det är soligt och varmt och allt går i långsam takt och man äter en massa gott och har det lite för bra. Så blev det också, ibland flyter livet liksom på lite extra bra. Vi köpte en kolbullepanna häromsistens, på marknaden i Munkbysjön, och igår var det invigningsdags. Man kan inte inviga en kolbullepanna var som helst, det måste ske i skogen så därför var det bara att knata iväg. Upp på närmsta (..nja) berg gick vi och gjorde oss en eld. Det är lätt att älska den här delen av landet. Berg och sjöar, gulröda björkar och buskar och solen som kastar sig över en där på berget. Jag kunde ha suttit kvar där än. Det som störde friden något var vår oförmåga att få till de perfekta kolabullarna vilket vi skyller pannan för helt och hållet. Man måste ju "elda in den" och det gjorde vi. Slutsats: ha mycket smör och mycket bacon, ät med lingon och kaffe och ta det lite lugnt så blir det hur bra som helst. Det är ju världens enklaste utflyktsmat och alla som någon gång anglat på en norrländsk tjärn lär ha ätit dessa bullar. Om inte så är det hög tid. Och har man ingen kolbullepanna så kan man ta en gjutjärnsstekpanna och fixa till en lång träpinne till som handtag. Så här gör man bullarna.
Kolbullar Ca. 4 st
4,5 dl vatten
1 tsk salt
3 dl vetemjöl (jag bytte ut lite av mjölet mot fint rågmjöl)
Ca 150 g bacon/fläsk, helst tärnat
Lingonsylt efter behag
Smör att steka i.
Gör så här:
Hemma:
Vispa ihop mjöl, salt och vatten till en slät smet. Häll det i en ren petflaska.
I skogen:
Värm pannan och smält smöret i den, ca. 1 msk smör per kolbulle.
Stek på bacon/fläsk så det får färg och häll sedan på lite kolbullesmet.
Vänd när smeten stelnat, efter ca. 2-3 minuter.
Stek lika länge till och ät den sedan med lingonsylt.
Det svåra är att få dem hela och fina, en träningssak misstänker jag. Tänker träna en hel del på det för det är så sjukt gott detta. Perfekt sätt att fina bullens egen dag.
Alla dessa begär man har. Konstigt nog har begären gått mer mot salt än mot sött på senaste tiden så jag har ju bakat en hel del bröd och kex på slutet. För några veckor sen så bjöd en kollega på väldigt goda frökex på onsdagsfikat (en väldigt välbehövlig fika för övrigt) som var bakade med majsmjöl och en hel massa frön och då blev jag påmind om hur gott det är. Så igår var jag tvungen att sno ihop några nya. Jag hade inget majsmjöl så jag använde lite fint rågmjöl istället. Jag har tidigare gjort en variant av frökex helt utan mjöl också, men jag ville testa nåt nytt. De blev riktigt goda och ganska salta, så det var väl det negativa. Men nån synd kan man väl få ha? Är det inte socker, så kan det ju i alla fall få vara salt. Här är receptet.
Salta frökex 1 plåt
½ dl fint rågmjöl
2 dl solrosfrön,
1 dl sesamfrön,
½ dl hela linfrön
½ dl hasselnötsmjöl (malda eller mixade hasselnötter)
1 kryddmått havssalt
Lite chilikrydda
½ dl rapsolja och olivolja (fördela som du vill, jag tog 50/50)
2 dl hett vatten
Gör så här:
Sätt ugnen på 150 grader.
1. Blanda ihop alla torra ingredienser och och tillsätt sist olja och vatten.
2. Blanda ihop allt till en deg och bred ut degen tunt över bakplåtspapper på en ugnplåt.
3. Grädda i ugnen ca 50 minuter tills kexen fått lite färg. Låt svalna och bryt loss kexen så stora som du vill ha dem.
Klart!
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 |
3 |
4 |
5 | |||||
6 | 7 | 8 | 9 |
10 | 11 |
12 | |||
13 |
14 |
15 |
16 |
17 | 18 |
19 | |||
20 |
21 | 22 | 23 |
24 | 25 |
26 | |||
27 | 28 |
29 | 30 | 31 | |||||
|