Direktlänk till inlägg 29 november 2014
Det sitter en slagen bagerska här just nu, fem godissorter och en riktigt rolig bakdag senare. Vi krönade kvällen med pizza och Jönssonligan och svarta diamanten. Det blev man inte piggare av. En kul dag var det och vi gjorde en massa nya sorter och en gammal en.
Trillingnöt i två smaker, polkamarshmallows (som var en historia för sig och hamnade inuti elvispen, över hela mitt ansikte och som helt receptenligt hade en tuggummiliknande konsistens på gott och ont), nougatbomber, polkagristryffel och nöt- och nougatbitar. Chokladen flödade, termometrarna fick utstå arga utbrott, kolasmeten stelnade för fortoch hamnade överallt där den inte skulle vara och Sandra lyckades som vanligt riktigt bra med sina sorter. Hon har lovat att ingen kola ska göras nästa år, hon ska avstyra mina försök.
Imorn ska allt fotas så innan jag får upp allt här, tänka jag föreslå en goding från ifjol. En saftig och hög saffranskaka. Ha en fin helg!
Saffranskaka med kokos
200 g smör
200 g riven kokos
1 pkt (½ g) saffran
1 sockerbit
2 ägg
3 dl strösocker
1 ½ dl mjölk
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
1. Smält smöret.
2. Pensla lite av smöret på insidan av en kransform (som rymmer minst 1½ l) och låt svalna.
3. Skaka runt 3/4 av kokosen i formen så den blir täckt av kokos.
4. Lägg resten av kokosen i det smälta smöret och låt det svälla. Rör om då och då.
5. Stöt saffranet i mortel med sockerbiten (den hjälper till att pulverisera saffranet).
6. Vispa ägg och socker pösigt.
7. Vispa därefter ner kokossmöret, saffran och mjölk (med lägre hastighet).
8. Blanda mjöl och bakpulver och rör sedan ner det i äggblandningen.
9. Häll i formen och grädda nedre delen av ugnen i 50-60 min.
10. Lossa kakan ur formen och vänd upp och ner på ett fat. Låt formen vila över medan den svalnar.
Klart!
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | ||||||||
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | |||
10 | 11 |
12 | 13 |
14 | 15 | 16 | |||
17 |
18 | 19 | 20 |
21 | 22 | 23 |
|||
24 | 25 | 26 |
27 |
28 |
29 | 30 | |||
|