Direktlänk till inlägg 10 december 2014

Vörtbröd!

Av enkakaiugnen - 10 december 2014 22:30

      

Det här blev en succé! Älskar att baka när det slutar så här. Jag kanske inte kan säga att vörtsmaken var väldigt tydlig, men den fanns där och det blev ett stort och riktigt saftigt bröd. Men sen är det ju både julmust, porter och en hel massa kryddor i också. Jag hittade receptet på Söta saker, kika in där om ni missat det.


Vörtbröd 2 stora limpor

50 g jäst
50 g smör eller margarin
1 flaska porter (33 cl)
1 flaska julmust (33 cl)

1 dl mörk sirap
1 tsk salt
1 msk malen pomerans
1 tsk malen ingefära
12 dl rågsikt
8 dl vetemjöl
1 dl russin


Till pensling:

1 msk sirap
½ dl hett vatten


Gör så här:

1. Smula jästen i en bunke.

2. Smält smöret i en kastrull och tillsätt porter och julmust. Värm tills blandningen blir ljummen.

3. Slå över lite av vätskan över jästen och rör tills den löser sig. Blanda med resten av spadet.

4. Rör ner sirap, salt, pomerans och ingefära och därefter rågsikten och russinen.

5. Blanda i vetemjölet (när degen släpper bunken så behövs inget mer, jag tog ca. 1 dl mindre än receptet).

6. Jäs i ca. 30 minuter under bakduk.

7. Baka ut på mjölat bakbord till två runda eller lätt ovala limpor. Lägg dem i två brödformar som är klädda med bakplåtspapper. Låt dem jäsa ytterligare 30 minuter under duk.

Sätt ugnen på 200 grader.

8. Rör samman kokt vatten och sirap och pensla bröden med detta. Grädda dem i cirka 40 minuter, långt ner i ugnen.

Låt brödet svalna lite innan du skär i det så håller det ihop bättre.

Ursäkta bildkvaliteten, men det är svårt att hitta dagsljus nu för tiden och ännu svårare att lyckas fota i det.

 
 
Ingen bild

Caroline

14 december 2014 14:47

Glad att jag har en bakande kollega att hämta inspiration ifrån. Ikväll testar jag detta bröd inför jul. Ska nog testa att baka eget knäcke också:)

enkakaiugnen

14 december 2014 21:49

Vad roligt att du ville prova det, hoppas du tyckte om det! :)

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av enkakaiugnen - 5 december 2021 08:46

    Ville testa en ny julkaka i år och det blev denna, en klassiker. Den är riktigt god, nästan lite som smågodis som man går och nallar av. Ganska tydlig ingefärssmak och de är väldigt lika cederpepparkakor som vi åt ofta när jag var liten ...

Av enkakaiugnen - 5 december 2021 08:40

  Det här är ett eget recept, kombinerat efter tre olika recept och det jag hade hemma. Vill helst inte använda glutenfri mjölmix när jag bakar, gillar hellre att använda bovetemjöl och havremjöl. Den är snabbakad eftersom den inte jäser, så väldi...

Av enkakaiugnen - 5 december 2021 08:21

  Ett tjockt täcke av snö som bäddar in träden och skogen runt knuten, ganska underbart faktiskt. Finns ju få saker som ger sån julkänsla som just snön och allt den för med sig. Doften av glögg är inte så tokig den heller, för julkänslans skull. ...

Av enkakaiugnen - 1 augusti 2021 10:03

  Vaniljbullar ca 30 st150 g smör1 dl strösocker1/2 tsk salt1 ägg50 g jäst   5 dl mjölk2 tsk kardemumma13-15 dl vetemjöl   Fyllning: 1-2 dl vaniljkräm, hemgjord eller marsankräm  Ca 50 g mjukt smör   Gör så här: 1. Smält smöret och ...

Av enkakaiugnen - 1 augusti 2021 09:31

     Namnet avslöjar den här kakan, den är precis som kärleksmums, men utan choklad och med blåbärsfyllning och blåbärstopping istället. Receptet kommer från "Nu bakar vi" men jag dubblerade mängden blåbär i glasyren för att få en lite syrligar...

Presentation


Hej! Kul att du tittade in! Jag som bakar och skriver heter Lotta och älskar kakor. Både att baka och att äta! Mest av allt gillar jag kakor som går fort att göra men ändå är tokgoda! Hör gärna av dig om du undrar något, till enkakaiugnen@gmail.com.

Kategorier

Sök i bloggen

Bloggbanner afrikas horn 230 170

Länkar

Månadens sötsak

Söta saker

Senaste inläggen

Fråga mig

32 besvarade frågor

Arkiv

Besöksstatistik

Tidigare år

RSS

Kalender

Ti On To Fr
1
2 3 4
5
6 7
8
9
10 11 12
13
14
15 16 17
18
19
20
21
22 23
24
25
26
27
28
29 30
31
<<< December 2014 >>>
Matbloggstoppen

Skapa flashcards