Direktlänk till inlägg 11 december 2014
Mamma har bakat en sjukt god kolasort i år med flingsalt. Gillar salt mer och mer i bakverk, men det är ju knappast unikt nu för tiden. Det som var lite speciellt med kolan förutom saltet var att det var en ganska hård och knaprig kola, kolabräck helt enkelt. Receptet kommer från Ica-kuriren.
Kolabräck med flingsalt 1 plåt
250 g smör
3 dl socker
2 1/2 msk vatten
2 msk ljus sirap
flingsalt
Gör så här:
Klä en plåt med bakplåtspapper och smörj pappret lätt.
1. Smält samman smör, socker, vatten och sirap i en kastrull under omrörning. Sluta röra när sockret smält och låt koka utan att röra tills smeten når en temperatur på 150 grader, kolla med termometer.
2. Ta av från plattan, rör om och häll genast ut smeten på den papprade plåten.
3. Tippa plåten åt alla håll så att smeten fördelas jämnt över hela.
4. Strö över flingsalt och låt stelna i rumstemperatur.
5. Bryt i bitar och förvara svalt i tättslutande burk med bakplåtspapper mellan lagren.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 | 3 | 4 | 5 |
6 | 7 | |||
8 | 9 |
10 | 11 | 12 | 13 |
14 | |||
15 | 16 | 17 | 18 |
19 |
20 |
21 | |||
22 | 23 | 24 |
25 |
26 | 27 |
28 |
|||
29 | 30 | 31 |
|||||||
|