Alla inlägg under december 2014

Av enkakaiugnen - 7 december 2014 21:39

    

I veckan blev det lussebullebak här och det slutade med tre olika sorters bullar. Vanliga lussekatter, saffranssemlor och lussebullar med lingon och mandelmassa. De sistnämnda blev riktigt goda, gillar lingonen i. Men innan jag hunnit få upp dom här så kommer en favorit från ifjol, chokladfyllda lussebullar. Det börjar bli dags att ladda upp för Lucia.

Av enkakaiugnen - 6 december 2014 08:00

   

Det här är nougatbomber. En salig blandning av fett och socker som dessutom smakar riktigt bra. Corn flakes och nötter är det i bland annat så det blev lite knaprigt och ihop med nougaten så var det perfekt. Ett problem var däremot att bollarna som rullades av nougat smälte när de skulle täckas med choklad. Så de blev mer som bombnedslag, men de är ju lika goda för det. Här är receptet.


Nougatbomber
250 g nougat
225 g choklad
1 msk olja
0,5 dl hasselnötskärnor
1 dl corn flakes
 
Gör så här:
1. Dela nougaten i 25 lika stora bitar. Forma till kulor.
2. Bryt sönder chokladen och smält den över vattenbad. Rör i oljan.
3. Hacka nötkärnorna fint. Smula cornflakesen. Blanda ner i chokladen.
4. Doppa nougatkulorna, en och en, med hjälp av en gaffel i chokladsmeten. Lyft genast upp och skrapa av överflödig chokladsmet. Låt stelna på smörpapper eller folie.

 

Av enkakaiugnen - 4 december 2014 08:00

 

Förra helgen var jag söderut i landet och hälsade på mitt lilla gotroll och hennes mamma och pappa. En riktigt bra helg på alla sätt och vi hann dessutom trycka in lite bakning i programmet. När man bakar med barn, särskilt barn av mindre modell (läs 2-åring) är det ju bra att baka nåt man kan och nåt som är enkelt. Man kan också glömma disk- och städhjälp. Man kan ju lägga fram idén lite glatt och säga "nu ska vi diska, det blir kul", men risken är att man då får följande svar "Jag kommer alldeles strax" följt att tydliga steg mot Ipaden. Jag fick alltså diska själv. Men vad gör det när man har världens goaste lilla troll bredvid sig.

Kakan är en av mina favoriter fast en ny variant på den. Den blir väldigt saftig tack vare att det är kokande vatten i och enkel är den eftersom man i princip bara rör ihop allt. Här är receptet.


Saftig päronkaka

3 dl socker

2,5 dl vetemjöl

2 tsk vaniljsocker

1 tsk bakpulver

150 g smält smör

2 ägg

1,5 dl kokande vatten

1 stort päron, skuret i bitar


Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175 grader.  

2. Smält smöret och koka vattnet.

3. Blanda ihop de torra ingredienserna i en bunke.

4. Tillsätt det smälta smöret och blanda ner det i smeten.

5. Tillsätt äggen, ett i taget, och blanda ner dem i smeten.

6. Tillsätt sist vattnet och rör till en jämn smet.

7. Smöra och bröa en sockerkaksform och fyll den med smeten. Fördela päronen i formen.

8. Grädda i ca. 45 minuter. Känn med en provsticka att den är klar. Den ska inte vara kletig.

Klart!

Ät som den är eller med grädde eller glass. Får man för lite kaka så kan man byta till sig någon annans, utan att ge bort sin egen. Man lär sig mycket av att umgås mycket med en 2-åring...

 

Av enkakaiugnen - 3 december 2014 08:00

   

Jag såg framför mig hur gott det här skulle bli och att det verkligen skulle smaka coca cola, men i ärlighetens namn så gjorde det inte det. Kände knappt någon coca cola-smak så det var lite av en besvikelse. Jag bakade en Coca cola-kaka för många år sedan och den hade ändå lite coca cola-smak men denna gång blev det ingen smak. Själva kolan blev däremot väldigt god och smakrik i alla fall, så den är värd ett försök. En ganska tydlig smörkolasmak ändå och jag hade i lite glykos också, för den blir liksom finare och glansigare då. Här är receptet.


Coca cola-kola

1 1/2 dl vispgrädde
1 dl vit sirap
2 dl socker
1 1/2 dl coca-cola
1 msk glykossirap


Gör så här:

Blanda alla ingredienser i en stor gryta.

1. Placera en mattermometer i grytan, men se till att den hänger fritt i smeten och inte nuddar botten.

2. Koka upp och sänk sedan värmen något. Smeten ska koka, men inte för mycket. När smeten klarar ett mjukt kulprov är den klar (eller när den är 125 grader).

3. Häll smeten i en bakform klädd med bakplåtspapper. När den svalnat så skär den i rutor (eller klipp med en oljad sax). Klä bitarna i smörpapper (här är det bra med en yngre kusin till hjälp).

Jag fryser alltid in mina kolor (och egentligen allt annat jag bakar) för de tinar ju fort.


Om man är sugen på andra kolor så hittar man det här: Chokladkola, Passionsfruktskola och Polkagriskola.

 

 

Av enkakaiugnen - 2 december 2014 08:00

   

Polkatryffel är det här och det var Sandra som snodde ihop den. God och ganska lätt att göra också. Här är receptet.


Polkagristryffel ca. 20 st (beroende på hur man skär dem)

200 g mörk choklad
1 dl vispgrädde
25 g rumstempererat smör
1 tsk honung
1 1/2 dl krossade polkagrisar


Gör så här:

Klä en form, ca15x20 cm (för 20 st), med plastfolie.
1. Hacka chokladen och lägg den i en bunke.

2. Koka upp grädden i en kastrull och häll den över chokladen och låt stå ett par minuter.
3. Rör ner smör och honung och blanda till en jämn smet.

4. Krossa polkagrisarna och blanda ner dem.
5. Häll tryffeln i formen och låt svalna i kylskåp 3-4 timmar.
6. Skär i bitar. Klart!


 

Presentation


Hej! Kul att du tittade in! Jag som bakar och skriver heter Lotta och älskar kakor. Både att baka och att äta! Mest av allt gillar jag kakor som går fort att göra men ändå är tokgoda! Hör gärna av dig om du undrar något, till enkakaiugnen@gmail.com.

Kategorier

Sök i bloggen

Bloggbanner afrikas horn 230 170

Länkar

Månadens sötsak

Söta saker

Senaste inläggen

Fråga mig

32 besvarade frågor

Arkiv

Besöksstatistik

Tidigare år

RSS

Kalender

Ti On To Fr
1
2 3 4
5
6 7
8
9
10 11 12
13
14
15 16 17
18
19
20
21
22 23
24
25
26
27
28
29 30
31
<<< December 2014 >>>
Matbloggstoppen

Ovido - Quiz & Flashcards