Direktlänk till inlägg 11 maj 2015

Sommarlängt och hallonbullar!

Av enkakaiugnen - 11 maj 2015 21:56


En underskattad känsla är längtan. Kanske framför allt när den tar slut, när man är framme. Men det är så, det är inte värt lika mycket om man inte hunnit längta tillräckligt mycket efter det man vill ha. Sommaren har man ganska gott om tid att längta till. Men snart, alldeles snart är det läge att återigen sitta på flotten i skogstjärnen, nästan ensam och bara vara. Bara sugas in i allt det fina runt omkring och äta en till hallonbulle. Det längtar jag till.

 

Hallonbullar (eller blåbärsbullar)
150 g smör
5 dl mjölk

2 tsk stött kardemumma

50 g jäst (1 paket)

1 dl strösocker

½ tsk salt

Ca. 13 dl vetemjöl


Fyllning:

150 g mandelmassa

75 g rumsvarmt smör

2 tsk stött kardemumma

3 dl blåbär eller hallon

1 msk potatismjöl


Ägg och pärlsocker till pensling


Gör så här:

1. Smält smöret och tillsätt sedan mjölken. Värm till fingervarmt (37 grader). Rör ner kardemumman.

2. Smula jästen i en bunke och rör ut med lite av smörmjölken. Häll sedan i resten av vätskan.

3. Rör ner socker, salt och sist mjölet, lite i taget.

4. Arbeta degen smidig ca. 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand.

5. Lägg en bakduk över degen och låt jäsa i ca. 30 minuter.


Fyllning:

1. Finriv mandelmassan och blanda med smör och kardemumma. Blanda ordentligt.

2. Blanda bären med potatismjölet.


6. Dela degen i två delar och kavla ut varje del till en rektangel, ca. 30x40 cm.

7. Bred över mandelmassefyllningen och strö bären över rektanglarna.

8. Vik ihop degen från ena långsidan till lite över mitten och vik sedan den andra långsidan över den första invikna.

9. Skär 2 cm breda remsor av degen och tvinna varje remsa till en tjock tråd och forma till en knut. Lägg knutarna på en plåt med bakplåtspapper. Lägg en bakduk över och plåtarna och låt dem jäsa ytterligare 30 minuter.

Sätt ugnen på 250 grader.

10. Pensla varje bulle med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda i ca. 8-10 minuter mitt i ugnen.

Låt bullarna svalna på galler.

Servera dom helst lite varma, och ha fler än en till varje person. Dom tar slut fort.

     

 
ANNONS
 
godisgrisen

godisgrisen

14 juli 2015 10:17

Det ser jättegott ut!!

Kika gärna in på min sida med, jag delar med mig av recept med mera :)

http://https://godisgrisen2014.wordpress.com

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av enkakaiugnen - Torsdag 14 sept 21:58


      Lite roligt att leta runt här efter äppelkakor och till slut hitta favoriten jag sökte, för att inse när jag läser blogginlägget, att jag gillade och gjorde exakt samma sak för fem år sedan som nu. Tittade på That 70's show, drack kaffe och å...

Av enkakaiugnen - Måndag 28 aug 20:29


           Fick ett sånt väldans chokladsug i helgen, blev bjuden på så goda chokladkakor på jobbet och ville ha mer. Sagt och gjort, cheesecakebrownies brukar alltid stilla chokladbegäret. Detta recept kommer från Jennys matblogg, där finns en he...

Av enkakaiugnen - Lördag 26 aug 23:35


Det här blev en vädligt smakrik kaka, lite höstig sådär med syrliga vinbär och muscovadosocker. Nu hade jag däremot inget sånt så det fick bli en blandning av chai-socker (socker med kanel och kardemumma), brun farin och vanligt socker. Gick fint ...

Av enkakaiugnen - Måndag 21 aug 17:00


    Det här är en vardagsräddare för mig och ett av mina favoritrecept. Nu har jag gjort det så många gånger att jag mest höftar ihop det, det blir bra ändå. Länge trodde jag att det var jobbigt att göra müsli, men det är ju superlätt och går gansk...

Av enkakaiugnen - Söndag 20 aug 21:30


           Här kommer ytterligare en nyttig chokladboll, men denna gång lite matigare och lite mer mellanmålsaktig. Funkar dock inte att ta med till skolan (kanske inte jobbet heller?) eftersom det är nötter i. Kom på det när det var för sent. Man ...

Presentation


Hej! Kul att du tittade in! Jag som bakar och skriver heter Lotta och älskar kakor. Både att baka och att äta! Mest av allt gillar jag kakor som går fort att göra men ändå är tokgoda! Hör gärna av dig om du undrar något, till enkakaiugnen@gmail.com.

Kategorier

Sök i bloggen

Bloggbanner afrikas horn 230 170

Länkar

Månadens sötsak

Söta saker

Senaste inläggen

Fråga mig

32 besvarade frågor

Arkiv

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ En kaka i ugnen med Blogkeen
Följ En kaka i ugnen med Bloglovin'

Tidigare år

RSS

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Maj 2015 >>>
Matbloggstoppen

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se