Direktlänk till inlägg 11 maj 2015

Sommarlängt och hallonbullar!

Av enkakaiugnen - 11 maj 2015 21:56


En underskattad känsla är längtan. Kanske framför allt när den tar slut, när man är framme. Men det är så, det är inte värt lika mycket om man inte hunnit längta tillräckligt mycket efter det man vill ha. Sommaren har man ganska gott om tid att längta till. Men snart, alldeles snart är det läge att återigen sitta på flotten i skogstjärnen, nästan ensam och bara vara. Bara sugas in i allt det fina runt omkring och äta en till hallonbulle. Det längtar jag till.

 

Hallonbullar (eller blåbärsbullar)
150 g smör
5 dl mjölk

2 tsk stött kardemumma

50 g jäst (1 paket)

1 dl strösocker

½ tsk salt

Ca. 13 dl vetemjöl


Fyllning:

150 g mandelmassa

75 g rumsvarmt smör

2 tsk stött kardemumma

3 dl blåbär eller hallon

1 msk potatismjöl


Ägg och pärlsocker till pensling


Gör så här:

1. Smält smöret och tillsätt sedan mjölken. Värm till fingervarmt (37 grader). Rör ner kardemumman.

2. Smula jästen i en bunke och rör ut med lite av smörmjölken. Häll sedan i resten av vätskan.

3. Rör ner socker, salt och sist mjölet, lite i taget.

4. Arbeta degen smidig ca. 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand.

5. Lägg en bakduk över degen och låt jäsa i ca. 30 minuter.


Fyllning:

1. Finriv mandelmassan och blanda med smör och kardemumma. Blanda ordentligt.

2. Blanda bären med potatismjölet.


6. Dela degen i två delar och kavla ut varje del till en rektangel, ca. 30x40 cm.

7. Bred över mandelmassefyllningen och strö bären över rektanglarna.

8. Vik ihop degen från ena långsidan till lite över mitten och vik sedan den andra långsidan över den första invikna.

9. Skär 2 cm breda remsor av degen och tvinna varje remsa till en tjock tråd och forma till en knut. Lägg knutarna på en plåt med bakplåtspapper. Lägg en bakduk över och plåtarna och låt dem jäsa ytterligare 30 minuter.

Sätt ugnen på 250 grader.

10. Pensla varje bulle med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda i ca. 8-10 minuter mitt i ugnen.

Låt bullarna svalna på galler.

Servera dom helst lite varma, och ha fler än en till varje person. Dom tar slut fort.

     

 
ANNONS
 
godisgrisen

godisgrisen

14 juli 2015 10:17

Det ser jättegott ut!!

Kika gärna in på min sida med, jag delar med mig av recept med mera :)

http://https://godisgrisen2014.wordpress.com

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av enkakaiugnen - Måndag 24 juli 15:40


       Den här tårtan gör mamma varje sommar, den är liksom ett måste. Så god och riktigt somrig med alla bär och grädden. Sen att det nu börjar finnas egna jordgubbar här i pallkragarna och blåbär i skogen runt knuten gör det ju ännu lite bättre....

Av enkakaiugnen - Fredag 14 juli 21:56


          Åland - vilken liten pärla! Åk dit! Perfekt för några dagars minisemester. Mariehamn var en riktigt mysig stad, med flera restauranger och småstadskänsla. Vi vandrade runt ganska länge bland fina hus och havsutsikt och hade turen att h...

Av enkakaiugnen - Fredag 14 juli 21:10


       Trots perfekt bakväder denna sommar så är det för glest mellan baktillfällena. Den senaste veckan har vi semestrat hos min bror med familj söderut och har man världens goaste brorsdotter som gillar att baka så måste man ju passa på! Gillar...

Av enkakaiugnen - Onsdag 28 juni 21:29


  Här kommer något så ovanligt som ett matinlägg på den här i övrigt ganska sockrade bloggen. Vi försöker äta en hel del vegetariskt och ofta provar vi nya rätter ur olika mattidningar. Gillar att testa nytt och få inspiration, men sedan tappar ja...

Av enkakaiugnen - Lördag 24 juni 22:16


        Den där sekunden när axlarna slår i vattnet när man dyker ner i en vattenmörk tjärn en sommarkväll och solen släpar sig ner över grantopparna. Alla tjärnar som finns här runt omkring en, om man har turen att bo i skogen och Norrland. At...

Presentation


Hej! Kul att du tittade in! Jag som bakar och skriver heter Lotta och älskar kakor. Både att baka och att äta! Mest av allt gillar jag kakor som går fort att göra men ändå är tokgoda! Hör gärna av dig om du undrar något, till enkakaiugnen@gmail.com.

Kategorier

Sök i bloggen

Bloggbanner afrikas horn 230 170

Länkar

Månadens sötsak

Söta saker

Senaste inläggen

Fråga mig

32 besvarade frågor

Arkiv

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ En kaka i ugnen med Blogkeen
Följ En kaka i ugnen med Bloglovin'

Tidigare år

RSS

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Maj 2015 >>>
Matbloggstoppen

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se