Direktlänk till inlägg 24 november 2015

Saffranssemlor med lingongrädde!

Av enkakaiugnen - 24 november 2015 19:00

   
 

Ett av mina favoritprogram är Morgonpasset i P3. Ett beroende som jag delar med en hel del andra, dagarna blir så mycket mer lättstartade med dom. Hanna, som är ett stående inslag i programmet, har en blogg också - här finns den. Det behövs fler som Hanna som syns och hörs. Nu skulle ju det här inte handla om henne, utan om saffranssemlor. Dom pratade nämligen om olika typer av lussebullar på radion häromdan och fick mycket kritik för att vara för liberala i sitt lussebulleätande. De flesta tyckte att man inte får mixtra och prova sig fram med lussebullar, men här är ändå en variant med saffransdeg som bas. Receptet är från förra året och jag serverade dem med lingongrädde. Jag tyckte själv att det blev jättegott, även om jag i år är helt såld på de vanliga bullarna. Men de är väl värda ett försök, det blir ju liksom lite roligare när det händer nåt med bullarna också. Här är receptet.

 

Saffranssemlor med lingongrädde
200 g smör 
1 g saffran 
5 dl mjölk
½ dl vispgrädde
50 g jäst 
2 ekologiska ägg 
1 ½ dl strösocker   
1 krm salt
16-17 dl vetemjöl special

1 ägg vispat +1 msk vispgrädde

(till pensling)


Fyllning:

3 dl vispgrädde

½-1 dl lingonsylt

100 g mandelmassa

1 msk mjölk


Gör så här:

  1. Smält smöret i en kastrull med saffranet och låt det koka upp.
  2. Ta av från värmen och tillsätt mjölk och vispgrädde.
  3. Rör ut jästen med den fingerljumna vätskan i en bunke.
  4. Rör ner ägg och strösocker och sist mjölet lite i taget.
    Knåda degen länge eller kör den i bakmaskin i ca. 10 minuter (medelfart). Rör om själv då och då.
  5. Låt degen jäsa i bunken under en bakduk, i cirka 45 – 60 minuter.
  6. Knåda degen på ett mjölat bakbord och dela degen på 4 bitar och dela varje fjärdedel i antingen 6 eller 8 bitar.
  7. Runddriv till runda, släta bullar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. och låt dem jäsa under bakduk i ca. 45-60 minuter.
  8. Sätt ugnen på 200 grader, varmluft.
  9. Blanda ägget med grädde (jag har bara grädde) i en skål och pensla bullarna. Grädda i 8-10 minuter.
    Låt svalna.

Fyllning (till 10 st semlor):

100 g finriven mandelmassa

1 msk mjölk

3 dl vispgrädde

½-1 dl lingonsylt (beroende på sylt och smak)


Gör så här:

1. Skär av locket på semlorna och gröd ur en tesked inkråm av bullen. Lägg det i en skål.

2. Finriv mandelmassan och lägg den i skålen med inkråmet. Mosa ihop med mjölken. Fyll bullarna med blandingen.

3. Vispa grädde och tillsätt lingonsylten lite i taget och smaka av. Det beror på vilken sorts sylt man har, hur mycket man ska ta. Söta med socker om det blir för esk av lingonen.

4. Spritsa eller bred ut grädda på varje bulle och toppa med locket.

Lite florsocker på det så är man hemma sen.

 
ANNONS
 
Svensson

Svensson

28 november 2015 17:37

Det ena behöver ju inte utesluta det andra! Jag tycker att de verkar supergoda och ska allt testa dem. Låter som en spännande kombination.

http://superhero.nu

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av enkakaiugnen - Torsdag 14 sept 21:58


      Lite roligt att leta runt här efter äppelkakor och till slut hitta favoriten jag sökte, för att inse när jag läser blogginlägget, att jag gillade och gjorde exakt samma sak för fem år sedan som nu. Tittade på That 70's show, drack kaffe och å...

Av enkakaiugnen - Måndag 28 aug 20:29


           Fick ett sånt väldans chokladsug i helgen, blev bjuden på så goda chokladkakor på jobbet och ville ha mer. Sagt och gjort, cheesecakebrownies brukar alltid stilla chokladbegäret. Detta recept kommer från Jennys matblogg, där finns en he...

Av enkakaiugnen - Lördag 26 aug 23:35


Det här blev en vädligt smakrik kaka, lite höstig sådär med syrliga vinbär och muscovadosocker. Nu hade jag däremot inget sånt så det fick bli en blandning av chai-socker (socker med kanel och kardemumma), brun farin och vanligt socker. Gick fint ...

Av enkakaiugnen - Måndag 21 aug 17:00


    Det här är en vardagsräddare för mig och ett av mina favoritrecept. Nu har jag gjort det så många gånger att jag mest höftar ihop det, det blir bra ändå. Länge trodde jag att det var jobbigt att göra müsli, men det är ju superlätt och går gansk...

Av enkakaiugnen - Söndag 20 aug 21:30


           Här kommer ytterligare en nyttig chokladboll, men denna gång lite matigare och lite mer mellanmålsaktig. Funkar dock inte att ta med till skolan (kanske inte jobbet heller?) eftersom det är nötter i. Kom på det när det var för sent. Man ...

Presentation


Hej! Kul att du tittade in! Jag som bakar och skriver heter Lotta och älskar kakor. Både att baka och att äta! Mest av allt gillar jag kakor som går fort att göra men ändå är tokgoda! Hör gärna av dig om du undrar något, till enkakaiugnen@gmail.com.

Kategorier

Sök i bloggen

Bloggbanner afrikas horn 230 170

Länkar

Månadens sötsak

Söta saker

Senaste inläggen

Fråga mig

32 besvarade frågor

Arkiv

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ En kaka i ugnen med Blogkeen
Följ En kaka i ugnen med Bloglovin'

Tidigare år

RSS

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20 21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< November 2015 >>>
Matbloggstoppen

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se