Direktlänk till inlägg 11 april 2016

Jordgubbstårta med citronfyllning!

Av enkakaiugnen - 11 april 2016 14:02

Jordgubb och citron är två av mina favoritsmaker. De funkar ju dessutom riktigt bra ihop och är väldigt somriga och eftersom man har ganska stark sommarlängtan nu så fick det bli en sån tårta i helgen. Citronfyllningen går också fint att använda till den här snabbgjorda cheesecaken med blåbär. Många år sen det inlägget, haha. Hade en smiley med, bara en sån sak. Åter till tårtan. Den blev väldigt saftig och fick ganska frisk smak. Enkel att göra också, kanske delvis för att receptet på tårtbotten är så jäkla bra. Det kommer från mamma från början, och jag misslyckas aldrig med den. Perfekt som bas. Jag brukar göra den några dagar innan och frysa in den. Den är lättast att skära om den är lite kall.


Jordgubb- och citrontårta

 

Tårtbotten

3 ägg

3 dl socker

3,3 dl vetemjöl

2,5 tsk bakpulver

1 tsk vaniljsocker

1,1 dl kokande vatten


Gör så här:

1. Vispa ägg och socker vitt och pösigt.

2. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker och vänd ner det i äggsmeten.

Rör i, vispa inte.

3. Blanda sist ner det kokande vattnet och rör till en slät smet.

4. Häll upp i en smörad och bröad form med avtagbar kant (ca. 24 cm i diameter)

5. Grädda i 175 grader i 45 minuter.

(Öppna inte luckan under tiden, då sjunker den.)


Fyllning:

1-2 dl jordgubbssylt

1 dl lemon curd + 1 burk kesella vanilj (blandas)

3 dl grädde - vispad


Montera:

1. Skär tårtan så det blir 3 lager. Ett smart sätt för att få det rakt är att skära lite runt om hela tårtan först. Sen skär man igenom i de spår man redan gjort.

2. Bred ut citronfyllningen på undre lagret. Om den är för rinnig kan man röra ner lite vispgrädde för tjockare konsistens.

3. Bred jordgubbssylten på översta lagret. Lägg på locket och täck tårtan med mycket grädde och garnera med t.ex jordgubbar, lime- och citronzest.

Klart!

 

    



 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av enkakaiugnen - 5 december 2021 08:46

    Ville testa en ny julkaka i år och det blev denna, en klassiker. Den är riktigt god, nästan lite som smågodis som man går och nallar av. Ganska tydlig ingefärssmak och de är väldigt lika cederpepparkakor som vi åt ofta när jag var liten ...

Av enkakaiugnen - 5 december 2021 08:40

  Det här är ett eget recept, kombinerat efter tre olika recept och det jag hade hemma. Vill helst inte använda glutenfri mjölmix när jag bakar, gillar hellre att använda bovetemjöl och havremjöl. Den är snabbakad eftersom den inte jäser, så väldi...

Av enkakaiugnen - 5 december 2021 08:21

  Ett tjockt täcke av snö som bäddar in träden och skogen runt knuten, ganska underbart faktiskt. Finns ju få saker som ger sån julkänsla som just snön och allt den för med sig. Doften av glögg är inte så tokig den heller, för julkänslans skull. ...

Av enkakaiugnen - 1 augusti 2021 10:03

  Vaniljbullar ca 30 st150 g smör1 dl strösocker1/2 tsk salt1 ägg50 g jäst   5 dl mjölk2 tsk kardemumma13-15 dl vetemjöl   Fyllning: 1-2 dl vaniljkräm, hemgjord eller marsankräm  Ca 50 g mjukt smör   Gör så här: 1. Smält smöret och ...

Av enkakaiugnen - 1 augusti 2021 09:31

     Namnet avslöjar den här kakan, den är precis som kärleksmums, men utan choklad och med blåbärsfyllning och blåbärstopping istället. Receptet kommer från "Nu bakar vi" men jag dubblerade mängden blåbär i glasyren för att få en lite syrligar...

Presentation


Hej! Kul att du tittade in! Jag som bakar och skriver heter Lotta och älskar kakor. Både att baka och att äta! Mest av allt gillar jag kakor som går fort att göra men ändå är tokgoda! Hör gärna av dig om du undrar något, till enkakaiugnen@gmail.com.

Kategorier

Sök i bloggen

Bloggbanner afrikas horn 230 170

Länkar

Månadens sötsak

Söta saker

Senaste inläggen

Fråga mig

32 besvarade frågor

Arkiv

Besöksstatistik

Tidigare år

RSS

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< April 2016 >>>
Matbloggstoppen

Skapa flashcards