Alla inlägg under augusti 2017
Har fått ett begär efter pesto denna sommar. Äter den med jordgubbar, grönkål och halloumi i en sallad för det mesta, eller med pasta såklart. Den funkar också riktigt bra på kex av olika slag. Den är ett litet hopkok av det jag har hemma för tillfället, så det är ingen klassisk pesto med bara basilika som krydda. Det passar mig i och för sig väldigt bra eftersom jag inte är så förtjust i pesto. Här är receptet i alla fall, lite höftat eftersom jag glömde måtta.
Örtpesto ca. 1,5 dl
1 dl färsk basilika, oregano, persilja och gräslök (blanda som man tycker)
1 dl naturella nötter
½ dl solrosfrön (kan uteslutas och istället kan man ta mer nötter)
3/4 dl riven parmesanost
½ vitlöksklyfta (mer om man vill det, smaka av)
½ - 1 dl olivolja (beroende på hur fast man vill ha den)
Lite limesaft
Flingsalt
Gör så här:
1. Skölj och hacka örterna. Lägg alla ingredienser i en tillbringare och mixa med en mixerstav. Eller kör allt i en mixer till det blir slätt. Späd med mer olivolja om den är för seg i konsistensen och smaka av med salt och limesaft.
Klart!
Och så var det hallonen. Det tar liksom inte slut nu. Kanske för att jag istället för att rensa sitter här och drömmer mig bort till vad jag ska göra av denna ocean av bär så småningom. Av hallonen tänker jag mig att det kan bli något av följande:
Karins hallonkaka - så god och så lätt. Testa!
Blåbäret, det vilda alltså, är sannolikt ganska underskattat. Troligen på grund av de så kallade "superbären" som lanseras som väldigt nyttiga och ska flygas hit från andra sidan jorden. Här marknadsförs de sedan som att de vore rena hälsokuren när verkligheten inte riktigt ser ut så. Men någon har såklart tjänat stora pengar på det och vi går runt här och känner oss lite mer hälsosamma än vi faktiskt är. Vi är nog mer lurade än hälsosamma. Läs mer här, i Filters reportage "Att skapa ett superbär".
Som om det inte vore skäl nog, så finns ju själva plockandet som en riktigt bra orsak till att äta blåbär. Älskar skogen den här årstiden! Älskar den de andra årstiderna också visserligen, det är någonting med ensamheten, ron och luften där. På hösten luktar det ju dessutom helt underbart och det är som balsam för själen när höststressen kryper sig på, att bara ta på sig stövlarna och stega rakt ut och andas en stund.
Och belöningen när det är plockat och eländet är rensat! Att få hemgjord sylt, färska blåbär i filen eller världens godaste blåbärsmuffins. Tre anledningar till blåbärsplock helt enkelt.
Blåbärsmazarinpaj - ni ser ju, den måste bakas!
Leilas blåbärsmuffins - en klassiker!
Blueberry upside down cake - en rolig variant på blåbärskaka.
Denna blåbärskaka är helt enkelt bäst, för den har allt. God, saftig kaka med blåbär och dessutom philadelphiaost och så lite crunch på toppen. Hade jag mer tid skulle jag definitivt baka den nu, men blåbären ska ju faktiskt plockas till den också. Så här kommer en bild från förr, men det gör den bara ännu godare eftersom jag får längta lite längre efter den. Längtan ska inte underskattas.
Blåbärskaka med philadelphiaost och crunch.
Ursäkta bildkvalitén, det är några år sedan den fotades.
Snabbgjord jordgubbsefterrätt!
Jordgubbar, detta sommarens lilla underverk. Har i år för första gången två pallkragar med plantor som jag skött som jag brukar. Alltså inte särskilt bra. Fast i ärlighetens namn har jag nog varit där en del och nypt av för stora blad, lyft upp gubbarna från jorden och grejat lite. Hur som helst kan jag nu i alla fall skörda och plocka in skål efter skål av dessa fina små röda godingar. Oftast äter vi dem som de är med glass. Jag har också haft dem i grönsallad med fetaost och med passionsfrukt som dressing.
Här kommer lite fler förslag på vad man kan göra med gubbarna, från år då jag haft lite mer baktid.
Jordgubbstårta med kiwifyllning!
Chokladtårta med passionsfrukt och jordgubbar!
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 | 3 |
4 |
5 |
6 |
||||
7 |
8 |
9 |
10 |
11 | 12 | 13 | |||
14 |
15 | 16 |
17 |
18 |
19 | 20 | |||
21 | 22 |
23 |
24 |
25 |
26 | 27 |
|||
28 | 29 |
30 |
31 |
||||||
|