Direktlänk till inlägg 6 november 2017
Det här är en favorit sen jag var liten! Mamma har nog gjort den varje höst, det säger något om vad himla god den är. Safitg på något vis, inte torr som paj kan bli ibland. Det är liksom en knäckig konsistens på pajdegen. Den är lätt att göra också, eftersom man skär degen i skivor och täcker äpplena med den. Såå värd sin baktid! Här är receptet.
Bästa äppelpajen
3-3½ dl vetemjöl
125 g smör (rumsvarmt)
1 ½ dl socker
4 stora äpplen
1 dl äppelmos
kanel och socker efter smak
Gör så här:
1. Rör ihop smör och socker.
2. Blanda ihop med mjölet och knåda ihop till en tjock rulle/boll. Plasta och lägg i kylen i ca. 1 timme.
3. Skala och kärna ur äpplena. Hyvla med osthyvel eller potatisskalare i tunna skivor.
4. Stek äpplena försiktigt i stekpannan så de blir mjuka. Blanda ner äppelmos, kanel och socker.
5. Häll fyllningen i en smord pajform.
6. Efter en timme, ta ut degen och skär den i skivor.
Sätt ugnen på 225 grader.
7. Lägg degskivorna över äppelfyllningen så fyllningen täcks.
8. Grädda tills den får en fin gyllenbrun färg mitt i ugnen, ca. 30 minuter.
Servera med vaniljglass eller vaniljsås.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
|||||
6 | 7 |
8 |
9 |
10 |
11 |
12 |
|||
13 |
14 |
15 |
16 |
17 |
18 |
19 |
|||
20 |
21 | 22 |
23 |
24 |
25 |
26 |
|||
27 |
28 |
29 |
30 |
||||||
|