Direktlänk till inlägg 3 december 2017

Julkaka med choklad och rom!

Av enkakaiugnen - 3 december 2017 15:35

 

Ursäkta en hemsk bild, men det var den enda jag hann få till innan kakan skulle serveras. Bli inte lurad, den blev såå mycket godare än den ser ut! Var så sugen på en chokladkaka och har snöat in lite grann på rom just nu så det fick bli en rom- och chokladkaka, med lite chili. Den blev precis som jag ville, saftig och lite tung av romen. "Den där kan du inte köra på", sa mamma. Då har man väl lyckats tänker jag, romsmaken ska ju kännas! Och det blev inte alls för mycket enligt min smak, chokladen är ju ganska stark också. Hur som helst en perfekt julkaka tycker jag, prova! Receptet kommer från tidningen Hembakat, men jag gjorde om det lite.


Chokladkaka med rom och chili

100 g mörk choklad

75 g mjölkchoklad
150 g smör
3 ägg
1 ¼ dl vetemjöl
2 dl strösocker
1 tsk chilipulver
2 msk rom 

Glasyr:
50 g smör
3 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
4 dl florsocker


Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175 grader. Smält chokladen tillsammans med smöret över vattenbad.

2. Dela äggen i gulor och vitor. Vispa i äggulorna i chokladsmeten, en i taget.

3. Tillsätt mjöl, socker och chilipulver under omrörning.

4. Vispa äggvitorna till hårt skum. Vänd ner äggvitorna tillsammans med rom i smeten.

5. Smörj och bröa en form, ca 1 1/2 liter, och häll i smeten. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 45 min. Prova med en sticka om kakan är klar. Låt svalna.

6. Glasyr: Smält smöret i en kastrull. Tillsätt kakao, vaniljsocker och florsocker. Blanda till en slät glasyr. Glasera kakan.

Kakan har varit precis lika god utan glasyr, det säger lite om hur god den blev!

 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av enkakaiugnen - 5 december 2021 08:46

    Ville testa en ny julkaka i år och det blev denna, en klassiker. Den är riktigt god, nästan lite som smågodis som man går och nallar av. Ganska tydlig ingefärssmak och de är väldigt lika cederpepparkakor som vi åt ofta när jag var liten ...

Av enkakaiugnen - 5 december 2021 08:40

  Det här är ett eget recept, kombinerat efter tre olika recept och det jag hade hemma. Vill helst inte använda glutenfri mjölmix när jag bakar, gillar hellre att använda bovetemjöl och havremjöl. Den är snabbakad eftersom den inte jäser, så väldi...

Av enkakaiugnen - 5 december 2021 08:21

  Ett tjockt täcke av snö som bäddar in träden och skogen runt knuten, ganska underbart faktiskt. Finns ju få saker som ger sån julkänsla som just snön och allt den för med sig. Doften av glögg är inte så tokig den heller, för julkänslans skull. ...

Av enkakaiugnen - 1 augusti 2021 10:03

  Vaniljbullar ca 30 st150 g smör1 dl strösocker1/2 tsk salt1 ägg50 g jäst   5 dl mjölk2 tsk kardemumma13-15 dl vetemjöl   Fyllning: 1-2 dl vaniljkräm, hemgjord eller marsankräm  Ca 50 g mjukt smör   Gör så här: 1. Smält smöret och ...

Av enkakaiugnen - 1 augusti 2021 09:31

     Namnet avslöjar den här kakan, den är precis som kärleksmums, men utan choklad och med blåbärsfyllning och blåbärstopping istället. Receptet kommer från "Nu bakar vi" men jag dubblerade mängden blåbär i glasyren för att få en lite syrligar...

Presentation


Hej! Kul att du tittade in! Jag som bakar och skriver heter Lotta och älskar kakor. Både att baka och att äta! Mest av allt gillar jag kakor som går fort att göra men ändå är tokgoda! Hör gärna av dig om du undrar något, till enkakaiugnen@gmail.com.

Kategorier

Sök i bloggen

Bloggbanner afrikas horn 230 170

Länkar

Månadens sötsak

Söta saker

Senaste inläggen

Fråga mig

32 besvarade frågor

Arkiv

Besöksstatistik

Tidigare år

RSS

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2017 >>>
Matbloggstoppen

Skapa flashcards