Senaste inläggen

Av enkakaiugnen - 29 december 2014 18:10

Det är lite dålig uppdatering nu och det beror nog mest på att ett allmänt ointresse för mat har infunnit sig. Har nog sällan ätit så mycket på så få dagar. Vi har kört dubbelt upp på julen i år eftersom bror med familj nyss kommit upp hit och då börjar ju karusellen om igen. Och den ska ju åkas riktigt dessutom, vilket tydligen kräver minst 4 påsar skumtomtar som uppladdning. Efter en julmiddag till så avslutades kvällen med blåbärspaj och choklad i diverse former. Nu är jag slut som artist. Ville inte ens ha middag idag. Men jag ska göra ett tappert försök att erbjuda några nyårsalternativ, naturligtvis åt det söta hållet. Men jag måste också slå ett slag för rensteksröran till förrätt, en av våra absoluta favoriter. Men det viktigaste först..


Eton mess - enkelt, sött och väldigt gott! Kan varieras på massa sätt och funkar till personer i alla storlekar. Bra omm an är många också.

 


Vaniljpannacotta med blåbär - när historieätarna ser tillbaka på oss om 100 år så kommer nutidens vanligaste efterrätt att vara panna cotta. Inte så konstigt kanske.

 


Hjortronpaj äter man ju ganska sällan och lite lyxigt är det ju med hjortron. I alla fall i Norrland. Eller kanske minst här, eftersom det finns mest av dem här. En god paj hur som helst.

 

Så sparar vi den sämsta bilden, men det bästa receptet, till sist. Den här rensteksröran är supergod, särskilt med västerbottensticks till.

 

ANNONS
Av enkakaiugnen - 26 december 2014 16:50

   

Känns det inte som att man behöver lite sommarkänsla nu? Mitt i vintermyset, efter prinskorvar, sillsallad och lussebullar men innan snygga nyårsdesserter så kan man ju bara bryta av allt med något somrigt och lite fräscht. En rabarbercobbler till exempel, en slags paj-kaka. Enkel att göra och lite syrlig att äta. Här finns receptet.

Det är ju verkligen lördag hela veckan nu! Lördagkänsla i onsdags som varade ända tills igår, fredag idag och så lördag på det imorn. Sämre kan man ha det. Även om det skulle sitta fint med 25 grader varmt, kvällssol och glassfika också. Men det kommer.

 

ANNONS
Av enkakaiugnen - 23 december 2014 18:09

    

Alldeles snart är det julafton! Hoppas att ni får en riktigt fin jul och en söt sådan såklart! Om man inte riktigt hunnit med att fixa något julgodis eller om man just upptäckt att Alladinasken är utan trillingnöt i år så kommer här några sista minuten-godisar! GOD JUL!

 

Cake pops - kan varieras efter smak och säsong. Kanske smula i lite pepparkakor för julkänslans skull?


 

Sura aprikoskulor - ett sockerfritt julgodis som med lite god vilja kan se ut som apelsiner. Juligt värre.


 

Och så klart - trillingnöten. Om man har ont om tid kan man köpa färdigskalade hasselnötter eller låta bli att ta bort skalet på dom.

 

God Jul!

Av enkakaiugnen - 22 december 2014 11:00

   

För några år sedan gjorde jag Leilas choklad- och kanelkakor och de blev så goda! Jag gör dom till jul varje år nu men i år ville jag testa en choklad- och kanelkombination i muffinsform istället. Det blev en ganska smakrik muffins, men nästa gång ska jag skippa den smälta chokladen och bara använda kakao eller chokladbitar i. Tycker smeten blir saftigare då. Jag använde lite apelsinsaft och kokande vatten också för att det skulle bli saftigt. Fick också för mig att göra skumtomtefluff att toppa dom med. Jag blev lite besviken på fluffet, det smakade inte lika mycket skumtomte som jag ville. Lite hallonsylt fick rädda det hela. Tillsammans blev det en lite annorlunda, men god julmuffins. En bra sak att veta är att skumtomtefluffet helst ska göras dagen innan, eller på morgonen, det kräver minst 6 timmar i kylen.


Choklad- och kanelcupcakes med skumtomtefluff 12 st

3 ekologiska ägg
1 1/2 dl strösocker

2 msk chaisocker (eller strösocker)

½ dl brun farin  
1 tsk vaniljsocker
3 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
3 msk kakao
1 nypa salt

2 tsk kanel
50 gr smör
½ dl vispgrädde

½ dl mjölk

½ apelsin, saften
2 msk kokande vatten
60 gr mörk choklad av god kvalitet.

Skumtomtefluff:

3 dl vispgrädde

70-75 g skumtomtar
Ev. hallonsylt


Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader.

1. Vispa ihop ägg, vaniljsocker och socker luftigt.

2. Blanda mjöl, bakpulver, kanel och salt.

3. Smält smöret och blanda med grädde och som hälls i smeten.

4. Rör ner kokande vatten och apelsinsaften.

4. Smält chokladen och blanda ner den sist i smeten. Fyll 12 muffinsformar och grädda i ca. 15 minuter.

Låt dem svalna.


Fluff:

(Gör detta helst dagen före)

1. Hacka skumtomtarna i små bitar.

2. Värm grädden i en kastrull och rör ner skumtomtarna. Det får inte koka. Rör tills skumtomtarna lösts upp och det blivit en rosa sås.

3. Häll såsen i en djuptallrik och låt den svalna. Ställ i kylen tills det blivit genomkylt, minst 6 timmar, men helst över natten.

4. Vispa fluffet med elvisp. Om det blir för hårt kan man tillsätta lite mer grädde.

(5. Tillsätt ev. lite hallonsylt om det är för lite smak på fluffet. Det gjorde jag och då blev det bättre).


Spritsa eller bred lite fluff på varje muffins. Ät upp dom!

 

Av enkakaiugnen - 21 december 2014 22:42

    

En kaka i ugnen finns även på Facebook! Så gilla gärna! Då kommer det att dyka upp en hel del sockerstinna bakverk i tid och otid. Det kan pigga upp.

Av enkakaiugnen - 17 december 2014 18:04

Nu är det längesen han var med här på bloggen, bror min. Hans dotter däremot har ju bakbloggat en päronkaka för bara några veckor sen, men nu har han själv bidragit också. Det roliga är att när han gör något så är det oftast något spännande och ganska kreativt. Den här gången är det en knäck med turkisk peppar. Knäck är ju så jäkla gott och om man är ett lakritsfan så kan jag tänka mig att den här kombinationen gifter sig fint. Här är receptet.     

Turkisk peppar - knäck

2dl socker

2 dl mörk sirap

2 dl grädde

20 turkisk peppar karameller (krossas i mortel - försök få olika stora bitar och spara några större bitar att ha ovanpå knäcken senare).
 
Gör så här:
1. Häll socker, märk sirap och grädde i en tjockbottnad kastrull.
2. Koka tills det är 125 C varmt och kultest funkar (det tar ca 45 minuter).
3. Vänd ner två tredjedelar av de krossade karamellerna i knäcken och häll upp smeten i knäckformar.
4. Strö stora bitar av turkkrosset på toppen.
Klart!
Perfekt julklapp till en lakritsälskare också slår det mig.
Av enkakaiugnen - 16 december 2014 10:00

Julkampanj 2014 Instagram

Foto: UNICEF


Det här är väldigt uppskattade julklappar! Och de gör nytta för alla. Gå in på Unicef.se och kika i deras gåvoshop, det finns presenter i alla prisklasser. Perfekt sista minuten-present också.


Av enkakaiugnen - 16 december 2014 08:30

 

Den här efterrätten åt vi en nyårsafton för några år sedan och den var riktigt god. Lite festlig men ändå enkel att få till, en annan variant på panna cotta (eller är det mest namnet som är ändrat kanske?). Det är en vaniljkräm i botten och jordgubbstopping som är kryddad med kardemumma ovanpå. Här hittar ni receptet.  

Presentation


Hej! Kul att du tittade in! Jag som bakar och skriver heter Lotta och älskar kakor. Både att baka och att äta! Mest av allt gillar jag kakor som går fort att göra men ändå är tokgoda! Hör gärna av dig om du undrar något, till enkakaiugnen@gmail.com.

Kategorier

Sök i bloggen

Bloggbanner afrikas horn 230 170

Länkar

Månadens sötsak

Söta saker

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Fråga mig

32 besvarade frågor

Arkiv

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ En kaka i ugnen med Blogkeen
Följ En kaka i ugnen med Bloglovin'

Tidigare år

RSS

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< April 2017
>>>
Matbloggstoppen

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se