Senaste inläggen

Av enkakaiugnen - 20 november 2015 16:23

Minusgrader och rimfrost, istäcken på tjärnen här nere och snart på sjöarna också. Julmarknad och övande av julsånger, att sätta upp ljusslingor och vara på granjakt. Det är mycket som gör att man hamnar i stämning nu och det har gjort att baklusten smugit sig på också. Blev så otroligt sugen på lussebullar i fredags och så otroligt besviken på torrbullen jag köpte på affärn - smakade inget saffran alls! Glöggen däremot satt som gjuten och efter att jag bakat egna lussebullar i söndags har jag nu ätit en lussebulle varje kväll och druckit en glöggmugg (ett ord man inte ska säga allt för ofta om man har Sundsvallsdialekt). Det är frid för själen. Dessutom gäller det att passa på, jag sväller ju ändå på tvären och bredden så en bulle hit eller dit gör liksom ingen skillnad.

Hur som helst blev de här lussebullarna så saftiga och bra, trots att jag inte hade i någon kesella. Så jag vill dela med mig av receptet (från tidningen Hembakat) så det finns kvar. Trevlig helg!


Saftiga lussebullar Ca 40 st

150 g smör
4,5 dl mjölk, ljummen

1,5 dl grädde
1 g saffran
1 dl strösocker
50 g jäst
1 ägg
½ tsk salt
13–14 dl vetemjöl

Pensling:
1 ägg

Garnering:
russin
pärlsocker

 

Gör så här:

1. Smält smöret. Tillsätt mjölken och grädden och låt blandningen bli fingervarm.

2. Stöt saffranet med lite av sockret i en skål och blanda ner det och jästen i degvätskan.

3. Tillsätt ägg, salt, resten av socker och mjöl, lite i taget. Arbeta ihop allt till en smidig deg och knåda i några minuter. Strö över lite mjöl och låt degen jäsa under bakduk i ca 40 min.

4. Forma lussekatter av resten av degen och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.

6. Låt bullarna jäsaunder bakduk i 30 min. Sätt ugnen 250 grader för bullarna.

7. Pensla bullarna med ett uppvispat ägg och garnera med russin. Grädda lussekatter­na mitt i ugnen i 8–10 min.

8. Låt bullarna svalna på ett galler under en bakduk.

Klart!

              

Bilderna är från tidigare år - riktigt så juligt är det inte här än.

ANNONS
Av enkakaiugnen - 24 september 2015 14:15

   

En mandeldränkt och saftig kaka som man lätt blir beroende av. Bra alternativ till att baka egna mazariner eftersom just det projektet tar en evighet och den här kakan är minst lika god. Tack Marie för receptet! I receptet är det kaffekoppar som mått, de motsvarar ca. 1,75 dl. (Ursäkta dålig bildkvalitet, riktiga kameran var på laddning).


Mazarinkaka med glasyr Ca. 24 bitar

3 ägg

3 kkp strösocker

3,75 kkp vetemjöl

250 g skivat smör

1,75 kkp mjölk

3 tsk bakpulver

2 tsk vaniljsocker

100 g mald mandel

1 tsk bittermandelolja


Glasyr:

2 dl florsocker

Lite vatten eller citronsaft tills konsistensen blir bra


Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader.

1. Vispa ägg och strösocker vitt och luftigt.

2. Blanda vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker och mandel.

3. Dela smöret i mindre bitar och rör ner i mjölet tills det blandat sig bra.

4. Rör ihop äggsmeten med mjölet och rör sist ner mjölken.

5. Häll i en smord och bröad långpanna, ca. 30 x 40 cm.

6. Grädda i 25 min.

7. Låt svalna och gör glasyren. Bred över glasyren och strö över strössel.

Klart!

ANNONS
Av enkakaiugnen - 22 september 2015 14:15

      

Jag har tänkt baka rågkakor så länge nu men inte haft någon ork, men nu blev det äntligen av. Det är ju tur att man blir bra belönad när man är klar med all deg och bunkar och annat jobbigt. Gott blev det hur som helst och receptet kommer från tidningen BAKA, deras julnummer förra året.


Rågkakor med lingonsylt 4 st

50 g jäst

50 g smör

5 dl mjölk

1 dl sirap
1 tsk salt

3 dl rågmjöl

5 dl vetemjöl

5 dl rågsikt

2 dl lingonsylt


Gör så här:
1. Smula jästen i en degbunke.

2. Smält smöret och häll på lite av mjölken tills det blir fingervarmt. Häll vätskan på jästen och rör ut den.

3. Häll i resten av mjölken, salt och sirap.

4. Rör i mjölet, lite i taget.

5. Rör sist ner lingonsylt och kör sedan degen i maskin i ca. 10 minuter. Eller knåda för hand ännu längre.

6. Plasta bunken och låt degen jäsa i 30 minuter.

7. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela i 4 bitar. Runddriv till stora bollar och kavla ut dem så de blir 2 cm tjocka.

8. Lägg på en plåt med bakplåtspapper, nagga med en gaffel och stansa ut en rundel i mitten med t.ex ett snapsglas.

9. Låt jäsa 30 min till under bakduk.

Sätt ugnen på 250 grader.

10. Sätt in plåt och sänk värmen till 200 grader. Grädda i 20 minuter.

Låt kakorna svalna på ett galler under bakduk.

Klart!

Av enkakaiugnen - 20 september 2015 13:28

      
Hittade en jättegod och snabbakad kaka som jag testade i morse. Den blev jättesaftig. Jag hade i lingonsylt och vinbär för att det inte skulle bli för sött. Receptet kommer från Chiliconkarin (och från en annan blogg innan den) men jag gjorde om det lite.
 
Snabb vinbär- och lingonkaka
5 dl mjöl
3 dl socker
4 tsk bakpulver
½ tsk kanel
200 g mjukt smör
½ msk vaniljsocker
2 ägg
2 dl filmjölk
½ dl lingonsylt
Vinbär:
1 ½ dl röda vinbär
½ dl socker
1 tsk vaniljsocker
 
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader.
1. Blanda allt utom ägg och fil till en smuldeg och ta undan 3 dl till toppingen.
2. Vispa ihop ägg och fil. Rör i lingonsylten.
3. Blanda vinbären med socker och vaniljsocker.
3. Rör i det återstående av smuldegen i äggröran till en jämn smet. Rör ner vinbären.
4. Häll i smeten i en bakpappersklädd långpanna (30 x 22 cm) och strö över de 3 dl av smuldegen du tog undan.
5. Grädda i 225 grader i ca. 15 minuter.

6. När kakan är kall så skär den i rutor.

Av enkakaiugnen - 31 augusti 2015 21:45

     

Pappa gör så goda frallor. Mamma också för den delen, men hon har ju varit med en hel del här redan. De här frallorna är ganska lättbakade och hur goda som helst. Ju mer vetemjöl man har, desto godare blir det. Så är det bara. Sen är det kanske inte så low carb, high fat som det helst ska vara nu. Men man ska leva lite också. (Bilderna är lånade sen tidigare, men de ser nästan ut så här).


Ca. 20 frallor

1 paket jäst (50 g)

5 dl fingervarmt vatten

1,5 msk olja

1 msk sirap eller honung

1 tsk salt

Ev. ½-1 dl linfrön

2 dl grovt rågmjöl

Ca. 9 dl vetemjöl


Gör så här:

1. Smula jästen i en bunke. Häll på lite av vattnet och rör ut jästen. Häll i resten av vattnet.

2. Rör ner resten av ingredienserna, sist mjölet lite i taget.

3. Arbeta i maskin eller för hand tills degen är smidig.

4. Låt jäsa under bakduk i 45 min.

5. Forma degen till 20 bullar och lägg på plåtar med bakplåtspapper. Platta till bullarna lite. Jäs igen i 45 minuter under bakduk.

6. Sätt ugnen på 225 grader.

7. Pensla bullarna med vatten och strö över lite vallmofrön.

8. Grädda i 10 minuter och låt sedan svalna på galler.

Klart!

Av enkakaiugnen - 11 maj 2015 21:56


En underskattad känsla är längtan. Kanske framför allt när den tar slut, när man är framme. Men det är så, det är inte värt lika mycket om man inte hunnit längta tillräckligt mycket efter det man vill ha. Sommaren har man ganska gott om tid att längta till. Men snart, alldeles snart är det läge att återigen sitta på flotten i skogstjärnen, nästan ensam och bara vara. Bara sugas in i allt det fina runt omkring och äta en till hallonbulle. Det längtar jag till.

 

Hallonbullar (eller blåbärsbullar)
150 g smör
5 dl mjölk

2 tsk stött kardemumma

50 g jäst (1 paket)

1 dl strösocker

½ tsk salt

Ca. 13 dl vetemjöl


Fyllning:

150 g mandelmassa

75 g rumsvarmt smör

2 tsk stött kardemumma

3 dl blåbär eller hallon

1 msk potatismjöl


Ägg och pärlsocker till pensling


Gör så här:

1. Smält smöret och tillsätt sedan mjölken. Värm till fingervarmt (37 grader). Rör ner kardemumman.

2. Smula jästen i en bunke och rör ut med lite av smörmjölken. Häll sedan i resten av vätskan.

3. Rör ner socker, salt och sist mjölet, lite i taget.

4. Arbeta degen smidig ca. 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand.

5. Lägg en bakduk över degen och låt jäsa i ca. 30 minuter.


Fyllning:

1. Finriv mandelmassan och blanda med smör och kardemumma. Blanda ordentligt.

2. Blanda bären med potatismjölet.


6. Dela degen i två delar och kavla ut varje del till en rektangel, ca. 30x40 cm.

7. Bred över mandelmassefyllningen och strö bären över rektanglarna.

8. Vik ihop degen från ena långsidan till lite över mitten och vik sedan den andra långsidan över den första invikna.

9. Skär 2 cm breda remsor av degen och tvinna varje remsa till en tjock tråd och forma till en knut. Lägg knutarna på en plåt med bakplåtspapper. Lägg en bakduk över och plåtarna och låt dem jäsa ytterligare 30 minuter.

Sätt ugnen på 250 grader.

10. Pensla varje bulle med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda i ca. 8-10 minuter mitt i ugnen.

Låt bullarna svalna på galler.

Servera dom helst lite varma, och ha fler än en till varje person. Dom tar slut fort.

     

Av enkakaiugnen - 3 april 2015 17:00

 

Glad Påsk!

Den har hittills firats utomhus på isen men nu ska jag baka inför morgondagen och allt ätande som ska bli av. En citronkladdkaka och en passionsfruktskaka med chokladglasyr tänker jag mig. Får se hur det slutar. Här kommer några andra påskfavoriter. Ha en fin påsk!

    

Citronkladdkaka.


Påskgodis.


 

Mango- och passionsfruktskaka.


    

Mammas påsktårta med choklad och flingsalt.


Och den chokladigaste av dem alla - chokladtårtan med passionsfruktskräm.

Av enkakaiugnen - 22 februari 2015 15:48

 

Igår hade vi finbesök här hemma. Vi såg på skidor, lagade mat och spelade spel ihop och hade det sådär riktigt bra. Åt upp oss en del gjorde vi också. Först hemlagad pizza och sen den här chokladtårtan. Efter det var vi besegrade och gick på smågodiset istället. Receptet kommer från Leilas bok A piece of cake och det är en glutenfri chokladtårta som blev riktigt saftig och ganska mäktig också, trots att jag gjorde halva satsen. Det räckte med halva, kakan blev lite lägre men det gjorde inget eftersom den var ganska smakrik och chokladig. Jag gjorde en annan glasyr ovanpå än det var i receptet, ville ha ännu mer choklad. Vi hade grädde till och det hade nog varit väldigt gott med några bär till också. Hallon, blåbär eller en apelsin- och mangosallad kanske. Nu ska jag packa ner resterna och ta med till mor och far på middag. Misstänker att mamma kommer att hoppa högt över den. Man har ju ärvt sitt sockersug från nån, och det är inte från pappa.

 

Leilas hasselnöts- och chokladtårta

150 g hasselnötter

150 g mörk kvalitetschoklad 70%

1 msk kakao av god kvalitet

100 g mjukt smör

½ dl strösocker

3 ekologiska ägg

Smör till teflonformen

Hackade hasselnötter


Chokladglasyr:

1½ msk smör

1 tsk vaniljsocker

2 dl florsocker

2 msk kallt kaffe

1½ msk kakao

2 msk sirap


Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader.

1. Mixa hasselnötterna till ett fint pulver i en matberedare.

2. Hacka chokladen grovt och kör den sedan i mixern tillsammans med nötterna.

3. Tillsätt kakao, smör och strösocker och mixa krämigt.

4. Separera äggen och tillsätt äggulan i smörsmeten och mixa.

5. Vispa upp vitorna till ett hårt skum i en torr och ren bunke. Vänd försiktigt ihop äggvitan med chokladsmeten, lite i taget.

6. Fyll smeten i en smord teflonform med löstagbar kant, 24 cm i diameter.

7. Baka tårtan i mitten av ugnen i cirka 30–35 minuter. Prova med en sticka, den ska inte vara kladdig.

 

Låt kakan svalna lite och gör klasyren:

8. Lägg alla ingredienser i en kastrull och koka upp. Låt koka på svag värme några minuter och låt den sedan svalna så den får en tjockare konsistens.

9. Bred glasyren över kakan och garnera med nötter. Klart!

Servera med grädde och bär.

 

Presentation


Hej! Kul att du tittade in! Jag som bakar och skriver heter Lotta och älskar kakor. Både att baka och att äta! Mest av allt gillar jag kakor som går fort att göra men ändå är tokgoda! Hör gärna av dig om du undrar något, till enkakaiugnen@gmail.com.

Kategorier

Sök i bloggen

Bloggbanner afrikas horn 230 170

Länkar

Månadens sötsak

Söta saker

Senaste inläggen

Fråga mig

32 besvarade frågor

Arkiv

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ En kaka i ugnen med Blogkeen
Följ En kaka i ugnen med Bloglovin'

Tidigare år

RSS

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< September 2017
>>>
Matbloggstoppen

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se