Senaste inläggen
I år blev det julgodisbak med mamma. Det hade vi alltid som tradition när jag var liten så vi återupptog den kan man säga. Vi gjorde en hel del, bland annat chokladkola (den godaste jag vet!), daimkonfekt, tomtenougat och de här mozartkulorna. Vi smaksatte några av dem med konjak också, det gör man ju som man vill med. Goda blev de i alla fall. Här är receptet.
Mozartkulor ca. 30 st
125 g nougat
250 g marsipan
150 g god choklad
Ev. lite konjak som smaksättning (droppa i så fall i marspianen och arbeta in den innan du börjar).
Gör så här:
1. Skär nougaten i 30 lika stora bitar. Rulla dem till kulor och låt stelna i kylen.
2. Dela under tiden mandelmassan i 30 lika stora bitar och rulla dem till bollar.
3. Platta ut bollarna och klä in en nougatkula i marspianen.
4. Hacka chokladen i bitar och smält den i vattenbad.
5. Doppa kulorna i chokladen och låt dem sedan rinna av på ett ugnsgaller
med bakplåtspapper under.
Garnera ev. med strössel
200 g smör
1/2 pkt saffran
1,5 dl mjölk
1 msk punsch
2 ägg
3 dl socker
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
75 g mandelmassa
russin efter smak
pärlsocker till garnering
Gör så här:
Sätt ugnen på 180 grader varmluft (eller 200 grader i vanlig ugn).
1. Smält smöret försiktigt i en liten kastrull tillsammans med saffran. Blanda ner den kalla mjölken och punschen.
2. Vispa ägg och socker fluffigt.
3. Blanda mjöl och bakpulver och sikta ner i äggfluffet för att undvika klumpar. Rör ihop till en slät smet.
4. Riv mandelmassan ganska fint och blanda ner i smeten.
5. Vänd slutligen ner saffransmjölken och därefter russin.
6. Häll smeten i en långpanna med bakplåtspapper i botten (ca 20x30 cm). Strö över pärlsocker.
7. Grädda i ca. 20 min, testa med en sticka att den är klar. Den ska inte vara kladdig.
Klart!
Ett av mina favoritprogram är Morgonpasset i P3. Ett beroende som jag delar med en hel del andra, dagarna blir så mycket mer lättstartade med dom. Hanna, som är ett stående inslag i programmet, har en blogg också - här finns den. Det behövs fler som Hanna som syns och hörs. Nu skulle ju det här inte handla om henne, utan om saffranssemlor. Dom pratade nämligen om olika typer av lussebullar på radion häromdan och fick mycket kritik för att vara för liberala i sitt lussebulleätande. De flesta tyckte att man inte får mixtra och prova sig fram med lussebullar, men här är ändå en variant med saffransdeg som bas. Receptet är från förra året och jag serverade dem med lingongrädde. Jag tyckte själv att det blev jättegott, även om jag i år är helt såld på de vanliga bullarna. Men de är väl värda ett försök, det blir ju liksom lite roligare när det händer nåt med bullarna också. Här är receptet.
1 ägg vispat +1 msk vispgrädde
(till pensling)
Fyllning:
3 dl vispgrädde
½-1 dl lingonsylt
100 g mandelmassa
1 msk mjölk
Gör så här:
Fyllning (till 10 st semlor):
100 g finriven mandelmassa
1 msk mjölk
3 dl vispgrädde
½-1 dl lingonsylt (beroende på sylt och smak)
Gör så här:
1. Skär av locket på semlorna och gröd ur en tesked inkråm av bullen. Lägg det i en skål.
2. Finriv mandelmassan och lägg den i skålen med inkråmet. Mosa ihop med mjölken. Fyll bullarna med blandingen.
3. Vispa grädde och tillsätt lingonsylten lite i taget och smaka av. Det beror på vilken sorts sylt man har, hur mycket man ska ta. Söta med socker om det blir för esk av lingonen.
4. Spritsa eller bred ut grädda på varje bulle och toppa med locket.
Lite florsocker på det så är man hemma sen.
Hittade en julig liten chokladkaka som jag testade. Den fick en stark chokladsmak utan att bli besk. Riktigt god så den kommer jag deifinitivt testa igen. Här är recepetet, ur tidningen BAKA.
Krackelerade chokladkakor Ca. 35 st
100 g mörk choklad
2 dl vetemjöl
½ dl kakao
4 tsk nescafé
1 tsk bakpulver
lite salt
60 g smör
1, 75 dl farinsocker
1 ägg
1 msk mjölk
2 dl florsocker
Gör så här:
1. Smält chokladen och låt den svalna lite.
2. Sikta ihop mjöl, kakao, kaffepulver, bakpulver och salt i en skål.
3. Vispa ihop smör och farinsocker. Vispa sedan ner ägget och chokladen.
4. Tillsätt mjölblandningen och mjölken och forma till en smidig deg.
5. Plasta in degen och låt den vila i kylen i 45 minuter. Sätt ugnen på 175 grader.
6. Ta fram degen och dela i 35 bitar. Rulla till kulor, rulla i florsocker och lägg sedan på en plåt med bakplåtspapper.
7. Grädda i 12-14 minuter. Kakorna ska vara lite mjuka när man tar ut dem.
Klart!
Minusgrader och rimfrost, istäcken på tjärnen här nere och snart på sjöarna också. Julmarknad och övande av julsånger, att sätta upp ljusslingor och vara på granjakt. Det är mycket som gör att man hamnar i stämning nu och det har gjort att baklusten smugit sig på också. Blev så otroligt sugen på lussebullar i fredags och så otroligt besviken på torrbullen jag köpte på affärn - smakade inget saffran alls! Glöggen däremot satt som gjuten och efter att jag bakat egna lussebullar i söndags har jag nu ätit en lussebulle varje kväll och druckit en glöggmugg (ett ord man inte ska säga allt för ofta om man har Sundsvallsdialekt). Det är frid för själen. Dessutom gäller det att passa på, jag sväller ju ändå på tvären och bredden så en bulle hit eller dit gör liksom ingen skillnad.
Hur som helst blev de här lussebullarna så saftiga och bra, trots att jag inte hade i någon kesella. Så jag vill dela med mig av receptet (från tidningen Hembakat) så det finns kvar. Trevlig helg!
Saftiga lussebullar Ca 40 st
150 g smör
4,5 dl mjölk, ljummen
1,5 dl grädde
1 g saffran
1 dl strösocker
50 g jäst
1 ägg
½ tsk salt
13–14 dl vetemjöl
Pensling:
1 ägg
Garnering:
russin
pärlsocker
Gör så här:
1. Smält smöret. Tillsätt mjölken och grädden och låt blandningen bli fingervarm.
2. Stöt saffranet med lite av sockret i en skål och blanda ner det och jästen i degvätskan.
3. Tillsätt ägg, salt, resten av socker och mjöl, lite i taget. Arbeta ihop allt till en smidig deg och knåda i några minuter. Strö över lite mjöl och låt degen jäsa under bakduk i ca 40 min.
4. Forma lussekatter av resten av degen och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
6. Låt bullarna jäsaunder bakduk i 30 min. Sätt ugnen 250 grader för bullarna.
7. Pensla bullarna med ett uppvispat ägg och garnera med russin. Grädda lussekatterna mitt i ugnen i 8–10 min.
8. Låt bullarna svalna på ett galler under en bakduk.
Klart!
Bilderna är från tidigare år - riktigt så juligt är det inte här än.
En mandeldränkt och saftig kaka som man lätt blir beroende av. Bra alternativ till att baka egna mazariner eftersom just det projektet tar en evighet och den här kakan är minst lika god. Tack Marie för receptet! I receptet är det kaffekoppar som mått, de motsvarar ca. 1,75 dl. (Ursäkta dålig bildkvalitet, riktiga kameran var på laddning).
Mazarinkaka med glasyr Ca. 24 bitar
3 ägg
3 kkp strösocker
3,75 kkp vetemjöl
250 g skivat smör
1,75 kkp mjölk
3 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
100 g mald mandel
1 tsk bittermandelolja
Glasyr:
2 dl florsocker
Lite vatten eller citronsaft tills konsistensen blir bra
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
1. Vispa ägg och strösocker vitt och luftigt.
2. Blanda vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker och mandel.
3. Dela smöret i mindre bitar och rör ner i mjölet tills det blandat sig bra.
4. Rör ihop äggsmeten med mjölet och rör sist ner mjölken.
5. Häll i en smord och bröad långpanna, ca. 30 x 40 cm.
6. Grädda i 25 min.
7. Låt svalna och gör glasyren. Bred över glasyren och strö över strössel.
Klart!
Jag har tänkt baka rågkakor så länge nu men inte haft någon ork, men nu blev det äntligen av. Det är ju tur att man blir bra belönad när man är klar med all deg och bunkar och annat jobbigt. Gott blev det hur som helst och receptet kommer från tidningen BAKA, deras julnummer förra året.
Rågkakor med lingonsylt 4 st
50 g jäst
50 g smör
5 dl mjölk
1 dl sirap
1 tsk salt
3 dl rågmjöl
5 dl vetemjöl
5 dl rågsikt
2 dl lingonsylt
Gör så här:
1. Smula jästen i en degbunke.
2. Smält smöret och häll på lite av mjölken tills det blir fingervarmt. Häll vätskan på jästen och rör ut den.
3. Häll i resten av mjölken, salt och sirap.
4. Rör i mjölet, lite i taget.
5. Rör sist ner lingonsylt och kör sedan degen i maskin i ca. 10 minuter. Eller knåda för hand ännu längre.
6. Plasta bunken och låt degen jäsa i 30 minuter.
7. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela i 4 bitar. Runddriv till stora bollar och kavla ut dem så de blir 2 cm tjocka.
8. Lägg på en plåt med bakplåtspapper, nagga med en gaffel och stansa ut en rundel i mitten med t.ex ett snapsglas.
9. Låt jäsa 30 min till under bakduk.
Sätt ugnen på 250 grader.
10. Sätt in plåt och sänk värmen till 200 grader. Grädda i 20 minuter.
Låt kakorna svalna på ett galler under bakduk.
Klart!
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 |
4 |
5 | |||||
6 |
7 |
8 |
9 |
10 |
11 |
12 |
|||
13 |
14 |
15 |
16 |
17 |
18 |
19 |
|||
20 |
21 |
22 |
23 |
24 |
25 |
26 |
|||
27 |
28 |
29 |
30 |
31 |
|||||
|