Senaste inläggen

Av enkakaiugnen - Onsdag 2 aug 19:00

Blåbäret, det vilda alltså, är sannolikt ganska underskattat. Troligen på grund av de så kallade "superbären" som lanseras som väldigt nyttiga och ska flygas hit från andra sidan jorden. Här marknadsförs de sedan som att de vore rena hälsokuren när verkligheten inte riktigt ser ut så. Men någon har såklart tjänat stora pengar på det och vi går runt här och känner oss lite mer hälsosamma än vi faktiskt är. Vi är nog mer lurade än hälsosamma. Läs mer här, i Filters reportage "Att skapa ett superbär".

       

Som om det inte vore skäl nog, så finns ju själva plockandet som en riktigt bra orsak till att äta blåbär. Älskar skogen den här årstiden! Älskar den de andra årstiderna också visserligen, det är någonting med ensamheten, ron och luften där. På hösten luktar det ju dessutom helt underbart och det är som balsam för själen när höststressen kryper sig på, att bara ta på sig stövlarna och stega rakt ut och andas en stund.

Och belöningen när det är plockat och eländet är rensat! Att få hemgjord sylt, färska blåbär i filen eller världens godaste blåbärsmuffins. Tre anledningar till blåbärsplock helt enkelt.

 

  

Blåbärsmazarinpaj - ni ser ju, den måste bakas!


   

Leilas blåbärsmuffins - en klassiker!


 

Blueberry upside down cake - en rolig variant på blåbärskaka.

ANNONS
Av enkakaiugnen - Onsdag 2 aug 14:30

Denna blåbärskaka är helt enkelt bäst, för den har allt. God, saftig kaka med blåbär och dessutom philadelphiaost och så lite crunch på toppen. Hade jag mer tid skulle jag definitivt baka den nu, men blåbären ska ju faktiskt plockas till den också. Så här kommer en bild från förr, men det gör den bara ännu godare eftersom jag får längta lite längre efter den. Längtan ska inte underskattas.

Blåbärskaka med philadelphiaost och crunch.

    

Ursäkta bildkvalitén, det är några år sedan den fotades.

ANNONS
Av enkakaiugnen - Onsdag 2 aug 12:15


Snabbgjord jordgubbsefterrätt!

Jordgubbar, detta sommarens lilla underverk. Har i år för första gången två pallkragar med plantor som jag skött som jag brukar. Alltså inte särskilt bra. Fast i ärlighetens namn har jag nog varit där en del och nypt av för stora blad, lyft upp gubbarna från jorden och grejat lite. Hur som helst kan jag nu i alla fall skörda och plocka in skål efter skål av dessa fina små röda godingar. Oftast äter vi dem som de är med glass. Jag har också haft dem i grönsallad med fetaost och med passionsfrukt som dressing.



Här kommer lite fler förslag på vad man kan göra med gubbarna, från år då jag haft lite mer baktid.

 

Jordgubbstårta med kiwifyllning!


   

Syltbullar med jordgubbar!

   

Chokladtårta med passionsfrukt och jordgubbar!

  

 

Syltkakor med jordgubbsylt!


Av enkakaiugnen - Måndag 24 juli 16:03

      

Det här blev riktigt gott, men så var det ju en del lingonsylt i också. Det blev både saftigt och smakrikt. Egentligen skulle det vara en väldans massa rågsikt i, men ville ha något snällare för magen så jag bytte ut det mot havremjöl (malda havregryn) och bovetemjöl och lite rågmjöl. Funkade också bra! Älskar att göra de här filmjölksbröden, man bara rör ihop och så vips, klart! Här är receptet, omgjort som jag ville ha det :)


Lingonlimpa med bovetemjöl 1 st

1 dl grovt rågmjöl

3,5 dl bovetemjöl

1,5 dl havremjöl

½ dl solrosfrön

1 tsk bikarbonat

1 tsk salt

3  1/4 dl filmjölk

½ dl lingonsylt + ½ dl sirap (eller 1 dl av någon av dem)


Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader.

1. Blanda alla torra ingredienser.

2. Rör ner fil, lingonsylt och sirap.

3. Blanda runt ordentligt och häll i en bakform klädd med bakplåtspapper.

4. Grädda tills brödet når en innertemperatur på 96 grader, ca. 40 min.

Av enkakaiugnen - Måndag 24 juli 15:40

      

Den här tårtan gör mamma varje sommar, den är liksom ett måste. Så god och riktigt somrig med alla bär och grädden. Sen att det nu börjar finnas egna jordgubbar här i pallkragarna och blåbär i skogen runt knuten gör det ju ännu lite bättre. Just de färska bären inuti tårtan höjer den ett snäpp till. Helt klart värd ett försök! Dessutom ganska lättbakad om man lyckas med rulltårtan bara.


Rulltårta med grädde och bär 6 port (enligt recepet men räcker till det dubbla)

Botten:

3 ägg

1 ½ dl strösocker

2 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

1 msk strösocker till pappret


Fyllning:

2 dl vispgrädde

2 ½ dl valfria bär, tex hallon, blåbär, jordgubbar, björnbär


Garnering:

1 dl vispgrädde

1 ½ jordgubbar, smultron, blåbär


Gör så här:

Sätt ugnen på 250 grader.

1. Lägg bakplåtspapper i en långpanna, ca. 30 x 40 cm.

2. Vispa ägg och socker poösigt.

3. Blanda mjöl och bakpulver och vänd ner i smeten. Rör tills smeten är slät.

4. Bred ut smeten i långpannan. Grädda mitt i ugnen i 5 min. Håll koll så det inte bränns. (Jag lyckas nästan alltid bränna just rulltårta för att jag göra tusen andra saker under gräddningen...)


5. Stjälp upp kakan på sockrat bakplåtspapper. Låt den svalna.

6. Vispa grädden så den blir fast och bred ut över bottnen. Strö bären över och rulla ihop tårtan från långsidan.

7. Bred ut resten av grädden över tårtan och garnera med bär.

Bjud någon du tycker om!

   

Av enkakaiugnen - Fredag 14 juli 21:56

          Åland - vilken liten pärla! Åk dit! Perfekt för några dagars minisemester.

Mariehamn var en riktigt mysig stad, med flera restauranger och småstadskänsla. Vi vandrade runt ganska länge bland fina hus och havsutsikt och hade turen att hamna på en utomhuskonsert utanför en kaffestuga mitt i stan. Ibland har man tur.

Man måste ju bara älska sånt här, särskilt när det dyker upp lite spontant. Det var lite Urkult-känsla över det, för er som varit där.


Vi var också upp till Soltuna Café på norra sidan av ön, även det var en liten pärla med god mat och Ålandspannkaka. En slags mannagrynskaka med sviskonkräm och grädde, som tur var kunde man få sylt istället. God, men söt och ett måste såklart om man är där.

 

Av enkakaiugnen - Fredag 14 juli 21:10

      

Trots perfekt bakväder denna sommar så är det för glest mellan baktillfällena. Den senaste veckan har vi semestrat hos min bror med familj söderut och har man världens goaste brorsdotter som gillar att baka så måste man ju passa på! Gillar verkligen att baka med barn, perfekt grej att göra tillsammans. Det blev en äppel- och vinbärpaj som vi höftade ihop utifrån ett recept från Söta saker. Det är den roligaste bakningen, med en grund som man får improvisera lite ifrån.

 

Bästa baksällskapet! Och dessutom redan så skicklig med smeten... Kan bero på att man får smaka sen.

Kombinationen äpple och vinbär med lite kolasmak är supergod. Till pajen vispade Anna-Sofie ihop grädde, vanilj och philadelphiaost till en cheesecakekräm. Blev riktigt gott till!


Äppel- och vinbärspaj 1 pajform (24 cm)

3 äpplen, urkärnade och skurna i skivor

1 msk smör,

Socker, kanel, sirap efter smak

1 dl vinbär + 1 msk sirap

125 g smör
1,5 dl socker
2 dl mjöl
3/4 tsk bakpulver


Gör så här:

Sätt ugnen å¨på 200 grader.

1. Stek äpplena mjuka i smöret. Strö över socker, kanel och ev. lite sirap efter smak.

2. Lägg äpplena i en pajform.

3. Blanda vinbären med sirapen och strö ut över äpplena.

4. Arbeta ihop de övriga ingredienserna till pajen och platta ut degen över frukten.

5. Grädda i 25-30 minuter. Servera med philadelphiakrämen eller glass.

Av enkakaiugnen - Onsdag 28 juni 21:29

 

Här kommer något så ovanligt som ett matinlägg på den här i övrigt ganska sockrade bloggen. Vi försöker äta en hel del vegetariskt och ofta provar vi nya rätter ur olika mattidningar. Gillar att testa nytt och få inspiration, men sedan tappar jag ofta bort recepten och så minns vi inte. Så det här är väl egentligen mest för oss själva, därav inga bilder, eller helt andra bilder än det inlägget handlar om. Är alldeles för hungrig när det är middag för att hinna matfotografera, det är därför kakfotandet passar mig. Här kommer hur som helst tre recept som vi testat på sista tiden och som är så pass goda att vi inte vill glömma bort dem.


Denna linsröra fick vi med när vi testade en matkasse, riktigt god och smakrik! Passar i wraps, på finn crisp eller med en tomatrik sallad. Hittade bild på detta recept här.

Linsröra med avokado och rödlök 4 port
1 tärnad avokado
1 finhackad rödlök
1 pressad vitlöksklyfta
1 förpackning med sköljda avrunna gröna linser
1msk olivolja
1/2 msk vitvinsvinäger
1/2 tsk salt
1 tsk sambal oelek
ärtskott
Bra att ha : tandpetare


Gör så här:

1. Blanda ihop den hackade löken med den hackade avokadon i en skål.

2. Skölj linserna och låt dem rinna av, innan du blandar ner dem också.

3. Pressa ner vitlöksklyftan och vänd i olivolja, vitvinsvinäger & sambal oelek och saltet.

Smaka av och fördela ev. på tortillabröd eller annat bröd.




Nästa recept är även det en röra, med paprika och fetaost. Vi har använt soltorkade tomater och persilja istället för det i receptet och det blev toppen. Ur senaste numret av Buffè och bild finns här. Tänker mig att den skulle passa bra på en bit baguette med lite vin till.

 

Paprika och bönröra med fetaost.

1 förp vita bönor (à 380 g) (eller bönmix eller kidneybönor)
150 g fetaost
2 grillade inlagda paprikor (eller ½ burk soltorkade tomater)
1 pressad vitlöksklyfta
1 1/2 dl hackad basilika (eller persilja)
2 tsk finrivet citronskal
1/2 tsk chiliflakes
1 tsk salt
2 msk olivolja


Gör så här:

1. Mixa bönorna och hacka soltorkade tomaterna. Blanda ihop och mosa ner fetaost.

2. Blanda i övriga ingredienser.


Inser ju vad tråkigt det blir utan bilder... men som sagt, det är mest för mitt minnes skull detta. Skulle aldrig hända i bakinläggen ;)

 

Bjuder på lite sommarkänsla i alla fall, alltid något.


Sist men inte minst, ett recept med grönkål som är min nya favoritgrönsak. Kan användas till så mycket! Detta recept är inte vegetariskt men blir ju det om man utesluter kassler (såklart). Funkar också enligt bloggen där jag hittade det - pankpraktikan.se. Riktigt gott och smakrikt tack vare senapen. Kommer definitivt att göras igen!

Grönkålssås med senap och kassler - till pasta eller ris. 4 portioner
Steka upp i smör/olja och lite vatten om grönkålen är färsk
3 dl grädde/havregrädde
1 paket körsbärstomater
1 pkt kassler (kan uteslutas)
500 g färsk grönkål
1 st buljongtärning ev salt
1 krm svartpeppar, nymald
1 1/2 msk senap, stark grovkornig


Gör så här:

1. Skölj grönkålen. Riv ned bladen i pannan
2.( Strimla och knaperstek kasslern i en annan stekpanna. Ta upp och lägg åt sidan.)
3. Stekbryn grönkålen, kommer krympa flera gånger när den mjuknar.
4. Slå på grädde. Smula ner buljongtärningen. Koka upp och låt koka 5 min.
5. Tillsätt senap, tomat och peppar till gräddkoket. (Rör ner kassler och servera.)

    

Presentation


Hej! Kul att du tittade in! Jag som bakar och skriver heter Lotta och älskar kakor. Både att baka och att äta! Mest av allt gillar jag kakor som går fort att göra men ändå är tokgoda! Hör gärna av dig om du undrar något, till enkakaiugnen@gmail.com.

Kategorier

Sök i bloggen

Bloggbanner afrikas horn 230 170

Länkar

Månadens sötsak

Söta saker

Senaste inläggen

Fråga mig

32 besvarade frågor

Arkiv

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ En kaka i ugnen med Blogkeen
Följ En kaka i ugnen med Bloglovin'

Tidigare år

RSS

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11 12 13
14
15
16
17
18
19 20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Augusti 2017
>>>
Matbloggstoppen

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se