Senaste inläggen

Av enkakaiugnen - Söndag 5 feb 12:08

   

Hittade ett recept på riktigt goda mjölfria frallor hos Baka Sockerfritt. Fördelen med den här typen av bröd är att de går så fort att baka. Det blev väldigt gott för att vara utan vanligt mjöl men jag saknade lite kryddor. Nästa gång ska jag använda brödkryddor, det brukar ju lyfta de flesta bröd. Väldigt bra konsistens också, så är man på jakt efter goda mjölfria bröd ska man absolut testa detta! Har gjort om receptet lite, här är det.


Solrosfrallor 4 st

1 ägg
1 msk olja
40 gram gräddfil
1/3 dl solrosfrön (ca. 0,75 dl malda solrosfrön)
½ msk kokosmjöl
2 msk mandelmjöl
1 tsk fiberhusk
1 tsk bakpulver
1 krm salt


Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader.

1. Mixa solrosfröna till ett mjöl och blanda med resten av de torra ingredienserna.

2. Rör ner olja, ägg och gräddfil och blanda noga till en deg. Låt svälla i ca 5 minuter.

3. Blöt händerna och gör ca 4 frallor av degen på en plåt med bakplåtspapper.

4. Grädda i nedre delen av ugnen i 20-25 minuter.

   

Rykande kaffe och nybakad fralla - oslagbart!

ANNONS
Av enkakaiugnen - Söndag 5 feb 11:55

      

Testade att göra ett fröknäcke med mer havremjöl och bovetemjöl än jag använder i vanliga fall. Ville ha mindre frön för det blir mycket av det ändå. Det blev riktigt bra, men man får inte kavla ut det för tunt. Då blir det bara fras av allt. Kolla också när gräddningen är över att det verkligen är genomgräddat så det inte är mjuka partier någonstans. Är det fortfarande lite mjukt så gräddar man det bara en stund till så det hårdnar.


Mjölfritt havre- och fröknäcke

½ dl majsmjöl  

1 dl bovetemjöl

1 dl havremjöl (vanliga havregryn som mixas till pulver)
½ dl solroskärnor
½ dl sesamfrön
1/2 dl rapsolja
3 dl kokande vatten
Ev. 1 tsk brödkryddor

Ev. flingsalt


Gör så här:

Sätt ugnen på 150 grader.

1. Blanda alla torra ingredienser i en bunke.

2. Tillsätt olja och kokande vatten och rör ihop till en smet.

3. Bred ut smeten på en plåt med bakplåtspapper.

4. Grädda i ca. 40 minuter tills knäcket fått fin färg.

Frökexen till höger provade jag också häromdagen. Råkade dock salta två gånger så det blev mer som chips. Gott hur som helst.

ANNONS
Av enkakaiugnen - Söndag 22 jan 21:53

 

Det här blev en ny favorit! Vissa perioder försöker jag äta nyttigare än vanligt och då rensar jag bort så mycket socker och vitt mjöl jag kan. Det funkar riktigt bra, mest för att jag hittat bra ersättningar för det jag missar i form av bröd, kex och bakverk.

    

Den här limpan är riktigt god och har samma konsistens som ett vanligt bröd, men det är glutenfritt. Riktigt gott att rosta!

 

De här frökexen funkar också bra istället för knäckebröd, till tacos eller att smula över salladen. Gör minst två omgångar i veckan av dem.

 

Sockerfria chokladbollar är toppen när sötsuget kickar in, men kakan från idag är snäppet bättre.

Mer lik en riktig kaka på något vis. Tyvärr hade jag bara telefonen att fota med och så är ju dagsljuset sedan länge borta nu, därav dåliga bilder. Synd på en så bra kaka!


Väl värd ett försök, om ni vill hitta bra och nyttiga godsaker istället för de vanliga sockerbomberna. Här är receptet!


Sockerfri kladdkaka

20 dadlar - urkärnade

4 ägg

1 ½ tsk bakpulver

2 dl mandelmjöl

4 msk kokosfett

1 ½ dl kakao

1 dl hasselnötter - hackade


Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader.

1. Mixa dadlarna och äggen till en jämn smet.

2. Blanda mandelmjöl, kakao och bakpulver och rör ner det i äggsmeten.

3. Blanda ner kokosfettet och hasselnötterna.

4. Smörj en form med avtagbar kant (20 cm i diameter) och häll i kokos på botten och kanterna.

5. Häll i smeten och grädda i ca. 20 min.

Servera med bär och grädde!

 

Av enkakaiugnen - Torsdag 19 jan 22:15

 

Det har saknats en kladdkaka här i arkiven, alltså en klassisk men choklad. Det finns en citronkladdkaka och kladdkaka i långpanna men en vanlig klassisk, lättbakad och sådär chokladigt kladdig kaka har inte funnits. Nu är det fixat för här är den. Från att chokladsuget sätter klorna i en, tills att man har kakan färdig har en halvtimme gått ungefär. Klart värt! Här är receptet, från Mitt kök.


Kladdkaka 10 bitar

100 g smör
2 1/2 dl strösocker
1 krm äkta vaniljpulver
2 ägg
1 1/2 dl vetemjöl
1/2 dl kakao
1 krm salt

 

Gör så här:


Sätt ugnen på 200 grader.

1. Smörj och bröa en form med löstagbar kant, 22 cm i diameter.
2. Smält smöret i en kastrull.

3. Vispa ihop socker, vaniljpulver och ägg i en bunke.
4. Blanda ihop mjöl, kakao och salt, rör ner det i äggsmeten och rör sist ner smöret.
5. Häll smeten i formen riv ev. över lite choklad.

6. Grädda i mitten av ugnen i 17-20 minuter tills den är lös i mitten men färdig i kanterna.
Låt svalna innan du äter den.


Av enkakaiugnen - Lördag 14 jan 16:06

Kokade sylt för ett tag sen som blev lite för syrlig, vanilj och vinbärssylt. Sån sylt brukar bli toppen i småkakor eftersom de är ganska söta. Så då fick det bli just småkakor av sylten istället och det blev riktigt bra. Rudrade lite kardemumma över dem innan gräddningen också, tror det var det vinnande draget. Här är receptet, från Leila ursprungligen.


Syltkakor ca. 50 st.

5 ½ dl vetemjöl

1 dl maizenamjöl eller potatismjöl

1 ½ dl florsocker

300 g smör

½-1 msk kallt vatten

Vanilj- och vinbärssylt (eller annan syrlig sylt)

Lite kardemumma att pudra över


Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader.

1. Blanda alla torra ingredienser i en bunke.

2. Hacka smöret i små bitar och häll mjölblandningen över. Hacka ihop och knåda sedan ihop till en deg utan smörklumpar.

3. Häll i vattnet och knåda bara så att degen precis går ihop.

4. Lägg degen i en plastpåse i kylen i minst en timme.

5. Dela degen i 5 lika stora bitar och rullar 10 bollar av varje bit. Lägg bollarna på en plåt och platta till dom lite.

6. Gör en fördjupning i varje kaka och lägg ner lite sylt i den.

7. Grädda i ca. 10-12 minuter.

Klart!

      

Av enkakaiugnen - Lördag 14 jan 15:55

   

Vi skulle ha haft kalas idag och firat världens bästa 1-åring! Det skulle vi förra helgen också men förkylningarna förföljer oss så inget kalasande än. Kakor finns det däremot i mängder i väntan på ett kalas som förhoppningsvis blir av nån gång framöver. Man vill ju fira det finaste man har! De här kladdisarna hittade jag på Jennys matblogg och det slår ju sällan fel med kladdkaka. I långpanna är ju en fördel också, då blir det ju en hel del.

Hittade recept på Jennys matblogg, gillar verkligen den! Kan tipsa om hennes fiskrecept också, de är verkligen jättebra! Har fått en ny och gladare relation till torsk på grund av Jennys mat. Så värt ett försök!

Det är kladdisarna också, riktigt goda! Här är receptet.


Kladdkaka i långpanna ca. 24 små bitar

Smör & ströbröd till formen
3/4 dl vetemjöl
2, ½ msk kakao
1 tsk bakpulver
100 gram mörk choklad (blandade i hälften mjölklchoklad)
3 ägg
2 3/4 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
140 gram rumsvarmt mjukt smör
100 gram hackad valfri kvalitetschoklad

 

Gör så här :
Sätt ugnen på 160 grader och smörj en form 20*30 cm.
1. Blanda vetemjöl, bakpulver, kakao i en bunke. 

2. Smält chokladen över ett vattenbad.

3. Vispa det rumsvarma smöret med socker, vaniljsocker poröst med elvisp. Tillsätt ett ägg i taget, och vispa till en jämn smet. 

4. Vänd ner den smälta chokladen och sikta ner vetemjölsblandningen.

5. Blanda sist ner de hackade chokladbitarna.

6. Häll smeten i smord form och grädda i mitten av ugnen i cirka 45- 50 minuter. (Tiden är beroende av hur kladdig

och krämig du vill ha den, min var inne i 45 min)

   

Av enkakaiugnen - Lördag 14 jan 15:39

   

Hittade en hallonkaka med glasyr på Underbaraclaras.se och kunde bara inte glömma den. Den såg så god ut! Så då bakade jag den istället. Ett bra val visade det sig för den var riktigt go också! Fick använda rapsolja istället för solrosolja så den fick en lite nötigare smak men det blev bra ändå. Piffade också till den med lite citron i glasyren och lite mosade hallon på toppen. Här är receptet, från Underbaraclara.

 

Hallonkaka med glasyr ca. 24 små bitar (kan ju bli så många man vill beroende på hur man skär)

100 smör,

2 ägg,

2 dl socker,

1 dl solrosolja,

2 msk mjölk,

3 dl vetemjöl,

1 tsk bakpulver,

2 tsk vaniljsocker,

1 dl frysta hallon

Glasyr:

1 dl färska eller frysta hallon,

50 g smör,

1 msk vaniljsocker,

Ev. en skvätt pressad citron

3 dl florsocker, kokosflingor

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader.

1. Smält smör i en kastrull.

2. Vispa ägg och socker pösigt

3. Tillsätt det smälta smöret, oljan och mjölken.

4. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker i en egen bunke. 

5. Blanda ihop innehållet i de två bunkarna. Vänd försiktigt ner mjölblandningen i bunken med äggsmet, vispa inte.

6. Klä en ugnsform (cirka 20 x 30 cm stor) med bakplåtspapper och häll smeten i den.

Fördela frysta hallon över smeten.

7. Grädda kakan mitt i ugnen i 20-25 minuter. Ta ut kakan och låt den svalna i formen.


Glasyren:

1. Smält smöret i en kastrull.

2. Mosa hallonen med en gaffel och sila hallonmoset genom en finmaskig sil. Släng bort kärnorna och rör ner hallonsåsen i smöret.

3. Vispa ner vaniljsocker och florsocker. Rör ev. ner lite citronsaft.

4. Bred ut glasyren på kakan när den svalnat helt. Strö över kokosflingor.

Skär i bitar. Klart!

 

Av enkakaiugnen - 15 december 2016 14:26

Underbara vinter!


Minijulgran. Megamys! Nästan Ernst-klass..

Julen är väl den största bakhögtiden. Inte i det här hemmet i år dessvärre. Eller dessvärre är väl fel ord, det blir bara inte av på gott och ont.


Läste en artikel idag, med anledning av Mia Skäringers klipp om julhetsen som verkar större än vanligt i år vad jag förstår. Många mår dåligt över alla krav man känner kring jul. Förståeligt med också onödigt. Lösningen var, enligt artikeln, att helt enkelt låta bli de sociala medier som man känner sig pressad av. Tror det är smart. Facebook och Insta tar ju mer energi än de ger, det är ju oundvikligt att jämföra sig.


Gör det jämförandet då att man känner sig dålig eller känslan av att man måste bygga sina egna julklappar, koka sin egen tomtegröt eller att det inte blir någon jul om man inte slår in 24 små julklappar som barnen ska få varje(!) dag, då är det nog bra att ägna mindre tid åt de sociala medierna.


Man kan ju också bara strunta totalt i vad alla andra gör och göra det som man tycker är kul. Det är nog det bästa. Och i år till exempel så vill jag inte baka särskilt mycket, så då gör jag inte det. Älskar köpepepparkakor. Tur det. Man blir inte en bättre människa eller mamma för att man bakat sina egna pepparkakor eller snickrat ett plastfritt slott i julklapp. Man får ta det lugnt också.

Tur då att jag hade mer baklust tidigare år. Här kommer några julfavoriter från tidigare år!

Så gott vörtbröd!


 

Mozartkulor!

 

Saffranskaka med punsch och russin -saftigt och lite vuxnare.

Saffranssemlor - gud vad jag önskar att jag ville baka dom just nu.

   

Och en deg på jäsning...älskar det där när dom nästan väller ut ur bunken. Sen fick den bli dels semlor, dels saffransknutar med lingonfyllning:

 

Saffransbullar med lingonfyllning.


 

Chokladpraliner med saffranskola. Så jäkla pilligt, men gott!

 

Några klassiker...Lussebullar.

 

Trillingnöt. Nu behöver man inte köpa nån fler chokladask.

   

Och några bilder från gamla lägenheten i stan...En mjuk pepparkaka, knäck och lingongrottor.

 

Hoppas att det ser ut så här på julafton!

Presentation


Hej! Kul att du tittade in! Jag som bakar och skriver heter Lotta och älskar kakor. Både att baka och att äta! Mest av allt gillar jag kakor som går fort att göra men ändå är tokgoda! Hör gärna av dig om du undrar något, till enkakaiugnen@gmail.com.

Kategorier

Sök i bloggen

Bloggbanner afrikas horn 230 170

Länkar

Månadens sötsak

Söta saker

Senaste inläggen

Fråga mig

32 besvarade frågor

Arkiv

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ En kaka i ugnen med Blogkeen
Följ En kaka i ugnen med Bloglovin'

Tidigare år

RSS

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< Juni 2017
>>>
Matbloggstoppen

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se