Senaste inläggen

Av enkakaiugnen - 3 december 2013 21:57

  Ikväll har det jäst åt alla möjliga håll här och jag har bakat på tvären och bredden. Hann varken med glögg eller julmusik men det hinns väl med det också. Lång tid tog det ikväll, men det blev riktigt bra. Imorn kommer inläggen, hinner inte nu. Nån gång ska man ju sova också, det är mycket att hålla i huvet nu. Det man inte har i huvet får man ju ha i benen och jäklar vad jag springer fram och tillbaka på dagarna nu. Skulle önska att mer fick plats däri och då måste man ju sova sägs det. Så det ska jag göra nu. Har nyss avslutat kvällen med provsmakning och är riktigt nöjd över en nykomling på julkakslistan, Snökakor med limesmak.

     

ANNONS
Av enkakaiugnen - 27 november 2013 19:30

Så blir det plötsligt precis så där bra som man tänkte från början. Efter åtskilliga räddningsprojekt de senaste veckorna med brända kakor, för dåligt gräddade kakor, för lös glasyr och för hård bröddeg så behövde jag en framgång, så här är den! En riktigt saftig kaka, som är ganska frisk av apelsinen men ändå julig tack vare kardemumman.

 

Saftig apelsin- och kardemummakaka

200 g rumsvarmt smör

4 dl strösocker

4 ägg

2 tsk malen kardemumma

5 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

1 krm salt

1 dl grädde

1 dl mjölk

finrivet skal av 1 apelsin


Glasyr:

Ca. 2 dl florsocker blandas ihop med:

Ca. 1 msk vatten


Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader.

1. Vispa smör och socker vitt och pösigt.

2. Vispa ner äggen, ett i taget.

3. Blanda mjöl, kardemumma och bakpulver i en egen skål och rör sedan ner det i smeten.

4. Blanda i salt, mjölk, grädde och apelsinskal och rör till en jämn smet.

5. Häll smeten i en smord och bröad form som rymmer 2 liter (gärna en avlång brödform).

6. Grädda i 1 timme mitt i ugnen, men håll koll så att kakan inte bränns på toppen. Om den får för mycket färg så kan man lägga på lite aluminiumfolie under resten av gräddningstiden.

Låt kakan svalna och ringla sedan över glasyren.

Klart!

 

ANNONS
Av enkakaiugnen - 19 november 2013 20:30

    Ikväll bakade jag med motstånd. Ingen mortel, ingen våg, inget potatismjöl och ingen apelsin. Så jag struntade i apelsinen och skapade en mortel och måttade saffran med ögat. Resulatet? Ja, de blev för dåligt gräddade. Det är kul nästan jämt det här. Men smakerna var grymma tillsammans, hjortron och saffran gifte sig helt perfekt. Så hade jag bara gräddat dom i två minuter till så hade de varit perfekta. Learning by doing var det va?


Saffransgrottor med hjortron 25 st

1 paket saffran, 0,5 g

1 tsk hett vatten

200 g rumsvarmt smör

1 dl strösocker

4 dl vetemjöl

½ dl potatismjöl

1 tsk bakpulver

1 msk vaniljsocker

Ca. 1 dl hjortronsylt


Gör så här:

1. Blanda vattnet och saffranet i en stor bunke.

2. Tillsätt smöret och sockret i bunken och vispa med elvisp några minuter tills det gått ihop bra.

3. Blanda mjöl, potatismjöl, bakpulver och vaniljsocker i en annan bunke och rör ner det i den andra smörblandningen. Arbeta tills degen går ihop och knåda den mycket så den blir jämn.

4. Forma degen till två rullar och låt dem vila i rumstemperatur i ca. 15 minuter.

5. Sätt ugnen på 175 grader.

6. Sätt ut småkaksformar på en plåt och dela degen i 25 bitar. Rulla degen till bollar och lägg en i varje form.

7. Gör en fördjupning i varje boll och fyll med hjortronsylt.

8. Grädda i ca. 15 mintuter. Låt svalna.

Klart!

   

Av enkakaiugnen - 18 november 2013 20:59

      

Jag har fått ett väldigt starkt begär efter éclairer och petit chouer och jag tror det beror på Hela Sverige Bakar. Jäklar vad de har bakat den sortens bakverk i år! Jag har provat Fredriks rabarbermoln tidigare och kunde ju inte sluta äta dem. Jag tryckte i mig två stycken på en gång. Jag tycker det var lite synd att han inte vann, vilken fantastisk person han verkar vara! Så väldigt positiv och glad, han spred bra stämning som min pappa skulle ha sagt. Vilken var er favorit?

Den här gången provade Roy Fares recept på Éclairer istället och det var riktigt bra och lätt att lyckas med tycker jag. Jag fyllde dem med chokladglass enligt receptet och dessutom lite hallongrädde. Men jag tyckte att rabarberfyllningen var snäppet bättre. De var hur som helst riktigt goda ändå tycker jag och jag kommer baka en hel del éclairer framöver känner jag. Kanske man ska prova en julversion? Det här är mitt bidrag till Söta sakers bakutmaning Månadens Sötsak, där temat är helg. Det helgiga med den är att den funkar hela helgen igenom. Antingen som frukost eller brunch, men också som fika eller dessert, vilket den fick vara i helgen.

Här är receptet, ur bakboken Sweet.


Éclairer med glass 6 portioner (18 éclairer)

1 ½ dl vatten

1 ½ dl mjölk

90 g smör

1 ½ msk socker

½ tsk salt

3 dl vetemjöl

4 ägg


2 msk hallonsylt som blandas med:

2 dl vispad grädde

500 g god chokladglass


Gör så här:

Sätt ugnen på 250 grader.

1. Koka upp vatten, smör, socker, salt i en kastrull.

2. Sänk värmen, tillsätt mjölet och rör ihop med en slev till en jämn deg. När degen lossnar från kastrullens kanter så är den klar. Ta bort den från värmen och rör lite till.

3. Ta fram en elvisp och vispa ner äggen i smeten, ett i taget. Vispa sedan en stund extra, tills smeten blir ljummen.

4. Fyll en spritspåse med smet och spritsa sedan ut 18 éclairer (små bullar) på en plåt med bakplåtspapper. Håll spritspåsen stilla och kläm ut smeten på samma ställe så blir det jämna bullar.

5. Sätt in plåten i ugnen, sänk värmen till 190 grader och grädda i 16-18 minuter. Låt svalna.

6. Skär éclairerna på mitten och lägg i/på glass och hallongrädde. Lägg locket ovanpå. Garnera med hallon och florsocker.

Serverar man dem som dessert så är tanken att alla ska få tre stycken var.

 


Av enkakaiugnen - 17 november 2013 18:17

     

Igår kom första bakreportaget från En kaka i ugnen! Det finns i Sundsvalls Tidnings helgbilaga inför julen och jag tycker att det blev riktigt bra! Nerverna kändes lite i fredags kväll, jag visste ju inte riktigt hur det skulle se ut i tidningen och vilka bilder som skulle vara med, men jag tycker att de hade gjort ett strålande jobb med reportaget! Det var i början av oktober som två journalister från ST var hem till mig i lägenheten och fikade, fotade och intervjuade. Jag hade julstylat lite runt omkring, men utomhusmiljön var ju svår att få till, det är därför det gröna trädet lyser igenom fönstret. Det var en riktigt rolig eftermiddag och jag är så glad att jag fick vara med. Jag har sett att några läsare hittat hit efter artikeln också, superkul!

 

Recepten finns i kategorierna Jul och Jul igen.

Av enkakaiugnen - 15 november 2013 23:15

 

Det kliar lite i bakfingrarna nu, och jag har en massa julrecept som ligger här omkring så jag ska bara se till att få lite baktid inom kort så blir det en väldans massa jul här! Det här receptet har ingen julkänsla alls, men funkar riktigt bra ändå. Det här är en sockerkaka med blåbär och philadelphiaost. En lite twist på min all time high-kaka, nämligen denna. Det är favorit när det gäller mjuka kakor, men den här gången fanns inte tiden. Så då gjorde jag en enklare variant. Grunden är ett sockerkaksrecept som jag piffat till med lite blåbär och philadelphiaost. Så här gjorde jag.


Blåbärskaka

2 ägg

2 ½ dl strösocker

1 tsk vaniljsocker

50 g smör

1 dl mjölk

3 ½ dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

Lite salt

1 dl blåbär

Ca. 1 msk potatismjöl (om du har frysta blåbär)

50 g philadelphiaost


Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader.

1. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker i en bunke.

2. Smält smöret.

3. Vispa ägg och socker riktigt pösigt.

4. Vänd ner mjölblandningen och därefter smält smör och mjölk.

5. Häll smeten i en smord och bröad sockerkaksform

6. Lägg potatismjölet i en skål och häll de frysta blåbären däri. Skaka skålen lite så att blåbären blir vita av potatismjölet. Lyft upp blåbären och sprid ut dem över kakan.

7. Klicka ner philadelphiaosten i kakan och tryck ner den lite.

8. Grädda i 30-35 minuter. Känn med en sticka att kakan är klar, den ska inte vara kletig.

Pudra gärna med lite florsocker när den svalnat. Klart!

 

Av enkakaiugnen - 15 november 2013 16:27

Visste du att En kaka i ugnen finns på Facebook? Bloggen är ju inte kopplad dit, men den finns där ändå. Så sök på En kaka i ugnen så hittar du dit. Där lägger jag ut nya bakverk och en del baktankar också. Succéer, misslyckanden, smaksensationer (förhoppningsvis) och en del gnäll om varmluftsugnar finns att hitta där. Gilla gärna!

  Hallonkakor och kaffetårar i skogen en dag, då Facebook kändes väldigt långt borta.


     En vanilj- och vinbärskaka från samma skog som ovan, men på ett berg med fantastisk utsikt. Just nu, när det är november och gråheten har lagt sig runt huset, så kan man ju längta ihjäl sig efter de här sommarkvällarna.

 

Och en nostalgibild från lägenheten. Jag vet inte hur många kakor och bakverk jag fotat på den här balkongen de senaste två åren. Här var det en hallonpaj som hanmnade i rampljuset. Med all rätt också, eftersom den var riktigt god.

Av enkakaiugnen - 13 november 2013 11:45

   

Ibland, eller för det mesta faktiskt, så håller jag på med andra saker samtidigt som jag bakar. Det kan bli lite mycket att hålla i huvudet och då blir det sällan som jag tänkt mig. För mycket gräddat eller för lite, eller ett dåligt recept helt enkelt. Därför har jag kommit på en del sätt att rädda sådant som inte riktigt bakats med kärlek, utan mer med stress.

Här under gömmer sig ett lite misslyckat bakverk. De fick däremot en make over och blev så väldans piffiga och saftiga muffins. Jag hade ett recept som inte riktigt funkade, kakorna blev helt enkelt för torra. Men det var ju 16 stycken, dessutom med handplockade och väldigt goda skogshallon i, så det tog emot att slänga dem. Så jag räddade dem istället. Jag tänker att detta kanske hänt någon annan också någonstans, så därför tänkte jag dela med mig lite av hur jag gjorde för att rädda dem.

Om muffinsen är för torr och tråkig så kan man gör något av följande:

* Stick hål i muffinsen med en potatissticka, några stycken. Värm mjölk med lite vaniljsocker i en kastrull och skeda sedan över lite vaniljmjölk över muffinsen. Låt stå en stund och dra.

* Gröp ur en bit i mitten av muffinsen. Fyll öppningen med sylt och lägg tillbaka biten som du gröpt ur. Detta blir extra bra om man...

*...brer lite glasyr på muffinsarna också. Här är en citronfrosting som jag använder ganska ofta. Citronen kan bytas ut mot 1-2 tsk vaniljsocker istället.


Citronfrosting:

25 g rumsvarmt smör

125 g philadelphiaost

2,5 dl florsocker

1 msk citronsaft

finrivet skal från 1 citron


Gör så här:
1. Vispa ihop smöret och philadelphiaosten.

2. Tillsätt citron och florsocker och vispa ihop till en slät kräm.


Dekorationer kan ju rädda kakor och muffins en hel del. Florsocker, strössel, skivad frukt, hackade nötter eller något annat som piffar upp något som inte blev så snyggt eller så bra bakat som man hade tänkt, är ju perfet för att rädda bakverket. För det ska ju mycket till om man ska börja om, man vill ju äta också.

 

Presentation


Hej! Kul att du tittade in! Jag som bakar och skriver heter Lotta och älskar kakor. Både att baka och att äta! Mest av allt gillar jag kakor som går fort att göra men ändå är tokgoda! Hör gärna av dig om du undrar något, till enkakaiugnen@gmail.com.

Kategorier

Sök i bloggen

Bloggbanner afrikas horn 230 170

Länkar

Månadens sötsak

Söta saker

Senaste inläggen

Gilla bloggen

Fråga mig

31 besvarade frågor

Arkiv

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ En kaka i ugnen med Blogkeen
Följ En kaka i ugnen med Bloglovin'

Tidigare år

RSS

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Maj 2015
>>>
Matbloggstoppen

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se