Senaste inläggen

Av enkakaiugnen - 9 juni 2014 20:15

   

Mer franskt! Blev lite hastigt och lustigt fikaansvarig igår och hade alldeles för lite tid på mig att baka något, så då fick det bli galetter eftersom jag hade färdiga bottnar i frysen. Gick hur smidigt som helst. Jag tog fram en botten och la på en plåt med bakplåtspapper, slog på ugnen och satte in galetten en kort stund så den blev mjuk. Sen strödde jag över blåbär och hallon, kryddade med socker och kardemumma och till sist hyvlade jag smör över alltihop. Sen blev den gräddad i 12 minuter och vips hade man en färdig paj. Här är ursprungsreceptet på bottnarna, men har man redan gjort dem och fryst in så får man hoppas vidare till steg 6. Bonus.


Bärgaletter 8 bottnar

35 g jäst

½ dl vatten

375 g smör, rumsvarmt

1 dl strösocker

2 citroner, rivet skal av dem

½ tsk salt

3 ägg

Ca 12 dl vetemjöl + extra till utbakning


Fyllning till 1 galette:

2 dl blandade bär

½-1 msk potatismjöl

½-1 tsk mald kardemumma

25 g smör

2-3 msk socker


Gör så här:

Botten:
1. Vispa ihop smör, socker, citronskal och salt.

2. Vispa ut jästen i vattnet och vispa sedan ner det i smörblandningen.

3. Vispa ner äggen och rör därefter i mjölet, lite i taget.

4. Knåda ihop till en kladdig deg och låt sedan jäsa i 30 minuter under bakduk.

5. Dela degen i 8 bitar. Forma till runda kakor och kavla ut dem till ca. 20 cm i diameter.

(Om du ska frysa dem så frys dem med dubbla bakplåtspapper mellan bottnarna så är det lättare att ta isär dem).


Sätt ugnen på 225 grader.

6. Lägg bottnen på en plåt med bakplåtspapper.

7. Blanda bären med potatismjöl och strö ut dem över degen.

8. Strö över kardemumman och sockret och hyvla sedan över smöret.

9. Grädda mitt i ugnen i ca. 12 minuter tills galetten fått fin färg.

Klart!

 

ANNONS
Av enkakaiugnen - 8 juni 2014 22:36

       

Här är ett tips på en finfin sommarefterrätt. Få ingredienser och lätt att göra. Ingen ugn behövs heller så den passar bra om man är på ett sommarställe eller i en stuga utan el eller spis. Det är en snabbgjord cheesecake i glas med passionsfruktskräm, jordgubbar och digestivekex. Här är receptet.


Cheesecake i glas med passion och jordgubbar. 2 port

1 dl vaniljkesella

0,75 dl passionsfruktscurd (funkar även med lemon curd)

Ca. 15 jordgubbar

6 digestivekex


Gör så här:

1. Blanda kesella och curd.

2. Skär jordgubbarna i mindre bitar.

3. Smula sönder kexen.

4. Varva jordgubbar, kex och kräm i höga glas. Toppa med jordgubbar. Klart!

Perfekt skogsefterrätt!

ANNONS
Av enkakaiugnen - 7 juni 2014 16:30

   

Sylt är alldeles för gott för att vara utan och det påminner mig om att jag äter pannkakor alldeles för sällan. När jag var liten så räknades pannkaka som middag, en väldigt bra regel. Här i det nya hemmet så gäller inte den regeln tyvärr. Våfflor däremot, är en helt annan sak. Märkligt. Ska ordna upp det där. Sylt är ju hur som helst löjligt enkelt att göra och dessutom billigt om man plockar bären själv. Ibland gör jag med syltsocker - då blir sylten lite fastare, men den här gången gjorde jag med vanligt strösocker och det blir minst lika gott. Den här sylten kommer dyka upp i en massa kakor framöver. Här är receptet.


Blåbärssylt ca. 9 dl

1 kilo blåbär

3 ½ dl strösocker (jag brukar börja med lite mindre mängd och smaka mig fram så det inte blir för sött)


Gör så här:

1. Lägg de rensade bären i en kastrull. Låt dem koka upp och koka på svag värme i ca 8-10 minuter. Rör om ibland.

2. Rör ner sockret och låt sylten koka upp igen och låt den koka i några minuter.

3. Häll upp sylten på väldigt rena glasburkar. Låt den svalna lite, sätt på locken och vänd sedan burkarna upp och ner så bildas ett vakuum och sylten håller längre.

Ät till allt du möjligtvis kan komma på. Kanske på kex med brieost? Eller i en muffins? Fler förslag?

   

Av enkakaiugnen - 4 juni 2014 22:30

            

Fortsätter på det franska temat med dessa Pain au chocolat från förra sommaren. Det är verkligen en favorit hos mig. En croissant fylld med choklad, det blir ju knappast bättre. Då var det första gången som jag gjorde pain au chocolat och det kommer jag göra igen, de blev hur goda som helst med en ganska stark chokladsmak. Receptet var ett hopkok från lite olika recept och mina egna idéer och det var väldigt lättbakat. Gick ganska fort också. Så här gjorde jag.


Pain au chocolat  6 st

6 smördegsplattor à 75 g (450 g totalt)

100 g fint hackad mörk choklad

50 g smör

3 tsk vaniljsocker

2 msk strösocker

1-2 msk kakao

1 ägg


Gör så här.

Sätt ugnen på 200 grader.

1. Låt smördegen tina och kavla varje platta till dubbel storlek på längden, ca. 16 cm ska varje platta bli.

2. Dela plattan i mitten så du får två relativt smala rektanglar (kortsidan ska vara 8 cm).

3. Mosa ihop smör, socker, vaniljsocker och kakao på en tallrik. Smaka av och tillsätt ev. mer socker.

4. Bred lite smörkräm längs ena kortsidan på varje platta. Strö chokladen över platten.

5. Rulla ihop plattorna till rullar, från kortsida till kortsida. Lägg rullarna med skarven nedåt på en plåt med bakplåtspapper.

6. Pensla rullarna med ägg och grädda i ca. 10-15 minuter. Håll koll på dem så de inte bränns.

Klart!


Av enkakaiugnen - 3 juni 2014 22:30

         

Frankofilen i mig myser verkligen när jag bakar något sånt här. Bara namnet är ju värt besväret. Jag har alltid gillat Frankrike och i princip allt vad det innebär med sol, Paris och alla fantastiska bakverk. Tänk att vakna på morgonen, gå ner och sätta sig ett litet parisiskt café och beställa perfekt starkt kaffe, dricka apelsinjucie och tugga i sig en croissant efter en annan, med marmelad. Läsa en tidning och höra bilar som tutar och arga fransmän som skriker upprört. Ibland hittar man ett recept som man känner att man måste baka just på grund av namnet, fast man knappt vet vad det är. Händer det någon annan här?

Det fina med detta recept var hur som helst att man kunde göra flera bottnar och frysa in dem också, vilket också skedde men det ser inte lovande ut. Jag la dom inte plant i frysen, stort misstag. Det blev i alla fall riktigt gott, som en rolig twist på en paj. Det är en deg som ska jäsa en stund, sedan kavlar man ut den till en rundel och täcker med bär eller frukt som man gillar. Socker och hyvlat smör på det, och sedan grädda i 12-15 min. Så det är riktigt enkelt. Här är receptet, ur Allt om mat.


Galetter med nektarin och päron (eller vad man nu vill ha på) 8 bottnar

35 g jäst

½ dl vatten

375 g smör, rumsvarmt

1 dl strösocker

2 citroner, rivet skal av dem

½ tsk salt

3 ägg

Ca 12 dl vetemjöl + extra till utbakning


Fyllning till 1 galette:

3 nektariner eller 2 äpplen/päron eller 2 dl bär

½-1 msk potatismjöl (om man har bär i fyllningen)

½-1 tsk mald kardemumma

25 g smör

2-3 msk socker


Gör så här:

Botten:
1. Vispa ihop smör, socker, citronskal och salt.

2. Vispa ut jästen i vattnet och vispa sedan ner det i smörblandningen.

3. Vispa ner äggen och rör därefter i mjölet, lite i taget.

4. Knåda ihop till en kladdig deg och låt sedan jäsa i 30 minuter under bakduk.

5. Dela degen i 8 bitar. Forma till runda kakor och kavla ut dem till ca. 20 cm i diameter.

(Om du ska frysa dem så frys dem med dubbla bakplåtspapper mellan bottnarna så är det lättare att ta isär dem).

Sätt ugnen på 225 grader.

6. Lägg bottnen på en plåt med bakplåtspapper.

7. Skär frukten i skivor eller smala klyftor och lägg dem i ett mönster på bottnen. Eller bred ut bären om du använder det.

8. Strö över kardemumman och hyvla sedan över smöret och strö sockret över smöret.

9. Grädda mitt i ugnen i ca. 12 minuter (tog lite längre för mig) till galetten fått fin färg.

Låt svalna och skär den sedan i bitar. Servera med glass eller vaniljsås.






Här är för övrigt också ett boktips: "Larma, släcka, rädda i Rosengädda" av Emma Hamberg. Så väldigt bra bok och om man är matintresserad så är den lite extra läsvärd, helt underbar känsla för mat har hon i sitt skrivande. Helt nyskriven är den också, men läs i så fall "Rosengädda nästa" först.

Av enkakaiugnen - 2 juni 2014 22:33

     

I helgen var det kalas! Och födelsedagsbarnet hade önskat sig jordgubbstårta med kiwifyllning, en riktigt bra kombo visade det sig. Nu är det ju nationaldag på gång också och eftersom jordgubbar är bland det mest svenska man kan tänka sig, tätt följt av vackra insjöar och gigantiska mygg, så passar den ju finfint just då. Det här är en klassiker med vaniljtårtbottnar men med lite nytänk i fyllningen. Jag tycker att jordgubbstårta lätt blir lite för söt med vaniljkräm och sylt, så då funkar kiwi bra som ett lite syrligare avbrott. Det funkar jättebra att fylla tårtan på morgonen om man ska ha den senare på dagen/kvällen, den hinner bli nog saftig tack vare kiwin. Fyller man den för långt innan den ska ätas så är risken att bottnarna blöts upp för mycket, men det är ju en smaksak. Den är väldigt lättbakad också. Fyllningen består av 4 ingredienser: kiwi, jordgubbar, jordgubbsylt och grädde. Här är receptet.


Jordgubbstårta med kiwifyllning och jordgubbsgrädde.

1 tårtbotten (se nedan)

5 dl vispgrädde

5 st gröna kiwi

1 liter jordgubbar

Ca. 1 dl jordgubbssylt


Tårtbotten:

3 ägg

3 dl socker

3,3 dl vetemjöl

2,5 tsk bakpulver

1 tsk vaniljsocker

1,1 dl kokande vatten

 

Gör så här:

1. Vispa ägg och socker vitt och pösigt.

2. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker och vänd ner det i äggsmeten.

Rör i, vispa inte.

3. Blanda sist ner det kokande vattnet och rör till en slät smet.

4. Häll upp i en smörad och bröad form med avtagbar kant (ca. 24 cm i diameter)

5. Grädda i 175 grader i 45 minuter.

(Öppna inte luckan under tiden, då sjunker den.)


Fyllning och montering:

1. Låt bottnen svalna helt och skär den sedan i tre lager. Ett bra sätt är att börja uppifrån och skära runt om hela tårtan först, sedan skär man rakt över i de spår man skurit upp runt om. Sedan gör man likadant med nästa lager.

2. Vispa grädden och häll över 2/5 av den i en ny bunke. Blanda ner jordgubbssylt till du tycker det är lagom mycket smak. Jag använde ca. 1 dl sylt, men det beror ju på vad man har för sylt.

3. Skala kiwifrukterna och lägg i en bunke. Mixa med en stavmixer (eller mosa) till det blir ett kiwimos.

4. Lägg första bottnen på ett fat och bred ut kiwifyllningen på den. Lägg på nästa lager.

5. Bred ut jordgubbsgrädden på nästa lager.

6. Lägg på locket (vänd ev. upp och ner för att få en plan yta högst upp). Täck tårtan med grädden som är kvar.

7. Skölj och ansa jordgubbarna. Skär dem i mindre bitar och lägg dem i mitten på tårtan.

Klart!

 

Om du är mer sugen på tårta så finns det fler varianter med olika fyllningen i kategorin tårtor. En nyhet där är en äppeltårta som jag gjorde i våras. Om man tröttnar på jordgubbarna...

Av enkakaiugnen - 31 maj 2014 09:00

   

Det luktade kanel i hela huset ikväll och det brukar leda till två saker: pajbak eller bullbak. Men bullbak är ju lite av ett evighetsprojekt och jag skulle iväg på stand up så det fick bli ett hetsigt äppelpajbak istället. Perfekt om man är sötsugen efter maten, vilket man ofta är. Om jag fick så skulle jag avsluta varenda middag med en chokladmunk. Den här pajen funkar däremot bättre en torsdag för man kan äta hur många som helst utan nån negativ hälsoeffekt och dessutom går det fort att göra. Den är bakad med laktosfritt smör (från Valio) och en hel del nötter och frön. Jag har inte bakat så mycket med laktosfria produkter förut men smöret var riktigt gott i pajen. Man kan ju blanda lite som man vill med mjölsorter och nötter till smuldegen och socker blir överflödigt för äpplena är så söta i sig. Här är receptet, ett eget hopkok denna gång.


Laktosfria- och sockerfria äppelpajer 2 portioner

1 äpple - skuret i små bitar

5 vrid på vaniljtwistern (ca. ½ krm vaniljpulver)

½-1 msk kanel

1 msk vatten


1 dl hasselnötter

2 msk kokos

2 msk rågflingor

2 msk fint rågmjöl

1 msk solrosfrön

15 g laktosfitt smör

½ krm kardemumma


Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader.

1. Blanda alla ingredienser till äppelfyllningen i en skål. Fördela äpplena i 2 portionsformar.

2. Förgrädda äpplena i ca. 10 minuter (medan du gör smuldegen).

3. Hacka nötterna fint och blanda med övriga ingredienser i en bunke. Knåda ihop till en smulig deg.

4. Ta ut pajerna och rör runt i äppelfyllningen och mosa äpplena lite.

5. Fördela smuldegen på pajerna, de ska bara bli täckta så ta inte för mycket smuldeg, den kan sparas i frysen till en annan gång.

6. Grädda i ytterligare 15 minuter tills pajerna fått lite färg. Ät som de är eller med laktosfri glass eller vaniljsås!

 

Av enkakaiugnen - 30 maj 2014 21:15

       Ja det här gick ju inte alls. Synd på så jäkla god smet. Det skulle bli fina små traktordäck, perfekta för barnkalas till exempel. Nu är de mer perfekta för att mosa ihop till cake pops. Jag gjorde nämligen halv sats med dubblade gräddningstiden. Extremt dålig kombo. Sen fick jag bända loss dom ur mina fina nya formar så då skar jag nästan sönder formarna också och dessutom gick däcken i tusen bitar. Punka. Det känns alltid lika värdelöst när man misslyckas, särskilt när det är sista kakan för dagen och man, efter att ha pillat loss fastbrända kakbitar ur sina sönderskurna form, även ska ta sig an detta:


Det är ju så här det ser ut i verkligheten, saker överallt. Jag kör lite lager på lager-principen med alla baksaker, flytta bort, flytta upp, flytta om, putta bort. Missnöjet över resultatet gjorde att jag hetsåt två trasiga däck och sen blev tvungen att frysa in resten för att inte äta upp dem också. Smaken var det alltså inget fel på, tvärtom! Om jag inte hade tänkt att "de får stå nååågra minuter till bara" så hade det nog blivit riktigt bra. Så jag tror att ni andra kommer lyckas bättre. Bake away och ta ut i tid!! Det här blir trots allt strul mitt bidrag till Söta sakers bakutmaning Månadens sötsak, där temat är smått och gott. För det passar ju ändå in där, står inget om att det måste vara helt, hehe...


Minitraktordäck av kladdkaka 16 st

150 g smör

2 dl strösocker

1 dl muscovadosocker

3 ägg

4 msk kakao

1 ½ dl vetemjöl

lite salt

2 tsk vaniljsocker


Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader.

1. Smält smöret i en kastrull. Ta bort kastrullen från värmen och rör ner övriga ingredienser.

2. Smörj och bröa teflonformar med form av små sockerkakor (se bilden).

3. Fyll formarna med smet (man kan få grädda i två omgångar beroende på antal formar, oftast är det 8 kakor i en form).

4. Grädda i 12-15 minuter. Ta ut kakaorna medan de fortfarande är varma.

Klart!

Presentation


Hej! Kul att du tittade in! Jag som bakar och skriver heter Lotta och älskar kakor. Både att baka och att äta! Mest av allt gillar jag kakor som går fort att göra men ändå är tokgoda! Hör gärna av dig om du undrar något, till enkakaiugnen@gmail.com.

Kategorier

Sök i bloggen

Bloggbanner afrikas horn 230 170

Länkar

Månadens sötsak

Söta saker

Senaste inläggen

Fråga mig

32 besvarade frågor

Arkiv

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ En kaka i ugnen med Blogkeen
Följ En kaka i ugnen med Bloglovin'

Tidigare år

RSS

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Maj 2018
>>>
Matbloggstoppen

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se