Senaste inläggen

Av enkakaiugnen - 9 maj 2013 13:00

   

Sarah gör så sjukt goda bullar! Stora och saftiga och riktigt goda! Hon använder samma recept som min mamma och jag har det här i ett tidigare inlägg men dom bullar blev inte alls lika fina som dom här så därför kommer dom upp igen, från sin bästa sida. Eftersom temat var rosa så färgade vi pärlsockret rosa också. Snyggast blev det med lite vitt och lite rosa socker på. Här är receptet. Tricket för att få dom stora är att dom sak jäsa länge och att man skär dom i tjocka remsor innan man knyter ihop dom.


Mammas kanelbullar ca 30 st
150 -175 g smör
1 dl strösocker
1/2 tsk salt
1 ägg
50 g jäst   
5 dl mjölk
2 tsk kardemumma
13-15 dl vetemjöl

Ca. 75 g mjukt smör

Kanel

Strösocker


Gör så här:

1. Smält smöret och blanda därefter ner mjölken. Värm vätskan till fingervarmt (37 grader).

2. Smula jästen i en bunke och häll vätskan över jästen och rör ut den så den löser sig.

3. Tillsätt socker, salt, kardemumma och ägget.

4. Rör därefter i mjölet, lite i taget. Arbeta degen så den blir slät.
5. Låt jäsa i ca 45 min under bakduk.

6. Kavla ut degen till en rektangel. Bred smöret över rektangeln och täck smöret med kanel och socker.

7. Vik ena långsidan till mitten av rektangeln och vik sedan den andra långsidan över den första så att det blir som tre lager deg.

8. Skär ca. 1-2 cm breda remsor så det blir ca. 45 remsor. Forma dem till knutar (man kan t.ex skära ett snitt i varje remsa och stoppa in ena änden där innan man knyter ihop dem.

9. Lägg knutarna på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa i ca. 45 min till under bakduk tills de är riktigt stora.

Sätt ugnen på 250 grader.

10. Pensla bullarna med ägg och strö över pärlsocker och/eller mandelströssel
11. Grädda i ca 7-8 min

Klart!

 

ANNONS
Av enkakaiugnen - 7 maj 2013 20:46

   

Här kommer nästa kaksort från bakkvällen, nämligen brysselkex! Jag såg dom på en bild som Sarah hade hittat och kom inte på namnet. Jag höll på hur länge som helst med olika b-ord, så till sist fick jag googla. Tror det är lite skadligt för hjärnan det där att man aldrig utmanar den hela vägen fram liksom. Man tänker en stund, men sen ger man upp och googlar istället, vilket borde göra hjärnan lite mindre tränad. I mitt fall är det dock perfekt eftersom mitt närminne då och då verkar nästintill obefintligt. Hur som helst var det här en väldigt enkelt kaka att göra och goda blev dom. Vi färgade strösockret med karamellfärg (vilket vi gjorde även med strösockret). Bara att droppa i eftersom och röra, inte för mycket dock för då smälter sockret. Här är receptet.


Brysselkex Ca. 20 st

200 g smör
1 dl strösocker
4 1/2 dl mjöl
2 tsk vaniljsocker

1/2 dl strösocker
Röd karamellfärg


Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader.

1. Färga sockret med karamellfärgen. lägg sockret i en skål och droppa i lite färg i taget.

2. Hacka ihop alla ingredienser på en skärbräda. Knåda ihop till en slät deg, se till att alla smörklumpar försvinner.

3. Rulla degen till en rulle, ca. 4 cm i diameter. Rulla rullen i det färgade sockret och ställ i den i kylen i ca. 1 timme.

4. Ta ut rullen och skär den i ½-1 cm tjocka skivor. Lägg skivorna på en plåt med bakplåtspapper.

5. Grädda kakorna i ca. 10 minuter.

Klart!

 

ANNONS
Av enkakaiugnen - 5 maj 2013 12:30


         

Som enkontrast till allt det rosa och sockerkakiga under bakkvällen, ville vi göra en chokladkaka också, men den skulle ju ändå vara lite rosa så därför fick det blir strössel på. Sen kom Sandra på att man kan ju trycka ut hjärtan med pepparkaksformar så det gjorde vi. Det här är mammas recept från början och det är riktigt bra, riktigt god smak på både kakan och glasyren. Det är en av dom där kakorna som man måste testa. Så gör det!

 

Kärleksmums! 1 plåt, ca. 25 bitar

Kaka:

3 ägg       

4½ dl socker

225 smör

2,25 dl mjölk

6 dl mjöl

2 msk kakao

2 tsk vaniljsocker

3 tsk bakpulver


Chokladglasyr:

1½ msk smör

1 tsk vaniljsocker

2 dl florsocker

2 msk kallt kaffe

1½ msk kakao

Strössel till garnering


Gör så här:

1. Vispa ägg och socker fluffigt.

2. Smält smöret.

3. Blanda de torra ingredienserna noggrannt och rör ner dem i äggsmeten.

4. Tillsätt smöret och mjölken och blanda ordentligt.

5. Rör i den hackade chokladen och häll smeten i en djup ugnsplåt klädd med bakplåtspapper.

6. Grädda i 200 grader i ca. 10-20 minuter.

Låt svalna.


Chokladglasyren:

1. Smält smöret.

2. Rör ner de övriga ingredienserna och rör till en slät smet (det är mycket släta smeter nu).

3. Bred glasyren över den avsvalnade kakan och strö över mycket strössel.

4. Tryck ut hjärtan med hjälp av pepparkaksformar eller skär kakan i lagom stora rutor.

Klart!



 

Av enkakaiugnen - 3 maj 2013 22:11

                 

Jag hade en så jäkla rolig, bakig och skrattig kväll tillsammans med mina kusiner igår. Vi var hos min kusin Sarah och kalasbakade lite på temat rosa. Inför detta år hade jag lovat mig själv en sak, nämligen att inte fastna på bild med min mage "liggandes" på diskbänken som förra året. Tror jag lyckades med det, har i alla fall inte sett några bilder på det. Det blev sex olika sorters bakverk och det tog runt fyra timmar. Fyra timmar som bestod av dubbelt så många projekt, fotograferande, mjölkbrist, dekorerande, VISPANDE och startade degar lite här och var. Ett tag hade vi 4 degar och 1 glasyr igång samtidigt och använde upp 3 paket florsocker, men vi fick ihop det på slutet och det blev riktigt bra också. Vi lyckades göra halloncupcakes, en extremt rosa hallonrulltårta, kärleksmums, brysselkex, stora kanelbullar och polkamaränger. Vi tryckte i oss en del coca cola och annat socker under tiden, det är ju halva poängen. Så några dagar framöver nu tänkte jag dela med mig av det vi gjorde och av recepten som vi faktiskt till viss del komponerade ihop själva. Först ut får nog hallonmuffinsarna bli. Här är receptet.


Halloncupcakes! Ca. 12 st

3 ägg
2 ½ dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 dl mjölk
100 g smör
3 ½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
Lite salt
Skal och saft av ½ citron
½-1 dl hallonsylt
Ca. 20 hallon
 
Glasyr:
60 g rumsvarmt smör
4 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 msk citronsaft
100 g philadelphiaost
Röd karamellfärg
 
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
1. Smält smöret.
2. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker ljust och luftigt.
3. Rör ner smält smör och mjölk i äggsmeten.
4. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och vänd försiktigt ner det i smeten.
5. Blanda ner citronsaften och fördela sedan smeten i 12 muffinsformar i en muffinsplåt.
6. Lägg 1 tsk hallonsylt och 1-2 hallon mitt på varje muffins. Vänd ner dem i muffinsen med en tesked så att smeten kommer överst
7. Grädda cupcaksen i mitten av ugnen i cirka 13 minuter. Låt svalna och gör glasyren under tiden.
 
Glasyr:
1. Rör ihop eller vispa ihop alla ingredienser till glasyren och färga glasyren med några droppar karamellfärg.
2. Bred eller spritsa glasyren på de avsvalnade muffinsarna och garnera med det du tycker blir fint. Klart!
   
 
Djupa glasyr-diskussioner...
Av enkakaiugnen - 1 maj 2013 19:00

  

    

De här kom till en kväll förra veckan när jag fick ett desperat sötsug som jag inte kunde kontrollera. Det är faktiskt ganska sällan som sötsuget vinner över latheten i bemärkelsen att baka istället för att tina ur frysen. Men den här gången gick det av bara farten och dom blev supergoda. Kan ha berott på sötsuget också, men jag blev faktiskt jättenöjd. Här är receptet:


Choklad- och mandelmassamuffins 12 st

½ dl farinsocker

1 ½ dl strösocker

2 ägg

3 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

4 msk kakao

lite salt

50 g smält smör

½ dl mjölk

½ dl grädde

50 g choklad i bitar

mandelmassa att riva över

Ev. hallon


Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader.

1. Smält smöret.

2. Vispa ägg, socker och farinsocker vitt och pösigt.

3. Blanda alla torra ingredienser i en bunke.

4. Rör ner smör, mjölk och mjölblandning i äggsmeten och rör tills det blir en len smet.

5. Häll smeten i muffinsformar i en muffinsplåt.

Sen kan man välja lite hur man gör. Antingen har man i både hallon och choklad i några eller så har man bara choklad och bara hallon i några. Sen river man mandelmassa över de man tycker det ska bara mandelmassa på.

6. Sedan gräddar man dom i ca. 15 minuter

Klart!


 

Av enkakaiugnen - 30 april 2013 13:30

     Här är mitt favoritrecept på tårtbotten. Enkel att göra och den blir både god och får en väldigt bra form och konsistens. På varje tårtinlägg står det vad jag fyllt tårtan med och anges inget annat är det den här bottnen som gäller. Jag har fått receptet av min mamma. Den kommer få följa med på kalas ikväll. Ha en fin sista april!


Tårtbotten

3 ägg

3 dl socker

3,3 dl vetemjöl

2,5 tsk bakpulver

1 tsk vaniljsocker

1,1 dl kokande vatten


Gör så här:

1. Vispa ägg och socker vitt och pösigt.

2. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker och vänd ner det i äggsmeten.

Rör i, vispa inte.

3. Blanda sist ner det kokande vattnet och rör till en slät smet.

4. Häll upp i en smörad och bröad form med avtagbar kant (ca. 24 cm i diameter)

5. Grädda i 175 grader i 45 minuter.

(Öppna inte luckan under tiden, då sjunker den.)


Klart! (Eller halvklart iaf, nu har man det roligaste kvar! Fyllningen!)


  

Av enkakaiugnen - 29 april 2013 13:00

      

Dom här godingarna kräver en chokladälskare. Gillar man mjölkchoklad så är det här helt rätt kaka. Den kräver dock ett glas mjölk eller en kanna kaffe till för att man inte ska få sötslag. Men trots allt så var den god! Väldigt lättbakade är dom också, så dom är perfekta när chokladsuget sätter in och det är för långt till affärn. Här är receptet:


Mjölkchokladcookies ca. 25-30 st

150 g hackad mörk choklad och mjölkchoklad

4 msk smör

1,5 dl mjöl

0,5 tsk bakpulver

0,5 tsk salt

2 stora ägg

1,8 dl farinsocker

1 tsk vaniljextrakt

100 g chokladbitar


Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader.

1. Smält den hackade chokladen och smöret i micron. Rör om då och då.

2. Vispa ägg och farinsocker fluffigt och vispa sedan ner chokladsmöret.

3. Blanda mjöl, bakpulver och salt i en bunke och rör ner det i smeten också tillsammans med chokladbitarna.

4. Klicka ut smeten i ca. 2 msk stora klickar på en plåt med bakplåtspapper.

5. Grädda kakorna i ca. 12-15 minuter och låt dem sedan svalna.

Klart!

Av enkakaiugnen - 27 april 2013 15:49

   

Ja, idag är det bakdag. Har inte bakat på hela veckan så nu var det läge kände jag. Och det blev en hel del bakat faktiskt. Två sorters matbröd, chokladcookies och en mjuka kaka med citron och blåbär (för ovanlighetens skull).

Jag börjar med det godaste, citron- och blåbärskakan. Anledningen till att jag fastnade för den här kakan var att det är en färskostkaka. Det är ett helt paket philadelphia i den och jag brukar alltid gilla såna kakor. Dom blir saftiga och lite roligare än vanliga sockerkakor. Jag valde själv att ha i blåbär, tyckte det blev roligare så. Alternativet är att göra fruktsallad eller fruktsirap att ha till istället men det ville inte jag. Enklare att ha bären i kakan istället. Den blev god och frisk, inte för söt, men ganska mastig ändå på något vis. Här är receptet.


Färskostkaka med blåbär och citron.

3 ägg

2 dl socker

50 smör

2 dl mjölk

200 g philadelphiaost

Skal och saft från 1 citron

5 ½ dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

1 dl blåbär


Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader.

1. Smält smöret och låt det svalna

2. Vispa ägg och socker poröst.

3. Tillsätt smör, citron, mjölk och färskost. Vispa ihop till en jämn smet.

4. Blanda mjöl och bakpulver och vänd ner det i smeten. Blanda ordentligt.

5. Häll smeten i en smord och bröad springform, ca. 24 cm i diameter.

6. Rulla blåbären i lite mjöl och strö dem sedan över kakan.

7. Grädda mitt i ugnen i ca. 45 - 50 min. Kolla med en sticka att kakan är klar, den ska inte vara kladdig.

Klart!

   


Presentation


Hej! Kul att du tittade in! Jag som bakar och skriver heter Lotta och älskar kakor. Både att baka och att äta! Mest av allt gillar jag kakor som går fort att göra men ändå är tokgoda! Hör gärna av dig om du undrar något, till enkakaiugnen@gmail.com.

Kategorier

Sök i bloggen

Bloggbanner afrikas horn 230 170

Länkar

Månadens sötsak

Söta saker

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Gilla bloggen

Fråga mig

30 besvarade frågor

Arkiv

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ En kaka i ugnen med Blogkeen
Följ En kaka i ugnen med Bloglovin'

Tidigare år

RSS

Kalender

Ti On To Fr
    1
2
3
4
5
6 7 8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21 22
23
24
25
26
27
28
29 30 31
<<< Oktober 2014
>>>
Matbloggstoppen

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se