Senaste inläggen

Av enkakaiugnen - 13 februari 2013 21:00

 


Här kommer ett baktips inför alla hjärtans dag! Hade jag haft lite mer tid så hade jag bakat en sån här tills imorn, för den blev riktigt god! Jag älskar mazariner och jag tyckte att den här blev så fin med hallonglasyren. Det är en variant på mazarinkaka med både sylt och florsocker i glasyren. Hoppas ni alla får en fin dag!

 

Mazarinkaka med hallonglasyr

1 st ägg
6 droppar bittermandelolja
1.5 dl mjölk
3 dl strösocker  
25 st malda sötmandlar
3 dl vetemjöl
0.5 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
175 g smält smör
smör och ströbröd till formen
Glasyren:
1 dl florsocker
1 tsk vatten

½ dl hallonsylt

Gör så här

Sätt ugnen på 150 grader.

1. Vispa ägget med bittermandeloljan och mjölken.

2. Blanda mjölet med bakpulver och vaniljsocker.

3. Tillsätt socker, den malda mandeln och mjölblandningen.

4. Rör i det smälta avsvalnade smöret.

5. Häll smeten i en smord och bröad form, ca 24 cm i diameter. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca. 50 minuter till 1 timme.

6. Blanda samman glasyren och bred den över den avsvalnade kakan.

Dekorera kakan med strössel eller bärom du vill, men annars är den fin som den är också.

   

ANNONS
Av enkakaiugnen - 12 februari 2013 16:00

  ¨    

 

Första februari idag! Det närmar sig! Såg i och för sig en semla redan innan jul, i kylen bredvid skumtomtarna. Ja vad säger man? Världsklass. Fast det tycker jag inte, fattar inte det där. Vem äter semlor före jul? Bakvänt.

Förra året den här tiden så hittade jag ett så väldans bra semmerecept! I tidningen Hembakat var det en bagare som bidrog med sitt bästa recept på dessa små godingar och därför ville jag testa det, eftersom bagare ju är att lita på, särskilt i semmeltid. Det var första gången jag gjorde kalljästa semlor, och jag tycker resultatet blev toppen! Precis så där saftiga och tunga som man vill ha dem. Helt klart värda att prova! Här är receptet.


Semlor! Ca. 20 st

25 g jäst  

2, 5 dl mjölk

100 g smör

100 g strösocker

7,5 g salt

10 g nymortlad kardemumma

1 ägg

600 g vetemjöl


Fyllning:

200 g mandelmassa

0,5 - 1 dl vatten

vispgrädde


Gör så här:

1. Blanda alla ingredienserna i en köksassistentsbunke med degkrokar i assistents.

2. Kör på långsam hastighet i 20-25 minuter. Degen ska bli riktigt blank.

3. Forma ca. 15-20 runda bullar av degen (väg ev. varje bit till 60 g)

4. Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper och låt dem jäsa under bakduk till dubbel storlek i ca. 2 timmar.

5. Sätt ugnen på 210 grader.

6. Grädda bullarna mitt i ugnen i ca. 5-7 min (jag gräddade i ca. 5 min). Låt dem svalna på plåten.

Fyllning:

Mosa mandelmassa med vatten och ev. inkråm från semmelbullarna.

Vispa grädden.


Jag antar att de flesta vet hur man monterar en semmelbulle. Att man gröper ur dem, fyller med mandelmassa och klickar eller spritsar grädde ovanpå. Sedan på med locket och sist florsocker på toppen.

Och sedan ett glas mjölk till! Eller kaffe. Eller bara helt som den är utan nånting annat till. Jag åt förresten upp en bulle utan att fylla den bara för att själva bullen var så god. Bra bullebetyg!

     


Hur äter ni era semlor? Någon som tips på andra fyllningar?

ANNONS
Av enkakaiugnen - 10 februari 2013 12:11

 

Den här vintern har varit den snabbaste på länge. Januari och februari brukar alltid sega sig fram som en evighet av snö som aldrig försvinner. Men inte i år, för det är en massa roliga saker som händer hela tiden och dagarna bara flyger fram. Men det gör ju också att jag inte hinner baka så mycket, förutom i fredags. Då gjorde jag de här små sockerbomberna. Väldigt goda men mäktiga, så skär inte för stora bitar. Receptet kommer ur Hembakat, här är det.


Mördegskaka med jordnötskola Ca. 18 bitar.

Kakan:

100g osaltat smör

1, 25 dl strösocker

1 ägg

4 dl siktat vetemjöl

½ tsk bakpulver


Jordnötskola:

2 ½ dl farinsocker

2 msk ljus sirap

½ tsk citronsaft

200 g osaltat smör

200-300 g jordnötter (jag använde salta)


Gör så här:

Sätt ugnen på 180 grader. Smörj och mjöla en form 18 x28 cm (eller lägg i bakplåtspapper i formen så kan man lyfta ut kakan på ett enkelt sätt)

1. Vispa smöret och sockret vitt och luftigt. Vispa ner ägget.

2. Vänd ner mjöl och bakpulver i smeten. Rör ihop till en jämnt blandad deg.

3. Tryck ut degen i formen. Grädda kakan i ca. 15 minuter, tills den får lite färg. Låt den svalna i 10 minuter.

4. Gör kolan: Koka ihop farinsocker, citronsaft, smör och sirap i kastrull under omrörning. Sjud blandningen i ytterligare 5 minuter. Rör då och då.

5. Blanda i jordnötterna och blanda väl och häll sedan kolan ovanpå mördegen.

6. Grädda kakan igen i ca. 5 minuter. Den ska vara gyllene när den är färdig. Låt kakan svalna i formen i ca. 15 min. Om den inte stelnar kan man ställa den i kylen ett tag.

Klart!

 

Av enkakaiugnen - 8 februari 2013 18:46

   

Förra veckan gjorde jag limpor, men sen tappade jag bort receptet så jag har inte kunnat blogga om dom förrän nu. De blev riktigt goda och perfekta att rosta är dom också. De jäser direkt i ugnen så de ska inte jäsa i omgångar vilket är skönt, för det är ju så trist att vänta. Snabba morgonlimpor heter dom, här är receptet.


Snabba morgonlimpor 2 st

50 g jäst

6 dl ljummet vatten

1 dl mörk sirap

3 msk rapsolja

2 tsk salt

8 dl vetemjöl

8 dl rågsikt


Gör så här:

1. Smula jästen i en bunke och lös upp den i det fingervarma vattnet.

2. Rör ner sirap, olja och salt.

3. Blanda ner mjölken och knåda till en smidig deg.

4. Dela degen i två bitar och forma dem till limpor. Lägg dem bredvid varandra på plåten med en bit bakplåtspapper emellan eller i två avlånga brödformar.

5. Sätt in bröden i mitten av en kall ugn och sätt ugnstemperaturen på 200 grader. Bröden jäser under tiden ugnsvärmen ökar.

6. Låt bröden stå i ugnen 50 minuter. Klart!

 

Av enkakaiugnen - 6 februari 2013 20:19

 

Temat på Månadens Sötsak hos Söta saker i januari var ju Mjuka kakor, vilekt jag skrivit lite om innan. Därför tänkte jag passa på att dela med mig av mina favoriter bland mjukkakorna. Jag tycker överlag att det inte finns nån bättre typ av kaka än dom mjuka. Saftigheten och att dom liksom smälter när man äter dom är anledningen. Här är mina favoriter, med en och annan motivering.


 

Vinterrutor med maräng och vita vinbär

Det är inte så länge sedan jag gjorde de här, men de har redan hunnit vara med på ett tidigare favoritinlägg. Supergod kaka som inte är för söt tack vare vinbären, men heller inte för syrligt, tack vare marängen.


 

Elvis Presley

Ja, det här är så sjukt amerikanskt och sött så man nästan ramlar av pinnen. Väldigt chokladiga cupcakes med jordnötter, banan och chokladglasyr. Göm dem om du gör dem.


 

Rabarberrulltårta

Rabarber är en av mina favoriter och rulltårta också. Rulltårta är ungefär som brieost för en matglad person, man äter liksom upp hela succesivt genom att hela tiden bara skära en tunn skiva till. Som på ett julbord, man ska ju ta mer, det är ju hela tanken. Den är syrlig av rabarbersylten, men söt av kakan. Och somrig, längtar till sommaren!


 

Mandelmuffins med blåbär

Små, saftiga muffins med blåbär. Ska helst ätas på berg, eller åtminstone i skogen.


 

Vinbärskaka med kolasmak 

En av mina absoluta favoriter! Den är så god! Saftig och med en spännande korsning av muscovadosockret och vinbären. Den här hade jag svårt att sluta äta.


 

Ost- och blåbärskaka 

Den stående favoriten, den har liksom allt!


Det var väl allt för nu, hoppas ni hittar något som passar!

Av enkakaiugnen - 31 januari 2013 11:00

   

I vissa fall går jag i barndom igen, jag kan bli så arg över bakandet. Det är lite som kärlek kanske, jag älskar det lika mycket som jag ibland hatar det. Särskilt såna gånger när man inte hade tänkt baka och egentligen inte orkar, men liksom kör ändå för att man ändå vill. Då brukar det sällan bli lyckat. Här om kvällen blev det precis så. Jag gjorde en typ av havrebars från tidningen Hembakat, men receptet funkade inte alls (inte mitt fel ;) Så när jag sulle skära kakorna i rutor så föll dom sönder totalt. Musli överallt, det sprätte hej vilt åt alla håll. Jag blev så trött på alltihop så jag la en handduk över och gav f-n i det helt enkelt. Tills idag, två dagar senare när jag skulle rädda situationen. Det höll också på att mynna ut i en katastrof, eftersom det var så mycket smör i dom nya kakorna att dom liksom flöt omkring på plåten. Dom tog sig däremot samman efter en stund till i ugnen och det blev ändå rätt bra. Smakar mycket smör. Det jag gjorde var helt enkelt att jag gjorde en nya kakdeg och blandade i den gamla, som egentligen mest var som torkad müsli. Därav namnet. Har man inga misslyckade müslikakor hemma så kan man ta vanlig müsli eller helt enkelt bara rör i lite russin och corn flakes i smeten. Så här gjorde jag. Resultatet blev hur som helst lyckat. Dom blev väldigt goda och väldigt smöriga. Namnam.


Müslikakor ca. 15 st

4 dl müsli (trasiga müslibars för min del)

1 dl strösocker

1 dl vetemjöl

1 tsk bikarbonat

125 g rumsvarmt smör


Gör så här:

Sätt ugnen på 150 grader.

1. Vispa ihop smör och socker och därefter mjöl. Rör sist ner bikarbonat och blanda därefter i müslin.

2. Rör/vispa till en väl blandad smet. Rulla/forma smeten till 15 bollar och lägg på en plåt med bakplåtspapper.

3. Grädda i ca. 15 minuter mitt i ugnen. Klart!

 

Av enkakaiugnen - 29 januari 2013 08:30

Förra året i januari, så körde jag en liten LCHF-period. Med tanke på att den varade en månad så inser ni ju hur det gick. Det var inte riktigt min grej, men det var ju dömt att misslyckas redan från början. Jag älskar ju mackor och kollar man här till vänster så är det ju ganska uppenbart att bakverk också går hem. Hur som helst så har jag en massa LCHF-recpet som ligger och skräpar i arkivet. Och med tanke på att det är en hel del människor som ändå äter LCHF eller som just börjat med sitt nya liv så kommer några recept jag har samlat, här nedanför. Hoppas ni gillar dem!


 

Goda LCHF-bröd


 

LCHF-pannkakor


 

LCHF-mandelkakor med choklad.

Av enkakaiugnen - 27 januari 2013 11:00

   

Jag skulle träna ikväll men det ville jag inte, så jag bakade istället. Har precis fått hem nya numret av Hembakat och det fanns så himla mycket gott i den. Bland annat ett avsnitt om olika typer av "bars". Jag tycker egentligen att det är dumt att använda engelska ord när det finns svenska, så dom får heta blåbärsrutor. Men jag får för mig att det är någon skillnad på bars och rutor? Någon som vet? Lättbakade och goda var dom, men sen älskar jag ju blåbär. Här är receptet.


Blåbärsrutor med vit choklad.


Botten:

150 g smör

1 dl strösocker

3 dl vetemjöl

1-2 msk vatten


Smuldeg:

100 g smör

½ dl strösocker

1 dl vetemjöl

2 dl havregryn


Fyllning:

150 g mandelmassa

225 g blåbär

2-3 msk strösocker

1 msk maizena eller potatismjöl


Vit choklad


Gör så här:


Botten:


1. Skär smöret i tärningar och blanda ihop det med socker och mjöl. Tillsätt sist vattnet och blanda ihop till en jämn deg.

2. Lägg degen i en platspåse och låt den vila i kylen i 30 minuter.

3. Sätt ugnen på 180 grader.

4. Blanda ihop alla ingredienser till smuldegen, tillsätt ev. mer havregryn om den blir för kladdig.

5. Lägg ett bakplåtspapper i en ugnsform, ca. 20x25 cm och tryck ut degen i formen. Nagga med en gaffel.

6. Riv mandelmassan över degen.

7. Blanda potatismjöl, blåbär och socker och strö det över degen.

8. Avsluta med att strö smuldegen högst upp.

9. Grädda mitt i ugnen i ca. 40 minuter. Ta ut den och låt den svalna.

10. Hacka och smält chokladen i ett vattenbad eller i mikron. Ringla chokladen över kakorna och skär dem sedan i lagom stora bitar. Klart!

 

Presentation


Hej! Kul att du tittade in! Jag som bakar och skriver heter Lotta och älskar kakor. Både att baka och att äta! Mest av allt gillar jag kakor som går fort att göra men ändå är tokgoda! Hör gärna av dig om du undrar något, till enkakaiugnen@gmail.com.

Kategorier

Sök i bloggen

Bloggbanner afrikas horn 230 170

Länkar

Månadens sötsak

Söta saker

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Gilla bloggen

Fråga mig

30 besvarade frågor

Arkiv

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ En kaka i ugnen med Blogkeen
Följ En kaka i ugnen med Bloglovin'

Tidigare år

RSS

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< September 2014
>>>
Matbloggstoppen

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se