Senaste inläggen

Av enkakaiugnen - 22 april 2013 21:41

 

Yes, nu är den här! Blir så inspirerad av den här årstiden så det är inte sant. Det är ju bara sol och fåglar överallt, helt underbart. Alla är på så bra humör, folk ser framåt och gör roliga, våriga saker. Sol är ju något man är helt svältfödd på den här tiden på året och man tar ju minsta lilla chans att kunna gona i solen på balkonger och mot husväggar, även om man måste linda in sig i filtar och tofflor. Men vissa dagar är det ju faktiskt varmt redan på morgonen. Och det är ju ett strålande läge för en balkongfrukost! Det är lite kul, för det som får mest sökträffar här på bloggen på lördagar och söndagar är amerikanska pannkakor. Så jag tror att det finns ett visst sug efter brakfrukostar där ute. Här kommer några av mina förslag och favoriter till balkongfrukosten. Hoppas du hittar något som passar!


Kardemummascones.


 

Jordgubbs- och rabarbermarmelad.


   

 

Rostad müsli med kanel och kardemumma.


 

Supergoda och saftiga tekakor!


Mormors blåbärsgröt - ingen blåbärsgröt = ingen riktig frukost!


   


Päronmarmelad.


     

Amerikanska pannkakor.


Mer balkongfrukost, och dagar som den här:

 

ANNONS
Av enkakaiugnen - 19 april 2013 20:19


En ny favorit!! Och det är ju inte varje dag, för jag blir ju sällan riktigt nöjd. Men den här gången så! Ny typ av kaka som kombinerar två av mina favoriter, blåbär och mazarin. Det blir som en paj fylld med blåbärssirap och blåbär och sedan ett mazarintäcke ovanpå. Ni hör ju, den här måste man prova. Perfekt helgfika! Ganska enkel att få till också.

Det här med våren alltså. Nu känns det ju i kroppen, det är ju underbart just nu, när man börjar kunna fota ute igen och kan göra det även på kvällarna. Bilderna blir så mycket bättre då! Glatt och positivt är det i det lilla hushållet ikväll som ni märker, men sen är det ju också både fredag, vår, soligt, hela helgen kvar och en bit kaka här. Man behöver ju inget mer.


Blåbärsmazarinpaj 1 springform

Mördegsbotten:

2½ dl vetemjöl

4 msk socker

100 g smör

1 äggula


Blåbärsfyllning

500 g blåbär

1 dl socker


Mazarinsmet:

250 g mandelmassa

100 g smör

2 ägg

 

Gör så här:

Mördeg:

1. Nyp ihop mjöl, socker och smöret skuret i bitar till en smulig massa.

2. Blanda i äggulan och blanda snabbt ihop till en deg.

3. Kavla ut degen till en cirkel och lägg den i en form med löstagbar kant, ca. 24 cm i diameter. Tryck ut degen i formen, så den går upp minst 3 cm på kanterna. Ställ i kylen i 30 minuter.


Blåbärsfyllning:

1. Lägg bär och socker i en kastrull och koka upp så att nästan all vätska försvinner. Bären ska ligga som i en sirapslag när det är klart.


Mazarinsmet:

1. Riv mandelmassan och blanda med det mjuka smöret, t.ex med en stavmixer. Rör i äggen så det blir en slät smet.


Sätt ugnen på 175 grader.

4. Ta ut formen ur kylen och bred ut blåbärssirapen över bottnen. Fördela mazarinsmeten över.

5. Grädda i nedre delen av ugnen i ca. 45-50 minuter. Håll lite koll på slutet så inte yta bränns,

6. Låt kakan svalna innan du lossar kanten.

Klart! Servera precis som den är!

 


 

ANNONS
Av enkakaiugnen - 18 april 2013 14:30

 


Jag fick ett så himla fint födelsedagskalas i år. Trots att jag var sjuk på födelsedagen och fick ställa in det första kalaset, så blev kalas nummer två hur bra som helst. Många hade tid att komma och eftersom vi har en ganska liten längenhet så blev det väldans trångt och surrigt. Massa fina paket fick jag också, och en sång! Det är så roligt att få sånger. Vi hade en period i kompisgänget när vi skrev sånger till varandra till varje födelsedag, jag tror det var när vi fyllde 20 allihop. Det finns många fina klassiker i den samlingen. Min låt, som jag fick, började såhär:

"Vad du surrar lilla Lotta, vi blir matt. Och äter mycket gotta och blir satt". Väldigt sann och väldigt rolig textrad.

Att bero på nostalgi så kommer jag osökt in på en annan period i livet när jag ser tårtbilden här ovanför. Det var när Frida hade en lägenhet i Guds alla färger i Bosvedjan. Det var under samma period som TV4 visade alla Beckfilmer första gången (- ja det är ett tag sen). Då hade vi en fin lite tradtion som gick ut på att vi gick ner på COOP nedanför henne och köpte följande: tårtbotten, grädde, sylt och banan. Sen gick vi hem och monterade ihop tårtan, delade den på två och satte oss framför Beckfilmen och tryckte i oss en halv tårta var. Jag har tyvärr tacklat av sen dess, skulle aldrig få i mig en halv tårta idag.


Den tårta som syns på bilden här är dock lite mer omsorgsfullt gjorde, även om jag genade lite mer än vanligt denna gång. Men det får man. Så här gjorde jag.


Prinsesstårta

1 tårtbotten (färdig eller bakad, bakad version hittar du här.

2-3 dl jordgubbssylt (färdig eller hemgjord, hemgjord finns här

2-3 dl vaniljkräm - jag gjorde marsansås på påse denna gång och kryddade med lite extra vaniljstång.

5 dl lättvispad grädde.

1 grönt tårtlock i marsipan.

Det man vill garnera med.


Gör så här:

1. Gör tårtbotten, sylt och vaniljkräm enligt recepten.

2. Bred vaniljkräm på första lagret och lägg på nästa botten.

3. Bred jordgubbssylt på andra lagret och lägg på tårtlocket.

4. Rör ner 1-2 msk av sylten (ej bär) i grädden så den får lite jordgubbssmak. Täck tårtan med grädden och ha mest grädde på locket.

5. Lägg marsipanlocket över hela tårtan och dekorera med det du tycker blir fint.

Klart!

 

Av enkakaiugnen - 17 april 2013 22:28

 

Ni vet väl om att En kaka i ugnen finns på facebook? Samma namn, så gå in där och ta en titt, och gilla gärna!


Sitter just nu och väntar på att kvällens bakprojekt ska bli klart. Det är en Blåbärsmazarinkaka, två av mina favoriter kombinerade i samma kaka! När jag slutade mitt förra jobb så fick jag bland annat 5 mazariner i present och blåbär kan jag ju inte få nog av så jag har stora förhoppningar om smaken. Med lite tur kommer den upp imorn!


Gå in på facebook nu och gilla på facebook så blir jag glad!

Over and out.

 

Av enkakaiugnen - 16 april 2013 21:24

   

Ja, vad säger man? Inte världsklass i alla fall. Nej de här blev lite torra faktiskt, det är ju alltid lika trist och särskilt när man jäst saker för det tar ju sån tid. Så grädda lite kortare till och kavla inte ut dom för mycket!! Då kanske ni lyckas bättre än jag. På mitt första jobb som cafébiträde så hade vi rågkakor på menyn. Det där caféjobbet kommer jag nog alltid minnas, jag tyckte att det var så roligt! Mitt första riktiga jobb, från början hade jag kunnat jobba gratis, så roligt var det. Rågkakorna var hur som helst riktigt goda och saftiga och väldigt populära på just det caféet så det var dom jag såg framför mig när jag började baka. Men det blev inte riktigt så, men helt okej i alla fall. Här är receptet, ur tidningen BAKA:


Grov rågkaka ca. 8 st

50 g jäst

50 g smör

5 dl mjölk

2 tsk salt

2 tsk kummin

1 dl sirap

Ca. 6 dl rågmjöl

Ca. 9 dl vetemjöl


Gör så här:

1. Smula jästen i en bunke.

2. Smält smöret, tillsätt mjölken och värm till fingervarmt (37 grader).

3. Häll lite av vätskan över jästen och rör ut den. Häll i resten av vattnet.

4. Rör ner kummin, salt, sirap och sist mjölen, lite i taget.

5. Arbeta till en smidig deg och låt sedan jäsa under bakduk i ca. 30 minuter.

6. Ta upp degen på mjölat bakbord och forma till 8 runda kakor, ca. 15 cm i diameter. Kavla inte för mycket!

7. Lägg på plåtar med bakplåtspapper och låt jäsa ytterligare 30 minuter.

Sätt ugnen på 225 grader.

8. Grädda bröden i mitten av ugnen i ca. 12-15 minuter.

Låt dem svalna på galler under duk. Klart!



 

Av enkakaiugnen - 13 april 2013 23:00

        

Ojojoj vilken tystnad. Vad sysslar jag med? Jo, jag har varit sjuk, jobbat väldans mycket, haft kalas, planerat framtiden och ätit en hel del bakverk faktiskt. Jo, sen har jag bakat lite också. Så nu blir det skärpning under veckan som kommer och en hel del inlägg faktiskt. Här kommer veckans första bakverk, citronmuffins med lemon curd och maräng! Grundreceptet är Leilas muffins, men sen twistade jag dom lite. Längtade efter dom hela veckan och sen blev dom av. hade dem i ugnen lite för länge, men i övrigt blev dom goda. Snåla inte med fyllningen! Det är en bra bakregel överlag tycker jag, snåla inte!

Måste också få berätta att jag fått en förfrågan om ett roligt projekt och har tackat ja! Inte en jättegrej kanske, men för mig är det roligt! Berättar mer framöver!


Citronmuffins med maräng och lemon curd! Ca. 16 st

100 gr smör

1 dl mjölk

3 ekologiska ägg

2 ½ dl socker  

1 tsk vaniljsocker

3 ½ dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

lite salt

2 dl lemon curd


Maräng

3 äggvitor

2 dl socker


Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader.

1. Smält smöret.

2. Sikta samman mjöl, bakpulver och salt.

3. Vispa socker, ägg och vaniljsocker vitt och pösigt.

4. Häll mjölk och grädde i smöret och häll blandningen i äggsmeten. Rör ihop.

5. Rör försiktigt ner mjölblandningen i äggsmeten.

6. När smeten är någorlunda slät så häll den i en muffinsplåt klädd med formar.

7. Grädda i 12-15 minuter, vänta inte för länge med att ta ut dem!

8. Låt dom svalna lite och gröp sedan ur lite ur varje muffins, där ska det vara lemon curd sedan.

9. Lägg lite lemon curd i varje muffins och lägg tillbaka "locket" på dom.

Sätt ugnen på 250 grader.

Gör marängen:

Vispa äggvitorna i en väl rengjord bunke. Det får inte vara nån äggula med för då stelar det aldrig. Vispa tills det blir ett fast skum. Vispa därefter ner sockret, lite i taget.

10. Spritsa eller bred marängen över varje muffins.

11. Ställ in muffinsarna i ugnen igen i 1-2 minuter så marängen får lite färg. Titta ofta, det går jättefort!

Klart! Garnera med citronskal och citronmeliss.

 

Av enkakaiugnen - 7 april 2013 11:00

   

Har gjort en väldigt chokladig lyxkaka om jag får säga det själv. Det passar ju bra för den ska få gå på kalas. Det är en kaka med chokladbotten och över smeten är det hackade hasselnötter, hackad choklad och minimarshmallows. Högst överst är det en maräng med farinsocker som breds ut över hela kakan. Sen gräddar man och får en kaka med ganska roligt mars-utseende. Den ser ut som någon form av planetlandskap. Väldigt god blev den, och väldigt söt. Perfekt kaffekaka! Receptet kommer ur tidningen Hembakat.


Marshmallowsrutor 20-25 st

125 g rumsvarmt smör

2  & 1/3 dl strösocker

3 ägg (2 av äggvitorna sparas till marängen)

3 ½ dl vetemjöl

2 msk kakao

1 tsk bakpulver

1 krm salt


Fyllning:

100 g hackade hasselnötter

100 g grovt hackad mörk choklad

50 g minimarshmallows

2 dl farinsocker


Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader.

1. Vispa smör och socker med elvisp.

2. Vispa ner ett helt ägg och därefter två äggulor (spara vitorna till marängen). Vispa smeten luftig.

3. Blanda mjöl, kakao, salt och bakpulver för sig och rör sedan ner det i den andra smeten.

4. Klä en form 20x30 cm med bakplåtspapper och bred ut smeten i den. Det är lite svårt och segt så man får kämpa lite, men det går.

5. Strö choklad, nötter och marshmallows jämnt över kakan.

6. Vispa äggvitorna till ett vitt och hårt skum. Vispa sedan ner farinsockret lite i taget och vispa en stund när allt socker är i bunken. Fördela sedan marängen över kakan, ta inte för mycket i början, för hela kakn ska täckas.

7. Grädda kakan mitt i ugnen i ca. 30-40 minuter. Kolla efter halva tiden så inte marängen bränns. I så fall akn du lägga lite aluminiumfolie på den.

Låt den svalna och skär den sedan i lagom stora rutor. Om man vill kan man ringla lite choklad över den. Klart!

   

Av enkakaiugnen - 5 april 2013 16:39

   

Igår bakade jag inte med kärlek. Mer med hat faktiskt. Det är ju i och för sig ganska sällan det blir så, men igår var det så. Jag lyckas ganska ofta pendla mellan total lycka och total ilska i bakandet. Det finns ju väldigt många saker som kan störa, irritera och gå fel när man bakar, så är det bara. I alla spalter och tidningar jag läser där olika bagare och bagerskor ska ge sina "fem bästa tips" om bakning så finns det några saker som de alltid tar upp och som jag stör mig enormt mycket på. "1: Se till att du har mycket tid för bakningen, så du inte måste stressa." 2: Väg alla dina ingredienser så det blir exakt rätt mängd". Nummer 1 stämmer inte, just för att jag ofta klämmer in bakningen mellan flera andra projekt som skype, städning och jobb. Om jag viger en helkväll åt bakningen så gör jag ju ofta en massa olika sorter och då ska allt tajmas ihop och jäsa, gräddas och knådas samtidigt. Så tiden blir alltid knapp. Beror nog dock mer på mig än på kakorna. Men man vill ju så mycket här i världen. Nummer 2: Nej jag väger inte ingredienserna. Vem gör det? Vem hinner och orkar det? Och gör det någon skillnad? Nej, inte i min värld.

Hur som helst så skulle jag igår baka biskvier. Blir ju perfekt med choklad och grejer tänkt jag och började spritsa ut bottnarna på plåten. Gräddade och var glad och nöjd, ända tills jag skulle ta loss dom från bakplåten. För det gick inte. Cementkakor som satt fast över hela plåten. Hade visserligen inget bakplåtspapper, men "man kan väl olja?". Nej, det kan man inte med biskvier. Så jag fick bända loss alltihop från plåten. Sen skulle jag ju ta tag i det riktiga baket. Men då var kärleken slut.

Det är hur som helst en typ av hallongrottor, fast dom blir lite mjukare och gosigare liksom. Fyllda med hallonsylt och väldigt lättätna och lättbakade. Ett bra kaktips! Värda att testa!



Hallongömmor! Ca. 25 st

125 g smör

3/4 dl strösocker

1 ägg

3 dl mjöl

1/2 tsk bikarbonat

1 dl hallonsylt


Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Hacka ihop smör och socker på en skärbräda (eller i matberedare med kniv).

3. Lägg hacket i en bunke och rör ihop till en slät smet.

4. Rör ner ägget i smeten och blanda väl.

5. Blanda ihop mjöl och bikarbonat bra och rör sedan ner det i äggsmeten. Rör och knåda ihop till en smidig deg.

6. Dela degen i två bitar och rulla till två rullar. Plasta rullarna och lägg dem i kylen i ca. 20 minuter.

7. Ställ ut småkakeformar på en plåt.

8. Ta av plasten från rullarna och gör små runda bollar, ca. 25 st och placera en i varje form.

9. Gör en grop i varje boll med ett finger och lägg lite sylt i varje grop. Strö över pärlsocker.

10. Grädda i ca. 12-15 minuter så att kakorna får lite färg.

Klart!

   

Presentation


Hej! Kul att du tittade in! Jag som bakar och skriver heter Lotta och älskar kakor. Både att baka och att äta! Mest av allt gillar jag kakor som går fort att göra men ändå är tokgoda! Hör gärna av dig om du undrar något, till enkakaiugnen@gmail.com.

Kategorier

Sök i bloggen

Bloggbanner afrikas horn 230 170

Länkar

Månadens sötsak

Söta saker

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Gilla bloggen

Fråga mig

30 besvarade frågor

Arkiv

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ En kaka i ugnen med Blogkeen
Följ En kaka i ugnen med Bloglovin'

RSS

Kalender

Ti On To Fr
    1
2
3
4
5
6 7 8
9
10
11
12
13
14
15
16 17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Oktober 2014
>>>
Matbloggstoppen

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se