Senaste inläggen

Av enkakaiugnen - 4 september 2013 21:56

 

Det bästa jag läst idag. Dessutom har jag ätit paj idag. Idag har faktiskt varit en riktigt bra dag, kanske just därför. Jag kom att tänka på det nu ikväll och såna dagar ska man försöka spara på. Trots att tiden springer ifrån mig just nu med hus, vatten, vägar, jobb och annat så känns allting väldigt roligt. Baktiden är dock kraftigt begränsad så därför kommer en favorit från ifjol, nämligen en päronmarmelad som jag sneglade på länge innan jag tog sats och lagade den. Det är jag glad för, för den blev finfin. Både som marmelad och i småkakor. Här är receptet, eller länken till det åtminstone.

Päronmarmelad.

   

ANNONS
Av enkakaiugnen - 1 september 2013 15:52

     

Nu börjar det bli lite fjärilar i magen. Det är nämligen den första idag, och två månader tills vi lämnar stan för landet. Det är mycket som ska hända nu framöver, mycket ska hända på kort tid. Det känns sjukt roligt men också lite nervigt. Det ligger liksom i luften, runt omkring en, att det är något på gång. Igår var jag ute hos mormor och morfar en sväng och det var så mysigt. Det finns ingen som gör så gott fika som mormor. Det spelar ingen roll vad hon bjuder på, det smakar alltid så jäkla bra. Igår fick jag kaffe och mackor och vi surrade en stund. Sen på kvällen åt vi middag hos mamma och pappa. Jag gjorde efterrätt. Hade velat göra Roy Fares Äppelpaj de luxe ett tag, men har inte haft folk som kan äta eller äpplen att baka av. Nu hade jag båda så då körde jag på det. Den levde upp tillförväntningarna och blev riktigt bra. Men så är det ju också 3 fyllningar i den och bara en massa gott. Inte så svår att göra heller, perfekt baktips nu när äpplena faller av träden.


Äppelpaj de luxe - till ca. 14 pers.

Mördegsbotten:

120 g rumsvarmt smör

3 dl vetemjöl

1 dl florsocker

1 äggula

Mazarinfyllning:

250 g mandelmassa

1 tsk kardemumma

100 g rumsvarmt smör

1 ägg

3 äggulor

Äppelfyllning

6 äpplen

1 tsk kardemumma

1 msk malen kanel

3/4 dl flisad sötmandel

2 msk flytande honung

½ dl råströsocker

Havrecrumble

½ dl strösocker

1 ½ dl vetemjöl

½ dl havregryn

½ tsk bakpulver

60 g rumstempererat smör


Gör så här:

Mördegsbotten:

Sätt ugnen på 180 grader.

1. Blanda alla ingredienser i en bunke och arbeta ihop till en jämn deg.

2. Kavla ut degen till en cirka 3 mm tjock rundel och fodra en pajform eller flera små med löstagbar kant.

3. Fodra formen ända upp på kanterna och skär bort överflödig deg.

Mazarinfyllning:

1. Riv mandelmassan och lägg den i en bunke.

2. Tillsätt kardemumma och rör ner smöret lite i taget.

3. Blanda i omgångar ner ägg och äggula tills det blir en slät massa.

Äppelfyllning:

1. Skala, dela, kärna ur och tärna äpplena. Blanda med resten av ingredienserna.

Havreströssel:

1. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Tillsätt smöret och nyp ihop med fingertopparna till en smuldeg.

Montera:

1. Fördela mazarinfyllningen och därefter äppelfyllningen jämnt i pajformen. Strö havreströsslet över och grädda i mitten av ugnen i 30-35. Låt svalna och servera tillsammans med vaniljsås.

Om man inte orkar koka egen vaniljsås så tycker jag att den bästa köpsåsen är Ekströms färdiga vaniljsås. Den blir inte lika pulvrig som de man köper på påse. Annars funkar ju glass eller grädde också.

Se till att du får en stor bit!

   

ANNONS
Av enkakaiugnen - 29 augusti 2013 16:14

Få stunder på dan är så bra som den när man får komma hem och upptäcka att kaffet är kokat och att man har kvar scones i frysen. Då blir jag lycklig. Idag råkade vara en sån dag och jag inser att jag måste baka en massa fler scones för det här ska jag göra så ofta jag kan. Jag älskar scones! Dessutom är dom ju extremt lättbakade och finns i flera olika varianter. Här är mina favoriter.


 

Rabarberscones!


 

Bergenströms scones.


 

Dinkelscones med kardemumma!


Jag tycker det är allra godast att äta dem med extra allt, både smör, ost och marmelad. Och te såklart, eller kaffe med mjölk om man är på det humöret. Och helst i solen, det börjar bli läge att suga ut det sista av sommarn.

 



Av enkakaiugnen - 28 augusti 2013 19:15

Jag vet inte vad som hände i helgen, det var liksom sommar igen. Det blev lite semesterfeeling över hela helgen, kanske för att vi var där vi varit hela sommaren, i stugan. Helt underbart var det, strålande sol och 20 grader varmt hela helgen! Jag hann ju baka en del i fredags så jag hade med mig en massa godsaker, bland annat de här hallonkakorna. Det här har blivit en favorit hos mig, småkakor med sylt. Jag har inte riktigt gillat det innan, dom är ju ganska torra och tråkiga. Men nu har jag hittat ett recept som jag verkligen gillar, så här är de för tredje gången. I hallonkostym denna gång.

 

Syltkakor ca. 50 st.

5 ½ dl vetemjöl

1 dl maizenamjöl eller potatismjöl

1 ½ dl florsocker

300 g smör

½-1 msk kallt vatten

Hallonsylt


Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader.

1. Blanda alla torra ingredienser i en bunke.

2. Hacka smöret i små bitar och häll mjölblandningen över. Hacka ihop och knåda sedan ihop till en deg utan smörklumpar.

3. Häll i vattnet och knåda bara så att degen precis går ihop.

4. Lägg degen i en plastpåse i kylen i minst en timme.

5. Dela degen i 5 lika stora bitar och rullar 10 bollar av varje bit. Lägg bollarna på en plåt och platta till dom lite.

6. Gör en fördjupning i varje kaka och lägg ner lite sylt i den.

7. Grädda i ca. 10 minuter.

Klart!

   

Av enkakaiugnen - 26 augusti 2013 19:03

     

Jag har varken bakat eller bloggat på några dagar nu, har helt enkelt inte hunnit. Men då brukar ju baksuget infinna sig bara jag får tid och det fick jag i fredags. Jag trivs så väldans bra när jag får stå och greja och dona i min ensamhet, lyssna på Morgonpasset och vara kreativ. Jag började göra en lingonkaka som lät så jäkla god, med vaniljfyllning. Men mitt i baket upptäckte jag att det inte fanns några lingon i världen. Inte i min frys i alla fall. Så det fick bli vinbär i istället, men det funkade lika bra och den blev faktiskt riktigt god! Jag gillar när det är lite brytningar, syrligt och sött, det blir inte så sliskigt då. Så här är receptet, verkligen värt ett försök!


Vinbärskaka med vanilj 10-12 bitar.

3 ägg

3 dl strösocker

2 tsk bakpulver

4 dl vetemjöl

50 g smör, smält

1 dl vatten

Ca 4 dl vinbär (färska eller frysta)


Fyllning:

100 g smör

1 dl mjölk

3 msk vaniljsocker


Gör så här


Sätt ugnen på 180 grader.

1. Vispa ägg och socker pösigt och rör ner bakpulver, mjöl och smör.

2. Koka upp vattnet och blanda ner det. Rör ihop allt till en smet.

3. Smörj och bröa en form och häll smeten i formen.

4. Sprid ut vinbären över kakan och tryck ner dem lite.

5. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i 35-40 minuter.

Lossa formen från kakan och låt den svalna.

Fyllning:

1. Smält smöret och tillsätt mjölken.

2. Vispa ner vaniljsocker och låt allt puttra i ca. 2 minuter under omrörning.

3. Dela kakan i två bottnar och fördela vaniljmjölken över bottnarna.

4. Sätt ihop bottnarna och strö över florsocker.

Klart!

   

Av enkakaiugnen - 18 augusti 2013 20:26

 

Igår blev det hallonpaj här och jag kom på att jag inte har något sånt recept på bloggen än. Jag har visserligen ett recept på Halloncurdpaj som finns här, men inget med bara hallon som fyllning. Bottnen och degströsslet kommer från Roy Fares bakbok Sweet, men jag gjorde en egen fyllning till för i originalet är det äppelfyllning. Måste prova den framöver också, den ser så jäkla god ut! Pajen från igår blev också riktigt god, lite syrlig vilket passar perfekt om man har lite vaniljsås eller glass till. Här är receptet.

 

Mördegsbotten:

120 g rumstempererat smör

3 dl vetemjöl

1 dl florsocker

1 äggula

1 äggvita (att pensla botten med)


Hallonfyllning:

3-4 dl hallon

1 dl strösocker

1 msk maizenamjöl

3 msk hallonsylt

 

Strössel

½ dl strösocker

1 ½ dl vetemjöl

½ dl havregryn

½ tsk bakpulver

60 g rumstempererat smör


Gör så här:

Sätt ugnen på 180 grader.

Mördegsbotten:

1. Blanda alla ingredienser i en bunke och arbeta ihop till en jämn deg.

2. Kavla ut degen till en cirka 3 mm tjock rundel och fodra en pajform löstagbar kant. Pensla formen med äggvita.


Hallonfyllning:

1. Bred ut hallonsylten i pajskalets botten.

2. Blanda hallon, maizena och strösocker i en bunke. Fördela jämt över pajskalet.


Strössel:

1. Blanda alla torra ingredienser i en bunke.

2. Tillsätt smöret och nyp ihop med fingertopparna till en smuldeg.

3. Strö degströsslet över hallonen.

Grädda pajen i ca. 35 minuter tills den fått lite färg.

Klart!

   

Av enkakaiugnen - 16 augusti 2013 20:44

    

Här kommer en favorit i repris. Den här måste ni prova, den var jättegod! Och enkel att göra. Man bara rör ihop degen, trycker ut den i en form, brer över sylten och så in i ugnen. Sånt gillar vi! Receptet kommer från en av mina nya favvomatbloggar Chiliconkarin. Ta en titt där om ni inte varit där redan, så otroligt mycket gott! Jag har testat tre recept därifrån och alla har varit toppen! Här är receptet:


Hallonkaka till ca. 10 pers

150 g smör

2 dl socker

1 tsk vaniljsocker

1 tsk bakpulver

1 ägg

3 ½ dl vetemjöl

3 dl fast hallonsylt


Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader.

1. Vispa smör och socker ganska luftigt.

2. Rör i ägget.

3. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker och rör ner i smeten.

4. Tryck ut degen i en pajform och jämna till den (jag tryckte upp den lite på kanten av formen också).

5. Bred på sylten, men lämna någon centimeter av degen längst ut.

6. Grädda i 30 minuter mitt i ugnen.

Låt den svalna lite innan den äts. Vi åt den med grädde och det var toppen!

 

Av enkakaiugnen - 11 augusti 2013 20:52

 

Blåbärshysterin fortsätter, denna gång med några små pajer. Fast egentligen är det inte pajer utan cobblers, en slags sockerkakspaj som blir mer och mer populär. Detta recept hittade jag i Roy Fares bakbok Sweet! som jag fick i födelsedagspresent för ett tag sen. Receptet var lite roligt, för det var en annorlunda kryddning av både smeten och fyllningen. Det är nämligen kanel och citron i de här cobblarna och jag tyckte att det funkade riktigt bra ihop med blåbären. Blev både luftigt och lite sting i smaken och inte för sött heller. En bra paj att göra om man tröttnat på vanlig smulpaj med blåbär. Ett annat recept som har lite annorlunda kryddning är en blåbärspaj med balsamvinäger i, den gillade jag också riktigt mycket och den finns här. Här är receptet på cobblarna.


Blåbärscobbler 6 st portionsformar

Bär:

100 g strösocker

½ msk maizenamjöl

1 nypa salt

1 tsk malen kanel

400 g färska eller frysta blårbär

1 citron, rivet skal (jag tog en halv citron)

½ citron, färskpressad saft


Smet:

50 g smör

2 ½ dl vetemjöl

½ dl strösocker

1 ½ tsk bakpulver

1 ½ tsk vaniljsocker

1 nypa bikarbonat

1 ½ dl mjölk

1 tsk vitvinsvinäger

socker och kanel att strö över


Gör så här:

Sätt ugnen på 190 grader

1. Smörj 6 ugnssäkra porslinsforman (8 cm i diameter och 5 cm höga).

2. Gör bärblandningen först: Blanda socker, maizena, salt och kanel i en bunke. Rör ner blåbär, skal och saft av citron och blanda om ordentligt.

3. Fördela fyllningen i formarna, det gör ingenting om du fyller ända upp för bären sjunker ihop i ugnen.

4. Ställ formarna i ugnen i 20 minuter. Ta ut dem och höj värmen till 220 grader.

När det är 5 minuter kvar av bärens tid i ugnen så är det bra att börja med smeten:

5. Blanda de torra ingredienserna i en bunke.

6. Smält smöret och blanda det med mjölk och vinäger i en annan bunke. Rör därefter ner de torra ingredienserna i vätskan och rör till en kladdig deg.

7. Fördela cobblersmeten på bären, det flyter runt lite men man får försöka täcka bären så gott det går.

8. Grädda mitt i ugnen tills cobblerdegen fått en gyllenbrun färg, i ca. 18 minuter.

Servera med vaniljsås, vaniljglass eller bara som dom är.

    

  

Presentation


Hej! Kul att du tittade in! Jag som bakar och skriver heter Lotta och älskar kakor. Både att baka och att äta! Mest av allt gillar jag kakor som går fort att göra men ändå är tokgoda! Hör gärna av dig om du undrar något, till enkakaiugnen@gmail.com.

Kategorier

Sök i bloggen

Bloggbanner afrikas horn 230 170

Länkar

Månadens sötsak

Söta saker

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Gilla bloggen

Fråga mig

30 besvarade frågor

Arkiv

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ En kaka i ugnen med Blogkeen
Följ En kaka i ugnen med Bloglovin'

RSS

Kalender

Ti On To Fr
1
2 3 4
5
6 7
8
9
10 11 12
13
14
15 16 17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2014
>>>
Matbloggstoppen

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se