Senaste inläggen

Av enkakaiugnen - 16 mars 2013 23:23

    

I måndags kliade det i bakfingrarna och jag hade en hel drös övermogna päron liggandes här som jag ville baka upp, och så blev det. Hittade ett recept på en mandelkaka i Hembakat som jag tryckte ner lite päron i. Det gick riktigt bra men gräddningstiden blev dubbelt så lång eftersom kakan blev betydligt blötare än i ursprungsreceptet. Den här kakan kallas i original för Tuppkaka, något jag aldrig ätit. Med päron blev den god, men kanske lite för söt. Nu är det ju i och för sig få av de som läser den här bloggen som skulle säga att det är något negativt. Så här är receptet.


Päron- och mandelkaka

2 ägg

2 dl strösocker

75 g smält smör

2 ½ dl vetemjöl

3 päron, skalade, urkärnade och skurna i bitar

1 dl skållade mandlar


Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader.

1. Vispa ägg och socker poröst. Blanda i smör och mjöl och rör till en slät smet.

2. Häll smeten i en smordoch bröad form med löstagbar kant, ca. 22 cm i diameter.

3. Tryck ner päronbitarna i kakan och strö över den skållade mandeln.

4. Grädda i ca. 40 minuter. Kolla kakan efter halva tiden och lägg aluminiumfolie över den om den börjar få för mycket färg. Känn med en sticka att den är klar, den ska inte vara för kladdig.

5. Låt svalna och pudra sedan lite florsocker över den.

Klart!

 

ANNONS
Av enkakaiugnen - 12 mars 2013 19:29

         

Här sitter jag och frossar i mjuka kakor. Jo, jag frossar, är inne på min fjärde nu. Förra veckan i fjällen startade en trend med sötsaker, godis och efterrätter i princip dygnet runt och nu har jag lite svårt att bryta mönstret. Skulle behöva någon form av detox. Dricka en väldans massa vatten och äta groddar. Men det vill jag inte. Och när man kommer hem en tisdag och är supertrött så känns det väldigt väldigt lockande at sätta sig här med en stor kaffekopp och plocka fram det man hittar. Nu hade jag dessutom två kakor framme sedan gårdagens bakkalas, och då går det ju inte att låta bli. Hittade en ny favoritkaka, den här har allt! Det är en mjuk sockerkaka smaksatt med kokos och lemoncurd som är toppad med vaniljkesella och passionsfrukt. Passionsfrukt borde man ju baka mer med, det är ju hur gott som helst! Det blev många olika smaker i den här kakan och den blev saftig också, så jag gillar den verkligen. Hög blev den också, så det kräver en ganska stor form. Väl värd ett försök. Här är receptet, ur tidningen Hembakat.


Exotisk kaka med kokos och passionsfrukt

200 g rumsvarmt smör

2 ½ dl strösocker

3 ägg

1 dl crème fraiche

1 tsk bakpulver

1 dl kokosflingor

2 ½ dl vetemjöl

1 dl lemon curd


Topping:

150 g vaniljkesella

1 passionsfrukt


Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader.

1. Vispa smör och socker vitt. Vipsa sedan ner äggen ett i taget.

2. Vispa ner crème fraiche.

3. Blanda mjöl, bakpulver och kokos och rör ner det i smeten.

4. Häll smeten i en stor smord och bröad sockerkaksform.

5. Ringla lemon curden över smeten och blanda ner den i kaksmeten.

6. Grädda i ca. 50 minuter.

Låt kakan kallna i formen.

7. Ta ut kakan ur formen och bred över vaniljkesellan. Toppa med passionsfruktskärnor. Klart!





ANNONS
Av enkakaiugnen - 10 mars 2013 19:52

 

 


 Jag har haft ett oförskämt bra sportlov i år! En hel vecka i Mullfjäll med roligt folk, bra stämning, god mat, varm bastu och skidturer både på tvären och bredden. Sen avslutades allt idag med en pimpeldag med släkten. Sämre kan man ju ha det! Och det ska man tacka sin lyckliga stjärna för att man har sån tur och det gör jag. Hur som helst så avslutades dagen med middag hos mamma och pappa.
Mamma hade gjort efterrätt, en ny variant av paj som jag inte testat förut. Det roliga är att receptet kommer ur en guide för hur man använder crème fraiche, vilket innebär att den måste vara från 80-talet innan folk visste hur man skulle göra med den. Ungefär som dagens ajvar relish eller vaniljkesella kanske?


Pajen var hur som helst jättegod, men lite syrlig vilket nog berodde på sylten. Har man en lite sötare sylt så påverkar ju det sötman i hela efterrätten. Sen kan det ju vara bra att veta vad mamma sa om pajen innan hon serverade den: "Jag har ju inte gjort den här på säkert 20 år, för jag gjorde den ofta då för 20 år sen men man behöver ju stämjärn för att få loss den. Så då lovade jag mej själv att aldrig göra den igen". Men så gjorde hon ju det ändå och visst hade vi behövts något vasst för att få lös den, för när man åt den så anföll bitarna. När jag tog en pajbit med skeden så liksom sköts den mot mig och jag var full i svartvinbärsfläckar innan det var klart. Och jag var inte ensam om det. Men det var den värd, för den var toppen! Så trots besväret och syrligheten så är den väl värd ett försök! Här är receptet, som sagt ur "Här är några tips och recept med ljuvliga crème fraiche".


Crème fraiche cheesecake med svartvinbärssylt. Räcker till ca. 8 pers

Pajdeg:

1 dl grahamsmjöl

1 dl vetegroddar

1/2 dl socker

75 g smör

1 msk vatten


Fyllning:

2 dl crème fraiche

1 msk vaniljsocker

1 dl sylt - gärna svartvinbärssylt


Gör så här:

1. Hacka ihop mjöl, groddar, socker och smör på bakbordet med en kniv.

2. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop allt till en deg.

3. Låt degen ligga svalt, ca. 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader.

4. Tryck ut degen i en ugnssäker form av mindre storlek, ca. 20 cm i diameter.

5. Grädda i ca. 15-20 minuter.

6. Blanda crème fraiche och vaniljsocker och fyll pajskalet med blandningen. Lägg sylten ovanpå crème fraichen.

7. Låt stelna i kylen ca. 30 minuter för servering.

Klart!

 

Av enkakaiugnen - 1 mars 2013 20:45

Nu far vi igen! Det här är nog den vecka man längtar mest efter på hela året! I en vecka är vi 30 glada personer i en stuga uppe på fjället, ska bli så jäkla kul! Under denna vecka tänkte jag mest ägna mig åt att äta sånt som andra lagat och bakat så därför blir det lite tomt och tyst här på bloggen. Därför tänkte jag bjuda på några godingar från februari förra året så länge. Dels en kiwikaka som jag glömt bort, men som är hur god som helst! Och sedan en all time high, kolakakan med röda vinbär.

Sprotlov betyder ju utflykt vilket i sin tur innebär fika.Om man vill baka snabbgjorda baguetter att ta med sig så finns dom här.



             

Och vill man ha några röror att fylla dom med så har jag två riktigt bra förslag: tonfiskröra nedan och rensteksröra ovan.



Är det förresten någon som ska fjällvandra i sommar? Det har vi gjort några gånger nu och den senaste gången både lagade och fotade vi massor av mat och tips på turen. Så är man nyfiken eller vill ha lite fjällvandringsmattips så kan man kolla här.


Hoppas ni får en riktigt härlig vecka!


  


Februarigodis!

Kolakaka med vinbär!


 

Kiwikaka!   

Av enkakaiugnen - 1 mars 2013 10:00

   

Ett till recept med mindre socker och mer fett. Chokladmuffins blev det denna gång och jag kan väl säga att det märks att dom är relativt osötade. Därför har jag lagt till en mosad banan i smeten, det gjorde susen i blåbärsmuffinsarna som jag gjorde så jag tänker att det borde funka bra. Choklad och banan är ju en bra kombo också. Annars kan man tillsätta några extra matskedar socker, eller ha i små bitar mörk choklad för lite mer sötma. Receptet hittade jag hos Rosa Choklad, men har ändrat lite utefter hur jag ville ha det.


Choklad- och bananmuffins
4 ägg
3 dl mandelmjöl
75 g smält smör
1 dl grädde
3 msk socker
1 msk fibrex
1 mosad banan
4-5 msk kakao
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljpulver
 
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
1. Vispa äggen för sig först och vispa sedan ihop dem med sockret.
2. Blanda i smör och grädde.
3. Blanda de torra ingredienserna och vispa ner det i äggsmeten så det precis blandar sig.
4. Mosa bananen och blanda ner i smeten.
5. Klicka ut smeten i muffinsformar. 
6. Grädda i ca 10 minuter. Kolla med en provsticka att de är färdiga.
 
Av enkakaiugnen - 26 februari 2013 20:32

 
Nu är det ett år sedan jag provade att baka något dietmässigt sist, så jag tyckte att det var dags igen. Hittade en blogg som jag tyckte hade en massa spännande recept med mindre socker: Rosa Choklad. Googla så hittar ni. Jag gjorde inte helt enligt receptet eftersom jag hellre använder socker än stevia, sukrin eller andra sötningsmedel. Sedan använde jag mandelmjöl istället för kokosmjöl, men det gick också bra. Det enda som kan vara lite trixigt är att man måste grädda dem länge när man använder mandelmjöl för att dom ska stanna. Dom är i och för sig väldigt goda att äta när dom är lite kladdiga också, då får man helt enkelt använda en sked. Måste säga att dom blev riktigt goda trots bristen på socker, och det trodde jag inte riktigt att dom skulle bli. Men jag tror att bananen gjorde sitt till för sötman och blåbär slår ju aldrig fel. Så dom är absolut värda ett försök om man vill baka med lite mindre socker.
 
Blåbärsmuffins ca. 14 st
4 ägg
3 dl mandelmjöl
1 msk fibrex
75g smält smör
1 dl grädde
3 msk socker
1 mosad banan
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljpulver
1/2 citron(saften)
3 dl frysta blåbär
 
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
1. Vispa äggen för sig först och vispa sedan ihop dem med sockret.
2. Blanda i smör, grädde och citronsaft.
3. Blanda de torra ingredienserna och vispa ner det i äggsmeten så det precis blandar sig.
4. Mosa bananen och blanda ner i smeten.
5. Blanda snabbt i blåbären och klicka ut smeten i muffinsformar. 
6. Grädda i ca 20 minuter. Håll koll under tiden så de inte bränns och kolla när du tar ut att de stannat. Om man vill kan man låta dom vara lite kletiga också och äta med sked, det var supergott!
 

Av enkakaiugnen - 24 februari 2013 10:00

 

Nu är det ju kanske lite sent ut detta, men så får det bli. Var nämligen ut till mormor och morfar idag. Missade visserligen 13-fikat men det gjorde inte så mycket, eftersom min mormor är en sån som gör två extra semlor till fikat, påfall det kommer förbi någon fler. Helt underbart! Idag råkade jag vara någon fler och jag blev så lycklig, det var precis vad jag behövde idag efter kramsnö under skidorna och skavsår i skidspåret. Så där satt jag och fick hembakat semla och kokkaffe och dessutom hembakade skorpor med smör och ost. Det är inte så konstigt att det är fikasamling där kl.13 på helgerna. Semlorna var helt outstanding, dom var så sjukt goda! Godaste semlorna jag ätit, till och med bättre än de kalljästa som jag har höjt till skyarna. Receptet trodde jag var mormors, men det visade sig vara Maries, men med mormors instruktioner om hur man gör. Här är det:


Semlor ca. 10 st

½ dl kesella

2 dl mjölk

6 ½ dl mjöl

25 g jäst

1 msk rumsvarmt smör

2 msk vit baksirap

2 krm hjorthornssalt

1 ägg till pensling


Gör så här:

1. Smula jästen i en bunke.

2. Värm mjölken till 38 grader (fingervarmt) och lös jästen med lite av mjölken.

3. Rör ner resten av mjölken, kesellan, sirap, smör och hjorthornssalt.

4. Rör ner mjölet lite i taget och knåda till en smidig deg. Låt jäsa under bakduk i 20 min.

5. Ta upp degen på mjölat bakbord och baka ut till bullar. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa en sväng till, ca. 40 min under bakduk.

Sätt ugnen på 225 grader.

6. Grädda bullarna i ca. 12 minuter. Låt svalna och fyll sedan med det du vill ha i. Klart!

    

Av enkakaiugnen - 22 februari 2013 20:09


Jag tycker att den här efterrätten har fått alldeles för lite uppmärksamhet, med tanke på hur god den var. Vi hade den som nyårsdessert i år och den blev väldigt omtyckt. Jag tycker det är lite sommarkänsla av den tack vare jordgubbstoppingen. Så är man sugen på sommar och efterrätt i helgen så är den här ett tips. Den kommer ur Roy Fares nya bakbok "Sweet" som jag verkligen fallit för. Inte så svår att få till heller, testa!

 

Crème anglaise 6 port

Crème:
1 ½ gelatinblad

100 g äggula ( ca. 5 st)

1,3 dl strösocker

½ vaniljstång

½ dl mjölk

2 ½ dl grädde


Jordgubbskräm:

350 g jordgubbar

½ dl strösocker

½ dl vatten

½ citron, färskpressad saft av den

1 tsk malen kardemumma (ev. mindre om man vill ha mindre inslag av det)

1, 75 msk maizena

1, 5 msk vatten

Jordgubbar

Vinbär

Citronmeliss


Gör så här:

1. Lägg gelatinet i kallt vatten.

2. Rör ihop ägg och socker i en bunke.

3. Dela vaniljstången på längden, skrapa ur fröna och lägg dem och stången i en kastrull. Tillsätt mjölk och grädde och koka upp under omröring.

4. Plocka upp vaniljstången och rör ner blandningen i bunken med ägg och socker. Blanda alltihop väl och häll tillbaka det i kastrullen.

5. Värm upp krämen under konstant omrörning på låg värme tills den börjar tjockna. Häll sedan genast krämen i en egen bunke, för att avbryta värmeutvecklingen.

6. Krama ur gelatinbladen och blanda ner dem väl i krämen.

7. Häll upp krämen i serveringsglas och låt dem stå i kylen tills den har stelnat, ca. 1 ½ h eller 30 minuter i frysen.


Jordgubbskräm:

1. Skölj, ansa och halvera jordgubbarna. Lägg dem i en kastrull tillsammans med socker, vatten, citronsaft och kardemumma.

2. Låt det koka upp och sänk sedan värmen. Låt småkoka i ca. 3 minuter.

3. Mixa blandningen till en slät sås med en stavmixer. Passera såsen genom en finmaskig sil ner i en kastrull.

4. Blanda maizena och vatten i en kopp och rör ner det i krämen. Låt krämen koka upp och låt den sedan småkoka i ca. 2 minuter. Rör om hela tiden. Låt krämen svalna.

När såsen svalnat ordentligt och vaniljkrämen stelnat i kylen så fördela jordgubbskrämen ovanpå vaniljkrämen och garnera med färska bär och citronmeliss.

 

Presentation


Hej! Kul att du tittade in! Jag som bakar och skriver heter Lotta och älskar kakor. Både att baka och att äta! Mest av allt gillar jag kakor som går fort att göra men ändå är tokgoda! Hör gärna av dig om du undrar något, till enkakaiugnen@gmail.com.

Kategorier

Sök i bloggen

Bloggbanner afrikas horn 230 170

Länkar

Månadens sötsak

Söta saker

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Gilla bloggen

Fråga mig

30 besvarade frågor

Arkiv

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ En kaka i ugnen med Blogkeen
Följ En kaka i ugnen med Bloglovin'

Tidigare år

RSS

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10 11
12
13
14
15
16
17
18
19 20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< September 2014
>>>
Matbloggstoppen

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se