Senaste inläggen

Av enkakaiugnen - 5 februari 2014 20:00

 

Det här är ju bland det godaste som finns! Mitt favoritbakverk i alla kategorier. Dessutom har det varit alldeles för lite socker här på bloggen på slutet och det funkar ju inte. Nu är ju semlor i och för sig ett ganska osockrat bakverk, eftersom det mesta jäser bort. Men gud vad gott det är! Förr om åren, när sockerbehovet var mycket större än nu för tiden, så brukade jag sakna semlorna så mycket under resten av året att jag åt kanelbullar med grädde på. Det är inte för inte som det blev en bakblogg av sockerbehovet. Receptet är hur som helst Leilas, så jag ska inte ta åt mig äran. Men det är riktigt bra och nyckeln till det är att arbeta degen länge och låt den jäsa länge. Och inte grädda för kort. Men prova! Det är nästan ett måste i semmeltider!


Leilas semlor! ca. 20 st

Vetedeg:

½ msk malen kardemumma
3 dl mjölk
50 g färsk jäst
1.5 dl strösocker  
0.5 tsk salt
150 g mjukt smör
1 ekologiskt ägg
11-12 dl vetemjöl special

 

Mandelmassa

Vispad grädde

Florsocker


Gör så här:

1.Värm mjölken tillsammans med kardemumman tills den är fingerljummen, 37 grader.

2. Smula ner jästen i en bunke och rör ut den med lite av mjölken. Tillsätt sedan resten av mjölken, strösocker, salt, smör och ägg.

3. Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en deg, helst i maskin i omkring 10 minuter. Spara lite av mjölet till utbakningen.

4. Jäs degen i bunken under bakduk till dubbel storlek i 45 minuter.

5. Dela degen i 20 bitar och runddriv dem till rund släta bullar. (Man kupar handen runt bullen och rullar och trycker den samtidigt).

6. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper och jäs i ytterligare 45 minunter under bakduk.

Sätt ugnen på 200 grader.

7. Pensla med uppvispat ägg och grädda bullarna i 6-7 miunter. Det här är det svåra, man får inte ta ut dem för tidigt så de blir degiga men heller inte vänta för länge. Men hellre för länge än för kort när det gäller semlor tycker jag, eftersom man ska fylla dem.

Låt bullarna svalna.

Skär av locket på bullarna och gröp ur lite ur varje bulle. Fyll dem med mandelmassa som är mosad med lite mjölk. Toppa med vispad grädde och sist locket. Pudra lite florsocker över. Sen blir man belönad...

 

ANNONS
Av enkakaiugnen - 3 februari 2014 21:30

 

För två år sedan så testade jag att äta lite mer LCHF-kost. Det funkade dock inte, antagligen på grund av att jag är så extremt såld på mackor i alla former. Jag fick i alla fall testa en hel del roliga och annorlunda recept då och det här är en favorit i repris. Det är bland det enklaste man kan baka och ett perfekt substitut till mer onyttiga kex och chips. Perfekta med en god ost på. Här är receptet.


Frökex ca. 20 st små

1 dl solrosfrön
1 dl pumpafrön
1 dl hackade blandade nötter
2 msk krossade linfrön
2 msk sesamfrön

1 ägg

Salt efter smak (ca. ½ krm)

Chilikrydda om man vill


Gör så här:


Sätt ugnen på 175 grader.


1. Vispa upp ägget lite.


2. Blanda ner frön, nötter och salt i äggvispet.


3. Bred ut smeten på en plåt med bakplåtspapper, så tjock som du vill ha den. Salta om du vill.


4. Grädda i ca. 10 min.

 

Prova den här prästoströran till!

ANNONS
Av enkakaiugnen - 2 februari 2014 17:15

 
Den här kakan är inte sötad alls, inte med banan eller någonting. Och det kändes väl kan man säga. Man kan ju söta lite med sötströ, banan eller socker om man vill, då blir det nog lite godare. Men god för att vara helt sockerfri! Det var väl dock ingen smakupplevelse direkt, men kan nog bli om man tillsätter aldrig så lite socker! Originalreceptet kommer från Baka Sockerfritt, men är omgjort en del.
 
Sockerfri mazarinkaka med hallontäcke!
30 gram smör
1 ägg
1,5 dl mandelmjöl
1 msk kokos
1 msk hasselnötsmjöl
2 msk mjölk/grädde
2-3 droppar bittermandelarom
½ krm vaniljpulver

Hallontäcke
80 gram hallon
1 msk vispgrädde
½ krm vaniljpulver
 
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
1. Smält smöret.
2. Blanda alla torra ingredienser med varandra.
3. Rör ner bittermandelarom och ägg och blanda väl.
4. Tillsätt till sist smöret.
5. Smöra och bröa en halv, avlång brödform (som man gör limpor i).
6. Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter. Kolla även denna kaka efter en stund och häll bort överflödigt fett.

Hallontäcke:
1. Lägg ingredienserna till hallontäcket i en kastrull.
2. Värm upp och rör ihop till en kräm. Låt sjuda tills hallonkrämen tjocknat.
3. Fördela krämen på kakan och toppa med färska hallon. Klart!
 

Av enkakaiugnen - 31 januari 2014 21:45

 
En riktigt god kaka för att vara socker- och mjölfri. Tror det är bananen som gör det. Och trots att jag hade en lite bananskeptisk kusin med vid bakandet som helst ville låta bananen ligga kvar orörd på bänken så blev det lyckat ändå, även enligt henne. Ingen banansmak, men tydlig blåbärssmak och en ganska söt kaka ändå. Och snabbakad! Och LCHF-vänlig. Och jag har nyss tryckt i mig två bitar. Det är ju det som är det bästa med det här sockerfria bakandet, there's no end to it. Ät på bara! Originalreceptet kommer från Baka Sockerfritt.
 
Sockerfri banan- och blåbärskaka
35 gram smör - smält
1 ägg
1,5 dl mandelmjöl
1 1/3 msk kokos
1/4 banan, mosad
½ kryddmått vaniljpulver
1 droppe bittermandelarom
2 msk matlagningsgrädde
Topping
1/4 banan, mosad
½ dl blåbär
 
Gör så här_
Sätt ugnen på 150 grader.
1. Smält smöret.
2. Blanda alla torra ingredienser till kaksmeten.
3. Rör ner ägget, smöret, mosad banan, bittermandelarom och grädde. Smaka av smeten och känn om den är       tillräckligt söt. Vill du ha det sötare så rör du ner lite mer banan.
4. Smöra och bröa en halv brödform (avlång form som man bakar limpa i t.ex., ca. 20 cm lång).
5. Häll/klicka ner smeten i formen och bred ut den jämnt.
6. Blanda blåbären med mosad banan och fördela över kakan. Tryck ner det lite i kakan.
7. Grädda i nedre del av ugnen i ca 40 minuter. Kolla kakan efter ca. 30 min och häll ev. bort överflödigt fett.
Fortsätt sedan grädda.
Servera som den är eller med grädde eller glass.
 

 

Av enkakaiugnen - 28 januari 2014 15:15

 
Gör en laddning av de här kakorna om du vill leva lite nyttigare ett tag. De funkar perfekt mot sötsuget utan att det är något socker i dom. Inspirationen kommer från bloggen Baka Sockerfritt, men jag har ändrat lite i det. Hur som helst blev de riktigt goda!
 
Sockerfria banankakor 6 st små
½ banan
1 msk fiberhavregryn
2 msk mandelmjöl
1 msk hasselnötsmjöl
1 msk riven kokos
1 krm vaniljpulver - eller 5 vrid på vaniljtwistern
lite kanel
Ev. lite grovt hackad choklad
 
Gör så här:
Sätt ugnen på 150 grader.
1. Mosa banan och blanda i resterande ingredienser.
2. Gör fem kakor utav kakdegen och lägg på en plåt med bakplåtspapper.
3. Grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter.
Låt svalna - klart!
 

Av enkakaiugnen - 26 januari 2014 15:15

 

En av mina favoriter ända sedan jag var liten är just hallongrottor. Mamma brukade göra dem ibland och där föddes nog förkärleken till dem. Och det ska väl sägas att man inte kan jämföra smaken mellan sockerstinna och guldgula hallongrottor med den här mer nyttiga varianten, men de här kakorna är ett riktigt bra substitut! De smakar både hallon och själva kakdegen är god i sig. Väl värda ett försök! Och ja, det är liiiite socker i dem, men vill man inte det så kan man använda ett sockerfritt alternativ. Jag tycker dock att det är bättre att använda vanligt socker i liten mängd än att ersätta det med konstgjorda produkter. Men det är ju jag det. Bake away!


Sockerfria hallongrottor 8 st

40 gram rumsvarmt smör
1,5 dl mandelmjöl
2 msk hasselnötsmjöl
1 msk strösocker (eller sockerfritt alternativ)
4 vrid med vaniljtwistern (eller ½ krm vaniljpulver)

Hallonfyllning:
20 gram skogshallon, lite mosad banan (1/4)
 
Gör så här:
Sätt ugnen på 150 grader.
1. Blanda alla torra ingredienser i en bunke och mosa ner smöret. Är degen för kladdig och smörig kan man tillsätta mer mandelmjöl.
2. Rulla cirka åtta bollar av degen och lägg i småkakeformar på en plåt. Tryck en grop i varje boll.
3. Mosa skogshallonen och bananen och bland ihop. Smaka av så det är lagom sött. Är det för surt så tillsätt mer banan. Fördela hallonfyllningen i kakorna.
4. Grädda mitt i ugnen i 17 minuter.
 
  
Av enkakaiugnen - 24 januari 2014 19:10

   

Det här är den godaste kaka jag har ätit utan socker. Bananen är ju kungen av frukt, passar perfekt att söta bakverk med. Jag försöker hitta lite nya sätt att baka på, jag försöker lyfta bakandet en nivå. Det är ju inte så svårt att lyckas baka med socker och vetemjöl. Det är ju utan det som den verkliga utmaningen kommer. Har hittills testat tre stycken recept baserade på nötmjöl och där sötman kommer från bananer och är glatt överraskad över smak och konsistens. Inspirationen kommer från bloggen "Baka Sockerfritt", en riktigt bra och fin blogg med lite nytänkande kring recept och bakning. Här kommer mitt recept på choklad- och banankakan, har gjort om det lite. Om man gör den i en vanlig sockerkaksform så blir den lite plattare, men har man en mindre form så blir den högre.


Choklad- och banankaka (till ca. 5 pers.)
1 ägg
½ msk rapsolja
2 ½ msk matlagninsgrädde
ca 1 dl mandelmjöl
1½ msk kakao
1 krm vaniljpulver eller 6 vrid med vaniljtwistern.
1 msk varmt kaffe
1 tsk bakpulver
½ mosad banan
ev. lite grovt hackad mörk choklad
 
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Vispa ihop ägg, grädde och olja med en gaffel.
3. Tillsätt resten av ingredienserna och mixa till en jämn smet. Smaka av (om man vill kan man tillsätta 1 msk strösocker eller sockerfritt strö)
4. Häll smeten i en smord och bröad form - ca. 12 cm i diameter (det går även med en vanlig sockerkaksform, kakan blir då lägre).
5. Grädda mitt i ugnen i ca 25 minuter.
Servera med grädde och hackad banan.
 
Av enkakaiugnen - 19 januari 2014 20:52

 

Här kommer ett gästinlägg från min kära bror som till och med trivs lite bättre i köket än vad jag gör. Han har ju gästbloggat några gånger tidigare och han lyfter ofta saker till nästa nivå. Som här till exempel, där han gjort friterade bananmunkar. Det väldigt spontana Snövittemat i bakgrunden beror helt och hållet på att det råkade stå en porslinsren och två små fåglar i det ljusa och fräscha köket.

 

Bananes mandazi

Du behöver:

1 ägg

2 övermogna bananer

1 1/2 dl mjölk

1 urskrapad vaniljstång

225 g self-raising flour, vilket är en blandning. (Jag tog 205 g vetemjöl, 15g bakpulver och 5 g salt och siktade det två gånger.)

1 tsk bakpulver

4 msk socker

Florsocker till dekoration

Majsolja, cirka en liter

 

Jag har länge varit tveksam till det här med att fritera saker. Inte på grund av kalorier, den aspekten kunde inte bry mig mindre. Det har snarare handlat om att alla recept jag stött på innehållit ett stycke som förklarar att ens bostad kommer brinna ner. Kommer att brinna ner, inte kan komma att brinna ner, utan med all säkerhet kommer att totalförstöras. Eftersom jag är lite less på att bo i lägenhet så tänkte jag att jag kan ju lika gärna försöka. Dessa munkar blir inte som dunkin donuts munkar, men är sjukt goda i alla fall. Smeten görs barnsligt enkelt.

 

Gör så här:

1. Blanda ägg, bananer, mjölk, vaniljfrön, mjöl, bakpulver och socker i en matberedare och mixa slätt.

2. Låt vila i tio minuter. Smeten ska vara lite tjock, men inte som en deg. Du ska kunna klicka ner den i oljan utan att behöva använda allt för stora mängder viftande.

Så till den roliga delen, att fritera munkarna:

Jag vill återigen vara tydlig med att om du inte är en deg-ninja eller Harry Potter så kommer dessa munkar inte att få ett estetiskt tilltalande utseende. De kommer att se ut som oregelbundna klumpar med friterad deg, vilket är ganska exakt vad de är. Om du är beredd att leva med det så finns det inte så mycket att vänta på.

1. På med oljan på spisen. Gas eller induktionshäll är bäst. 180 grader ska oljan vara, om du inte har en termometer så kan du kasta i en bit formfranska. Den ska bli gyllenbrun på cirka en minut, då är du rätt ute.

Ett par saker du bör ha koll på är följande;

1; Se till att de som är i samma hus som du vet att du ska fritera. Även om doften av McDonald's kommer att väcka misstanke så vinner du på att vara tydlig med detta. När oljan är 180 grader så vill man inte ha olyckor.

2; När du friterar ska du fritera, inget annat. Saker som att lyssna på roliga podcasts, kolla fejjan eller passa barn är sjukt dåliga att multitaska med fritering.

3; Ha torra redskap av metall. Vatten och olja reagerar våldsamt med varandra. I bästa fall börjar oljan sprätta runt i köket och orsakar smärta och fläckar på dina (förmodligen) ljusa och fräscha väggar, i värsta fall får du hemmaversionen av mount Vesuvius (tänk eldpelare) inomhus. Gissa hur kul det är.

4; Om det tar hus i helvete och börjar brinna, tänk på punkt 3. Kväv elden, eller ha tillgång till en pulversläckare. Med dessa visdomsord tänker jag låta er köra vidare på egen hand.

2. När oljan är varm, så klicka i cirka en halv deciliter smet i oljan, kör max 2-3 munkar åt gången, annars kan oljan kallna och munkarna blir inte friterade som de ska. De ska bli gyllenbruna och det tar ungefär 2-3 minuter, vänd dem efter en minut och ös dem med olja tills de är klara.

3. När de är klara får de snabbt rinna av på hushållspapper och sedan kan din hjälpreda pudra dem med mycket florsocker innan de serveras omgående. Det finns inget sätt att beskriva hur man får dem perfekta. Det enklaste är att prova sig fram. Här finns alltså möjlighet att äta hur mycket munkar som helst, vilket såklart är positivt. Man kan försiktigt variera temperaturen, det gjorde vi. Vid varmare munkar blev de lite mörkare utanpå och lite krispiga när man biter i dem. Men det är upp till var och en att hitta hur man vill ha dem. En sak är dock klar. Vi tog de varma munkarna till bordet allt eftersom de blev färdiga.

Munkarna är otroligt goda de första tre minuterna, helt OK i ytterligare tre och förvandlas efter cirka tio till något som smakar sött och till texturen påminner om oljadränkt disktrasa. Så, ju förr desto bättre helt enkelt. Det kanske låter lite negativt, men håller man koll på säkerheten kring oljan så är detta en enkel efterrätt som smakar fantastiskt och som man nästa alltid har saker hemma för att bara "svänga ihop". Testa så fort ni kan.

 

 

Presentation


Hej! Kul att du tittade in! Jag som bakar och skriver heter Lotta och älskar kakor. Både att baka och att äta! Mest av allt gillar jag kakor som går fort att göra men ändå är tokgoda! Hör gärna av dig om du undrar något, till enkakaiugnen@gmail.com.

Kategorier

Sök i bloggen

Bloggbanner afrikas horn 230 170

Länkar

Månadens sötsak

Söta saker

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Fråga mig

32 besvarade frågor

Arkiv

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ En kaka i ugnen med Blogkeen
Följ En kaka i ugnen med Bloglovin'

Tidigare år

RSS

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< April 2016
>>>
Matbloggstoppen

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se