Senaste inläggen

Av enkakaiugnen - 23 december 2012 22:03


     Dagen är kommen! Och även om det inte är samma känsla nu som för 15 år sedan så är julen ändå lite speciell tycker jag. Idag kommer inget nytt recept för idag tänker jag koncentrera mig på att äta upp allt det som är kvar från decemberbakningen. Jag hoppas att ni gör likadant och ägnar julen åt godsakerna. Det ska jag göra.

Ha en riktigt god jul!

Anna-Lotta

 

Förra året blev mammas favvotomte pimpad till pirat. Undrar om han är fredad i år? Tveksamt.


ANNONS
Av enkakaiugnen - 22 december 2012 22:30

         

Något av det bästa med julen är ju allt gott man får äta, och det är ju så där gott just för att man inte alltid får äta det. Som saffran exempelvis, vörtbröd och pepparkakor. De smakerna ägs av den här högtiden och så ska det vara. Möjligtvis att en fisksoppa någon annan tid på året kan tillåtas lite saffran, men sen är det stopp. Och just på grund av det begränsade ätandet av saffran under resten av året så är jag helt galen i det nu. Så igår gjorde jag saffransgröt till frukost. En sån gång ska man ju egentligen fläska på med allt man kan, jumust, vörtbröd, pepparkakor och grejer, men för mig räckte det med gröten. Jag gjorde helt enkelt mannagrynsgröt men tillsatte ca. 0,25 g saffran (en halv påse) i den varm mjölen innan jag vispade ner grynen. Det blev jättegott! Men jag glömde saltet... Det tycker jag var väldigt klantigt för det lyfter ju liksom allt, smakerna känns mycket mer med salt. Men det var gott ändå, särskilt med blåbärssylten till. Så testa det någon gång under julen! Den blir ju vädligt fin också, med den gula färgen och den blå sylten.

Så här gjorde jag för en portion:


Saffransgröt

1. Värm 2, 25 dl mjölk i en kastrull.

2. Rör ner 0,25 g saffran och låt det lösa sig i mjölken medan mjölken kokar upp.

3. Vispa ner 2 msk mannagryn i mjölken och koka upp gröten. Sänk värmen och låt gröten sjuda i ca. 2-4 minuter så den blir den konsistens som du vill ha.

Servera med blåbärssylt. Klart!

ANNONS
Av enkakaiugnen - 20 december 2012 08:45

   
Har hittat en ny, väldigt god julkaka! Som en lussebulle men i småkakeform. De påminner väldigt mycket om Makalösa, såna där ganska stora kakor med russin i. De hade vi när jag jobbade på Café Skonterten och de var väldigt goda! Den här kakan är ungefär likadan, men smaksatt med saffran. Receptet hittade jag på bloggen Tårtparadiset, en för mig nyupptäckt blogg! Har fått en till idé därifrån nämligen så kallade buffébord. Gå in och kolla där så förstår ni vad jag menar. Här är receptet. Väldigt lättbakade var de också. Jag har dock ändrat gräddningstiden och mängden russin lite, för jag brände första plåten när jag gräddade i 20 minuter. Så runt 15 minuter tycker jag räcker, men det är väl en smaksak.
 
Saffran- och russinkakor ca. 20-24 st
150g rumstempererat smör
1,5tsk bakpulver
0,5g saffran
1,5dl socker
2dl vetemjöl
1dl potatismjöl
1 dl russin

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
1. Smält 50g smör med saffran.
2. Blanda ner i en bunke med resterande smör.
3. Blanda ner socker och vispa ordentligt.
4. Vispa ner potatismjöl och vetemjöl blandat med bakpulver.
5. Blanda ner russin.
6. Forma degen till bollar och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Platta till bollarna något.
7. Grädda längst ner i ugnen i cirka 15-20 minuter.
Klart!
    Sa

Av enkakaiugnen - 18 december 2012 08:15

Det visar sig att mina kusiner är nästan lika bakglada som jag är. Dom förekommer ju titt som tätt här på bloggen och denna gång är det en av de äldre modellerna kusin som har bakat och lånat ut recept och bild till bloggen, nämligen Sarah. Det är en mjuk pepparkaka hon gjort och den blev jättegod! Det syns ju förresten eftersom någon har varit och nallat på den. Undrar vem? Den såg väldigt god ut också så därför bad jag om receptet. Fler bakomgångar med kusiner finns här och här.

 

Sarahs pepparkaka

100 g smör
2 st ägg
2 dl strösocker
1.5 dl filmjölk
1.5 tsk malen ingefära
1.5 tsk malda nejlikor
2 tsk malen kanel
2 tsk bakpulver
3 dl vetemjöl



Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader.
1. Smält smöret och låt det svalna.

2. Smörj och bröa en form.

3. Vispa ägg och socker så det blir vitt och pösigt.

4. Tillsätt filmjölk, ingefära, nejlikor, kanel. Blanda till en jämn smet.

5. Blanda vetemjöl med bakpulver och rör ner i smeten.

6. Tillsätt det smälta smöret. Blanda ihop till en jämn smet.

7. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 45 minuter.

Strö gärna strösocker över när den svalnat.

Klart!

Av enkakaiugnen - 16 december 2012 08:00

 

Dom här små godingarna kommer från Söta saker. Det är pepparkakscupcakes med en vanlig sockerfrosting på. Jag tycker att själva frostingen bryter av på ett bra sätt mot pepparkakssmaken, för mjuk pepparkaka kan bli ganska söt annars. Jag gjorde dem i onsdags och tog med dem till jobbet igår, eftersom jag har utlovat adventsfika nu varje fredag fram till jul. Ett väldigt bra tillfälle att få baka och göra något vettigt av resultatet. Eleverna har också, inte helt otippat, gillat den idéen. Dom här muffinsarna gick också hem och jag håller med, dom här var faktiskt riktigt goda. Väldigt lättbakade dessutom. Glad 3:e advent!


 

   

Pepparkakscupcakes: Ca. 16 st små
125 gram smör
2 dl socker
2 ägg
1 1/2 dl mjölk
4 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
3 msk pepparkakskrydda

Frosting:
50 g naturell färskost, till exempel philadelfiaost
1 msk flytande smör eller margarin
Florsocker tills frostingen blir fast (2-3 dl)


Gör så här:

1. Blanda smör och socker och rör sedan i äggen, ett åt gången.

2. Blanda ner övriga ingredienser och häll smeten i muffinsformar.

3. Fyll formarna till lite mer än hälften. Grädda i 175 grader i 20 minuter.

4. Rör ihop frostingen i en skål. Använd så mycket florsocker som behövs för att smeten ska bli fast och bredbar.

5. Bred eller spritsa på muffinsen när de svalnat och garnera med polkagrisskruvar eller något annat festligt godis.

        


Av enkakaiugnen - 14 december 2012 10:15

 

Nu tyckte mamma visserligen inte att det var knäck i dom här, men det tyckte jag. Det var lite mer chokladsmak i dom i och för sig, men det var ända som en mandelmussla fylld med knäck och det var precis lika gott som det låter. Väldigt juligt dessutom, tycker jag. Vi fick dom på det försenade adventsfikat i söndags, tillsammans med adventskransen, chokladkakor, pepparkakor och skumtomtar. Och glögg och kaffe till det. Sockerchock deluxe men det var det värt. December går för fort tycker jag. Det var ju nyss första advent! Och nu är Lucia också förbi. Snart är det midsommar. (Ber om ursäkt för bildkvaliteten, hade bara mobilkameran med mig).


Juliga knäckkakor

Kakor:

200 g smör

1 ½ dl havregryn

1 ½ dl strösocker

1 ägg

2 ½ dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

 

Chokladsmet:
125 g smör

1 ½ dl strösocker

4 msk grädde

1 msk kakao

3/4 msk vetemjöl

75 g hackad mandel


Gör så här:

   Sätt ugnen på 175 grader.

1. Smält smöret och låt det svalna. Häll smöret över havregrynen.

2. Vispa ägg och socker vitt och pösigt.

3. Blanda vetemjöl, kakao och bakpulver. Rör ihop alla ingredienser till en smet.

4. Ställ ut små formar (som till hallongrottor) på plåtar. Klicka i ca. 1 tsk smet i varje form (inte mer, för de pöser upp).

5. Grädda mitt i ugnen i ca. 8 minuter. Kakorna ska inte vara helt genomgräddade, för de ska in i ugnen igenn..


Chokladsmet:

1. Blanda alla ingredienser till chokladsmeten utom mandeln i en kastrull. Låt koka upp och sjuda i ca. 7 minuter. Rör om ibland. Rör ner mandeln mot slutet.

2. Klicka lite chokladsmet på varje kaka. Grädda en gång till i ca. 2 minuter.

Klart!

 

Av enkakaiugnen - 12 december 2012 09:45

 


I lördags var en sån där dag när jag kände att det fanns en ocean av tid att göra saker. Jag känner ganska sällan så, i princip aldrig faktiskt. Jag har ganska svårt för att inte ha en plan för saker eller dagar. Men i lördags snöade det så mycket och till och med SMHI tyckte att man skulle stanna inne. Jag gillar verkligen sånt, att man liksom inte får gå ut. Man måste vara inne. Det är då man får den där oceanen av tid. Den resulterade bland annat i den här lingonpepparkakan. Egentligen är jag inget fan av mjuk pepparkaka, den smakar ju mest pepparkaksdeg. Men jag ville så gärna göra en och kom ihåg att Leila har en sån i sin bakbok "A piece of cake". Och hennes godsaker är ju att lita på. Det var den här också, den blev jättegod. Tog med den i söndags när vi var och hälsade på två små och väldigt gulliga killar. Här är receptet, som jag anpassat lite efter hur jag gjorde.


Mjuk lingonpepparkaka  
3 ekologiska ägg
2 1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
50 g smör
3 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
1 dl mjölk
2 msk pepparkakskryddor
1/2 dl lingonsylt

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
1. Smält smöret och rör i mjölken.
2. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och fluffigt och rör sedan ner smörmjölken i smeten.
3. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och vänd försiktigt ner det i smeten.
4. Tillsätt pepparkakskryddor och rör ner lingonsylten.
5. Smörj och bröa en sockerkaksform, häll smeten i den.
6. Grädda kakan i mitten av ugnen i 25–30 minuter. Prova med en sticka, den ska inte vara kladdig.
Låt kakan svalna något och vänd sedan upp den på en tallrik.
Av enkakaiugnen - 10 december 2012 14:00

 

Här är sista receptet från godisbaket med Johan och Sandra. Det är ju alltid tråkigt när det är det sista av något, men samtidigt så har jag sparat det bästa till sist faktiskt. Dom här tryfflarna var så otroligt goda! Daim och cointreau tillsammans är ju klockrent. Väl värda ett försök! När vi hade packat ihop allt sent i fredags kväll och jag skulle skjutsa hem dom igen så sa Johan: "det är så tråkigt nu att vi har gjort det här för nu är det ju ett helt år tills nästa gång". Jag håller helt med och blir så glad när han säger så. Och lovade att vi faktiskt kan påskbaka lite i år också. Kanske en ny tradition på g? Här är hur som helst receptet, från Arla denna gång.


Daimtryffel 40 bitar

1 dl vispgrädde
50 g smör
300 g mörk choklad, minst 50 % kakaohalt
1 dl Kesella kvarg, 100 %
2 msk konjak eller likör
ca 100 g daim
kakao



Gör så här:
1. Koka upp grädden och smöret i en kastrull. Ta kastrullen från plattan.
2. Bryt chokladen i bitar, rör ner i grädden och låt smälta.
3. Rör i kvarg och konjak.
4. Låt smeten kallna i kylen ca 1/2 tim. Hacka därefter daimen dajmen och rör ner den i smeten.
5. Häll smeten på ett bakplåtspapper, t.ex på en bricka och bred ut den jämnt. Låt den stelna i kylen ca 1 tim.
6. Skär i bitar eller forma tryffeln till runda kulor.Vi provade att stnasa ut små figurer med små pepparkaksformar. Det blev jättefint!
7. Pudra över kakao och förvara kallt.
Klart! Perfekt present att ge bort.
 
Den ljusare sorten är daimtryffeln.    

Presentation


Hej! Kul att du tittade in! Jag som bakar och skriver heter Lotta och älskar kakor. Både att baka och att äta! Mest av allt gillar jag kakor som går fort att göra men ändå är tokgoda! Hör gärna av dig om du undrar något, till enkakaiugnen@gmail.com.

Kategorier

Sök i bloggen

Bloggbanner afrikas horn 230 170

Länkar

Månadens sötsak

Söta saker

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Gilla bloggen

Fråga mig

30 besvarade frågor

Arkiv

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ En kaka i ugnen med Blogkeen
Följ En kaka i ugnen med Bloglovin'

Tidigare år

RSS

Kalender

Ti On To Fr
  1 2
3
4
5
6
7
8
9
10 11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28 29
30
31
<<< Juli 2014
>>>
Matbloggstoppen

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se