Senaste inläggen

Av enkakaiugnen - 6 augusti 2014 18:00

   

Vilken helg det blev! Har varit på Urkult för första gången och bott i världens finaste lilla husvagn, testat en massa ny, god mat, hört en hel del fiolmusik och bara myst under finbelysningen på parken där hela den glada tillställningen var. Gillade verkligen stämningen där och tåget vi åkte till och från festplatsen, man måste bara älska såna tåg! Och dom som man fick åka tåget med! Den fantastiska helgen gav dock inga kakor, även om den gav en hel del annat i matväg. Testade en supergod vegetarisk pizza tillagad i ett ufo, en tunnbrödrulle med linspastej och kålsallad (nja) och en så sjukt god kantarelltoast. Den var så god att jag alldeles strax ska ut och jaga fler kantareller här runt knuten, för jag tänker ägna hösten åt att efterlikna den här kantarellsmörgåsen så bra jag bara kan.

Kantarellbristen är dock ett faktum så säkrast är att hålla sig till bär på buskar i år. Krusbär till exempel. Hittade ett roligt recept med kanel även om det kanske inte smakade så väldans mycket kanel. God blev den ändå, men smaka av, för jag fick sockra mer än det stod. Beror väl kanske på hur sockerchockad man är.


Krusbärssylt med kanel Ca. 1 liter

2 liter krusbär

2 kanelstänger

1 dl vatten

600 g syltsocker (ev. mer efter smak)


Gör så här:

1. Rensa krusbären och lägg dem i en kastrull med vattnet och kanelstängerna.

2. Hetta långsamt upp och låt det sedan koka på svag värme i 15 minuter. Skaka grytan ibland.

3. Rör ner sockret och höj värmen. Koka sylten kraftigt i 2-3 minuter.

4. Ta grytan från värmen och ta bort skummet som blir på ytan med en sked.

5. Låt sylten vila en stund och häll sedan upp på rengjorda burkar. Sätt på lock och vänd burkarna upp och ner.

Låt svalna och förvara sedan burkarna i kylen.

 

Av enkakaiugnen - 5 augusti 2014 19:40

         

Det har ju bakats ganska dåligt här på slutet, men idag har jag försökt återta allt jag missat under de gångna veckorna och gått in för allt jag är värd i köket. Jag har syltat, kokat, degat och jäst på tvären och bredden så det känns väldigt bra att sätta sig här och få lite bloggfrid en stund.

Resultatet av dagen blev hur som helst två olika sorters sylt, två kalljästa bröd och två olika typer av sockerfria kakor. Det börjar bli dags för lite detox nu vilket i min värld innebär lika mycket kakor, men utan socker. Så förvänta er en hel del sånt framöver.

   

Det andra resultatet var det fantatiska diskberget som blev kvar i slutet. Det ser ju alltid så lätt och enkelt ut och det låter alltid så kul med bakning men det här är ju verkligheten av det.

Inte lika kul. Med definitivt värt det och så kan man ju tacka valfri högre makt för diskmaskinen. En mycket bra konfliktlösare dessutom.

    

Den sockerfria päronkakan med kanel visade sig vara den godaste sockerfria kaka jag bakat hittills. Blev tvungen att nalla lite mer på den. Den är saftig och ända ganska söt. Egentligen ska det vara sötströ i den, men jag har ju lite svårt för det så jag sötade med mosad banan istället. Det funkade riktigt bra. Glasyren gjorde jag en egen variant på med philadelphiaost, päron, banan och vaniljpulver. Den kommer jag också att göra fler gånger, allt blir ju godare med glasyr. Här är receptet, från Baka Sockerfritt i original, men lite omgjort.


Päron- och kanelkaka 1 normalstor kaka

2 päron
1 msk vispgrädde
80 gram smör
3 ägg
2 dl mandelmjöl
½ dl hasselnötsmjöl
½ dl grahamsmjöl
1 liten banan, mosad
1 1/2 tsk bakpulver
1 ½ tsk kanel
½ tsk vaniljpulver

Glasyr:
40 g philadelphiaost

1 litet päron

½ banan

Ca. ½ krm vaniljpulver

 

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.

1. Skär päronen i små bitar och lägg i en kastrull tillsammans med 1 msk vispgrädde. Koka på svag värme i ca 10 minuter  tills det mesta av vätskan avdunstat. Rör om då och då.

2. Smält smöret.

3. Blanda alla torra ingredienser till kakan och tillsätt det smälta smöret.

4. Rör ner päronbitarna och den mosade bananen.

5. Vispa äggen pösigt och rör ner dem. Blanda till en jämn smet.

6. Smörj och bröa en 20 centimeters springform med mandelmjöl eller riven kokos och häll i päronsmeten.

7. Grädda mitt i ugnen i 175 grader i ca 20-25 minuter. Låt kakan svalna.

 

Glasyr:

1. Kärna ur päronet och dela det och bananen i mindre bitar. Mixa ihop med philadelphiaosten och vaniljpulvret.

2. Bred ut glasyren över kakan och garnera med päron.

Klart!

   

Av enkakaiugnen - 2 augusti 2014 11:00

Jag hittade en mjölkchoklad med schweizernöt i ett köksskåp och kom på att jag sett ett recept på mjölkchokladsnittar på yra mammans recept. Gå in där och kika, det finns en massa gott där! Receptet kommer från början ur ett nummer av Hembakat där en bagerska med amerikanska rötter bjuder på dem. Väldigt goda och härlig konsistens tycker jag. Som sig bör när upphovskvinnan är amerikan så är det väldigt mycket av allt i de här godingarna. Mycket choklad, mycket smak och stooora kakor. Själv hade jag kunnat göra dem hälften så stora, för de blir så höga och fina i ugnen och därmed tillräckligt stora i alla fall. Fast nu är det ju helg och då kan man ju få en stooor, och inte bara en...


Mjölkchokladsnittar Ca 16 stora

175 g rumsvarmt smör

½ dl strösocker

½ dl rårörsocker (el.muscovadosocker)

3 msk sirap (gjord på rörsocker enl.receptet, men jag tog vanlig)

5 dl vetemjöl

1 ½ tsk bakpulver

1 tsk vanliljsocker

100 g mjölkchoklad


Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader.

1. Rör ihop mjukt smör och strösocker med elvispen.

2. Rör ner sirap och sedan alla övriga ingredienser.

3. Knåda ihop degen, det tar en stund innan den går ihop.

4. Forma degen till en rulle, lika lång som bakplåten. Lägg rullen på en plåt med bakplåtspapper och platta till den lite.

5. Grädda mitt i ugnen i 20-25 minuter. Den är färdiggräddad när ovansidan spricker lite och den känns fast när på trycker på den. Viktigt att inte övergrädda den.

6. Låt längden svalna i ca. 5 min, skär den sedan i sneda bitar. Låt kallna på plåten.

Klart!

En ny favorit! Saftig och mjölig på samma gång. Godast nygräddad!

Av enkakaiugnen - 1 augusti 2014 09:00

   

Har du tråkigt? Baka scones! Särskilt de här sconesen som totalt glömts bort de senaste åren. Jag förstår inte hur det gått till eftersom de smakar så väldans bra. De borde nog kallas för bakverk hellre än scones, för de är så fulla med choklad och kola att vem som helst blir lycklig av dem. Nu blev det stora ord här, aj aj aj, man får akta sig för jantelagen. Eller motarbeta den, det är väl egentligen bättre på alla sätt.

En annan riktigt bra sak med det här receptet är att de "vanliga" chokladsconesen som finns här framstår som väldigt nyttiga i jämförelse. Så vill man vara lite nyttigare så gör man dom istället. Sen gör man kaffe till och äter dem med smör, ost och marmelad. Då blir livet definitivt mindre tråkigt. Eller åtminstone godare. Bake away!


Här är receptet på Quick mini monkey breads som lyxsconesen heter egentligen. Och här är den nyttigare grannen, chokladsconesen.

 

Av enkakaiugnen - 31 juli 2014 08:00

   

De här kakorna finns i väldigt många olika varianter här på bloggen. Man kan hitta dem med lemon curd, lingonsylt, blåbärssylt (som ofrivilligt fick smak av en kycklinggryta pga av en kylskåpsmiss), äppelmos och solroskärnor. Det finns några utan sylt också, en kryddig en med jordnötter och chaisocker till exempel.

Just den här sorten smakar päronmarmelad och pistage, en lite lyxig småkaka faktiskt.


Päronsnitt med pistage ca. 20 st

125 g smör

3/4 dl strösocker

1 ägg

3 dl mjöl

1/2 tsk bikarbonat

1 dl päronmarmelad

2 msk hackade naturelle pistagenötter

florsocker + ca. ½ tsk citronsaft el. vatten (till glasyren)


Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Hacka ihop smör och socker på en skärbräda (eller i matberedare med kniv).

3. Lägg hacket i en bunke och rör ihop till en slät smet.

4. Rör ner ägget i smeten och blanda väl.

5. Blanda ihop mjöl och bikarbonat bra och rör sedan ner det i äggsmeten. Rör och knåda ihop till en smidig deg.

6. Dela degen i två bitar och rulla till två rullar.

7. Lägg rullarna på bakplåtspapper och tycker till dem så de blir platta och ca. ½ dm breda längder.

8. Gör en skåra i mitten av varje längd och lägg marmeladen däri.

9. Strö över pistagenötterna och grädda mitt i ugnen i ca. 12-15 minuter. Låt dem svalna något och skär sedan längderna på snedden med ca. 2 centimeters mellansum så det blir sneda bitar.

10. Rör ihop florsocker och vätskan och ringla över de avsvalnade kakorna.

 

Av enkakaiugnen - 29 juli 2014 08:00

    

Här kommer ett riktigt somrigt recept, där man kan byta ut frukten mot bär eller frukt som man lyckats plocka på sig under sommaren. Det är en rabarbermuffins med vaniljkräm från förra sommaren. Här hittar ni receptet.

Det är lite torka på bakfronten, men det är ju så varmt att man knappt orkar göra något annat än att lägga sig själv i blöt på olika ställen i hembygden. Men å andra sidan så gror ju baklusten väldigt bra på det sättet och frysen blir tom av allt strandfika. Så snart blir det fler kakor i ugnen...

Av enkakaiugnen - 28 juli 2014 08:00

      

Det har börjat komma hallon! De borde ju egentligen ha brunnit upp, med tanke på den tropiska värmen som varit de senaste veckorna men inte alls, det finns en hel del. Så här kommer ett hallonpaj för att fira.

Bottnen och degströsslet kommer från Roy Fares bakbok Sweet, men jag gjorde en egen fyllning till för i originalet är det äppelfyllning. Måste prova den framöver också, den ser så jäkla god ut! Pajen från igår blev också riktigt god, lite syrlig vilket passar perfekt om man har lite vaniljsås eller glass till. Här är receptet.


Hallonpaj

Mördegsbotten:

120 g rumstempererat smör

3 dl vetemjöl

1 dl florsocker

1 äggula

1 äggvita (att pensla botten med)


Hallonfyllning:

3-4 dl hallon

1 dl strösocker

1 msk maizenamjöl

3 msk hallonsylt

 

Strössel

½ dl strösocker

1 ½ dl vetemjöl

½ dl havregryn

½ tsk bakpulver

60 g rumstempererat smör


Gör så här:

Sätt ugnen på 180 grader.

Mördegsbotten:

1. Blanda alla ingredienser i en bunke och arbeta ihop till en jämn deg.

2. Kavla ut degen till en cirka 3 mm tjock rundel och fodra en pajform löstagbar kant. Pensla formen med äggvita.


Hallonfyllning:

1. Bred ut hallonsylten i pajskalets botten.

2. Blanda hallon, maizena och strösocker i en bunke. Fördela jämt över pajskalet.


Strössel:

1. Blanda alla torra ingredienser i en bunke.

2. Tillsätt smöret och nyp ihop med fingertopparna till en smuldeg.

3. Strö degströsslet över hallonen.

Grädda pajen i ca. 35 minuter tills den fått lite färg.

Klart! Servera med vaniljsglass!

Av enkakaiugnen - 27 juli 2014 18:16

    

Har nyss varit ute och plockat blåbär och slagits med knott och andra extremt störiga flygfän runt omkring mig. Det svärmade och kröps omkring på mina armar, i öronen och hela ansiktet så jag fick bryta kvistar och veva omkring mig. Lyckades dessutom slå mig själv i ansiktet i mitt ivriga viftande efter frid. Det var hemskt. Inte sådär mysigt som det kan vara, jag älskar ju skogen. Men ibland är det bara jävligt att vara där och jag var nästintill vansinnig när jag skulle därifrån. Men nu är jag hemma, 1,5 liter blåbär rikare. Och en hel del hjortron. Blåbären kommer antagligast att användas i en paj, som den här ovanför. Det är en variant på Leilas smulpaj och en av hennes blåbärspajer som jag kombinerat. Det är balsamvinäger i fyllningen, det blir rejält med smuldeg och den kombon är riktigt bra. Dessutom går den fort att göra. Här är receptet!

 

Smulpaj med blåbär och balsamvinäger

 

Smuldeg:

200 g kallt smör

1.5 dl strösocker
1.5 dl kokosflingor
2,5 dl havregryn
2.5 dl vetemjöl

Fyllning:

400 g blåbär, tinade

1-2 dl blåbärssylt

1 msk balsamvinäger

2 ½ msk potatismjöl

Ev. 3 msk socker (beroende på hur sött man vill ha det)


Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Blanda alla ingredienser till fyllningen i en skål och smaka av. Söta med mer socker om du tycker det behövs.

3. Dela smöret i mindre bitar och nyp ihop med övriga ingredienser till en smulig deg. Om det blir för fast och smörigt, så ta mer havregryn.

4. Häll fyllningen i en pajform och fördela sedan pajdegen över (jag fick lite deg över och frös in den).

5. Grädda i ca. 30-35 minuter så pajen får lite färg.

Klart!

Servera med vaniljsås, glass eller grädde. Somrigt värre och värt en hel del knott.

Presentation


Hej! Kul att du tittade in! Jag som bakar och skriver heter Lotta och älskar kakor. Både att baka och att äta! Mest av allt gillar jag kakor som går fort att göra men ändå är tokgoda! Hör gärna av dig om du undrar något, till enkakaiugnen@gmail.com.

Kategorier

Sök i bloggen

Bloggbanner afrikas horn 230 170

Länkar

Månadens sötsak

Söta saker

Senaste inläggen

Fråga mig

32 besvarade frågor

Arkiv

Besöksstatistik

Tidigare år

RSS

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2021
>>>
Matbloggstoppen

Skapa flashcards