Senaste inläggen

Av enkakaiugnen - 6 november 2017 20:52

           

Det här är en favorit sen jag var liten! Mamma har nog gjort den varje höst, det säger något om vad himla god den är. Safitg på något vis, inte torr som paj kan bli ibland. Det är liksom en knäckig konsistens på pajdegen. Den är lätt att göra också, eftersom man skär degen i skivor och täcker äpplena med den. Såå värd sin baktid! Här är receptet.


Bästa äppelpajen

3-3½ dl vetemjöl

125 g smör (rumsvarmt)

1 ½ dl socker

4 stora äpplen

1 dl äppelmos

kanel och socker efter smak


Gör så här:

1. Rör ihop smör och socker.

2. Blanda ihop med mjölet och knåda ihop till en tjock rulle/boll. Plasta och lägg i kylen i ca. 1 timme.

3. Skala och kärna ur äpplena. Hyvla med osthyvel eller potatisskalare i tunna skivor.

4. Stek äpplena försiktigt i stekpannan så de blir mjuka. Blanda ner äppelmos, kanel och socker.

5. Häll fyllningen i en smord pajform.

6. Efter en timme, ta ut degen och skär den i skivor.

Sätt ugnen på 225 grader.

7. Lägg degskivorna över äppelfyllningen så fyllningen täcks.

8. Grädda tills den får en fin gyllenbrun färg mitt i ugnen, ca. 30 minuter.

Servera med vaniljglass eller vaniljsås.

ANNONS
Av enkakaiugnen - 29 oktober 2017 19:45

   

Jag har alltid gillat lingon i det jag bakar, det är nånting med det där syrliga och smakrika, långt från sötslisket som lockar. Det ironiska i det hela är ju att man då måste ha i en hel del socker för att kompensera för syran så det blir ju ganska sockerstinna kakor ändå, men det är det värt. Detta recept hittade jag hos Underbara Clara och blev bara tvungen att prova nu på eftermiddan. Himla tur att jag gjorde det för den var såå god! Här är receptet.


Lingonkaka med mandelmassa ca, 20 rutor

100 g smör

3 dl mjöl

2 tsk bakpulver

1 dl strösocker

1 tsk mortlad kardemumma

1 ägg

2 dl mjölk

150 g mandelmassa

3 dl lingon (frysta eller färska spelar ingen roll)


Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader.

1. Skär smöret i mindre bitar.

2. Blanda ihop mjöl, bakpulver, socker och kardemumma och rör ner i smöret. Nyp ihop med smöret till en smulig deg.

3. Vispa ägg och mjölk i en skål och häll ner i mjölblandningen.

4. Riv mandelmassa på ett rivjärn och blanda ner den också. Häll i 2 dl lingon i smeten.

5. Lägg bakplåtspapper i en ugnsfast form ca. 20 x 30 cm och häll smeten däri. Bred ut smeten jämt och strö sedan den sista decilitern lingon ovanpå kakan.

6. Grädda i mitten av ugnen i ca 25 minuter.

Riktigt god att bara äta som den är eller också servera med någon typ av vanlijsås till.

    

ANNONS
Av enkakaiugnen - 25 oktober 2017 20:44

      

Försökte mig på nya små chokladkakor idag med svarta bönor i. Riktigt goda för att vara utan socker och mjöl. God chokladsmak också tack vare lite chiliinslag. Jag minskade mängden agavesirap men har angett den ursprungliga mängden i receptet, då blir de säkert ännu godare och definitivt sötare. Receptet kommer från ica.se. Bake away!


Chokladkakor med svarta bönor ca. 20 st små

1 msk fiberhusk

3/4 dl lönnsirap eller flytande honung

1/2 tsk äkta vaniljpulver

2 dl kokta svarta bönor

2 msk kokosolja

3/4 dl kakao

1/2 tsk kajennpeppar

½ dl hackade hasselnötter (eller andra nötter)

Gör så här:

Sätt ugnen på 175°C.
1. Blanda cfiberhusk, lönnsirap eller honung och vaniljpulver i en skål. Låt stå.
2. Mixa bönorna med kokosolja, kakao och kajennpeppar med mixerstav.
3. Rör ner sirapsblandningen och rör till en jämn smet.
4. Forma degen till bollar och lägg dem på en bakpappersklädd plåt. Tryck ut till kakor och strö över nöthacket. 
5. Grädda i mitten av ugnen ca 20 minuter.
Förvara kakorna övertäckta i kyl.
Av enkakaiugnen - 24 oktober 2017 21:48

Här är en gammal goding och favorit, men med fel sylt om man läser rubriken. Nu har jag gjort en höstigare variant med äppelmos och äppelskivor på, det blev också riktigt god, som en pajkaka ungefär. Perfekt med vaniljsås till. Här är receptet, som är från chiliconkarin.se sen gammalt. Se till att ha en stor pajform så att inte degen blir för tjock, då tar den längre tid att grädda.

Äppelpajkaka till ca. 10 pers

150 g smör

2 dl socker

1 tsk vaniljsocker

1 tsk bakpulver

1 ägg

3 ½ dl vetemjöl

3 dl äppelmos

2-3 äpplen i skivor

Kanel efter smak


Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader.

1. Vispa smör och socker ganska luftigt.

2. Rör i ägget.

3. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker och rör ner i smeten.

4. Tryck ut degen i en pajform och jämna till den (jag tryckte upp den lite på kanten av formen också).

5. Bred på moset men lämna någon centimeter av degen längst ut. Lägg äpplena på moset och bred sist ut lite mos över äppelna. Strö över kanel efter smak.

6. Grädda i 30 minuter mitt i ugnen (kolla att botten är klar, annars gräddar man såklart vidare en stund).

Servera med glass eller vaniljsås!

       

Av enkakaiugnen - 14 september 2017 21:58

     

Lite roligt att leta runt här efter äppelkakor och till slut hitta favoriten jag sökte, för att inse när jag läser blogginlägget, att jag gillade och gjorde exakt samma sak för fem år sedan som nu. Tittade på That 70's show, drack kaffe och åt kakor. Skillnaden då var att jag faktiskt hunnit baka dem och sedan hade all tid i världen att bara ligga i soffan och äta upp dem. Det var ett tag sen. Nu jagar jag mest runt på en snart-tvååring, samtidigt som kaffet kallnar och jag tinar en mjuk kaka i frysen om jag har tur att hitta någon. Kanske kan det bli något äppelbak i helgen... Då ska jag definitivt göra den här, det låter ju som jag gillade den då. Här är receptet: Äppelrutor med philadelphia.

Av enkakaiugnen - 28 augusti 2017 20:29

          

Fick ett sånt väldans chokladsug i helgen, blev bjuden på så goda chokladkakor på jobbet och ville ha mer. Sagt och gjort, cheesecakebrownies brukar alltid stilla chokladbegäret. Detta recept kommer från Jennys matblogg, där finns en hel del middagstips också. Det här var också ett riktigt bra recept, fast jag gjorde hälften av cheesecakesmeten Ingrediensbrist, som vanligt. Det blir så när man spontanbakar, men sen är ju det den roligaste bakningen också. Bake away!

Cheesecakebrownies ca 20 st

120 gram smör

100 gram valfri choklad ( Jag valde en mörk choklad ) 2

1/2 dl strösocker

2 ägg

1 tsk vaniljsocker

1 1/2 dl vetemjöl

2 tsk kakao

Flingsalt


Till toppingen:

200 gram philadelphiaost (naturell)

1 dl strösocker

1 ägg

1 tsk vaniljsocker


Gör så här:

Ställ ugnen på 180 grader.

1. Klä en form på 20 * 20 cm med bakplåtspapper.

2. Smält choklad och smör försiktigt i en kastrull, rör om under tiden till en slät smet, och låt sedan svalna.

3. Vispa ihop socker , ägg och vaniljsocker, Tillsätt chokladblandningen och vispa den tills det blandat sig.

4. Sikta i resten av de torra ingredienserna till brownien och vänd ner tills allt har blandat sig.

5. Häll smeten i formen och börja med cheesecakefyllningen.

6. Mät upp alla ingredienser till fyllningen i en skål och vispa tills smeten är slät.

7. Häll sedan jämnt över kakan och bred ut med hjälp av en slev (vill man så kan man göra fina mönster genom att skära med en vass kniv i kakan flera gånger så att det blandar sig lite grann).

8. Grädda i ca 35 minuter. Låt stå kallt – den ska svalna innan den skärs upp.

Av enkakaiugnen - 26 augusti 2017 23:35

Det här blev en vädligt smakrik kaka, lite höstig sådär med syrliga vinbär och muscovadosocker. Nu hade jag däremot inget sånt så det fick bli en blandning av chai-socker (socker med kanel och kardemumma), brun farin och vanligt socker. Gick fint det med och det blev väldigt kryddigt och gott. Gillar verkligen den här kombon av den söta kolasmaken och vinbär till,här finns den som rund kaka också: Vinbärskaka.

Vill man hellre göra rutor som jag gjorde idag, så kommer recepet här:

Vinbärsrutor ca. 20 st låga

150 g rumsvarmt smör

2 dl muscovadosocker

2 ägg

3 dl vetemjöl

1 ½ dl kokosflingor

2 tsk bakpulver

1 dl mjölk

2 dl vinbär (går bra med både svarta och röda)


Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader.

1. Lägg bakplåtspapper i en form, ca. 20 x 20 cm.

2. Rör/vispa smör och socker poröst. Blanda ner äggen.

3. Blanda mjöl, bakpulver, och kokos i en skål och rör sedan ner det i smeten.

4. Tillsätt mjölk och blanda väl.

5. Häll smeten i formen och grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca. 7 minuter.

6. Ta ut kakan och strö över vinbären. Grädda kakan i ytterligare 30 minuter. Känn med en sticka att den är klar.

7. Låt svalna lite och skär i rutor. Pudra över lite florsocker om bären är för syrliga.                 

Av enkakaiugnen - 21 augusti 2017 17:00

   

Det här är en vardagsräddare för mig och ett av mina favoritrecept. Nu har jag gjort det så många gånger att jag mest höftar ihop det, det blir bra ändå. Länge trodde jag att det var jobbigt att göra müsli, men det är ju superlätt och går ganska fort också. Dessutom får man ju bestämma själv vad man ska ha i så det är ju bara att gå loss med frön, nötter, torkad frukt eller vad man vill. Den här varianten är sockerfri och riktigt knaprig och god tack vare kanel och kardemumma. Vill man så blandar man i russin och corn flakes när man häller upp i burkar, då blir det ju lite sötare. Den här müslin funkar också finfint i müslibollar/mellanmålsbollar som finns i ett annat inlägg.

    

Sockerfri müsli

Ca. 1 liter fiberhavregryn

Ca. 1 liter vanliga havregryn

3 dl solrosfrön

1 dl sesamfrön

1 dl kokos

2 dl blandade nötter (grovt hackade om man vill och ids)

Ca. 3 msk kanel

Ca. ½ msk kardemumma (krydda med kanel och kardemumma efter egen smak)


1 dl kokosolja

Ca. 5 dl hett vatten

Saft av 1 apelsin


Gör så här:

1. Sätt ugnen på 225 grader.

2. Blanda alla torra ingredienser i en stor bunke. Man kan ta mer eller mindre av något, beroende på vad man gillar och t.ex använda andra frön än de i receptet, som t.ex pumpafrön.


3. Mät upp 1 dl kokosolja i en tillbringare, häll på vatten så oljan smälter. Pressa i apelsinen.

4. Rör ner vätskan i de torra ingredienserna och blanda väl så det torra blir blött och går ihop till en klumpig massa. Låt stå någon minut så den sväller lite och "går ihop sig".

5. Häll ut mülsin på 2 plåtar med bakplåtspapper och sätt in i ugnen i 20 minuter. Rör om efter 10 minuter.

6. Efter 20 minuter, slå av ugnen och låt müslin stå på eftervärme. Är den fortfarande fuktig så sänk värmen till 100 grader och låt den stå i ugnen tills den torkat.

7. Se till att müslin är torr och förvara i torra burkar i skafferiet.

 

Ät som den är eller baka med den, t.ex müslibollar.

Presentation


Hej! Kul att du tittade in! Jag som bakar och skriver heter Lotta och älskar kakor. Både att baka och att äta! Mest av allt gillar jag kakor som går fort att göra men ändå är tokgoda! Hör gärna av dig om du undrar något, till enkakaiugnen@gmail.com.

Kategorier

Sök i bloggen

Bloggbanner afrikas horn 230 170

Länkar

Månadens sötsak

Söta saker

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Fråga mig

32 besvarade frågor

Arkiv

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ En kaka i ugnen med Blogkeen
Följ En kaka i ugnen med Bloglovin'

Tidigare år

RSS

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Juli 2019
>>>
Matbloggstoppen

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se