Senaste inläggen

Av enkakaiugnen - Lördag 14 jan 16:06

Kokade sylt för ett tag sen som blev lite för syrlig, vanilj och vinbärssylt. Sån sylt brukar bli toppen i småkakor eftersom de är ganska söta. Så då fick det bli just småkakor av sylten istället och det blev riktigt bra. Rudrade lite kardemumma över dem innan gräddningen också, tror det var det vinnande draget. Här är receptet, från Leila ursprungligen.


Syltkakor ca. 50 st.

5 ½ dl vetemjöl

1 dl maizenamjöl eller potatismjöl

1 ½ dl florsocker

300 g smör

½-1 msk kallt vatten

Vanilj- och vinbärssylt (eller annan syrlig sylt)

Lite kardemumma att pudra över


Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader.

1. Blanda alla torra ingredienser i en bunke.

2. Hacka smöret i små bitar och häll mjölblandningen över. Hacka ihop och knåda sedan ihop till en deg utan smörklumpar.

3. Häll i vattnet och knåda bara så att degen precis går ihop.

4. Lägg degen i en plastpåse i kylen i minst en timme.

5. Dela degen i 5 lika stora bitar och rullar 10 bollar av varje bit. Lägg bollarna på en plåt och platta till dom lite.

6. Gör en fördjupning i varje kaka och lägg ner lite sylt i den.

7. Grädda i ca. 10-12 minuter.

Klart!

      

ANNONS
Av enkakaiugnen - Lördag 14 jan 15:55

   

Vi skulle ha haft kalas idag och firat världens bästa 1-åring! Det skulle vi förra helgen också men förkylningarna förföljer oss så inget kalasande än. Kakor finns det däremot i mängder i väntan på ett kalas som förhoppningsvis blir av nån gång framöver. Man vill ju fira det finaste man har! De här kladdisarna hittade jag på Jennys matblogg och det slår ju sällan fel med kladdkaka. I långpanna är ju en fördel också, då blir det ju en hel del.

Hittade recept på Jennys matblogg, gillar verkligen den! Kan tipsa om hennes fiskrecept också, de är verkligen jättebra! Har fått en ny och gladare relation till torsk på grund av Jennys mat. Så värt ett försök!

Det är kladdisarna också, riktigt goda! Här är receptet.


Kladdkaka i långpanna ca. 24 små bitar

Smör & ströbröd till formen
3/4 dl vetemjöl
2, ½ msk kakao
1 tsk bakpulver
100 gram mörk choklad (blandade i hälften mjölklchoklad)
3 ägg
2 3/4 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
140 gram rumsvarmt mjukt smör
100 gram hackad valfri kvalitetschoklad

 

Gör så här :
Sätt ugnen på 160 grader och smörj en form 20*30 cm.
1. Blanda vetemjöl, bakpulver, kakao i en bunke. 

2. Smält chokladen över ett vattenbad.

3. Vispa det rumsvarma smöret med socker, vaniljsocker poröst med elvisp. Tillsätt ett ägg i taget, och vispa till en jämn smet. 

4. Vänd ner den smälta chokladen och sikta ner vetemjölsblandningen.

5. Blanda sist ner de hackade chokladbitarna.

6. Häll smeten i smord form och grädda i mitten av ugnen i cirka 45- 50 minuter. (Tiden är beroende av hur kladdig

och krämig du vill ha den, min var inne i 45 min)

   

ANNONS
Av enkakaiugnen - Lördag 14 jan 15:39

   

Hittade en hallonkaka med glasyr på Underbaraclaras.se och kunde bara inte glömma den. Den såg så god ut! Så då bakade jag den istället. Ett bra val visade det sig för den var riktigt go också! Fick använda rapsolja istället för solrosolja så den fick en lite nötigare smak men det blev bra ändå. Piffade också till den med lite citron i glasyren och lite mosade hallon på toppen. Här är receptet, från Underbaraclara.

 

Hallonkaka med glasyr ca. 24 små bitar (kan ju bli så många man vill beroende på hur man skär)

100 smör,

2 ägg,

2 dl socker,

1 dl solrosolja,

2 msk mjölk,

3 dl vetemjöl,

1 tsk bakpulver,

2 tsk vaniljsocker,

1 dl frysta hallon

Glasyr:

1 dl färska eller frysta hallon,

50 g smör,

1 msk vaniljsocker,

Ev. en skvätt pressad citron

3 dl florsocker, kokosflingor

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader.

1. Smält smör i en kastrull.

2. Vispa ägg och socker pösigt

3. Tillsätt det smälta smöret, oljan och mjölken.

4. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker i en egen bunke. 

5. Blanda ihop innehållet i de två bunkarna. Vänd försiktigt ner mjölblandningen i bunken med äggsmet, vispa inte.

6. Klä en ugnsform (cirka 20 x 30 cm stor) med bakplåtspapper och häll smeten i den.

Fördela frysta hallon över smeten.

7. Grädda kakan mitt i ugnen i 20-25 minuter. Ta ut kakan och låt den svalna i formen.


Glasyren:

1. Smält smöret i en kastrull.

2. Mosa hallonen med en gaffel och sila hallonmoset genom en finmaskig sil. Släng bort kärnorna och rör ner hallonsåsen i smöret.

3. Vispa ner vaniljsocker och florsocker. Rör ev. ner lite citronsaft.

4. Bred ut glasyren på kakan när den svalnat helt. Strö över kokosflingor.

Skär i bitar. Klart!

 

Av enkakaiugnen - 15 december 2016 14:26

Underbara vinter!


Minijulgran. Megamys! Nästan Ernst-klass..

Julen är väl den största bakhögtiden. Inte i det här hemmet i år dessvärre. Eller dessvärre är väl fel ord, det blir bara inte av på gott och ont.


Läste en artikel idag, med anledning av Mia Skäringers klipp om julhetsen som verkar större än vanligt i år vad jag förstår. Många mår dåligt över alla krav man känner kring jul. Förståeligt med också onödigt. Lösningen var, enligt artikeln, att helt enkelt låta bli de sociala medier som man känner sig pressad av. Tror det är smart. Facebook och Insta tar ju mer energi än de ger, det är ju oundvikligt att jämföra sig.


Gör det jämförandet då att man känner sig dålig eller känslan av att man måste bygga sina egna julklappar, koka sin egen tomtegröt eller att det inte blir någon jul om man inte slår in 24 små julklappar som barnen ska få varje(!) dag, då är det nog bra att ägna mindre tid åt de sociala medierna.


Man kan ju också bara strunta totalt i vad alla andra gör och göra det som man tycker är kul. Det är nog det bästa. Och i år till exempel så vill jag inte baka särskilt mycket, så då gör jag inte det. Älskar köpepepparkakor. Tur det. Man blir inte en bättre människa eller mamma för att man bakat sina egna pepparkakor eller snickrat ett plastfritt slott i julklapp. Man får ta det lugnt också.

Tur då att jag hade mer baklust tidigare år. Här kommer några julfavoriter från tidigare år!

Så gott vörtbröd!


 

Mozartkulor!

 

Saffranskaka med punsch och russin -saftigt och lite vuxnare.

Saffranssemlor - gud vad jag önskar att jag ville baka dom just nu.

   

Och en deg på jäsning...älskar det där när dom nästan väller ut ur bunken. Sen fick den bli dels semlor, dels saffransknutar med lingonfyllning:

 

Saffransbullar med lingonfyllning.


 

Chokladpraliner med saffranskola. Så jäkla pilligt, men gott!

 

Några klassiker...Lussebullar.

 

Trillingnöt. Nu behöver man inte köpa nån fler chokladask.

   

Och några bilder från gamla lägenheten i stan...En mjuk pepparkaka, knäck och lingongrottor.

 

Hoppas att det ser ut så här på julafton!

Av enkakaiugnen - 21 september 2016 23:02

 

Det här är nog det snabbaste man kan baka överhuvudtaget. Inget hackande, bara hälla allt i en bunke, bre ut på en plåt och grädda. Sen blir de som goda att man kan äta dem som chips. Men jag brukar göra större bitar av mina och äta som macka. Skönt som variation till vanligt hårdbröd. Receptet kommer ursprungligen från Risenta men jag har som vanligt gjort om det lite.


Fröknäcke

½ dl majsmjöl  

1 dl bovetemjöl

½ dl havremjöl
2 dl solroskärnor
1 dl linfrön
1/2 dl rapsolja
3 dl kokande vatten
Ev. 1 tsk brödkryddor

Ev. flingsalt


Gör så här:

Sätt ugnen på 150 grader.

1. Blanda alla torra ingredienser i en bunke.

2. Tillsätt olja och kokande vatten och rör ihop till en smet.

3. Bred ut smeten på en plåt med bakplåtspapper.

4. Grädda i ca. 40 minuter tills knäcket fått fin färg.


Ursäkta bildkvaliten än en gång, mobilen går varm nu pga batteribrist i andra kameran.

Av enkakaiugnen - 21 september 2016 22:46

      

Har letat efter ett brödrecept med bovete, som inte tar alltför lång tid att svänga ihop. Hittade det hos "Jag ska baraa" och det blev riktigt bra. Ändrade lite och gjorde som jag själv tyckte och brödet fick en fin skorpa, höll ihop jättefint och smakade så gott! Bättre än förra limpan, det blir mindre grynigt av bovetemjöl tycker jag. Här är receptet.


Bovetelimpa 1 st

½ dl linfrön
1 dl solroskärnor
½ dl russin
½ dl hasselnötsmjöl (om man vill)
1 nypa salt
1 1/2 tsk bikarbonat
5 dl bovetemjöl

1 ½ dl havremjöl (glutenfritt)
3 dl filmjölk

3 dl turkisk yoghurt (eller fil)
½ dl sirap


Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader

1. Rör ihop alla torra ingredienser i en bunke.

2. Blanda fil, yoghurt och sirap.

3. Rör ihop allt till en smet.

4. Klä en brödform med bakplåtspapper och bred ut smeten i den. Strö lite solrosfrön över (eller andra frön).

5. Grädda i ca. 40 minuter (till en innetemperatur på 96 grader). Håll koll så det inte bränns, sänk i så fall temperaturen lite.

Låt svalna lite och sen är det bara att gå loss och provsmaka!

Av enkakaiugnen - 20 september 2016 22:20

    

Här kommer en till Cobbler, en mix mellan smulpaj och sockerkaka, med äpple denna gång. Fyllningen innehåller både äpplen och äppelmos, det blir saftigaast då tycker jag. Det är ju verkligen äppeltider och jag torkar massor av äppelringar nu, tycker det är så gott! Men åter till pajen, här är receptet!

Äppelpaj - cobbler

100 g smör

2,25 dl vetemjöl

1 tsk vaniljsocker

1 tsk bakpulver

1 nypa salt, ca 0.5 krm

0,5 dl strösocker 

1 dl vispgrädde

0,5 dl kokosflingor

0,5 dl havregryn

 

Fyllning:

5 stora trädgårdsäpplen
1 dl äppelmos
Kanel och socker efter smak
Smör att steka i.


Gör så här:

Sätt ugnen på 180 grader.
1. Tärna smöret i småbitar och nyp ihop det med vetemjöl, vaniljsocker, bakpulver, salt och strösocker.
2. Tillsätt lite vispgrädde i taget och rör ner kokosflingor och havregryn.

3. Gör fyllningen:
Skala, kärna ur och skiva äpplena.
Stek dem mjuka i smöret och krydda med socker och kanel.
Rör ner äppelmoset och smaka av. Sockra mer om det behövs.

4. Bred ut fyllningen i en pajform.
5. Fördela smeten över äpplena. Det enklaste sättet är att trycka/platta ut mindre bitar i handen och sedan lägga i formen tills det blir ett lock.

6. Grädda i mitten av ugnen i cirka 25 minuter tills den fått lite färg.

Servera med grädde och vaniljsås. Eller glass!

Av enkakaiugnen - 20 september 2016 21:42

      

En ny favorit i bland pajer just nu är cobblern. Den är ju inte någon nyhet direkt men jag gillar den ändå. Gillar att den är lite av både sockerkaka och paj, det blir liksom mer deg och det är ju ändå poängen med paj på något vis. Jag har gjort två varianter på sista tiden, en med äpple och en med blåbär. Här är den med blåbär och receptet kommer ursprungligen från Leila Lindholm, men jag har kombinerat ihop fyllning och deg från två olika recept. Tycker det blir godast så. Ursäkta den dåliga bildkvalitén.


Blåbärspaj - cobbler

100 g smör

2,25 dl vetemjöl

1 tsk vaniljsocker

1 tsk bakpulver

1 nypa salt, ca 0.5 krm

0,5 dl strösocker 

1 dl vispgrädde

0,5 dl kokosflingor'

0,5 dl havregryn

 

Fyllning:

400 g blåbär

1,5 dl drottningsylt (eller annan sylt)

1 msk balsamvinäger

2,5 msk potatismjöl

 

Gör så här:

Sätt ugnen på 180 grader.
1. Tärna smöret i småbitar och nyp ihop det med vetemjöl, vaniljsocker, bakpulver, salt och strösocker.
2. Tillsätt lite kaffegrädde i taget och rör ner kokosflingor.
3. Blanda bären med sylt, vinäger och potatismjöl.
4. Bred ut blåbärsfyllningen i en pajform och fördela smeten över bären. Det enklaste är att trycka/platta ut mindre bitar i handen och sen lägga över bären tills det blir ett lock.
5. Grädda den gyllene i mitten av ugnen i cirka 25 minuter.


Presentation


Hej! Kul att du tittade in! Jag som bakar och skriver heter Lotta och älskar kakor. Både att baka och att äta! Mest av allt gillar jag kakor som går fort att göra men ändå är tokgoda! Hör gärna av dig om du undrar något, till enkakaiugnen@gmail.com.

Kategorier

Sök i bloggen

Bloggbanner afrikas horn 230 170

Länkar

Månadens sötsak

Söta saker

Senaste inläggen

Fråga mig

32 besvarade frågor

Arkiv

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ En kaka i ugnen med Blogkeen
Följ En kaka i ugnen med Bloglovin'

Tidigare år

RSS

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< September 2017
>>>
Matbloggstoppen

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se