Senaste inläggen

Av enkakaiugnen - 15 juli 2018 17:03

           I

går testade vi denna kräm som efterrätt tillsammans med en somrig fruktsallad med jordgubbar, kiwi och mango. Tanken var att varva det i glas och ha lite smuldeg över. Men då kom jag på att världens bästa mormor har en hel del rullrån hemma som gon gör titt som tätt. Så otroligt goda är de och de passar så bra med färskostkrämen och bären. Så då tiggde jag till mig några rullrån och så fick det bli en fruktsallad med färskostkräm och rullrån istället. Blev riktigt somrigt och gott, dessutom enkelt att fixa. Färskostkräm är ju lite syrligare och lite mer smakrik än bara grädde så den är absolut värd att prova. Man kan ju variera hej vilt, med de bär eller frukt man har. Den är jättegod att varva med lemon curd i glas och servera med blåbär och krossade digestive. Eller med något annat. Det är helt enkelt svårt att misslyckas med denna. Receptet kommer från svt.se.


Cheesecake/färskostkräm

200 g färskost

½ dl strösocker

1,75 dl vispgrädde 

1krm vaniljpulver

½ st citron (saften)


Gör så här:

1. Vispa färskost och strösocker fluffigt och vispa sedan ned lite i taget av grädden.

2. Tillsätt vaniljpulver och vispa tills krämen känns luftig och len. Pressa i citronsaft och blanda tills du har en slät kräm.

Av enkakaiugnen - 4 juli 2018 22:00

Det har året har varit lite för baklöst Det hinns helt enkelt inte med att sno ihop en bulldeg också mitt när ekorrhjulet snurrar som allra fortast. Jag har ändå några måsten, vissa bröd och annan mat är helt enkelt för bra för att låta bli. Jag tänker på de glutenfria och havrebaserade morotsbröden, min (nästan) osötade granola-müsli och de sockerfria chokladbollarna. Det fina med de här recepten är att de är ganska nyttiga, riktigt goda (jag har experimenterat och testat länge innan jag hittade dem) och funkar bra i vardagen för att hålla sockersuget borta. Alla tre är värda ett försöka, men särskilt morotsfrallorna!

Och ja, nu är det ju sommar och då är det no limits. Jag går just nu all in på finska pinnar och rågsiktskakor, men till hösten ligger dom här godingarna och väntar.


 

Morotsfrallor


 

Granola-müsli


 

Nyttigare chokladbollar

Av enkakaiugnen - 29 juni 2018 21:40

              

Sommarlov. Ett av de bästa orden. Det rymmer så mycket, så många minnen och så mycket hopp på något vis. Det rymmer frihet, nattbad, rabarberbullar, en lycklig tvååring som åker rutschkana rakt ner i poolen, bubbel på altanen, sol och lugn.

Det inleddes i år på bästa sätt med flera dagar vid poolen och därefter en regnig dag som av bara farten blev en bakdag. Min pappa var här för några veckor sedan och hade gjort helt fantastiskt goda rågsiktskakor. Dom var tyvärr avsedda för barnbarnet även om jag snikade ett hörn här och där. Dom heter nu mer "morfarmacka". Igår blev det en ny laddning morfarmackor här hemma också, även om jag försökte få barnet att förstå att det faktiskt var "mamma som gjort dom". Viktigt det där...

Här är receptet, dom blev riktigt goda och luftiga och jag lät dom jäsa alldeles för länge. Men det verkar dom bara blivit gladare av.


Rågsiktskakor 8 st (ca. 1 dm i diameter)

50 g smör

2, 5 dl vatten

2,5 dl mjölk

1 ½ tsk salt

1 ½ tsk brödkryddor

2 msk sirap

13-14 dl rågsikt


Gör så här:

1. Smält smöret och rör ner mjöl och vatten. Värm till fingervarmt (37 grader).

2. Smula jästen i en bunke och häll i lite av vätskan och rör ut jästen.

3. Häll i resten av vätskan, salt, sirap och brödkryddorna.

4. Rör ner mjölet, lite i taget och arbeta degen länge så den blir smidig.

5. Jäs i ca. 45 minuter under bakduk.

6. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela i 8 bitar. Runddriv delarna till runda bollar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.

7. Tryck ut bollarna till kakor och ta ut en rundel i mitten med t.ex ett snapsglas eller liknande. Nagga kakorna och låt dom jäsa under bakduk i 30 min till.

Sätt ugnen på 225 grader.

8. Grädda kakorna i 12 minuter.

Klart och underbart!

Av enkakaiugnen - 28 juni 2018 22:15

     

Det finns två riktigt roliga sätt att baka på. Det ena är när man har hela dan på sig och kan lyssna på en massa bra p3-program och annat och hålla på med flera projekt samtidigt. Något brukar då oftast sluta i katastrof men det är roligt på vägen dit och det blir lite tempo på det hela.

Det andra är när man bakar för att någon ska hälsa på. Igår kväll var en sådan kväll. Fick lite hastigt och lustigt dra igång en rabarberpaj och hittade ett bra recept som jag ändrade lite i efter vad jag tyckte. Originalet kom från Jennys matblogg, men här är mitt recept på den.


Det fina med denna typ av pajer är att det går så fort att sno ihop dem när allt görs i en kastrull. Ett enkelt sätt att bjuda på god efterrätt.


Rabarberpaj
ca 5- 6 rabarberstjälkar (så det täcker pajbottnen)
1 msk potatismjöl
1/2 dl strösocker
kanel

Pajsmeten: 
150 gram smör
1/2 dl sirap
1 dl grädde
2 dl vetemjöl
2 1/2 dl havregryn
1 tsk bakpulver
½ dl kokossocker (ger lite mer kola-lakritsaktig smak)

½ dl vanligt socker

(eller 1 dl av det socker man vill)
 

Gör så här: 
Sätt ugnen på 175 grader.
1. Skala och skär rabarberna i små bitar. Strö över potatismjöl, socker och kanel.

Pajsmeten: 

2. Smält smöret i en kastrull på spisen, tillsätt grädde och sirap. Ta bort kastrullen från spisen.
3. Blanda de torra ingredienserna, och tillsätt i kastrullen, blanda runt ochbred ut havresmeten över
rabarberna i formen.
4. Grädda i ca. 30  minuter, tills pajen fått en fin färg.

Av enkakaiugnen - 28 maj 2018 21:40

               

Nu börjar äntligen tomten att växa till sig lite här och några tappra träd och buskar har börjat ge oss lite godsaker. Underbart med alla sommarsmaker nu! Hade lite ont om tid ena kvällen men ville ändå baka något med de här första rabarberna så då gjorde jag en kaka som blir väldigt saftig och som inte kräver ägg och socker-vispning. Det slipper jag gärna. Här är receptet, en gammal favorit! Jag gjorde den i mindre form denna gång för att få den högre, men det funkar bra i en 20x30cm långpanna också även om de blir lite lägre då.


Saftig rabarberkaka

2 dl socker

3 dl vetemjöl

2 tsk vaniljsocker

2 tsk bakpulver

½ tsk malen kardemumma

150 g smält smör

2 ägg

1,5 dl kokande vatten

Ca. 2 dl smått skuren rabarber i bitar

2 msk sirap

pärlsocker


Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175 grader.  

Rabarber:

Skala och skär rabarbern i mindre bitar. Blanda med sirapen i en skål. Låt det stå en stund.


2. Smält smöret och koka vattnet.

3. Blanda ihop de torra ingredienserna i en bunke.

4. Blanda ner det smälta smöret i smeten.

5. Rör ner äggen, ett i taget.

6. Rör ner vattnet och rör till en jämn smet.

7. Smörj och bröa en kakform (jag hade en 10x20 cm-form denna gång och fick 9 höga, stora kakor)

8. Lyft upp rabarbern ur sirapssåsen och strö bitarna över kakan. Strö över pärlsocker

9. Grädda i ca 30-40 minuter (beroende på hur stor form du har, liten form med höga kakor kräver längre tid) - känn efter så de inte är kladdiga.

10. Ta ut, låt svalna lite och skär i rutor.

Klart! Servera gärna med lite glass eller grädde.

 

Av enkakaiugnen - 11 maj 2018 12:18

 

Har inte bloggat på en evighet känns det som. Knappt bakat heller, ekorrhjulet snurrar liksom lite för fort nu. Det roliga är däremot att jag numer har bra baksällskap i form av en glad tvååring som ska hjälpa till. Här om kvällen blev det hallonmuffins. Jag har lämnat det klassiska muffinsbakandet, hela vispa ägg och socker-grejen och använder ett annat recept nu som är enklare och dessutom blir muffinsarna så mycket saftigare och godare. Receptet är från början till en kaka som jag bakat i alla möjliga former här på bloggen innan, Mariannes chokladkaka heter den. Min absoluta favoritkaka. Som en marabou chokladkaka men i mjuk form. Det här receptet är däremot lite omgjort och med vanilj och hallon istället för choklad. Verkligen värt ett försök, särsklt om man har ont om tid. Glad sommar!


Hallonmuffins 12 st

3 dl socker

2,5 dl vetemjöl

2 tsk vaniljsocker

2 tsk bakpulver

150 g smält smör

2 ägg

1,5 dl kokande vatten

Ca. 1 dl hallon

pärlsocker


Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175 grader.  

2. Smält smöret och koka vattnet.

3. Blanda ihop de torra ingredienserna i en bunke.

4. Blanda ner det smälta smöret i smeten.

5. Rör ner äggen, ett i taget.

6. Rör ner vattnet och rör till en jämn smet.

7. Fördela smeten i 12 muffinsformar, helst i en muffinsplåt.

8. Strö över hallon över varje muffins och tryck ner dem lite. Strö över pärlsocker.

9. Grädda i ca. 20 minuter - känn efter så de inte är kladdiga.

Klart!

 

Av enkakaiugnen - 14 januari 2018 18:45

                 

Äntligen ett glutenfritt bröd utan mjölmix med god smak som håller ihop bra. Havremjöl är en ny favorit!

Jag testar ju titt som tätt glutenfria recept, mest för att jag mår bäst av att inte äta mjöl för ofta. Eftersom jag ändå älskar bröd så gäller det att hitta andra vägar. Sist gjorde jag det här rostbrödet och var så jäkla nöjd över att det blev så bra! Men nu har jag hittat något ännu bättre, de här frallorna är de godaste glutenfria brödet jag ätit hittills. Det bästa av allt är att det inte är någon mjölmix i, bara havregryn. Är man glutenintolerant måste man ju vara noga med att det är rena havregryn för att det ska vara glutenfritt, men jag kan ju gena lite. Här är receptet i alla fall, ni måste prova det om ni gillar frallor! Det kommer från tidningen Glutenfritt. Jo, och ursäkta kvaliteten på bilderna, hade både tidsbrist och dåligt med ljus tyvärr.


Havrefrallor med morot ca. 20 st

50 g jäst

6 dl ljummet vatten

½ dl honung

1 dl neutral olja

2 morötter

1 msk havssalt

4 dl rena havregryn

8 dl havremjöl (kör havregryn till mjöl i mixern)

½ dl fiberhusk


Gör så här:

1. Rör ut jästen i lite av vattnet. Häll i resten av vattnet, honung och olja.

2. Skala och riv morötterna fint och häll ner i vätskan.

3. Blanda de torra ingredienserna och rör ner i vätskan.

4. Arbeta degen ordentligt, kör den gärna i maskin i ca. 5 minuter.

5. Täck med bakduk och låt jäsa ca. 45 min.

6. Forma till runda bollar med funktade händer. Kläm inte ihop frallorna för mycket.

7. Lägg på en plåt med bakplåtspapper och täck med bakduk. Låt jäsa ca. 45 minuter till.

Sätt ugnen på 225 grader.

8. Pensla frallorna med vatten och strö över havregryn. Grädda i ca. 12 minuter.

Klart!

Av enkakaiugnen - 29 december 2017 14:01

        

Jag älskar mazariner, det är sen gammalt. Har provat att baka i formar med allt ståhej det för med sig och håller mig därför numer till den här typen av kaka. Lika gott men mycket enklare. Denna gång blev det citronglasyr till och det är nog det bästa ändå. Älskar citron också. Det blir mycket enklare att äta många också, citronen bryter av det söta så bra. Värd ett försök alltså!


Mazarinkaka i långpanna med citronglasyr ca. 30 rutor

3 st ägg

4 dl strösocker 360 g

250 g smör smält

4.5 dl vetemjöl 285 g

1 dl mandelmjöl 30 g

1 msk vaniljsocker 10 g

1 tsk bakpulver

2 dl mjölk

3 prt bittermandelolja droppar



3 dl florsocker 180 g

1 msk vaniljsocker 10 g

50 g smör smält

1-2 msk saft av citron


Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Vispa ägg och socker pösigt, rör i det avsvalnade smöret.
3. Blanda mjöl, mandelmjöl, vaniljsocker och bakpulver. Vänd ner det i äggsmeten med mjölken och bittermandeloljan. Rör till en jämn smet.
4. Bred ut den i en långpanna (30 x 40 centimeter) klädd med bakplåtspapper.
5. Grädda mitt i ugnen i cirka 25 minuter. Låt svalna.
Glasyr:
6. Rör ihop glasyren genom att sikta florsocker och vaniljsocker och blanda med smör och kaffe. Vispa för hand till en jämn glasyr. Bred den försiktigt över kakan och låt stelna något innan kakan skärs i rutor.

Presentation


Hej! Kul att du tittade in! Jag som bakar och skriver heter Lotta och älskar kakor. Både att baka och att äta! Mest av allt gillar jag kakor som går fort att göra men ändå är tokgoda! Hör gärna av dig om du undrar något, till enkakaiugnen@gmail.com.

Kategorier

Sök i bloggen

Bloggbanner afrikas horn 230 170

Länkar

Månadens sötsak

Söta saker

Senaste inläggen

Fråga mig

32 besvarade frågor

Arkiv

Besöksstatistik

Tidigare år

RSS

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2021
>>>
Matbloggstoppen

Skapa flashcards