Senaste inläggen

Av enkakaiugnen - 14 september 2016 22:46

   

I helgen hälsade vi på Eriks lilla familj som numer är ganska stor. Och paj bakade vi. Det fick bli en äppelpaj och i receptväg var det ett ihopplock från olika recept. Tycker det är lite kul att baka så, att hitta en fyllning man tror på någonstans, få tag i en pajdeg i någon annan kokbok och så kombinera ihop dem med ett havreströssel överst. Eller hitta på lite själv, men ha grunden i ett recept. Det blir liksom mer kreativt då, men det blir ändå bra. Här freestylade vi lite på fyllningen men utgick från Leilas recept på smulpaj. Jag gjorde också en snabb pajbotten genom att helt enkelt ta lite av smulpajen och trycka ut den till en tunn pajbotten i formen. Det funkade oväntat bra! Här är resultatet.


Äppelpaj

1,5 dl strösocker
2 dl havregryn
3 dl vetemjöl
200 g kallt smör
5 stora trädgårdsäpplen
1 dl äppelmos
1 msk smör
Kanel och socker efter smak
 
Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader.

1. Skala, kärna ur, dela och skiva äpplena i skivor.

2. Stek dem mjuka i smör och krydda med kanel och socker.

3. Rör ner äppelmoset och smaka av fyllningen.

 

4. Nyp ihop socker, havregryn, vetemjöl och smör tills det blir en smulig deg.
5. Ta lite av degen och tryck ut i botten på en pajform (ca. 22 cm i diameter) så det blir en tunn pajbotten. Förgrädda i ca. 10 minuter.

6. Ta ut, häll i äppelfyllningen och fördela därefter ut resten av smulpajen ovanpå fyllningen.
7. Grädda pajen tills den fått lite färg, ca. 25 minuter.

Servera med vaniljsås, grädde eller glass!

 

ANNONS
Av enkakaiugnen - 14 september 2016 22:33

       

Testade att göra PT-Fias granola också. Har gjort samma hemgjorda müsli så länge nu så jag behövde nåt nytt. Granola blir ju lite knaprigare med större bitar och jag ville ha en sockerfri dessutom. Det var den här och såå god! Går runt och äter den direkt ur burken som den är! Här är receptet, den måste provas precis som hon skriver!


Granola (müsli)

2 dl kokosflingor/kokosflakes
2 dl fiberhavregryn (valfria gryn)
2 dl sesamfrön
2 dl valfria kärnor (solros/pumpa etc)

2-4 dl valfria hackade nötter 

1 dl kokosolja

Kanel

Honung

1-2 dl vatten


Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader.

1. Blanda alla torra ingredienser i en bunke.

2. Rör ihop kokosolja, kanel & honung efter smak och vatten i en skål och häll ner i grynen.

(Det ska vara lite blött så tillsätt ev mer vatten/olja).

3. Tryck ihop så det är lite smuligt och blir lite större bitar.

4. Häll ut på en plåt med bakplåtspapper och torka i ugnen tills det är torrt. Öppna och rör runt ett par gånger under tiden. ¨Det tar ca. 30-50 min beroende på ugn.

Låt svalna och blanda sedan ner någon torkade frukt eller ät den som den är till fil, mjölk eller gröt.

ANNONS
Av enkakaiugnen - 14 september 2016 22:25

       

Hittade ett roligt och bra recept på bananmuffins hos PT-Fia. Läser hennes blogg en hel del nu och hittar många inspirerande recept och inlägg om mat som jag vill laga. Och då gör jag det. Det blev riktigt goda muffinsar, trots att jag fumlade lite under tiden. Jag halverade receptet men glömde bort det ett tag. Så det blev en väldans massa chiafrön. Och någon lustig bismak.. Kan ha varit av chiafröna. Hur som helst ett bra mellanmålsrecept. Här är det.


Nyttiga mellanmålsmuffins
Ca. 6-8 större muffins. 

4 ägg
2 bananer
1 1/2 dl kokosolja
4 dl mandelmjöl (Jag använde hasselnötsmjöl istället)
1/2 dl havrekli (jag använde mixade havregryn istället)
2 msk psylliumfrön
2 msk chiafrön
1 tsk honung
1 tsk bikarbonat
Ev. 1 krm kardemumma
En nypa salt

½-1 dl blåbär

Gör såhär:

Sätt ugnen på 175 grader.

1. Mixa bananen med äggen till en slät smet.

2. Smält kokosoljan, låt den svalna och rör ner honungen. Rör ihop med äggsmeten. '

3. Blanda ihop mjöl, frön, kli, bikarbonat, salt och kardemumma med en gaffel och rör ihop med resten av smeten.

4. Häll smeten till hälften i muffinsformar och grädda i ca 15-20 min tills de fått färg och blivit nästan torra i mitten. Låt svalna helt innan du skär i dem.

Klart!

Av enkakaiugnen - 14 september 2016 22:14


    

Det här tillhör den kategori bakning som det blir allra mest av nu. Kategorin som innebär att man mest rör ihop olika saker och gräddar dem. Det här receptet gillade jag för att det var lite mjöl i och dessutom mycket turkisk yoghurt vilket gör brödet mättande. Helt okej smak också, men jag saknade lite sötma i det. Fast å andra sidan är det ju nyttigare utan socker. Funderar på att krydda det lite annorlunda nästa gång. Men klart värt sina 5 minuter bakning. Receptet kommer från "I gott sällskap".


Snabbt yoghurtbröd 1 limpa

2 dl grovt rågmjöl

1 dl grahamsmjöl

2 dl havregryn

1,5 msk bakpulver

1/2 dl linfrö

1 dl solroskärnor

4 dl naturell yoghurt av något slag (jag använde turkisk)

1 msk honung

2 msk vatten

1,5 msk matolja

1 tsk salt

Ev 1 tsk brödkryddor


Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader

1. Blanda de torra ingredienserna i en skål.

2. Vispa ihop övriga ingredienser in en annan skål.

3. Rör snabbt ihop allt till en kletig deg och bred ut den i en bördform klädd med bakplåtspapper.

4. Strö över lite frön, tex solroskärnor, och grädda i ca. 30 min eller till en innertemperatur på 96 grader.

Låt kallna i formen och sen är det bara att skära upp och smaka.

Av enkakaiugnen - 24 augusti 2016 22:29

   

Den här kakan blir bara mer och mer av en favorit! Den går ju att variera så mycket och den blir alltid saftig och god. Gjorde den för ett tag sen med röda vinbär i och det blev toppen. Och så favoriten och originalet med choklad då, som finns här. Men även denna variant med hallon och blåbär i blev riktigt god. Går väldigt fort att göra också, en rör ihop-kaka liksom. Här är receptet.


Hallon- och blåbärskaka 1 st

3 dl socker

2,5 dl vetemjöl

2 tsk vaniljsocker

2 tsk bakpulver

150 g smält smör

2 ägg

1,5 dl kokande vatten

Ca. 1,5 dl hallon och blåbär blandat

Färska bär att garnera mer


Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175 grader.  

2. Smält smöret och koka vattnet.

3. Blanda ihop de torra ingredienserna i en bunke.

4. Blanda ner det smälta smöret i smeten.

5. Rör ner äggen, ett i taget.

6. Rör ner vattnet och rör till en jämn smet.

7. Rör ner bären i smeten.

8. Smöra och bröa en sockerkaksform och fyll den med smeten.

9. Grädda i ca. 35 minuter. Känn med en provsticka att den är klar. Den ska inte vara kletig.

 

Av enkakaiugnen - 24 augusti 2016 22:13

 
       Testade en ny variant av Leilas chocolate chip cookies idag. De går jättefort att göra vilket är ett krav nu när jag bakar. Jag rörde ner lite kakao också för att få mer chokladsmak. Glömde dock ägget i min iver men det gick fint ändå. Goda kakor med en stark chokladsmak. Receptet kommer som sagt från Leila.se men är lite omgjort.
 
Cookies med choklad Ca. 20 st
125 g mjukt smör
1 dl råsocker
1 ekologiskt ägg
1 1/2 dl vetemjöl
1/2 dl havregryn
1/2 tsk bakpulver
1-2 msk kakao
1/4 tsk salt
100 g mörk kvalitetschoklad 70 %

Gör så här:
1. Vispa smör och råsocker krämigt och rör i ägget.
2. Blanda vetemjöl, havregryn, kakao, bakpulver och salt och vänd ner det i smeten.
3. Hacka chokladen grovt och blanda i degen.
4. Forma degen till en rulle (cirka 5 cm i diameter) och rulla in den i bakplåtspapper eller plastfolie. Frys den sedan i cirka 30 minuter.
5. Sätt ugnen på 180 grader.
6. Skiva rullen i 1 cm tjocka skivor och lägg skivorna på en plåt med bakplåtspapper.
7. Grädda kakorna gyllene i mitten av ugnen i cirka 10 minuter.

Av enkakaiugnen - 11 augusti 2016 20:41

      

En riktigt god paj, men hjälp vilken tid det tog! Kanske kan bero på att jag saknade först rabarber som min andra hälft fick hämta hos mina föräldrar. Därefter fanns ingen citron. Iväg igen då och så var det ordnat. Men när det sen inte fanns något socker heller så höll jag på att kasta ut allt genom fönstret. Sen var ju receptet också i en väldans massa steg men gott blev det! Tror däremot att det där med varm sockerlag för att vispa maräng är ett hitte på. Får aldrig till det! Med vanlig maräng är det inga problem. Så jag skulle ha struntat i de sista stegen med sockerlag och grejer och bra vispat äggvitorna med sockret. Nu blev resultatet en maräng som aldrig stelnade men sen blev den istället stenhård på pajen när jag värmde på i ugnen. Learning ny doing till nästa gång! Eftersom receptet var så många steg så ids jag helt enkelt inte skriva ut det här utan länkar till köket.se där originalet finns. Här är receptet.

 

Av enkakaiugnen - 11 augusti 2016 20:30

      

Jag blir ganska glad av ganska lite har jag märkt många gånger. Kan bli så väldigt nöjd och oproportionerligt glad över att hitta en bortglömd dumlechoklad när jag ska dricka kaffe till exempel. Alla typer av fina små överaskningar i vardagen gör mig verkligen riktigt glad. Särskilt om man kan äta dem. Att hitta en sån här goding till kaffet är lite extra bra för man kan äta en hel drös utan att det är onyttigt eftersom de är gjorda på dadlar och koksfett. De godaste nyttiga chokladbollarna hittills på den här bloggen! Receptet kommer från Lindas bakskola.


Nyttiga chokladbollar med kokosfett 15 st

6 torkade dadlar
3 dl havregryn
1 ¾ msk kakao (mer för "mörkare" chokladsmak
1 dl kokos
¾ dl kokosolja
1 nypa salt
2–3 msk kaffe
1 msk vatten

Kokos att rulla i

 

Gör så här

1. Ta ut kärnorna ur dadlarna och lägg dem i en skål.

2. Mixa sönder dadlarna ihop med havregrynen till en kladdig massa med en mixerstav.

3. Rör ner kakao, kokos, kokosolja, salt och kaffe, lite i taget till en lagom kladdig smet.

4. Rulla bollar av smeten och rulla dem i kokos. Om smeten är för torr kan du tillsätta lite vatten eller mer kaffe så bollarna blir kladdigare. Förvara bollarna i kylen eller frys in dem. Jag fryser alltid in dem och äter en om dan, efter middagen. En chokladboll om dan...

 

Presentation


Hej! Kul att du tittade in! Jag som bakar och skriver heter Lotta och älskar kakor. Både att baka och att äta! Mest av allt gillar jag kakor som går fort att göra men ändå är tokgoda! Hör gärna av dig om du undrar något, till enkakaiugnen@gmail.com.

Kategorier

Sök i bloggen

Bloggbanner afrikas horn 230 170

Länkar

Månadens sötsak

Söta saker

Senaste inläggen

Fråga mig

32 besvarade frågor

Arkiv

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ En kaka i ugnen med Blogkeen
Följ En kaka i ugnen med Bloglovin'

Tidigare år

RSS

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< September 2017
>>>
Matbloggstoppen

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se