En av anledningarna till att jag absolut inte skulle kunna gå på någon form av diet är att jag helt och fullt älskar mackor. Hur gör folk som äter enligt smörgåsförbjudna dieter? Ostrullar med smör har jag hört talas om, som någon form av substitut, men jag kräks lite varje gång jag tänker på dem. Det är ju brödet man vill ha, oavsett om det är kritvitt bröd som frallor och baguetter (bland det godaste som finns) eller kavring. Jag skulle kunna leva på bröd och pålägg! Just därför blev jag så glad när det här GI-brödet dök upp i en tidning. Jag testade och det var tokgott! Alla som smakat hittills har (nästan) gjort en spontan high five och velat ha receptet, ett bra betyg. Det ska inte jäsa heller så jämfört med många andra bröd går det väldans fort att göra. Det är bara att röra i hop allt, fylla en smord och bröad avlång brödform och grädda.
GI-bröd med nötter
1 limpa:
3 dl dinkelfullkornsmjöl
3 dl rågmjöl
½ dl linfrön
½ dl solrosfrön
½ dl pumpafrön
2 dl grovt hackade, blandade nötter (mandel, valnötter, cashew, para)
½ dl russin
1 tsk salt
6 dl naturell yoghurt
1 ½ tsk bikarbonat
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
1. Smörj en avlång form, bröa med sesamfrön el. ströbröd.
2. Rör ihop alla ingredienser i en skål, blanda ordentligt.
3. Häll/klicka ner degen i formen.
4. Grädda i nedre delen av ugnen, i ca. 50 min.
Klart!

Wenche
12 juli 2011 14:34
Hejsan! Jag känner sååå igen mig i det du skriver att brödet är det man vill åt. Jag skulle aldrig klara mig utan bröd och försöker helt enkelt att äta lite mindre och röra på mig istället. Har dock ett väldigt sötsug för det mesta och bakar gärna massa gott. jag fullkomligt älskar din blogg och kikar ofta in. Visst blir man lycklig när man hittar något gott recept som dessutom är jätteenkelt att göra :). Hoppas du får en underbar dag. Kram
http://www.blusebluppen.bloggplatsen.se
enkakaiugnen
12 juli 2011 16:40
Vi verkar ganska lika då, för jag kör samma taktik och har samma sötsug. Men det resulterar ju i en massa godsaker så sötsuget har ju sina fördelar också :) Vad roligt att du tycker om bloggen! Ha en bra dag du också! :)
anna-sofie
8 augusti 2011 20:23
brödet gjorde succé på måndagsfrukosten på jobbet i morse. vilket start man fick! och så är det så gott att jag just ställde mig att göra en till för hemmabruk. lööööv it!!
enkakaiugnen
8 augusti 2011 21:34
Åh va kul!! Va snäll du är som bjuder på frukost! Jag ska också göra en, har hittat lite nya liknande youghurtlimpor utan jästid som måste provas. Kommer garanterat ha band/rosett på. Och kanske nån fjäder ;)
Matilda
2 juli 2012 21:03
Åh det här måste jag testa göra! (älskar för övrigt bloggen, gjorde senast krämbullarna du la ut sist vilket blev succé!!)
Och tillbaka till receptet i det här inlägget - jag har nämligen en fråga (allt detta som slutar på mjöl gör mig snurrig!): Rågmjöl, är det något som kan ersättas med tex grahamsmjöl/mer av dinkelmjölet, eller vanligt vetemjöl kanske? Jag har ingen blogg men skulle bli vääldigt glad om du orkade svara! :))
/Matilda
http://matildasodergren.blogg.se

enkakaiugnen
6 juli 2012 00:29
Hej! Ursäkta ett sent svar, jag har fjällvandrat och inte haft någon dator.
Mjöl brukar jag faktiskt blanda lite hejvilt om jag ska vara ärlig. Det beror mest på vad jag är på för humör, om det ska vara ett lite nyttigare bröd (mer grövre mjöl som t.ex råg-, dinkel-, grahamsmjöl) eller ett gott och lyxigt bröd (mer vetemjöl). Jag tycker det brukar funka bra om man i ett matbrödrecept tar lite grövre mjöl och lite vetemjöl, då brukar man få en bra balans.
Att bara baka med t.ex grahamsmjöl är svårt för då smular brödet sig och att bara baka med rågmjöl brukar göra brödet segt och hårt. Så ska man improvisera är det bra att blanda lite som sagt, grövre mjöl med vetemjöl.
När det gäller att byta ut några deciliter mjöl i ett matbrödrecept för att man inte har en viss mjölsort hemma brukar gå bra tycker jag och det är lite kul också att testa och se hur det smakar. Om man är osäker på hur mycket man ska ha, så kan man läsa ett brödrecept och kolla hur mycket mjöl det ska vara totalt till hur mycket jäst och degvätska. Då får man ett hum och tar inte för mycket eller för lite.
Lycka till! Och tipsa mej gärna om du hittar på något nytt smarrigt bröd!
Matilda
6 juli 2012 16:29
Åh det var värst, inte illa med fjällvandring! Nu blev jag faktiskt avundsjuk ju, haha.
Tack så jättemycket för svaret Lotta, nu fick jag verkligen reda på allt jag ville veta! Blir jätteglad! Blir att leka bagare ikväll då ;)
/Matilda
http://matildasodergren.blogg.se
Hona
18 februari 2013 23:26
Hej!
Bakade detta bröd idag som det står på instruktionerna, men det var het blöt igenom. Hur kommer detta sig??
enkakaiugnen
19 februari 2013 19:35
Hej! Nu såg jag vilket bröd det var, här i kommentaren. Vet inte varför, kanske behövde det en extra stund i ugnen? Eller så kanske du ska prova med mindre mängd fil nästa gång. Jag gjorde efter det här receptet och fick brödet på bilden, så jag vet inte riktigt vad som kan ha gått fel. Generellt sett så brukar jag köra bröden längre i ugnen ibland om de verkar för blöta. Om man är rädd att de ska brännas kan man lägga lite aluminiumfolie över dem. Hoppas det går bättre nästa gång ifall du provar igen!
Rebecca
4 april 2015 07:33
Ser riktigt gott ut men vet du hur många gr kolhydrater detta innehåller per 100 gr? Sååå sugen :D
Jag kör GI för fjärde veckan och vill inte öka för mycket med kolhydraterna på en gång. Är det ett "tungt" bröd eller kan man kanske unna sig två skivor? :P
/Rebecca
Lotta
4 april 2015 20:39
Hej!
Tyvärr vet jag inte det, har inte räknat på det. Men det är ju tyvärr både russin och 6 dl mjöl i det så det är ju ett ganska tungt och kompakt bröd. Inbillar mig att det kanske är bättre att baka ett luftigare bröd med annat slags mjöl som får jäsa lite längre om man ändå vill ha ett bröd. Jag har gjort LCHF-vänliga bröd också för något år sedan, det var jättegott! Kolla i kategorin LCHF. Ha en fin helg!