Direktlänk till inlägg 7 november 2011

Linfröfrallor med morot!

Av enkakaiugnen - 7 november 2011 22:29

    

I helgen blev det en baklördag och det blev både bullar, polarkakor och linfröfrallor. Det är verkligen som balsam för själen att ha en hel dag att baka på och slippa hetsa runt mellan uppsatser, träning eller andra mindre viktiga saker. Speciellt kul är det ju när det är klart och man får provsmaka allt. Av den anledningen ser jag fram emot julgodisbaket enormt mycket! Men nu var det ju frallor det handlade om. Det är frallorna ni ser här ovanför och de blev riktigt goda! Eftersom det stod att brödet knappt innehöll varken socker eller fett så blev jag lite orolig att det skulle bli torrt, så därför fick det bli en del morötter i också. Inte helt fel och inte alls torrt.


Receptet, som kommer från tidningen Hembakat, kommer här men är lite omgjort.


Linfröbullar ca. 20 st

50 g jäst

5 dl ljummet vatten (37 grader)  

½ msk salt

2 msk neutral olja

1 msk ljus sirap

1 dl linfrö

4 dl dinkelmjöl med fullkorn

7-8 dl vetemjöl special med fullkorn

1 dl vetemjöl

2 morötter, finrivna


Gör så här:

1. Smula jästen i en bunke och rör ut med lite av vattnet.

2. Tillsätt resten av vattnet, salt, olja, sirap, linfrö och morötter.

3. Rör ner dinkelmjölet och sedan det resterande mjölet, lite i taget.

4. Arbeta degen tills den är blank och smidig. Låt jäsa under bakduk i ca. 30 minuter.

5. Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta den något. Dela degen i två delar och forma 10 bullar av varje degdel.

6. Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper och låt jäsa ytterligare 30 minuter, under bakduk.

Sätt ugnen på 225 grader.

7. Grädda bullarna mitt i ugnen i ca. 13-15 minuter.

Låt svalna under bakduk och ät dem sedan lite småvarma med mycket smör och en stark ost. Hur gott som helst!

      

 
 
Ingen bild

uffe

8 november 2011 15:29

Aj aj. Uffe o h e startade upp period 2 med chokomuffins. En oberäknelig ugn gjorde att första plåten såg ut som en rejäl portion blodpudding - dock utan majonnäs och strössel! Det är ju inte fest. Den andra plåten blev dock bättre utan att vara perfekt, men det kommer lussekatterna att bli om två veckor. Frallorna verkar smarriga. Keep up the good work!

enkakaiugnen

9 november 2011 17:53

Haha, synd att det inte är fest, för då är ju det en höjdare. Mer majonäs i kakvärlden! Har fortfarande inte fått nåt smakprov från Uffes entorurage...lite besviken. Ser framemot lussekatterna...kanske kan det slinka med nån till mej? ;) Säger detsamma, bake away!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av enkakaiugnen - 13 april 2024 08:39

  Sällan har våren varit så efterlängtad. Vi har haft snö i ett halvår nu, sedan 20 oktober. Efter en evighetsvinter tar vi nu alla chanser att skotta gångar i den 1 meter djupa snön som fortfarande brer ut sig på gräsmattan. Så nu kan vi röra oss ...

Av enkakaiugnen - 5 december 2021 08:46

    Ville testa en ny julkaka i år och det blev denna, en klassiker. Den är riktigt god, nästan lite som smågodis som man går och nallar av. Ganska tydlig ingefärssmak och de är väldigt lika cederpepparkakor som vi åt ofta när jag var liten ...

Av enkakaiugnen - 5 december 2021 08:40

  Det här är ett eget recept, kombinerat efter tre olika recept och det jag hade hemma. Vill helst inte använda glutenfri mjölmix när jag bakar, gillar hellre att använda bovetemjöl och havremjöl. Den är snabbakad eftersom den inte jäser, så väldi...

Av enkakaiugnen - 5 december 2021 08:21

  Ett tjockt täcke av snö som bäddar in träden och skogen runt knuten, ganska underbart faktiskt. Finns ju få saker som ger sån julkänsla som just snön och allt den för med sig. Doften av glögg är inte så tokig den heller, för julkänslans skull. ...

Av enkakaiugnen - 1 augusti 2021 10:03

  Vaniljbullar ca 30 st150 g smör1 dl strösocker1/2 tsk salt1 ägg50 g jäst   5 dl mjölk2 tsk kardemumma13-15 dl vetemjöl   Fyllning: 1-2 dl vaniljkräm, hemgjord eller marsankräm  Ca 50 g mjukt smör   Gör så här: 1. Smält smöret och ...

Presentation


Hej! Kul att du tittade in! Jag som bakar och skriver heter Lotta och älskar kakor. Både att baka och att äta! Mest av allt gillar jag kakor som går fort att göra men ändå är tokgoda! Hör gärna av dig om du undrar något, till enkakaiugnen@gmail.com.

Kategorier

Sök i bloggen

Bloggbanner afrikas horn 230 170

Länkar

Månadens sötsak

Söta saker

Senaste inläggen

Fråga mig

32 besvarade frågor

Arkiv

Besöksstatistik

Tidigare år

RSS

Kalender

Ti On To Fr
  1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< November 2011 >>>
Matbloggstoppen

Ovido - Quiz & Flashcards