Direktlänk till inlägg 7 november 2011
I helgen blev det en baklördag och det blev både bullar, polarkakor och linfröfrallor. Det är verkligen som balsam för själen att ha en hel dag att baka på och slippa hetsa runt mellan uppsatser, träning eller andra mindre viktiga saker. Speciellt kul är det ju när det är klart och man får provsmaka allt. Av den anledningen ser jag fram emot julgodisbaket enormt mycket! Men nu var det ju frallor det handlade om. Det är frallorna ni ser här ovanför och de blev riktigt goda! Eftersom det stod att brödet knappt innehöll varken socker eller fett så blev jag lite orolig att det skulle bli torrt, så därför fick det bli en del morötter i också. Inte helt fel och inte alls torrt.
Receptet, som kommer från tidningen Hembakat, kommer här men är lite omgjort.
50 g jäst
5 dl ljummet vatten (37 grader)
½ msk salt
2 msk neutral olja
1 msk ljus sirap
1 dl linfrö
4 dl dinkelmjöl med fullkorn
7-8 dl vetemjöl special med fullkorn
1 dl vetemjöl
2 morötter, finrivna
Gör så här:
1. Smula jästen i en bunke och rör ut med lite av vattnet.
2. Tillsätt resten av vattnet, salt, olja, sirap, linfrö och morötter.
3. Rör ner dinkelmjölet och sedan det resterande mjölet, lite i taget.
4. Arbeta degen tills den är blank och smidig. Låt jäsa under bakduk i ca. 30 minuter.
5. Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta den något. Dela degen i två delar och forma 10 bullar av varje degdel.
6. Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper och låt jäsa ytterligare 30 minuter, under bakduk.
Sätt ugnen på 225 grader.
7. Grädda bullarna mitt i ugnen i ca. 13-15 minuter.
Låt svalna under bakduk och ät dem sedan lite småvarma med mycket smör och en stark ost. Hur gott som helst!
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 |
3 | 4 |
5 |
6 |
||||
7 | 8 |
9 |
10 |
11 | 12 |
13 |
|||
14 |
15 | 16 |
17 |
18 |
19 |
20 | |||
21 |
22 | 23 |
24 |
25 |
26 |
27 | |||
28 |
29 |
30 | |||||||
|