Nu har jag i och för sig utropstecken efter alla mina kakor här på bloggen men den här förtjänar det extra mycket. Det är min mammas variant på Mockarutor. Den här kakan finns i hur många variationer som helst och jag har bakat flera olika. Men den här slår till och med Leilas variant på mockarutor. Det är precis lagom chokladsmak och glasyren är verkligen den bästa jag smakat! Så prova den, om ni ledsnar på saffran, pepparkakskryddor och glöggsmaker i julstöket!
Kika gärna in här också, här är samma recept men med ett annat utseende! Kärleksmums.
Mammas mockarutor! 1 plåt, ca. 25 bitar
Kaka:
3 ägg 
4½ dl socker
225 smör
2,25 dl mjölk
6 dl mjöl
2 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
3 tsk bakpulver
50-100 g grovt hackad choklad
Chokladglasyr:
1½ msk smör
1 tsk vaniljsocker
2 dl florsocker
2 msk kallt kaffe
1½ msk kakao
Kokos till garnering
Gör så här:
1. Vispa ägg och socker fluffigt.
2. Smält smöret.
3. Blanda de torra ingredienserna noggrannt och rör ner dem i äggsmeten.
4. Tillsätt smöret och mjölken och blanda ordentligt.
5. Rör i den hackade chokladen och häll smeten i en djup ugnsplåt klädd med bakplåtspapper.
6. Grädda i 200 grader i ca. 10-20 minuter.
Låt svalna.
Chokladglasyren:
1. Smält smöret.
2. Rör ner de övriga ingredienserna och rör till en slät smet (det är mycket släta smeter nu).
3. Bred glasyren över den avsvalnade kakan och strö över mycket kokos eller strössel.
4. Skär kakan i lagom stora rutor eller tryck ut bitar med pepparkaksformar.
Frys in och ta fram en dag när livet känns trist så blir det lite lättare!

Ordförande
1 december 2011 21:21
Va fantastiskt att någon hittat det perfekta receptet på denna kaka. Då slipper jag leta. Denna ska jag prova att göra någongång :)
enkakaiugnen
2 december 2011 19:20
Gör det! Kul att Ordförande tittar in då och då, det ger liksom mer tyngd åt bloggen. Hoppas nu bara att det är rätt ordförande :)
Susanne
18 december 2011 16:49
Nu blev jag sugen på mockarutor måste prova! men hur mycket hackad choklad ska det vara?
Tack för alla fina recept du lägger ut, jag tänkte även prova dina Bounty:)
enkakaiugnen
18 december 2011 16:54
Hej! Tack själv! :) Oj, nu såg jag att jag missat den måttangivelsen. Ska fixa det! Brukar ha i 50-100 g, lite beroende på hur mycket chokladsmak jag vill ha. Så man får prova sig fram lite. Men 50-100 på ett ungefär :)
Bakerska
23 oktober 2012 19:45
Varning, baka inte efter detta recept. Ett helt fruktansvärt resultat. 6 dl mjölk...
enkakaiugnen
23 oktober 2012 19:55
Hej! Ledsen att det inte blev bra, det här är ett av mina favoritrecept! Tänkte att jag kanske skrivit fel i receptet, men om du kollar i receptlistan står det 6 dl mjöl, inte mjölk. Mjölken ska bara vara 2,25 dl.
Mvh // Lotta
johanna
23 januari 2013 17:03
Men var står mängden hackad choklad ???
enkakaiugnen
23 januari 2013 21:46
Oops, ingenstans tyvärr! Det är ca. 50 g hackad choklad. Ska ändra det i receptet! Tack för påminnelsen!
Eva
5 maj 2013 16:44
Denna kaka var toppengod...kanonrecept.. (förstod nästan det med hackad choklad)Detta recept är sparat ,,,,Men du kanske ska göra om så att du får in hackad choklad i receptet......
pipa
10 november 2013 10:32
Hur många ägg
enkakaiugnen
15 november 2013 23:26
Hej! 3 ägg. Trevlig helg!
elin
7 mars 2014 22:13
Dom var super goda,godaste mockarutorna jag har gjort!
Rekommenderar detta recept!
enkakaiugnen
8 mars 2014 21:04
Åh vad roligt att dom blev bra! Det är ett av mina favoritrecept också!
Chrissan
15 mars 2014 09:18
Den blev super
enkakaiugnen
30 mars 2014 22:52
Vad roligt att det blev bra! :)