Direktlänk till inlägg 7 december 2011

Julgodis del 5 - Choklad- och polkakola!

Av enkakaiugnen - 7 december 2011 18:46

   

Här kommer julgodis nummer 5. Det är samma recept som på chokladkolan som jag bloggat om tidigare, med skillnaden att den här är strösslad med krossade polkagrisar. De blev tokgoda, nästan bättre än den vanliga chokladkolan beroende på vad man är på för humör. Vill än en gång hylla den fantastiska lilla ingrediensen glykos! Det har fått mina kolakok att bli hur bra som helst. Innan glykolens dagar gick det inte alls. Kolan sockrade sig, stelnade inte och var allmänt jävlig. Glykosen ändrade på det. Mer glykos åt folket!


Choklad- och polkakola Ca. 30 st (beroende på hur stora man skär dem)

2 dl vispgrädde

3 dl strösocker

100 g smör

1 dl sirap

4 msk kakao

1 krm salt

2 msk flytande glykos

Ca. ½ påse polkagrisar


Gör så här

1. Blanda alla ingredienser i en tjockbottnad kastrull.

2. Slå på plattan och låt det koka ihop. Rör då och då under kokningen.

3. Koka tills smeten klarar ett kulprov.

(Kulprov: häll iskallt vatten i en kaffekopp och ta sedan upp lite smet med en sked och häll i koppen. Om du kan forma smeten i vattnet till en kula är kolan klar. Kolan får samma konsistens som kulan har när smeten kallnat)

4. Krossa polkagrisarna. Lägg dem t.ex i två plastpåsar på en skärbräda. Täck skärbrädan med en handduk och banka med en hammare.

5. Lägg bakplåtspapper i en liten långpanna (min var 20x15 cm). Häll kolasmeten i formen och strö över så mycket polkagriskross som du vill ha. Låt kolan svalna. Ställ in den i kylen efter en stund så den stelnar ordentligt.

5. Sist kommer det jobbigaste (och godaste). Skär kolasmeten i lagom stora bitar och klä dem i smörpapper eller plastfolie. Ät en och annan mellan varven, så håller humöret sig på topp.

   

Mumma!

 
 
Nellie-Sockertussen

Nellie-Sockertussen

7 december 2011 19:46

Jisses vad gott det ser ut =)

Jag har en tävling på min sida som jag tänkte tipsa dig om, du kan vinna ett unikt smycke =)

Och nästa vecka kan du vinna en köksassistent från OBH Nordica =)

Titta gärna förbi och var med och tävla!

Kram
/Nellie

http://sockertussen.blogspot.com/2011/12/tavling.html

http://sockertussen.blogspot.com

 
Ingen bild

Gabi

7 december 2011 22:45

åh gud vad det så gott ut!
vart hittar man glykos å va kostar det? :) hah ;)

enkakaiugnen

8 december 2011 18:56

Tack! :) Det finns bl.a på ICA. Där kostar en liten burk ca. 25 kr. Har bara hittat ett märke hittills, men det finns nog fler.

 
Anna/Frostrosor

Anna/Frostrosor

9 december 2011 22:16

Tack för glukos-tipset! Ska kanske invester i en till den här julen!

http://frostrosor.blogspot.com

 
Sandra

Sandra

10 december 2011 13:59

Hej!!!
Asså shit vad dom här blev goa sitter just nu och äter och njuter av en :-)

KRAM

http://www.minatavlor.bloggplatsen.se

enkakaiugnen

10 december 2011 14:14

Vad härligt! Ja, de blev toppen! Kramar!

 
Ingen bild

Simon

23 december 2011 14:16

Det heter glukos, glykos har man i bilar, det är en alkohol. Små burkar glukos kan hittas på ica, finns det inte där brukar apoteken ha, men de är mycket dyrare

enkakaiugnen

23 december 2011 19:24

Hej! Nu håller jag inte riktigt med. Glukos kallas glykos också. Glykol har man däremot i bilar, om jag uppfattat det rätt :)

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av enkakaiugnen - 13 april 2024 08:39

  Sällan har våren varit så efterlängtad. Vi har haft snö i ett halvår nu, sedan 20 oktober. Efter en evighetsvinter tar vi nu alla chanser att skotta gångar i den 1 meter djupa snön som fortfarande brer ut sig på gräsmattan. Så nu kan vi röra oss ...

Av enkakaiugnen - 5 december 2021 08:46

    Ville testa en ny julkaka i år och det blev denna, en klassiker. Den är riktigt god, nästan lite som smågodis som man går och nallar av. Ganska tydlig ingefärssmak och de är väldigt lika cederpepparkakor som vi åt ofta när jag var liten ...

Av enkakaiugnen - 5 december 2021 08:40

  Det här är ett eget recept, kombinerat efter tre olika recept och det jag hade hemma. Vill helst inte använda glutenfri mjölmix när jag bakar, gillar hellre att använda bovetemjöl och havremjöl. Den är snabbakad eftersom den inte jäser, så väldi...

Av enkakaiugnen - 5 december 2021 08:21

  Ett tjockt täcke av snö som bäddar in träden och skogen runt knuten, ganska underbart faktiskt. Finns ju få saker som ger sån julkänsla som just snön och allt den för med sig. Doften av glögg är inte så tokig den heller, för julkänslans skull. ...

Av enkakaiugnen - 1 augusti 2021 10:03

  Vaniljbullar ca 30 st150 g smör1 dl strösocker1/2 tsk salt1 ägg50 g jäst   5 dl mjölk2 tsk kardemumma13-15 dl vetemjöl   Fyllning: 1-2 dl vaniljkräm, hemgjord eller marsankräm  Ca 50 g mjukt smör   Gör så här: 1. Smält smöret och ...

Presentation


Hej! Kul att du tittade in! Jag som bakar och skriver heter Lotta och älskar kakor. Både att baka och att äta! Mest av allt gillar jag kakor som går fort att göra men ändå är tokgoda! Hör gärna av dig om du undrar något, till enkakaiugnen@gmail.com.

Kategorier

Sök i bloggen

Bloggbanner afrikas horn 230 170

Länkar

Månadens sötsak

Söta saker

Senaste inläggen

Fråga mig

32 besvarade frågor

Arkiv

Besöksstatistik

Tidigare år

RSS

Kalender

Ti On To Fr
      1
2
3
4
5
6 7
8
9
10
11
12
13
14
15 16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2011 >>>
Matbloggstoppen

Ovido - Quiz & Flashcards