Direktlänk till inlägg 22 april 2012

Grova frukostfrallor!

Av enkakaiugnen - 22 april 2012 21:49

     

Orginalreceptet till dessa frallor kommer från Bergenströms "Under valnötsträdet". Där är receptet baserat på vetemjöl. Jag ville ha lite grövre frallor och bytte därför ut hälften av vetemjölet mot 2,5 dl dinkelmjöl med fullkorn och 1,5 dl grovt rågmjöl. Gör man det behöver man även öka mängden vatten med en deciliter för att brödet inte ska bli torrt. Här är originalreceptet.


Frukostfrallor med frön Ca. 12 st

25 g jäst

1 msk honung

1 tsk salt

4 dl ljummet vatten (ev. en extra deciliter)

1 dl solrosfrön

4 msk linfrön

1 dl fiberhavregryn

9-10 dl vetemjöl (eller byt ut en del mot grövre mjöl)


Gör så här:

1. Smula ner jästen i en bunke, häll på lite av vattnet och rör ut jästen i det. Slå över resten av vattnet.

2. Tillsätt honung, salt, solrosfrön, linfrön och havregryn. Blanda.

3. Tillsätt mjölet, lite i taget och arbeta ihop till en kladdig deg. Om degen är för trög så kanman tillsätta lite extra vatten.

4. Låt jäsa under bakduk i ca. en timme.

Sätt ugnen på 250 grader och lägg bakplåtspapper på en plåt.

5. Ta upp degen på mjölat bakbord och tryck ut den lite. Skär/dela i ca. 12 fyrkantiga bitar och lägg dem på plåten. 

6. Låt jäsa i ytterligare 10-15 minuter under bakduk.

7. Grädda mitt i ugnen i ca. 12-15 minuter.

Låt dem kallna på galler och täck med en handduk.

Klart! Fantastiskt gott med smör och en smakrik ost!

   

 
 
Katarina

Katarina

23 april 2012 07:43

Grövre bröd gillas och att ha olika frön i är så gott!

http://hovkonditorn.blogspot.com

enkakaiugnen

23 april 2012 22:38

Samma här! Men ibland är jag för snål med vetemjölet, det gör ju liksom brödet fluffigare och saftigare. Men det är ju bättre med grövre mjölsorter och det ger en rustikare smak så det är både och tycker jag. Håller med, frön är supergott i bröd!

 
Ingen bild

Rebecca

26 december 2012 13:26

Bakar dessa nu!!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av enkakaiugnen - 13 april 2024 08:39

  Sällan har våren varit så efterlängtad. Vi har haft snö i ett halvår nu, sedan 20 oktober. Efter en evighetsvinter tar vi nu alla chanser att skotta gångar i den 1 meter djupa snön som fortfarande brer ut sig på gräsmattan. Så nu kan vi röra oss ...

Av enkakaiugnen - 5 december 2021 08:46

    Ville testa en ny julkaka i år och det blev denna, en klassiker. Den är riktigt god, nästan lite som smågodis som man går och nallar av. Ganska tydlig ingefärssmak och de är väldigt lika cederpepparkakor som vi åt ofta när jag var liten ...

Av enkakaiugnen - 5 december 2021 08:40

  Det här är ett eget recept, kombinerat efter tre olika recept och det jag hade hemma. Vill helst inte använda glutenfri mjölmix när jag bakar, gillar hellre att använda bovetemjöl och havremjöl. Den är snabbakad eftersom den inte jäser, så väldi...

Av enkakaiugnen - 5 december 2021 08:21

  Ett tjockt täcke av snö som bäddar in träden och skogen runt knuten, ganska underbart faktiskt. Finns ju få saker som ger sån julkänsla som just snön och allt den för med sig. Doften av glögg är inte så tokig den heller, för julkänslans skull. ...

Av enkakaiugnen - 1 augusti 2021 10:03

  Vaniljbullar ca 30 st150 g smör1 dl strösocker1/2 tsk salt1 ägg50 g jäst   5 dl mjölk2 tsk kardemumma13-15 dl vetemjöl   Fyllning: 1-2 dl vaniljkräm, hemgjord eller marsankräm  Ca 50 g mjukt smör   Gör så här: 1. Smält smöret och ...

Presentation


Hej! Kul att du tittade in! Jag som bakar och skriver heter Lotta och älskar kakor. Både att baka och att äta! Mest av allt gillar jag kakor som går fort att göra men ändå är tokgoda! Hör gärna av dig om du undrar något, till enkakaiugnen@gmail.com.

Kategorier

Sök i bloggen

Bloggbanner afrikas horn 230 170

Länkar

Månadens sötsak

Söta saker

Senaste inläggen

Fråga mig

32 besvarade frågor

Arkiv

Besöksstatistik

Tidigare år

RSS

Kalender

Ti On To Fr
            1
2
3 4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14 15
16
17
18
19
20
21 22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< April 2012 >>>
Matbloggstoppen

Ovido - Quiz & Flashcards