Direktlänk till inlägg 22 april 2012
Orginalreceptet till dessa frallor kommer från Bergenströms "Under valnötsträdet". Där är receptet baserat på vetemjöl. Jag ville ha lite grövre frallor och bytte därför ut hälften av vetemjölet mot 2,5 dl dinkelmjöl med fullkorn och 1,5 dl grovt rågmjöl. Gör man det behöver man även öka mängden vatten med en deciliter för att brödet inte ska bli torrt. Här är originalreceptet.
Frukostfrallor med frön Ca. 12 st
25 g jäst
1 msk honung
1 tsk salt
4 dl ljummet vatten (ev. en extra deciliter)
1 dl solrosfrön
4 msk linfrön
1 dl fiberhavregryn
9-10 dl vetemjöl (eller byt ut en del mot grövre mjöl)
Gör så här:
1. Smula ner jästen i en bunke, häll på lite av vattnet och rör ut jästen i det. Slå över resten av vattnet.
2. Tillsätt honung, salt, solrosfrön, linfrön och havregryn. Blanda.
3. Tillsätt mjölet, lite i taget och arbeta ihop till en kladdig deg. Om degen är för trög så kanman tillsätta lite extra vatten.
4. Låt jäsa under bakduk i ca. en timme.
Sätt ugnen på 250 grader och lägg bakplåtspapper på en plåt.
5. Ta upp degen på mjölat bakbord och tryck ut den lite. Skär/dela i ca. 12 fyrkantiga bitar och lägg dem på plåten.
6. Låt jäsa i ytterligare 10-15 minuter under bakduk.
7. Grädda mitt i ugnen i ca. 12-15 minuter.
Låt dem kallna på galler och täck med en handduk.
Klart! Fantastiskt gott med smör och en smakrik ost!
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | |||||||||
2 |
3 | 4 | 5 |
6 | 7 |
8 |
|||
9 | 10 |
11 | 12 |
13 |
14 | 15 | |||
16 | 17 |
18 | 19 |
20 |
21 | 22 | |||
23 |
24 |
25 | 26 |
27 |
28 | 29 |
|||
30 | |||||||||
|