Direktlänk till inlägg 22 februari 2013
Jag tycker att den här efterrätten har fått alldeles för lite uppmärksamhet, med tanke på hur god den var. Vi hade den som nyårsdessert i år och den blev väldigt omtyckt. Jag tycker det är lite sommarkänsla av den tack vare jordgubbstoppingen. Så är man sugen på sommar och efterrätt i helgen så är den här ett tips. Den kommer ur Roy Fares nya bakbok "Sweet" som jag verkligen fallit för. Inte så svår att få till heller, testa!
Crème anglaise 6 port
Crème:
1 ½ gelatinblad
100 g äggula ( ca. 5 st)
1,3 dl strösocker
½ vaniljstång
½ dl mjölk
2 ½ dl grädde
Jordgubbskräm:
350 g jordgubbar
½ dl strösocker
½ dl vatten
½ citron, färskpressad saft av den
1 tsk malen kardemumma (ev. mindre om man vill ha mindre inslag av det)
1, 75 msk maizena
1, 5 msk vatten
Jordgubbar
Vinbär
Citronmeliss
Gör så här:
1. Lägg gelatinet i kallt vatten.
2. Rör ihop ägg och socker i en bunke.
3. Dela vaniljstången på längden, skrapa ur fröna och lägg dem och stången i en kastrull. Tillsätt mjölk och grädde och koka upp under omröring.
4. Plocka upp vaniljstången och rör ner blandningen i bunken med ägg och socker. Blanda alltihop väl och häll tillbaka det i kastrullen.
5. Värm upp krämen under konstant omrörning på låg värme tills den börjar tjockna. Häll sedan genast krämen i en egen bunke, för att avbryta värmeutvecklingen.
6. Krama ur gelatinbladen och blanda ner dem väl i krämen.
7. Häll upp krämen i serveringsglas och låt dem stå i kylen tills den har stelnat, ca. 1 ½ h eller 30 minuter i frysen.
Jordgubbskräm:
1. Skölj, ansa och halvera jordgubbarna. Lägg dem i en kastrull tillsammans med socker, vatten, citronsaft och kardemumma.
2. Låt det koka upp och sänk sedan värmen. Låt småkoka i ca. 3 minuter.
3. Mixa blandningen till en slät sås med en stavmixer. Passera såsen genom en finmaskig sil ner i en kastrull.
4. Blanda maizena och vatten i en kopp och rör ner det i krämen. Låt krämen koka upp och låt den sedan småkoka i ca. 2 minuter. Rör om hela tiden. Låt krämen svalna.
När såsen svalnat ordentligt och vaniljkrämen stelnat i kylen så fördela jordgubbskrämen ovanpå vaniljkrämen och garnera med färska bär och citronmeliss.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 |
|||||||
4 |
5 |
6 | 7 |
8 | 9 |
10 | |||
11 |
12 | 13 | 14 |
15 | 16 |
17 | |||
18 |
19 |
20 | 21 |
22 | 23 |
24 | |||
25 |
26 | 27 |
28 |
||||||
|