Direktlänk till inlägg 7 maj 2013

Brysselkex!

Av enkakaiugnen - 7 maj 2013 20:46

   

Här kommer nästa kaksort från bakkvällen, nämligen brysselkex! Jag såg dom på en bild som Sarah hade hittat och kom inte på namnet. Jag höll på hur länge som helst med olika b-ord, så till sist fick jag googla. Tror det är lite skadligt för hjärnan det där att man aldrig utmanar den hela vägen fram liksom. Man tänker en stund, men sen ger man upp och googlar istället, vilket borde göra hjärnan lite mindre tränad. I mitt fall är det dock perfekt eftersom mitt närminne då och då verkar nästintill obefintligt. Hur som helst var det här en väldigt enkelt kaka att göra och goda blev dom. Vi färgade strösockret med karamellfärg (vilket vi gjorde även med strösockret). Bara att droppa i eftersom och röra, inte för mycket dock för då smälter sockret. Här är receptet.


Brysselkex Ca. 20 st

200 g smör
1 dl strösocker
4 1/2 dl mjöl
2 tsk vaniljsocker

1/2 dl strösocker
Röd karamellfärg


Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader.

1. Färga sockret med karamellfärgen. lägg sockret i en skål och droppa i lite färg i taget.

2. Hacka ihop alla ingredienser på en skärbräda. Knåda ihop till en slät deg, se till att alla smörklumpar försvinner.

3. Rulla degen till en rulle, ca. 4 cm i diameter. Rulla rullen i det färgade sockret och ställ i den i kylen i ca. 1 timme.

4. Ta ut rullen och skär den i ½-1 cm tjocka skivor. Lägg skivorna på en plåt med bakplåtspapper.

5. Grädda kakorna i ca. 10 minuter.

Klart!

 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av enkakaiugnen - 13 april 2024 08:39

  Sällan har våren varit så efterlängtad. Vi har haft snö i ett halvår nu, sedan 20 oktober. Efter en evighetsvinter tar vi nu alla chanser att skotta gångar i den 1 meter djupa snön som fortfarande brer ut sig på gräsmattan. Så nu kan vi röra oss ...

Av enkakaiugnen - 5 december 2021 08:46

    Ville testa en ny julkaka i år och det blev denna, en klassiker. Den är riktigt god, nästan lite som smågodis som man går och nallar av. Ganska tydlig ingefärssmak och de är väldigt lika cederpepparkakor som vi åt ofta när jag var liten ...

Av enkakaiugnen - 5 december 2021 08:40

  Det här är ett eget recept, kombinerat efter tre olika recept och det jag hade hemma. Vill helst inte använda glutenfri mjölmix när jag bakar, gillar hellre att använda bovetemjöl och havremjöl. Den är snabbakad eftersom den inte jäser, så väldi...

Av enkakaiugnen - 5 december 2021 08:21

  Ett tjockt täcke av snö som bäddar in träden och skogen runt knuten, ganska underbart faktiskt. Finns ju få saker som ger sån julkänsla som just snön och allt den för med sig. Doften av glögg är inte så tokig den heller, för julkänslans skull. ...

Av enkakaiugnen - 1 augusti 2021 10:03

  Vaniljbullar ca 30 st150 g smör1 dl strösocker1/2 tsk salt1 ägg50 g jäst   5 dl mjölk2 tsk kardemumma13-15 dl vetemjöl   Fyllning: 1-2 dl vaniljkräm, hemgjord eller marsankräm  Ca 50 g mjukt smör   Gör så här: 1. Smält smöret och ...

Presentation


Hej! Kul att du tittade in! Jag som bakar och skriver heter Lotta och älskar kakor. Både att baka och att äta! Mest av allt gillar jag kakor som går fort att göra men ändå är tokgoda! Hör gärna av dig om du undrar något, till enkakaiugnen@gmail.com.

Kategorier

Sök i bloggen

Bloggbanner afrikas horn 230 170

Länkar

Månadens sötsak

Söta saker

Senaste inläggen

Fråga mig

32 besvarade frågor

Arkiv

Besöksstatistik

Tidigare år

RSS

Kalender

Ti On To Fr
    1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27 28
29
30
31
<<< Maj 2013 >>>
Matbloggstoppen

Ovido - Quiz & Flashcards