Direktlänk till inlägg 1 september 2013
Nu börjar det bli lite fjärilar i magen. Det är nämligen den första idag, och två månader tills vi lämnar stan för landet. Det är mycket som ska hända nu framöver, mycket ska hända på kort tid. Det känns sjukt roligt men också lite nervigt. Det ligger liksom i luften, runt omkring en, att det är något på gång. Igår var jag ute hos mormor och morfar en sväng och det var så mysigt. Det finns ingen som gör så gott fika som mormor. Det spelar ingen roll vad hon bjuder på, det smakar alltid så jäkla bra. Igår fick jag kaffe och mackor och vi surrade en stund. Sen på kvällen åt vi middag hos mamma och pappa. Jag gjorde efterrätt. Hade velat göra Roy Fares Äppelpaj de luxe ett tag, men har inte haft folk som kan äta eller äpplen att baka av. Nu hade jag båda så då körde jag på det. Den levde upp tillförväntningarna och blev riktigt bra. Men så är det ju också 3 fyllningar i den och bara en massa gott. Inte så svår att göra heller, perfekt baktips nu när äpplena faller av träden.
Äppelpaj de luxe - till ca. 14 pers.
Mördegsbotten:
120 g rumsvarmt smör
3 dl vetemjöl
1 äggula
Mazarinfyllning:
250 g mandelmassa
1 tsk kardemumma
100 g rumsvarmt smör
1 ägg
3 äggulor
Äppelfyllning
6 äpplen
1 tsk kardemumma
1 msk malen kanel
3/4 dl flisad sötmandel
2 msk flytande honung
½ dl råströsocker
Havrecrumble
½ dl strösocker
1 ½ dl vetemjöl
½ dl havregryn
½ tsk bakpulver
60 g rumstempererat smör
Gör så här:
Mördegsbotten:
Sätt ugnen på 180 grader.
1. Blanda alla ingredienser i en bunke och arbeta ihop till en jämn deg.
2. Kavla ut degen till en cirka 3 mm tjock rundel och fodra en pajform eller flera små med löstagbar kant.
3. Fodra formen ända upp på kanterna och skär bort överflödig deg.
Mazarinfyllning:
1. Riv mandelmassan och lägg den i en bunke.
2. Tillsätt kardemumma och rör ner smöret lite i taget.
3. Blanda i omgångar ner ägg och äggula tills det blir en slät massa.
Äppelfyllning:
1. Skala, dela, kärna ur och tärna äpplena. Blanda med resten av ingredienserna.
Havreströssel:
1. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Tillsätt smöret och nyp ihop med fingertopparna till en smuldeg.
Montera:
1. Fördela mazarinfyllningen och därefter äppelfyllningen jämnt i pajformen. Strö havreströsslet över och grädda i mitten av ugnen i 30-35. Låt svalna och servera tillsammans med vaniljsås.
Om man inte orkar koka egen vaniljsås så tycker jag att den bästa köpsåsen är Ekströms färdiga vaniljsås. Den blir inte lika pulvrig som de man köper på påse. Annars funkar ju glass eller grädde också.
Se till att du får en stor bit!
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | |||||||||
2 |
3 |
4 | 5 |
6 |
7 |
8 | |||
9 |
10 | 11 |
12 | 13 |
14 |
15 |
|||
16 | 17 |
18 |
19 |
20 |
21 | 22 | |||
23 |
24 |
25 | 26 |
27 |
28 | 29 |
|||
30 | |||||||||
|