Direktlänk till inlägg 1 september 2013

Äppelpaj de luxe - och fjärilar i magen!

Av enkakaiugnen - 1 september 2013 15:52

     

Nu börjar det bli lite fjärilar i magen. Det är nämligen den första idag, och två månader tills vi lämnar stan för landet. Det är mycket som ska hända nu framöver, mycket ska hända på kort tid. Det känns sjukt roligt men också lite nervigt. Det ligger liksom i luften, runt omkring en, att det är något på gång. Igår var jag ute hos mormor och morfar en sväng och det var så mysigt. Det finns ingen som gör så gott fika som mormor. Det spelar ingen roll vad hon bjuder på, det smakar alltid så jäkla bra. Igår fick jag kaffe och mackor och vi surrade en stund. Sen på kvällen åt vi middag hos mamma och pappa. Jag gjorde efterrätt. Hade velat göra Roy Fares Äppelpaj de luxe ett tag, men har inte haft folk som kan äta eller äpplen att baka av. Nu hade jag båda så då körde jag på det. Den levde upp tillförväntningarna och blev riktigt bra. Men så är det ju också 3 fyllningar i den och bara en massa gott. Inte så svår att göra heller, perfekt baktips nu när äpplena faller av träden.


Äppelpaj de luxe - till ca. 14 pers.

Mördegsbotten:

120 g rumsvarmt smör

3 dl vetemjöl

1 dl florsocker

1 äggula

Mazarinfyllning:

250 g mandelmassa

1 tsk kardemumma

100 g rumsvarmt smör

1 ägg

3 äggulor

Äppelfyllning

6 äpplen

1 tsk kardemumma

1 msk malen kanel

3/4 dl flisad sötmandel

2 msk flytande honung

½ dl råströsocker

Havrecrumble

½ dl strösocker

1 ½ dl vetemjöl

½ dl havregryn

½ tsk bakpulver

60 g rumstempererat smör


Gör så här:

Mördegsbotten:

Sätt ugnen på 180 grader.

1. Blanda alla ingredienser i en bunke och arbeta ihop till en jämn deg.

2. Kavla ut degen till en cirka 3 mm tjock rundel och fodra en pajform eller flera små med löstagbar kant.

3. Fodra formen ända upp på kanterna och skär bort överflödig deg.

Mazarinfyllning:

1. Riv mandelmassan och lägg den i en bunke.

2. Tillsätt kardemumma och rör ner smöret lite i taget.

3. Blanda i omgångar ner ägg och äggula tills det blir en slät massa.

Äppelfyllning:

1. Skala, dela, kärna ur och tärna äpplena. Blanda med resten av ingredienserna.

Havreströssel:

1. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Tillsätt smöret och nyp ihop med fingertopparna till en smuldeg.

Montera:

1. Fördela mazarinfyllningen och därefter äppelfyllningen jämnt i pajformen. Strö havreströsslet över och grädda i mitten av ugnen i 30-35. Låt svalna och servera tillsammans med vaniljsås.

Om man inte orkar koka egen vaniljsås så tycker jag att den bästa köpsåsen är Ekströms färdiga vaniljsås. Den blir inte lika pulvrig som de man köper på påse. Annars funkar ju glass eller grädde också.

Se till att du får en stor bit!

   

 
 
Bland bakverk och kastruller

Bland bakverk och kastruller

1 september 2013 21:38

Låter galet gott. Den här sparar jag,äppelpaj som är sååå gott!!
Kram

http://www.peachloveinfood.blogspot.com

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av enkakaiugnen - 13 april 2024 08:39

  Sällan har våren varit så efterlängtad. Vi har haft snö i ett halvår nu, sedan 20 oktober. Efter en evighetsvinter tar vi nu alla chanser att skotta gångar i den 1 meter djupa snön som fortfarande brer ut sig på gräsmattan. Så nu kan vi röra oss ...

Av enkakaiugnen - 5 december 2021 08:46

    Ville testa en ny julkaka i år och det blev denna, en klassiker. Den är riktigt god, nästan lite som smågodis som man går och nallar av. Ganska tydlig ingefärssmak och de är väldigt lika cederpepparkakor som vi åt ofta när jag var liten ...

Av enkakaiugnen - 5 december 2021 08:40

  Det här är ett eget recept, kombinerat efter tre olika recept och det jag hade hemma. Vill helst inte använda glutenfri mjölmix när jag bakar, gillar hellre att använda bovetemjöl och havremjöl. Den är snabbakad eftersom den inte jäser, så väldi...

Av enkakaiugnen - 5 december 2021 08:21

  Ett tjockt täcke av snö som bäddar in träden och skogen runt knuten, ganska underbart faktiskt. Finns ju få saker som ger sån julkänsla som just snön och allt den för med sig. Doften av glögg är inte så tokig den heller, för julkänslans skull. ...

Av enkakaiugnen - 1 augusti 2021 10:03

  Vaniljbullar ca 30 st150 g smör1 dl strösocker1/2 tsk salt1 ägg50 g jäst   5 dl mjölk2 tsk kardemumma13-15 dl vetemjöl   Fyllning: 1-2 dl vaniljkräm, hemgjord eller marsankräm  Ca 50 g mjukt smör   Gör så här: 1. Smält smöret och ...

Presentation


Hej! Kul att du tittade in! Jag som bakar och skriver heter Lotta och älskar kakor. Både att baka och att äta! Mest av allt gillar jag kakor som går fort att göra men ändå är tokgoda! Hör gärna av dig om du undrar något, till enkakaiugnen@gmail.com.

Kategorier

Sök i bloggen

Bloggbanner afrikas horn 230 170

Länkar

Månadens sötsak

Söta saker

Senaste inläggen

Fråga mig

32 besvarade frågor

Arkiv

Besöksstatistik

Tidigare år

RSS

Kalender

Ti On To Fr
            1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21 22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< September 2013 >>>
Matbloggstoppen

Ovido - Quiz & Flashcards