Direktlänk till inlägg 25 september 2013
Jag har bakat med adventstema lite i förhand, man saknar ju julsmakerna lite nu. Det var inte tänkt att det skulle bli så mycket pepparkakssmak på den här kakan, men det ville bli det i alla fall. Det och lite lingon gjorde denna kaka, men det bästa var nog ändå glasyren. En glasyr höjer ju vilken kaka som helst, särskilt med lite bär på. Dessutom är den här kakan äggfri, bra både för folk och hönor, särskilt när det inte märktes det minsta.
Det tog för övrigt en evighet att baka den här kakan, mest för att jag inte hade alla ingredienser hemma. Så vad gör man då om man är lat och inte orkar åka till affärn? Jo man tar de hela korn kryddor man har av samma krydda och försöker mortla dom med stavmixer (pga mortelbrist). Då kan det hända att det flyger små kryddkorn över hela köket om man får för sig att luta skålen man mixar i på högkant för att komma åt bättre. Jag fick mixa tre av kryddorna. Note to self, köp malet!
Här är receptet.
Lingonkaka med pepparkakssmak. Ca 20 bitar.
6 ½ dl socker
9-10 dl vetemjöl
1 msk bikarbonat
3 tsk kanel
3 tsk kryddnejlikor
5 msk lingonsylt
7 ½ dl filmjölk
150 g smör.
Glasyr:
200 g Philadelphiaost
100 g smör
2 ½ dl florsocker
3 tsk vaniljsocker
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
1. Smält smöret.
2. Häll de torra ingredienserna i en bunke.
3. Rör ner lingonsylt, fil och smält smör. Rör ihop till en slät smet.
4. Klä en långpanna (30x40 cm eller mindre - ju mindre form, desto högre kaka) med bakplåtspapper.
5. Grädda kakan mitt i ugnen i 25-30 minuter.
Låte kakan kallna.
6. Gör glasyren: Vispa ihop alla ingredienser och smaka av. Är det för sött kan man tillsätta lite citronsaft eller limesaft och smaka av eftersom tills man tycker att det är lagom.
7. Bred eller spritsa glasyren på kakan, garnerna med lingon.
Klart!
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | |||||||||
2 |
3 |
4 | 5 |
6 |
7 |
8 | |||
9 |
10 | 11 |
12 | 13 |
14 |
15 |
|||
16 | 17 |
18 |
19 |
20 |
21 | 22 | |||
23 |
24 |
25 | 26 |
27 |
28 | 29 |
|||
30 | |||||||||
|