Direktlänk till inlägg 25 september 2013

Lingonkaka med julsmak!

Av enkakaiugnen - 25 september 2013 18:00

     

Jag har bakat med adventstema lite i förhand, man saknar ju julsmakerna lite nu. Det var inte tänkt att det skulle bli så mycket pepparkakssmak på den här kakan, men det ville bli det i alla fall. Det och lite lingon gjorde denna kaka, men det bästa var nog ändå glasyren. En glasyr höjer ju vilken kaka som helst, särskilt med lite bär på. Dessutom är den här kakan äggfri, bra både för folk och hönor, särskilt när det inte märktes det minsta.

Det tog för övrigt en evighet att baka den här kakan, mest för att jag inte hade alla ingredienser hemma. Så vad gör man då om man är lat och inte orkar åka till affärn? Jo man tar de hela korn kryddor man har av samma krydda och försöker mortla dom med stavmixer (pga mortelbrist). Då kan det hända att det flyger små kryddkorn över hela köket om man får för sig att luta skålen man mixar i på högkant för att komma åt bättre. Jag fick mixa tre av kryddorna. Note to self, köp malet!

Här är receptet.


Lingonkaka med pepparkakssmak. Ca 20 bitar.

6 ½ dl socker

9-10 dl vetemjöl

1 msk bikarbonat

3 tsk kanel

3 tsk kryddnejlikor

5 msk lingonsylt

7 ½ dl filmjölk

150 g smör.


Glasyr:

200 g Philadelphiaost

100 g smör

2 ½ dl florsocker

3 tsk vaniljsocker


Gör så här:


Sätt ugnen på 200 grader.

1. Smält smöret.

2. Häll de torra ingredienserna i en bunke.

3. Rör ner lingonsylt, fil och smält smör. Rör ihop till en slät smet.

4. Klä en långpanna (30x40 cm eller mindre - ju mindre form, desto högre kaka) med bakplåtspapper.

5. Grädda kakan mitt i ugnen i 25-30 minuter.

Låte kakan kallna.

6. Gör glasyren: Vispa ihop alla ingredienser och smaka av. Är det för sött kan man tillsätta lite citronsaft eller limesaft och smaka av eftersom tills man tycker att det är lagom.

7. Bred eller spritsa glasyren på kakan, garnerna med lingon.

Klart!

     

 
 
Ingen bild

uffe

27 september 2013 14:42

Hela Sverige bakar, även Uffe och hans entourage. Vi varvar upp nu för att att gå all in med riktnummerområdets överlägset bästa lussekatter v 50. Inget skryt, det ligger helt enkelt inte för u h e.
Urläckra bilder på senaste inlägget, man känner nästan doften genom skärmen. Vi hörs1

enkakaiugnen

28 september 2013 23:23

Det kan vi väl avgöra med någon form av smaktest? Alltså lussebullekvaliteten? Roligt att u h e är igång igen!

 
KarinW

KarinW

2 oktober 2013 13:50

Det där blir en perfekt kaka till adventsfika det!
Hoppas allt är bra med dig och att du myser i fina höstvädret!
Karin

http://chiliconkarin.blogg.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av enkakaiugnen - 13 april 2024 08:39

  Sällan har våren varit så efterlängtad. Vi har haft snö i ett halvår nu, sedan 20 oktober. Efter en evighetsvinter tar vi nu alla chanser att skotta gångar i den 1 meter djupa snön som fortfarande brer ut sig på gräsmattan. Så nu kan vi röra oss ...

Av enkakaiugnen - 5 december 2021 08:46

    Ville testa en ny julkaka i år och det blev denna, en klassiker. Den är riktigt god, nästan lite som smågodis som man går och nallar av. Ganska tydlig ingefärssmak och de är väldigt lika cederpepparkakor som vi åt ofta när jag var liten ...

Av enkakaiugnen - 5 december 2021 08:40

  Det här är ett eget recept, kombinerat efter tre olika recept och det jag hade hemma. Vill helst inte använda glutenfri mjölmix när jag bakar, gillar hellre att använda bovetemjöl och havremjöl. Den är snabbakad eftersom den inte jäser, så väldi...

Av enkakaiugnen - 5 december 2021 08:21

  Ett tjockt täcke av snö som bäddar in träden och skogen runt knuten, ganska underbart faktiskt. Finns ju få saker som ger sån julkänsla som just snön och allt den för med sig. Doften av glögg är inte så tokig den heller, för julkänslans skull. ...

Av enkakaiugnen - 1 augusti 2021 10:03

  Vaniljbullar ca 30 st150 g smör1 dl strösocker1/2 tsk salt1 ägg50 g jäst   5 dl mjölk2 tsk kardemumma13-15 dl vetemjöl   Fyllning: 1-2 dl vaniljkräm, hemgjord eller marsankräm  Ca 50 g mjukt smör   Gör så här: 1. Smält smöret och ...

Presentation


Hej! Kul att du tittade in! Jag som bakar och skriver heter Lotta och älskar kakor. Både att baka och att äta! Mest av allt gillar jag kakor som går fort att göra men ändå är tokgoda! Hör gärna av dig om du undrar något, till enkakaiugnen@gmail.com.

Kategorier

Sök i bloggen

Bloggbanner afrikas horn 230 170

Länkar

Månadens sötsak

Söta saker

Senaste inläggen

Fråga mig

32 besvarade frågor

Arkiv

Besöksstatistik

Tidigare år

RSS

Kalender

Ti On To Fr
            1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21 22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< September 2013 >>>
Matbloggstoppen

Ovido - Quiz & Flashcards