Direktlänk till inlägg 2 november 2013

Saffransbullar med chokladfyllning!

Av enkakaiugnen - 2 november 2013 20:45


Jag fick tjuvstarta julen lite i år. Mitt i flytt och husbygge så fick jag ställa om till jul i köket i början av oktober, för att vara med i ett bakreportage. Det var riktigt roligt och lite nervöst också får jag väl erkänna. När reportaget var gjort så var det bara två veckor kvar till utflytt och med flyttlådor överallt och ett allmänt kaos runt omkring så fick julen i fönstret vara kvar tills utflytt. Så på sätt och vis så blev det ju jul i lägenheten det här året också. Till det här reportaget skulle jag baka inför advent och eftersom jag är helt tokig i saffran så var jag ju tvungen att baka någon form av lussebullar. Så kom jag att tänka på en gång när jag var på en tapasrestaurang här i stan för några år sedan och åt en helt sjukt god efterrätt med saffran och choklad. Så föddes idéen till den här bullen, som är en krämbulle fast med chokladfyllning. Saffran och choklad passar perfekt ihop fortfarande visade det sig, ett hett tips inför jul!

 

Saffransbullar med chokladfyllning Ca. 20 st

Saffransdeg:

3 dl mjölk

0,5 g saffran (1 påse)
50 g färsk jäst
1,5 dl strösocker
0,5 tsk salt
150 g rumsvarmt smör
1 ägg
11 dl vetemjöl

 

Fyllning:

150 g rumsvarmt smör
2 msk vaniljsocker
3 dl florsocker
100 g philadelphiaost

6 msk kakao

 

Strösocker till garnering

 

Gör så här:

  1. Värm mjölken tillsammans med saffranet tills den är fingerljummen, ca. 37 grader.

  2. Smula ner jästen i en bunke och rör ut den med lite av saffransmjölken.

  3. Tillsätt sedan resten av saffransmjölken, strösocker, salt, smör och ägg.

  4. Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en deg. Spara lite av mjölet till utbakningen.

  5. Jäs degen i bunken under bakduk till dubbel storlek i ca. 45 minuter.

 

Rör ihop fyllningen under tiden:

  1. Vispa ihop alla ingredienser till en slät smet. Fyll en spritspåse med fyllningen och lägg åt sidan.

  1. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i 20 bitar. Rulla varje bit till en slät rund bulle och lägg på en plåt med bakplåtspapper.

  2. Gör ett hål i varje bulle och spritsa lite chokladfyllning i varje bulle. Täck hålet med deg så att fyllningen inte syns och lägg den sidan nedåt på plåten.

  3. Låt jäsa under bakduk i ytterligare 45 minuter.

Sätt ugnen på 225 grader.

  1. Grädda bullarna i ca. 8 minuter.

  2. Låt dem svalna lite och pensla dem sedan med vatten och doppa dem i strösocker. Eller ringla smält choklad över dem.

     

 Finn två fel!

 

Nu är det ett tag sedan jag skrev detta inlägg. Håller som bäst på att flytta in på nya stället och således även ut ur lägenheten men nu börjar det bli klart. Det som däremot inte börjar bli klart är en internetlösning på nya stället så därför dröjer det lite mellan inläggen. Men det kliar i både blogg- och bakfingrarna och jag längtar efter att få fota på nya ställen! Kommer bli en hel del skogsbilder! Så håll utkik, vi är snart tillbaka!

 
 
fx luftgevär

fx luftgevär

6 november 2013 12:09

Nej vad goda, synd att man inte tål gluten :(

http://fxluftgevar.blogg.se

enkakaiugnen

15 november 2013 23:27

Ja, men det måste ju gå att göra dem med en glutenfri mjölmix? Jag har aldrig använt det, men det kanske du har? :)

 
Ingen bild

cola

7 december 2013 11:11

vilken god fyllning har stått och käkat chokladfyllning medans bullarna jäser . får väl göra en sats till med fyllning

 
Ingen bild

Ann B

8 december 2016 19:31

Hej AnnaLotta!
Yngste sonen minns dina bullar och sa att jag också hade bakat så goda. Hittade precis ditt recept. Blir såna till helgen.

 
Ingen bild

Lotta

18 december 2016 23:10

Vad roligt Ann! Såg också att du är på Kordelia nu, kul att höra! Verkar som det händer mycket kreativa saker där, kan tänka mig att du trivs? God Jul till dig!

 
Jamie

Jamie

26 januari 2017 11:37

Dom ser väldigt bra ut!! Bare jag kunne göre dom!

http://https://www.fortunefrenzy.co.uk/pay-by-phone-casin

 
Peter

Peter

26 januari 2017 11:39

Super lækre safransboller!
<a href="https://www.fortunefrenzy.co.uk/pay-by-phone-casino/">Pay by phone casino</a>

http://Har ingen

 
Johanna

Johanna

26 januari 2017 11:39

Nice bullar!

http://https//www.fortunefrenzy.co.uk

 
Karen

Karen

26 januari 2017 11:40

Gillar dit recept!

http://https://www.sporttema.dk/crosstrainer

 
Tove

Tove

26 januari 2017 11:41

Nice

http://www.sporttema.dk/crosstrainer

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av enkakaiugnen - 13 april 2024 08:39

  Sällan har våren varit så efterlängtad. Vi har haft snö i ett halvår nu, sedan 20 oktober. Efter en evighetsvinter tar vi nu alla chanser att skotta gångar i den 1 meter djupa snön som fortfarande brer ut sig på gräsmattan. Så nu kan vi röra oss ...

Av enkakaiugnen - 5 december 2021 08:46

    Ville testa en ny julkaka i år och det blev denna, en klassiker. Den är riktigt god, nästan lite som smågodis som man går och nallar av. Ganska tydlig ingefärssmak och de är väldigt lika cederpepparkakor som vi åt ofta när jag var liten ...

Av enkakaiugnen - 5 december 2021 08:40

  Det här är ett eget recept, kombinerat efter tre olika recept och det jag hade hemma. Vill helst inte använda glutenfri mjölmix när jag bakar, gillar hellre att använda bovetemjöl och havremjöl. Den är snabbakad eftersom den inte jäser, så väldi...

Av enkakaiugnen - 5 december 2021 08:21

  Ett tjockt täcke av snö som bäddar in träden och skogen runt knuten, ganska underbart faktiskt. Finns ju få saker som ger sån julkänsla som just snön och allt den för med sig. Doften av glögg är inte så tokig den heller, för julkänslans skull. ...

Av enkakaiugnen - 1 augusti 2021 10:03

  Vaniljbullar ca 30 st150 g smör1 dl strösocker1/2 tsk salt1 ägg50 g jäst   5 dl mjölk2 tsk kardemumma13-15 dl vetemjöl   Fyllning: 1-2 dl vaniljkräm, hemgjord eller marsankräm  Ca 50 g mjukt smör   Gör så här: 1. Smält smöret och ...

Presentation


Hej! Kul att du tittade in! Jag som bakar och skriver heter Lotta och älskar kakor. Både att baka och att äta! Mest av allt gillar jag kakor som går fort att göra men ändå är tokgoda! Hör gärna av dig om du undrar något, till enkakaiugnen@gmail.com.

Kategorier

Sök i bloggen

Bloggbanner afrikas horn 230 170

Länkar

Månadens sötsak

Söta saker

Senaste inläggen

Fråga mig

32 besvarade frågor

Arkiv

Besöksstatistik

Tidigare år

RSS

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18 19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< November 2013 >>>
Matbloggstoppen

Ovido - Quiz & Flashcards