Direktlänk till inlägg 3 maj 2014
Fick total baklust häromkvällen och bakade matbröd på tvären och längden. Jag testade lite nya sorter, här är en av dem. Det är en så kallad hälsolimpa, med linfrön och solrosfrön och lite grövre mjöl. Den blev jättegod, gillar när det är lite grövre bröd för det smakar liksom mer då.Jag hade inte allt hemma som behövdes, så jag fick byta ut kesellan mot smör och lätt crème fraiche. Jag tyckte det funkade riktigt bra, det blev saftigt ändå.
Hälsolimpa 2 st
50 g jäst
5 dl ljummet vatten (37 grader)
2 msk honung
2 tsk salt
75 g smör
1 dl lätt crème fraiche
1 dl solroskärnor
1 dl linfrön
2 dl grovt rågmjöl
4 dl fint rågmjöl
7 dl vetemjöl
Gör så här:
1. Smula ner jästen i en bunke oh rör ut den med lite av vattnet.
2. Tillsätt resten av vattnet och alla andra ingredienser (mjölet sist och lite i taget).
3. Arbeta ihop en stund till en smidig deg och låt jäsa under bakduk i ca. 40 minuter.
4. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den en stund. Forma till två limpor och lägg på en plåt med bakplåtspapper eller i brödformar. Låt limporna jäsa igen i ca. 30 min.
Sätt ugnen på 200 grader.
5. Pensla bröden med vatten och strö över solrosfrön.
6. Grädda i nedre delen av ugnen i ca. 35-40 min.
Klart! Godast nybakt, som alltid...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 |
3 | 4 | ||||||
5 |
6 | 7 | 8 |
9 |
10 | 11 |
|||
12 |
13 | 14 |
15 |
16 | 17 |
18 | |||
19 | 20 | 21 |
22 | 23 |
24 |
25 | |||
26 |
27 | 28 |
29 | 30 | 31 | ||||
|