Direktlänk till inlägg 19 januari 2015
3:e omgången knäckebröd är nu gjord och det viktigaste verkar vara att kavla så oerhört tunt som det någonsin är möjligt. Jag hade en ny kavel nu, en med taggar. Det gjorde bröden tunnare och knaprigare också. Provade att kasta in lite vatten i botten på ugnen denna gång för att det skulle avdunsta och ge en lite knaprigare konsistens. Det funkade jättebra. Här är receptet.
Knäckebröd 16 små kakor
50 g jäst
8 dl ljummet vatten
2 msk honung
3 tsk havssalt
1 tsk hel anis - mortlad
1 tsk hel fänkål - mortlad
2 dl grovt rågmjöl
5 dl vetemjöl
5 dl fint rågmjöl
2 dl grahamsmjöl
Gör så här:
1. Rör ut jästen i vattnet och tillsätt honung, salt och mortlade kryddor.
2. Arbeta i mjölet, lite i taget till en smidig deg. Degen ska släppa från degbunkens kant - då är den klar.
3. Låt jäsa under duk en timme.
4. Dela degen i ca. 16 delar och kavla ut till väldigt tunna kakor. Nagga kakorna med en gaffel. Strö ev. på solrosfrön och/eller flingsalt på några av brödkakorna så får du lite olika smak på dem.
5. Grädda på mjölat bakplåtspapper i 200 grader i cirka 10 - 15 minuter.
Kakorna ska bli hårda men inte för bruna. Låt svalna på galler.
Klart!
(Gammal bild, men nytt bröd. Hellre så än tvärtom).
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 | 3 |
4 | ||||||
5 |
6 | 7 |
8 |
9 |
10 |
11 |
|||
12 | 13 |
14 | 15 |
16 |
17 |
18 | |||
19 | 20 | 21 |
22 |
23 |
24 |
25 |
|||
26 |
27 |
28 | 29 |
30 |
31 |
||||
|