Direktlänk till inlägg 21 mars 2016
Dags för lite vårkänslor här, det är ju ett tag sen jul. Det blir ju allt längre tid mellan blogginläggen, men det får vara så tänker jag. Ni är ganska många som hittar hit ändå och det är så roligt. Bloggen tickar liksom på och lever sitt eget liv de gånger jag har fullt upp i mitt. Nu hoppas jag däremot att jag ska hinna uppdatera några gånger i månaden. Men innan jag kan göra det ska det ju bakas och fotas och grejas så vi får se hur det går. Många av de påbörjade projekten blir liksom pausade mitt i, när ett litet troll vill ha uppmärksamhet istället. Vi har nämligen blivit en till här hemma. Vi firar det med en påsktårta tycker jag (favorit i repris).
Chokladtårta med passionsfruktskräm räcker till ca. 12-14 personer
Chokladtårtbotten
3 ägg
3 dl socker
3,3 dl vetemjöl
2,5 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
4 msk kakao
1,1 dl kokande vatten
Gör så här:
1. Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
2. Blanda mjöl, bakpulver, kakao och vaniljsocker och vänd ner det i äggsmeten med en slev, vispa inte.
3. Blanda ner det kokande vattnet och rör till en slät smet.
4. Häll upp i en smörad och bröad form med avtagbar kant (ca. 24 cm i diameter)
5. Grädda i 175 grader i ca. 50-55 minuter (prova med en sticka att den är klar).
Öppna inte luckan under tiden, då sjunker den.
Passionsfruktskräm:
250 g kesella vanilj
1 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
2 st passionsfrukter, urskrapat fruktkött
2 dl vispgrädde, vispad
Gör så här:
Blanda ihop alla ingredienser utom grädden. Rör sist ner grädden och blanda till en fast kräm.
Chokladtryffel:
3 dl vispgrädde
250 g mörk choklad (70%)
1 tsk smör
Gör så här:
Skär chokladen i små bitar. Koka upp grädden och ta kastrullen från plattan. Rör ner chokladen i grädden och rör länge till en slät chokladsmet. Rör ner smöret. Låt tryffeln svalna helt.
Montering:
1. Gör tårtbottnen och låt den svalna. Skär den i tre lager. Enklast är att först skära runt om tårtan och sedan rakt över den i de spår man skurit innan. Då får man ganska smala bottnar.
2. Pensla bottnarna med lite mjölk så blir de saftigare.
3. Lägg första bottnen på ett fat och bred ut hälften av passionsfruktkrämen. Lägg på nästa botten och gör likadant.
4. Lägg på locket och bred ut chokladtryffeln över tårtan och på sidorna. Garnera med godisägg och/eller strössel.
Klart!
Vårlängtan är stark. Särskilt när det snöar på tvären utanför. Det här är enda tiden på året som man skulle bott lite mer söderut...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
||||
7 |
8 |
9 |
10 |
11 |
12 |
13 |
|||
14 |
15 |
16 |
17 |
18 |
19 |
20 |
|||
21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 |
27 |
|||
28 |
29 |
30 |
31 | ||||||
|