Direktlänk till inlägg 21 april 2011
Jag var tvungen att skapa en ny kategori bara för de här godisarna. Den heter Misslyckanden och lärdomar. Det beskriver gårdagens godisbak ganska bra. Det positiva är att det blev godis som går att äta och som enligt sambo var fantastiskt goda. Det negativa var att det inte skulle bli fugde, det skulle bli kola. Här är i alla fall receptet ifall någon är sugen på polkagrisfudge istället för kola.
Polkagrisfudge ca. 30 st
3 dl socker
3/4 dl ljus sirap
0,5 msk vaniljsocker
0,5 dl kakao
1,5 dl vispgrädde
15 krossade polkagrisar
Gör så här:
1. Krossa polkagrisarna. Lägg dem t.ex i två plastpåsar och banka på dem med en kavel eller nåt annat hårt. Håll till på en skärbräda så slipper du märken i bordet (tänk på att kaveln kan få men och skador, det fick min).
2. Lägg alla ingredienser utom polkagrisarna i en tjockbottnad kastrull.
Koka på ganska hög värme och rör om då och då.
3. Gör kulprov (lägg lite smet i en glad med iskallt vatten och försök forma till en kula. Om det går är smeten klar).
4. När smeten kokat klart: rör i polkagrisarna och rör om så det blandas bra.
5. Häll upp smeten i en smörad form och låt fudgen stelna något innan du skär upp den.
6. Klä den i bakplåtspapper eller i cellofan.
Ät och se glad ut
Och den var faktiskt riktigt god, även om jag inte gillar konsistensen.
Lärdomar om man egentligen tänkt göra kola:
* Blanda alla ingredienser i kastrullen innan du slår på plattan.
* Rör inte om i kolan medan den kokar, då sockrar den sig och blir fudge.
* Tillsätt ½ tsk glukos till detta recept.
* Rör inte ner polkagrisarna, utan strö dem ovanpå smeten när du hällt upp den.
Bättre lycka nästa gång...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | |||||||
4 | 5 |
6 |
7 | 8 | 9 | 10 | |||
11 | 12 | 13 |
14 | 15 |
16 |
17 | |||
18 |
19 | 20 |
21 | 22 |
23 | 24 |
|||
25 |
26 | 27 |
28 |
29 | 30 |
||||
|