Nu blir det lite...hmm..paj på paj här.. (jag är så fyndig). För de här är, som någon kanske misstänker, samma pajer som finns nedan i rabarberkola-utformning. Ofta när jag bakar bullar, minipajer eller småkakor med bär/fyllning så gör jag flera olika av samma deg eftersom jag tycker det är så kul att testa nya fyllningar och kul att ha många olika hemma. Så av den här pajdegen blev det rabarberkolapaj, blåbärspajer och blåbärspajer med lemon curd. Den med lemon curd är exakt samma som detta recept, förutom att när man ska fylla formarna med blåbär så blandar man blåbären med lite lemon curd innan man lägger dem i formarna. Men ta inte för mycket lemon curd, för då känns inte blåbärssmaken. Säger en som testat
Ca. 1 tsk/paj är lagom.
Miniblåbärspajer ca. 23 st
Mördeg;
150 g kallt smör
½ dl socker
1 ägg
4 dl vetemjöl
Ca. 2,5 dl tinade blåbär
Ev. lemon curd
mazarinformar
Havretäcke:
100 g smör
1 dl socker
3 msk vispgrädde
3 dl havregryn
2 msk vetemjöl
Gör så här:
Gör först mördegen:
1. I matberedare eller för hand, blanda samman alla ingredienser till en smidig deg.
2. Forma degen till en rulle, ca. 2 dm lång. Plasta och låt vila i kylen ca. 30 min.
Gör havretäcket:
1. Smält smör, socker och grädde i en kastrull. Rör så det blandas bra.
2. Tillsätt havregryn och mjöl och rör till en jämn smet.
Utbakning:
Sätt ugnen på 200 grader.
1. Dela degrullen i 20-23 skivor oc
h lägg varje skiva i en mazarinform. Tryck ut degen i formen och nagga med gaffel.
2. Fördela blåbär i formarna, tänk på att havretäcket också ska på så ta inte för mycket.
Om man vill kan man blanda en del av blåbären med lemon curd innan man lägger dem i formarna. Ta i så fall ca. 1 tsk lemoncurd per paj och blanda med blåbären innan de läggs i formen. Lemon curden ger mycket smak så ta inte för mycket, högst en tesked.
3. Lägg lite havreblandning på blåbären och bred ut så det täcker pajen.
4. Grädda i 15-20 min så de får färg.

Servera med glass, vaniljsås eller något annat vaniljigt!
Ännu mera sommarfika!
Svar på Tal
25 maj 2011 18:16
...jodå det går att använda mjölk men skulle INTE rekommendera att blanda med LIME. Det smakar gammal surmjöl! du kan ju göra en bechamelsås som du reder av och således göra som en kycklinggratäng, kanske med lite muskot ? som i en lasagne. Godast blir det då om du använder grädde oxå (hög smak), och eller reder av med smör och mjöl , en fransk roux helt enkelt. andra smaker gott med kyckling; dragon,spiskummin,vitlök, paprika, kanel,citron, rosmarin, curry, garam masala ... listan kan göras lång. I princip samma som går bra ihop med fläsk.
Calle
http://callesmat.bloggplatsen.se

....
25 maj 2011 18:25
...
Sen skulle jag använda kyckling på benet hemma det blir MYCKET godare. LÅren tex är dubbelt så saftiga som filen som är väldiugt trist! Den e bara MÖR.
det där med kyckl på ben gäller allt kött, även fisk. HEl fisk är saftigare än filead. Men benfrittkött kan man göra andra saker med som tex grilla, rullader, shnitzlar osv. Man kan göra såna dära italienskla schnitzlar som jag inte minns vad de heter. Banka ut kycklingfile´(lägg i påsen och boxa med näven), som du sen doppar i mjöl blandad med riven ost och sist vänd i ströbröd. salta peppra. stek.
eller gör kyckling-saltimboka (kan inte stava, betyder "Hoppar in i munnen" på it)- Ta filen som den är lägg på färsk salvia och linda runt skinka av TYP parma (eller baoynne eller bacon eller vad du får ta i. stek tills den e klar. Mot slutet kan man bräsera i lite buljong...blir lite saftigare så, å fettet i skinkan hindrar lite att filen torkar ut. kycklingfile kan faktiskt vara LÄTT rosa! Resten av kycklingen delar bör vara genomstekt (om den inte e nyslaktad då kan man laga den medium-RARE!!)
kommer uppdatera bloggen med mer förskolemat - det e bara att följa...å tipsa gärna andra ;) tanken var för stressade föräldrar med idétorka...
enkakaiugnen
25 maj 2011 22:04
Tack för tipsen! Quesadilla är ju hur gott som helst!
äsch
25 maj 2011 18:49
...doppar i MJÖLK blandad med riven ost. MJÖLK!! :)
enkakaiugnen
25 maj 2011 22:01
Haha, ja gör det! Jag hade en konstig favvorätt när jag var liten med filmjölk och ost. Ostkuber som jag la i en tallrik fil och kryddade med oregano. Tyckte det smakade lite som Ost och dipp... Ett märkligt barn...
enkakaiugnen
25 maj 2011 22:11
Ja, det är perfekt för man kan frysa dem! Och vi är bara två här hemma så de går inte åt så fort. Jordgubbspajer låter också mumsigt, måste gå in och kolla! :)
enkakaiugnen
26 maj 2011 15:59
Det var ju bra ;) Tycker jag iaf :) Jag kan också blir sådär toksugen på just blåbärspaj! Tror säkert att man kan göra en stor paj av receptet också. Osäker på hur stor form den räcker till, men en vanlig/standard borde funka...
Ingird
26 maj 2011 17:13
Ja, ingen sommar utan blåbärspaj!!
Igår gjorde jag rabarberpaj men jag tror jag föredrar blåbärspaj.
Tack, för ditt besök hos mig!
Ingrid
http://lill-ingrid.blogspot.com
enkakaiugnen
29 maj 2011 18:59
Vad roligt! Ja, de är jättegoda, så gör det! Och perfekt storlek :)