Direktlänk till inlägg 25 maj 2011

Blåbärspaj i miniformat!

Av enkakaiugnen - 25 maj 2011 17:11

Nu blir det lite...hmm..paj på paj här.. (jag är så fyndig). För de här är, som någon kanske misstänker, samma pajer som finns nedan i rabarberkola-utformning. Ofta när jag bakar bullar, minipajer eller småkakor med bär/fyllning så gör jag flera olika av samma deg eftersom jag tycker det är så kul att testa nya fyllningar och kul att ha många olika hemma. Så av den här pajdegen blev det rabarberkolapaj, blåbärspajer och blåbärspajer med lemon curd. Den med lemon curd är exakt samma som detta recept, förutom att när man ska fylla formarna med blåbär så blandar man blåbären med lite lemon curd innan man lägger dem i formarna. Men ta inte för mycket lemon curd, för då känns inte blåbärssmaken. Säger en som testat   Ca. 1 tsk/paj är lagom.


Miniblåbärspajer ca. 23 st

Mördeg;

150 g kallt smör

½ dl socker

1 ägg

4 dl vetemjöl   

Ca. 2,5 dl tinade blåbär

Ev. lemon curd

mazarinformar

       

Havretäcke:

100 g smör

1 dl socker

3 msk vispgrädde

3 dl havregryn

2 msk vetemjöl


Gör så här:

Gör först mördegen:

1. I matberedare eller för hand, blanda samman alla ingredienser till en smidig deg.

2. Forma degen till en rulle, ca. 2 dm lång. Plasta och låt vila i kylen ca. 30 min.


Gör havretäcket:

1. Smält smör, socker och grädde i en kastrull. Rör så det blandas bra.

2. Tillsätt havregryn och mjöl och rör till en jämn smet.

Utbakning:

Sätt ugnen på 200 grader.

1. Dela degrullen i 20-23 skivor och lägg varje skiva i en mazarinform. Tryck ut degen i formen och nagga med gaffel.

2. Fördela blåbär i formarna, tänk på att havretäcket också ska på så ta inte för mycket.

Om man vill kan man blanda en del av blåbären med lemon curd innan man lägger dem i formarna. Ta i så fall ca. 1 tsk lemoncurd per paj och blanda med blåbären innan de läggs i formen. Lemon curden ger mycket smak så ta inte för mycket, högst en tesked.

3. Lägg lite havreblandning på blåbären och bred ut så det täcker pajen.

4. Grädda i 15-20 min så de får färg.

Servera med glass, vaniljsås eller något annat vaniljigt!

Ännu mera sommarfika!

 
ANNONS
 
Svar på Tal

Svar på Tal

25 maj 2011 18:16

...jodå det går att använda mjölk men skulle INTE rekommendera att blanda med LIME. Det smakar gammal surmjöl! du kan ju göra en bechamelsås som du reder av och således göra som en kycklinggratäng, kanske med lite muskot ? som i en lasagne. Godast blir det då om du använder grädde oxå (hög smak), och eller reder av med smör och mjöl , en fransk roux helt enkelt. andra smaker gott med kyckling; dragon,spiskummin,vitlök, paprika, kanel,citron, rosmarin, curry, garam masala ... listan kan göras lång. I princip samma som går bra ihop med fläsk.

Calle

http://callesmat.bloggplatsen.se

 
Ingen bild

....

25 maj 2011 18:25

...
Sen skulle jag använda kyckling på benet hemma det blir MYCKET godare. LÅren tex är dubbelt så saftiga som filen som är väldiugt trist! Den e bara MÖR.

det där med kyckl på ben gäller allt kött, även fisk. HEl fisk är saftigare än filead. Men benfrittkött kan man göra andra saker med som tex grilla, rullader, shnitzlar osv. Man kan göra såna dära italienskla schnitzlar som jag inte minns vad de heter. Banka ut kycklingfile´(lägg i påsen och boxa med näven), som du sen doppar i mjöl blandad med riven ost och sist vänd i ströbröd. salta peppra. stek.

eller gör kyckling-saltimboka (kan inte stava, betyder "Hoppar in i munnen" på it)- Ta filen som den är lägg på färsk salvia och linda runt skinka av TYP parma (eller baoynne eller bacon eller vad du får ta i. stek tills den e klar. Mot slutet kan man bräsera i lite buljong...blir lite saftigare så, å fettet i skinkan hindrar lite att filen torkar ut. kycklingfile kan faktiskt vara LÄTT rosa! Resten av kycklingen delar bör vara genomstekt (om den inte e nyslaktad då kan man laga den medium-RARE!!)

kommer uppdatera bloggen med mer förskolemat - det e bara att följa...å tipsa gärna andra ;) tanken var för stressade föräldrar med idétorka...

 
Ingen bild

F´låt bombningen :)

25 maj 2011 18:47

Jag igen....här e ngra andra tips för mellis/lätt lunch/brunch som går fort :)
BLT: http://callesmat.bloggplatsen.se/2009/01/28/1333084-studentmat2-lantsoppa-ala-student-osv/

Quesedilla: http://callesmat.bloggplatsen.se/sok/text-quesedilla/

Jag stavade lite fel i de förra kommentarerna ovan oxå - ändrade det på min sida: http://callesmat.bloggplatsen.se/2011/05/23/5429491-carte-du-jour/#kommentarer ... om det är svårt att läsa vad jag menar.

Det var allt för nu :) ha det bra! Keep up the good work och stay tuned..!!

enkakaiugnen

25 maj 2011 22:04

Tack för tipsen! Quesadilla är ju hur gott som helst!

 
Ingen bild

äsch

25 maj 2011 18:49

...doppar i MJÖLK blandad med riven ost. MJÖLK!! :)

enkakaiugnen

25 maj 2011 22:01

Haha, ja gör det! Jag hade en konstig favvorätt när jag var liten med filmjölk och ost. Ostkuber som jag la i en tallrik fil och kryddade med oregano. Tyckte det smakade lite som Ost och dipp... Ett märkligt barn...

 
Emma - Husmor Emma

Emma - Husmor Emma

25 maj 2011 22:05

De där ser supergoda ut! Rätt smart att göra portionsformar, kunde jag ju föreslagit innan idag, har nämligen precis bakat tre stora jordgubbspajer till min systers student imorgon...

http://www.husmoremma.blogspot.com

enkakaiugnen

25 maj 2011 22:11

Ja, det är perfekt för man kan frysa dem! Och vi är bara två här hemma så de går inte åt så fort. Jordgubbspajer låter också mumsigt, måste gå in och kolla! :)

 
mikaela

mikaela

26 maj 2011 09:49

Jag har gått runt i flera dagar och sagt att jag vill ha blåbärspaj, detta inlägg gjorde inte längtan mindre :D

http://matverkstan.wordpress.com

enkakaiugnen

26 maj 2011 15:59

Det var ju bra ;) Tycker jag iaf :) Jag kan också blir sådär toksugen på just blåbärspaj! Tror säkert att man kan göra en stor paj av receptet också. Osäker på hur stor form den räcker till, men en vanlig/standard borde funka...

 
Ingird

Ingird

26 maj 2011 17:13

Ja, ingen sommar utan blåbärspaj!!
Igår gjorde jag rabarberpaj men jag tror jag föredrar blåbärspaj.
Tack, för ditt besök hos mig!
Ingrid

http://lill-ingrid.blogspot.com

 
Mochride - mitt hjärtas röst

Mochride - mitt hjärtas röst

29 maj 2011 13:10

Det är så gott med blåbärspaj. Jag tror jag ska prova göra såna där minipajer nästa gång jag ska göra blåbärspaj.

http://mochride.bloggplatsen.se

enkakaiugnen

29 maj 2011 18:59

Vad roligt! Ja, de är jättegoda, så gör det! Och perfekt storlek :)

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av enkakaiugnen - Lördag 5 jan 15:18

        I år firade vi in det nya året i Stöde. Det blev en riktigt bra nyårsafton med en massa god mat, trevligt folk och spel. Det är inte lika vildsint nu som förr och det är kanske lika bra. Vi gjorde efterättstårtan och jag testade ett helt n...

Av enkakaiugnen - Fredag 4 jan 15:45

  Om det är något jag längtar efter i början av julen och i adventstider så är det saffran. Saffran i lussebullar och småkakor, saffransglass med chokladsås och saffransbiscotti. I år bjöd mamma på saffranspannacotta i mellandagarna. Den var toppa...

Av enkakaiugnen - 16 december 2018 16:00

Underbara vinter! Ibland i alla fall. När det är sådär vitt och vackert och fem minusgrader. När man får sitta på en is i solen och dricka varm choklad med lite annat i och, om man har riktig tur, vara omgiven av sina vänner. Då är det fint. J...

Av enkakaiugnen - 16 december 2018 15:15

  Här är en av mina nya favoriter. Hittade detta recept i somras och har säkert bakat dem 15 gånger sedan dess. De blir riktigt goda och väldigt lika vanligt bröd med mjöl, det är därför jag gillar dem. De får också en hård skorpa och jag brukar k...

Av enkakaiugnen - 16 december 2018 14:57

        Det var en evighet sedan jag bloggade nu! Men nu är det ju jul och det bara älskar jag. Allt ifrån alla ljus i både levande och mindre levande form, till ljusslingor, pynt, granris och såklart, alla godsaker. Jag äter ganska sällan det jag...

Presentation


Hej! Kul att du tittade in! Jag som bakar och skriver heter Lotta och älskar kakor. Både att baka och att äta! Mest av allt gillar jag kakor som går fort att göra men ändå är tokgoda! Hör gärna av dig om du undrar något, till enkakaiugnen@gmail.com.

Kategorier

Sök i bloggen

Bloggbanner afrikas horn 230 170

Länkar

Månadens sötsak

Söta saker

Senaste inläggen

Fråga mig

32 besvarade frågor

Arkiv

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ En kaka i ugnen med Blogkeen
Följ En kaka i ugnen med Bloglovin'

Tidigare år

RSS

Kalender

Ti On To Fr
            1
2
3
4 5
6
7
8
9
10
11
12
13
14 15
16
17
18 19
20
21
22
23
24
25
26
27 28 29
30
31
<<< Maj 2011 >>>
Matbloggstoppen

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se