Direktlänk till inlägg 2 oktober 2011
Jaaaa! Jag blir så himla glad när jag har en bakidé som jag tror ska funka, som också visar sig göra det! Det är så kul! Den här kakan är en sån kaka! Jag har länge velat göra en lingonkaka, men inte kommit till skott. Men så kom jag på att jag skulle kunna göra om en av mina favoritblåbärskakor till en lingonkaka. Men eftersom lingon är så syrliga och lite beska så kunde jag ju inte använda dem som blåbär. Därför blandade jag vanliga lingon med sirap (för kolasmaken) och lingonsylt. Till nästa gång ska jag däremot använda lite mer lingon och lingonsylt, eftersom den gärna kunde fått smaka lite mer. God blev den hur som helst, och höstig med lingonen!
150 g rumsvarmt smör
1,75 dl socker
3 ägg
2,5 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
Fyllning:
75 g Philadelphiaost
1 dl lingon
2 msk ljus sirap
Smuldeg:
100 g smör
2 msk socker
1,5 dl havregryn
1,5 dl vetemjöl
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
1. Blanda smör och socker till en jämn smet.
2. Rör ner äggen, ett i taget.
3. Blanda vetemjöl och bakpulver och rör ner i smörblandningen.
4. Blanda lingon, lingonsylt och sirap. Rör försiktigt ner i kaksmeten så det blandas bra.
4. Smörj och bröa en kakform (ca. 24 cm i diameter)
5. Häll hälften av smeten i formen. Klicka ut philadelphiaosten på smeten. Häll sedan över resten av smeten så den täcker osten.
7. Nyp ihop ingredienserna till smuldegen och strö ut över kakan.
8. Grädda i 45 min (för mig tog det 55 min för mina blåbär var frysta så känn med sticka att den är klar).
Bjud en närstående, så hamnar du på pluss. Det är ju snart jul!
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 | ||||||||
3 |
4 | 5 |
6 | 7 |
8 | 9 |
|||
10 |
11 | 12 |
13 |
14 | 15 |
16 |
|||
17 |
18 |
19 |
20 | 21 |
22 | 23 |
|||
24 |
25 |
26 | 27 | 28 |
29 |
30 | |||
31 |
|||||||||
|