Direktlänk till inlägg 10 september 2012

Kantarellpaj med västerbottenost!

Av enkakaiugnen - 10 september 2012 21:37

    

I lördags var Fredrik och Veronica här och det var som alltid både kul och trevligt! Vi åt en massa och spelade ett spel som vi verkligen fastnat för alla fyra. Vi har alltid spelat kort på tvären och bredden men sen vi började med det här spelet så har vi inte gjort annat. Det är skitkul! Kommer inte riktigt ihåg vad det heter nu, men det går ut på att man ska bygga tågrälsar över hela Europa på vissa förutbestämda sträckor och med ett visst antal vagnar. Det är mer spännande än det låter. Innan spelandet åt vi paj. Det här receptet var riktigt bra och vi saltade och kryddade en hel del. Västerbottenosten gör ju sitt också, den är ju så himla god. Vi hade skinkröra till också, efter det här receptet på renröra. Vi hittade ingen renstek, men skinka funkade lika bra. Här är pajreceptet, det kommer från recepten.se.


Kantarellpaj med västerbottenost Ca 4-5 portioner

1.5 dl dinkelmjöl med fullkorn

1.5 dl vetemjöl

125 g mjukt smör0.5 msk vatten


Fyllning:

300-400 g färska eller frysta kantareller

25-50 g smör att steka i
1 st gul lök3 st ägg0.5 tsk salt1 krm finmalen vitpeppar3 dl crème fraiche

100 g (3 dl) riven västerbottenost


Gör så här:

Pajdegen:

Sätt på ugnen på 225°C. Ta fram en pajform ca 24 cm i diameter.

1. Häll mjölet, smöret och vattnet i en bunke. Kör gärna med elvisp med degkrokar.

2. Tryck ut pajdegen i pajformen med fingertopparna. Ställ in pajformen i frysen 5 min eller kylskåpet 30 minuter. 3. Tryck några lufthål med en gaffel i pajbottnen. Grädda pajskalet mitt i ugnen i 10 minuter.


Fyllningen:

1. Stek svampen i ordentligt med smör. Salta gärna och peppra lite grann efter behag. Stek på medelvärme eller något lägre i minst 10 minuter så att svampen blir genomstekt utan att bli bränd. Fördela svampen i pajskalet.

2. Hacka löken i småbitar. Stek löken i smör på medelvärme så att löken blir genomskinlig och genomstekt utan att bli bränd. Fördela löken i pajskalet.

3. Knäck äggen i en bunke och häll på saltet och vitpepparn.

4. Rör med en sked snabbt ihop äggsmeten med crème fraiche till en jämn smet.

5. Riv osten och rör ner den i äggsmeten. Häll äggsmeten i pajskalet över svampen och löken och bred ut smeten så att den är jämnt fördelad och täcker svampen.

6. Grädda mitt i ugnen i 200°C i 25-30 minuter tills pajen börjar bli gyllene. Det viktiga är att äggsmeten stelnat vilket man kan se om man skakar lite på pajen som då ska vara fast, ej rinnande.

Klart!

Servera med sallad och gärna med renröra till.


Allmänt · Mat · Paj
 
 
Katarina

Katarina

11 september 2012 03:34

Vilken ljuvlig paj!

http://hovkonditorn.blogspot.com

enkakaiugnen

12 september 2012 22:11

Tack, vad snäll du är! :)

 
Petra - Jag & mitt liv, med barn, LCHF och träning

Petra - Jag & mitt liv, med barn, LCHF och träning

11 september 2012 15:58

Tack för tipset! Nu vet jag vad jag ska hitta på med min påse med svamp som har i kylen:)!

http://www.jagomittliv.bloggplatsen.se

enkakaiugnen

12 september 2012 22:11

Vad kul! Hoppas du gillar den! :)

 
madde-highheelslady

madde-highheelslady

13 september 2012 11:31

Hej Hej
Jag har nog aldrig varit inne hos dej tidigare...
Bra tips du har :)


Jag ville bara komma in och säga att idag uppdateras SEX&RELATIONER kategorin med:
4 snack som är bra att ha

och så kör jag en frågestund fram till 20.00

Välkommen in och kika :)
Önskar dej en fortsatt bra dag!

http://highheelslady.bloggplatsen.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av enkakaiugnen - 13 april 2024 08:39

  Sällan har våren varit så efterlängtad. Vi har haft snö i ett halvår nu, sedan 20 oktober. Efter en evighetsvinter tar vi nu alla chanser att skotta gångar i den 1 meter djupa snön som fortfarande brer ut sig på gräsmattan. Så nu kan vi röra oss ...

Av enkakaiugnen - 5 december 2021 08:46

    Ville testa en ny julkaka i år och det blev denna, en klassiker. Den är riktigt god, nästan lite som smågodis som man går och nallar av. Ganska tydlig ingefärssmak och de är väldigt lika cederpepparkakor som vi åt ofta när jag var liten ...

Av enkakaiugnen - 5 december 2021 08:40

  Det här är ett eget recept, kombinerat efter tre olika recept och det jag hade hemma. Vill helst inte använda glutenfri mjölmix när jag bakar, gillar hellre att använda bovetemjöl och havremjöl. Den är snabbakad eftersom den inte jäser, så väldi...

Av enkakaiugnen - 5 december 2021 08:21

  Ett tjockt täcke av snö som bäddar in träden och skogen runt knuten, ganska underbart faktiskt. Finns ju få saker som ger sån julkänsla som just snön och allt den för med sig. Doften av glögg är inte så tokig den heller, för julkänslans skull. ...

Av enkakaiugnen - 1 augusti 2021 10:03

  Vaniljbullar ca 30 st150 g smör1 dl strösocker1/2 tsk salt1 ägg50 g jäst   5 dl mjölk2 tsk kardemumma13-15 dl vetemjöl   Fyllning: 1-2 dl vaniljkräm, hemgjord eller marsankräm  Ca 50 g mjukt smör   Gör så här: 1. Smält smöret och ...

Presentation


Hej! Kul att du tittade in! Jag som bakar och skriver heter Lotta och älskar kakor. Både att baka och att äta! Mest av allt gillar jag kakor som går fort att göra men ändå är tokgoda! Hör gärna av dig om du undrar något, till enkakaiugnen@gmail.com.

Kategorier

Sök i bloggen

Bloggbanner afrikas horn 230 170

Länkar

Månadens sötsak

Söta saker

Senaste inläggen

Fråga mig

32 besvarade frågor

Arkiv

Besöksstatistik

Tidigare år

RSS

Kalender

Ti On To Fr
          1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< September 2012 >>>
Matbloggstoppen

Ovido - Quiz & Flashcards