Direktlänk till inlägg 18 oktober 2012
Jag hade sån baklust igår, det är lite för länge mellan bakgångerna nu. Men då brukar jag å andra sidan dra på ordentligt när det väl blir något. Så igår blev det den här pistage- och mandelkakan och blåbärssnittar. Snittar kommer snart dom också. Den här kakan såg så otroligt god ut i tidiningen Hembakat så jag kunde inte låta bli den. Jag gillar mandel och nötter väldigt mycket och kakorna blir så saftiga när det är mycket mandelmjöl och mindre vetemjöl. Och den levde upp till förväntningarna, för den blev jättegod! Den är smaksatt med citron, så den blir inte så där söt som mandelkakor kan bli. Helt perfekt smak enligt mig, med sötma från mandeln och syran från citronen. En fullpoängare! Här är receptet:
Mandel- och pistagekaka 1 sockerkaksform (blir en ganska låg kaka)
50 g sötmandel
60 g osaltade pistagemandelkärnor
125 g osaltat smör, rumsvarmt
1 ½ dl strösocker
2 ägg
½ vaniljstång, de utskrapade fröna
rivet skal från ½ citron
½ dl vetemjöl
Glasyr:
0,25 dl strösocker
rivet ksal och saft från ½ citron
30 g pistagemandelkärnor, grovhackade
Gör så här:
Sätt ugnen på 150 grader. Smöra och bröa en sockerkaksform.
1. Mal mandlarna och pistagekärnorna till mjöl i en mandelkvarn.
2. Vispa smör och socker fluffigt, tillsätt sen äggen, ett i taget.
3. Rör ner vaniljfröna, citronskalet och sist mjölet.
4. Häll smeten i formen och grädda kakan långt ner i ugnen i ca. 45 minuter.
Låt den svalna i formen. Klart!
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 |
3 | 4 | 5 | 6 |
7 |
|||
8 | 9 |
10 | 11 |
12 |
13 |
14 | |||
15 |
16 | 17 |
18 | 19 |
20 | 21 |
|||
22 | 23 |
24 | 25 |
26 |
27 |
28 | |||
29 |
30 |
31 | |||||||
|