Direktlänk till inlägg 29 oktober 2014
Jag läste om den här boken i Filter för ett tag sedan och blev fast redan då. Tydligen är det trendigt värre med gröt av olika slag just nu och det är ju kul att trenderna lyckas slå mig i huvet nån gång då och då, för jag har ganska svårt att följa dem självmant. Det roliga med den här boken är att den på sätt och vis handlar om ett kulturarv, gröt känns väldigt omodernt och gammeldags egentligen. Dessutom är det en massa nya grötidéer med olika gryn, frön och mjöl och en massa idéer när det gäller tillbehör. Müsli finns det också och även en kombination av gröt och müsli, en slags kokt müsli kan man säga. Det blev det första receptet jag testade. En lite annorlunda smak, ganska salt faktiskt men gott tack vare russinen i müslin. Det finns ett recept längst bak i boken som jag bara måste testa som tillbehör, bakad frukt. Låter så gott till gröten. Och ja, det kommer bli en hel del gröt här framöver.
Gröt av rostade gryn och flingor 1 portion
Först måste man då göra
Rostade flingor och gryn. (Här tog jag 1 dl av müsli jag gjort sen innan, men det blev inte lika gott).
2 dl havregryn
2 dl rågflingor
2 dl dinkelflingor
1 dl hirsflingor
1 dl boveteflingor
½ dl pumpafrön
½ dl sesamfrön
Gör så här:
Sätt ugnen på 180 grader.
1. Blanda allt och lägg i en långpanna, ställ den i ugnen i 15-20 minuter. Rör om då och då så det inte bränns.
Kyl ner och förvara i en papperspåse tills det ska användas (jag brukar förvara min i glasburkar, det funkar också).
Nu till gröten...
1 dl av müslin ovan
2 ½ dl mjölk eller vatten
½ krm salt.
Gör så här:
Lägg allt i en kastrull, koka upp och sjud i ca. 3 minuter. Klart!
Servera med sylt, t.ex krusbärssylt
Eller vinbärssylt med persika funkar säkert finfint med.
Ät till frukost och känn dig sedan nyttig som få under resten av dagen, det är så nära Gunde Svan man kan komma. I alla fall på den här bloggen.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 |
3 |
4 |
5 | |||||
6 | 7 | 8 | 9 |
10 | 11 |
12 | |||
13 |
14 |
15 |
16 |
17 | 18 |
19 | |||
20 |
21 | 22 | 23 |
24 | 25 |
26 | |||
27 | 28 |
29 | 30 | 31 | |||||
|