Direktlänk till inlägg 5 september 2011
Jag är rätt så kräsen när det gäller äppelmos. För det första ska det vara mos, inte sylt. För det andra ska det vara hemgjort, gärna av mormor eller mamma. Burkarna i affären kan gott få stå kvar där, dom smakar ju knappt nånting. Därför blev jag så väldans nöjd i lördags när jag hittade ett recept som inte krävde varken "passerkvarn" eller en himla massa tid, men ändå gav ett väldigt gott mos. Lösningen stavas mixerstav! Därtill behöver man äpplen, syltsocker och en kastrull, sen är det klart. Det kan knappast bli enklare, och inte så mycket godare heller. Om det inte är mormors då förstås...
Receptet hittar du under bilden!
Äppelmos ca. 6-7 dl
10 st trädgårdsäpplen av mjuk sort (lite mindre än köpeäpplen) som blir ca. 6 dl mos.
3 dl syltsocker (alltså hälften så många dl syltsocker som dl mos)
Gör så här:
1. Skölj, skala och kärna ur äpplena. Skär dem i tärningar eller små bitar.
2. Lägg några äppelbitar i taget i ett högt, smalt kärl, t.ex en tillbringare.
3. Mixa noga med mixerstav så alla stora bitar försvinner. Kläm över några droppar citron så fort du mixat färdigt så mörknar inte moset.
4. Häll moset i en tjockbottnad kastrull och rör ner syltsockret.
5. Låt koka i ca. 5 minuter. Rör om då och då så det inte bränner fast.
6. Låt svalna något och häll sedan upp moset på torra, rena burkar.
Klart!
Ät till fil, gröt, pannkakor, våfflor eller scones. Eller fyll bullarna eller syltsnittarna. Eller ät rakt upp och ner med sked. Frukt är godis.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 | 4 | ||||||
5 | 6 |
7 | 8 |
9 | 10 |
11 | |||
12 |
13 | 14 |
15 | 16 |
17 |
18 | |||
19 |
20 |
21 | 22 |
23 |
24 | 25 |
|||
26 |
27 |
28 |
29 |
30 | |||||
|