Direktlänk till inlägg 5 september 2011

Äppelmos, på riktigt!

Av enkakaiugnen - 5 september 2011 22:10

Jag är rätt så kräsen när det gäller äppelmos. För det första ska det vara mos, inte sylt. För det andra ska det vara hemgjort, gärna av mormor eller mamma. Burkarna i affären kan gott få stå kvar där, dom smakar ju knappt nånting. Därför blev jag så väldans nöjd i lördags när jag hittade ett recept som inte krävde varken "passerkvarn" eller en himla massa tid, men ändå gav ett väldigt gott mos. Lösningen stavas mixerstav! Därtill behöver man äpplen, syltsocker och en kastrull, sen är det klart. Det kan knappast bli enklare, och inte så mycket godare heller. Om det inte är mormors då förstås...

Receptet hittar du under bilden!

Äppelmos ca. 6-7 dl

10 st trädgårdsäpplen av mjuk sort (lite mindre än köpeäpplen) som blir ca. 6 dl mos.

3 dl syltsocker (alltså hälften så många dl syltsocker som dl mos)


Gör så här:

1. Skölj, skala och kärna ur äpplena. Skär dem i tärningar eller små bitar.

2. Lägg några äppelbitar i taget i ett högt, smalt kärl, t.ex en tillbringare.

3. Mixa noga med mixerstav så alla stora bitar försvinner. Kläm över några droppar citron så fort du mixat färdigt så mörknar inte moset.

4. Häll moset i en tjockbottnad kastrull och rör ner syltsockret.

5. Låt koka i ca. 5 minuter. Rör om då och då så det inte bränner fast.

6. Låt svalna något och häll sedan upp moset på torra, rena burkar.

Klart!

Ät till fil, gröt, pannkakor, våfflor eller scones. Eller fyll bullarna eller syltsnittarna. Eller ät rakt upp och ner med sked. Frukt är godis.

 
 
Petra

Petra

6 september 2011 11:44

Ute i god tid!!! Under december månad (ja alla adventshelger) kommer vi att i HELA LEV VACKERT HUSET hålla JULMARKNAD, vi söker därför just nu hantverkare som har hantverk som passar stilen och känslan i vår butik i övrigt. Mat, bak, bröd, godis, saft, sylt och dylikt är underbart hantverk!Du som hantverkare kan boka in dig på en eller flera adventshelger, mail en bild på något av ditt hantverk och skriv till oss på vitromantik@gmail.com om du är intresserad, VI LOVAR ATT DET KOMMER BLI SÅÅÅ MYSIGT OCH SÅ TOPPEN!!!! Och du vet väl att det finns ett vandrarhem bara ett par hundra meter ovanför oss och en stor camping hundra meter nedanför med jätte bra boende i fall du reser långt! Vi tar 250 kr per dag oavsett hur många dagar man vill vara med. Halva priset för den som vill stå ute. KRAM www.levvackert.se el www.levvackert.blogspot.com

http://www.levvackert.com

 
Linda

Linda

7 september 2011 09:37

Tack själv för kommentaren! De är ju verkligen supergoda.:-)

http://yramammansrecept.blogg.se

 
Ingen bild

ida

16 september 2012 18:57

supergott! hade in lite kardemumma också! mums!

enkakaiugnen

16 september 2012 20:22

Vad roligt! :) Tycker det är perfekt när man kan mixa och inte behöver mala i en evighet. Ska testa med kardemumma jag med!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av enkakaiugnen - Lördag 13 april 08:39

  Sällan har våren varit så efterlängtad. Vi har haft snö i ett halvår nu, sedan 20 oktober. Efter en evighetsvinter tar vi nu alla chanser att skotta gångar i den 1 meter djupa snön som fortfarande brer ut sig på gräsmattan. Så nu kan vi röra oss ...

Av enkakaiugnen - 5 december 2021 08:46

    Ville testa en ny julkaka i år och det blev denna, en klassiker. Den är riktigt god, nästan lite som smågodis som man går och nallar av. Ganska tydlig ingefärssmak och de är väldigt lika cederpepparkakor som vi åt ofta när jag var liten ...

Av enkakaiugnen - 5 december 2021 08:40

  Det här är ett eget recept, kombinerat efter tre olika recept och det jag hade hemma. Vill helst inte använda glutenfri mjölmix när jag bakar, gillar hellre att använda bovetemjöl och havremjöl. Den är snabbakad eftersom den inte jäser, så väldi...

Av enkakaiugnen - 5 december 2021 08:21

  Ett tjockt täcke av snö som bäddar in träden och skogen runt knuten, ganska underbart faktiskt. Finns ju få saker som ger sån julkänsla som just snön och allt den för med sig. Doften av glögg är inte så tokig den heller, för julkänslans skull. ...

Av enkakaiugnen - 1 augusti 2021 10:03

  Vaniljbullar ca 30 st150 g smör1 dl strösocker1/2 tsk salt1 ägg50 g jäst   5 dl mjölk2 tsk kardemumma13-15 dl vetemjöl   Fyllning: 1-2 dl vaniljkräm, hemgjord eller marsankräm  Ca 50 g mjukt smör   Gör så här: 1. Smält smöret och ...

Presentation


Hej! Kul att du tittade in! Jag som bakar och skriver heter Lotta och älskar kakor. Både att baka och att äta! Mest av allt gillar jag kakor som går fort att göra men ändå är tokgoda! Hör gärna av dig om du undrar något, till enkakaiugnen@gmail.com.

Kategorier

Sök i bloggen

Bloggbanner afrikas horn 230 170

Länkar

Månadens sötsak

Söta saker

Senaste inläggen

Fråga mig

32 besvarade frågor

Arkiv

Besöksstatistik

Tidigare år

RSS

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3 4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< September 2011 >>>
Matbloggstoppen

Ovido - Quiz & Flashcards