Direktlänk till inlägg 9 juli 2021

Bästa rabarberpajen!

Av enkakaiugnen - 9 juli 2021 16:10

  
 

Finns få saker som är så svåra att fota som paj. Hur man än vrider omkring på både sig själv, kameran och pajen så ser det mest ut som någon gått bärsärk över det man bakat. Låt er inte luras av det, för den här pajen är såå god!

Ganska enkel att göra också, även om den tar en stund eftersom degen ska vila i kylen. Det är mammas recept från början och hon gör alltid äppelpaj av den, men nu kokade jag ihop rabarber istället. Funkade riktigt fint och jag hade bästa baksällskapet också, med Emilia i köket.


Bästa rabarberpajen

3-3½ dl vetemjöl

125 g smör (rumsvarmt)

1 ½ dl socker

Ca. 1 l skalad, tärnad rabarber.

Ca. 4 dl socker (beror på hur söt fyllning man vill ha)

½ tsk kardemumma


Gör så här:

Pajdeg:

1. Rör ihop smör och socker.

2. Blanda ihop med mjölet och knåda ihop ordentligt. Forma degen till en rulle, ca 4-5 cm i diameter. Plasta och lägg i kylen i ca. 1 timme.


Fyllningen:

1. Koka ihop rabarberbitarna med sockret så den tjocknar och vätskan kokas bort. Det tar ca 20 min. Rör om ofta så det inte bränner fast och smaka av i slutet. Ha i mer socker om det behövs.


Sätt ugnen på 225 grader.

4. Häll fyllningen i en pajform, ca 22 cm i diameter.

5. Ta ut rullen ut kylen och skär i ca ½ cm tjocka skivor. Lägg skivorna över fyllningen. Blir det mer som smulor så funkar det lika bra. 

6. Grädda tills den får en fin gyllenbrun färg mitt i ugnen, ca. 30 minuter.

Servera med vaniljglass eller vaniljsås. Bästa pajen!

    

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av enkakaiugnen - Lördag 13 april 08:39

  Sällan har våren varit så efterlängtad. Vi har haft snö i ett halvår nu, sedan 20 oktober. Efter en evighetsvinter tar vi nu alla chanser att skotta gångar i den 1 meter djupa snön som fortfarande brer ut sig på gräsmattan. Så nu kan vi röra oss ...

Av enkakaiugnen - 5 december 2021 08:46

    Ville testa en ny julkaka i år och det blev denna, en klassiker. Den är riktigt god, nästan lite som smågodis som man går och nallar av. Ganska tydlig ingefärssmak och de är väldigt lika cederpepparkakor som vi åt ofta när jag var liten ...

Av enkakaiugnen - 5 december 2021 08:40

  Det här är ett eget recept, kombinerat efter tre olika recept och det jag hade hemma. Vill helst inte använda glutenfri mjölmix när jag bakar, gillar hellre att använda bovetemjöl och havremjöl. Den är snabbakad eftersom den inte jäser, så väldi...

Av enkakaiugnen - 5 december 2021 08:21

  Ett tjockt täcke av snö som bäddar in träden och skogen runt knuten, ganska underbart faktiskt. Finns ju få saker som ger sån julkänsla som just snön och allt den för med sig. Doften av glögg är inte så tokig den heller, för julkänslans skull. ...

Av enkakaiugnen - 1 augusti 2021 10:03

  Vaniljbullar ca 30 st150 g smör1 dl strösocker1/2 tsk salt1 ägg50 g jäst   5 dl mjölk2 tsk kardemumma13-15 dl vetemjöl   Fyllning: 1-2 dl vaniljkräm, hemgjord eller marsankräm  Ca 50 g mjukt smör   Gör så här: 1. Smält smöret och ...

Presentation


Hej! Kul att du tittade in! Jag som bakar och skriver heter Lotta och älskar kakor. Både att baka och att äta! Mest av allt gillar jag kakor som går fort att göra men ändå är tokgoda! Hör gärna av dig om du undrar något, till enkakaiugnen@gmail.com.

Kategorier

Sök i bloggen

Bloggbanner afrikas horn 230 170

Länkar

Månadens sötsak

Söta saker

Senaste inläggen

Fråga mig

32 besvarade frågor

Arkiv

Besöksstatistik

Tidigare år

RSS

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Juli 2021 >>>
Matbloggstoppen

Ovido - Quiz & Flashcards