Direktlänk till inlägg 6 juni 2021
Här är en annan typ av frallor som inte innehåller vetemjöl. De här och morotsfrallorna är favoriter i den kategorin. Smakrika, med bra konsistens och ingen "mjölersättning".
Jag gör dem säkert en gång i veckan, de är ganska lättbakade också eftersom de rörs ihop, sedan bara jäser en gång och till sist skopar man upp dem med en matsked. Inget kletande och knådande alltså. Alltid skönt att slippa.
Det kan ta några gånger innan man får till dem, men ge inte upp det för dom är värda sina försök. Extra goda är dom att rosta och äta med ost och marmelad.
Jo, och har man inte alla mjölsorter så brukar det funka att ta mer av någon annan.
Chiafrallor ca.12 st
4 msk chiafrön + 3 dl vatten
4 dl ljummet vatten
4 msk sirap eller honung
1 paket jäst (50g)
3 dl havremjöl (mixa havregryn)
2 dl bovetemjöl
1 dl potatismjöl
2 tsk salt
2 msk fiberhusk
Gör så här:
1. Blanda chiafrön med 3 dl vatten i en bunke och låt svälla 10 min. Rör om ibland.
2. Blanda ut jästen i lite av det andra, ljumma vattnet (4 dl). Slå på resten av vattnet och sirap. Rör ihop.
3. Blanda alla övriga torra ingredienser i en bunke.
4. Blanda ihop jästvattnet med de torra ingredienserna och rör sedan ner chiablandningen snabbt. RÖr ihop tills det blandats bra. Täck degen med plastfolie och låt jäsa 45 min.
5. Sätt ugnen på 250 grader.
6. Lägg bakplåtspapper på två plåtar.
7. Ta en matsked (och ev lite matolja i en kopp, att doppa skeden i om det blir kletigt) och skopa upp frallor på bakplåtspappret. Försök att inte platta till dem, forma dem försiktigt med skeden till runda frallor.
8. Grädda i ca 15 minuter, sänk värmen mot slutet så de inte bränns.
Låt svalna innan du skär upp dem.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 | ||||
7 |
8 |
9 |
10 |
11 |
12 |
13 |
|||
14 |
15 |
16 |
17 |
18 |
19 |
20 |
|||
21 |
22 |
23 |
24 |
25 |
26 |
27 |
|||
28 |
29 |
30 | |||||||
|