Direktlänk till inlägg 21 september 2011

Äppellimpa!

Av enkakaiugnen - 21 september 2011 22:04

En mattidning som jag verkligen gillar är Buffé som man får från ICA. Hittar ofta recept där som jag testar och nästan alltid blir det kanon, oavsett om det är mat eller bakverk. Den här limpan är ett bra exempel på det. Jag tog lite andra mjölsorter än receptet angav, så mitt bröd är lite mer rustikt och nyttigt (får jag för mig). Gott var det hur som helst, äpplet gjorde det väldigt saftigt. Att bero på baktidningar så är jag så sugen på att köpa "BAKA" som finns som tidning nu... Någon som läser den? Vad tycker du/ni i så fall? Värd ett försök? Det är hur som helst limpan, så här är receptet.


Äppellimpa 2 limpor

5 dl ljummet vatten (37 grader)

½ paket jäst

2 äpplen (el. tre trädgårdsäpplen)

3/4 dl honung

1,5 tsk salt

7 dl grovt rågmjöl

4 dl rågsikt

6 dl dinkelmjöl med fullkorn


Gör så här:

1. Riv äpplena grovt.

2. Smula jästen i en bunke.Häll i lite av det fingervarma vattnet och rör ut jästen.

3. Rör ner resten av vattnet, äpplen, honung och salt.

4. Rör ner nästan allt mjöl, lite i taget (spara lite ill utbakningen).

5. Arbeta degen i 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand.

6. Täck sedan med bakduk och låt jäsa ca. 1 timme.

7. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela i två delar. Forma till två limpor och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.

8. Låt jäsa i ytterligare 40 minuter. Sätt ugnen på 250 grader.

9. Ställ in bröden i nedre delen av ugnen och sänk värmen till 225 grader. Grädda i 30-35 minuter. Låt svalna på galler.

Hahaha! Så här fina kan de bli! Fritt för tolkning... Är det en fjäril? En lite väl elastisk rumpa? Eller något annat...ännu mer elastiskt..? Som sagt, fritt för tolkning...


Torsdagsfika!

 
 
Melita Sara

Melita Sara

22 september 2011 13:38

Jag gjorde ett liknande bröd häromdagen, fast det var en filmjölksbröd men äpple gör brödet verkligen saftigt! Det ser riktigt mumsigt ut :)

http://melitasmat.bloggplatsen.se

 
Wesslantjej

Wesslantjej

27 september 2011 17:27

Jag köpte ett nummer av tidningen Baka för några månader sedan, men är inte riktigt nöjd med den. Lite småtråkig kanske.. Jag håller mig till de underbara Hembakat tidningarna.

http://tjejenochlivet.blogg.se

enkakaiugnen

28 september 2011 12:27

Håller med, gillar verkligen Hembakat! Men Baka hade så roliga recept den här månaden så jag kanske måste köpa den ändå...

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av enkakaiugnen - Lördag 13 april 08:39

  Sällan har våren varit så efterlängtad. Vi har haft snö i ett halvår nu, sedan 20 oktober. Efter en evighetsvinter tar vi nu alla chanser att skotta gångar i den 1 meter djupa snön som fortfarande brer ut sig på gräsmattan. Så nu kan vi röra oss ...

Av enkakaiugnen - 5 december 2021 08:46

    Ville testa en ny julkaka i år och det blev denna, en klassiker. Den är riktigt god, nästan lite som smågodis som man går och nallar av. Ganska tydlig ingefärssmak och de är väldigt lika cederpepparkakor som vi åt ofta när jag var liten ...

Av enkakaiugnen - 5 december 2021 08:40

  Det här är ett eget recept, kombinerat efter tre olika recept och det jag hade hemma. Vill helst inte använda glutenfri mjölmix när jag bakar, gillar hellre att använda bovetemjöl och havremjöl. Den är snabbakad eftersom den inte jäser, så väldi...

Av enkakaiugnen - 5 december 2021 08:21

  Ett tjockt täcke av snö som bäddar in träden och skogen runt knuten, ganska underbart faktiskt. Finns ju få saker som ger sån julkänsla som just snön och allt den för med sig. Doften av glögg är inte så tokig den heller, för julkänslans skull. ...

Av enkakaiugnen - 1 augusti 2021 10:03

  Vaniljbullar ca 30 st150 g smör1 dl strösocker1/2 tsk salt1 ägg50 g jäst   5 dl mjölk2 tsk kardemumma13-15 dl vetemjöl   Fyllning: 1-2 dl vaniljkräm, hemgjord eller marsankräm  Ca 50 g mjukt smör   Gör så här: 1. Smält smöret och ...

Presentation


Hej! Kul att du tittade in! Jag som bakar och skriver heter Lotta och älskar kakor. Både att baka och att äta! Mest av allt gillar jag kakor som går fort att göra men ändå är tokgoda! Hör gärna av dig om du undrar något, till enkakaiugnen@gmail.com.

Kategorier

Sök i bloggen

Bloggbanner afrikas horn 230 170

Länkar

Månadens sötsak

Söta saker

Senaste inläggen

Fråga mig

32 besvarade frågor

Arkiv

Besöksstatistik

Tidigare år

RSS

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3 4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< September 2011 >>>
Matbloggstoppen

Ovido - Quiz & Flashcards