Direktlänk till inlägg 13 maj 2014
Om man nu tar sig tiden att baka en mjuk kaka av sockerkakstyp så är det något man inte får missa. Man ska låta den svalna bara lite och sen skära upp en bit när den fortfarande är jättevarm och äta upp den. Sen ta en till bit och göra likadant. Det är så sanslöst gott, som att äta bomull. Jag hade inte gjort det förrän med den här kakan och hur är det möjligt? Hur kan jag ha missat det absolut bästa? Men men, once you found it...
Den här kakan är lite av en hybrid. Jag har alltid haft intrycket att apelsin och citron inte alls funkar ihop, men det var helt fel. Jag fick idéen tack vare brist på citron till en citronkaka. Apelsiner hade jag däremot massor av så då fick det bli en sån. Det är inget bakpulver i den här kakan, utan fler ägg istället. Det funkade finfint, kakan blev både saftig och smakade massor. Ett hett baktips, godaste mjuka kakan på länge (om jag får säga det själv, och det brukar jag ju ta mig friheten att göra här). Här är receptet.
Apelsin- och citronkaka
2, 75 dl socker
3 ägg
100 g smör
skal av 1 apelsin
skal av 1 citron
3 msk pressad citron
2 msk pressad apelsin
4 dl vetemjöl
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
1. Smält smöret och låt det svalna lite.
2. Vispa ägg och socker riktigt vitt och pösigt.
3. Rör ner citrusskalen och saften och häll ner smöret.
4. Rör sist ner vetemjölet och blanda till en jämn smet.
5. Häll smeten i en smord och bröad form, t.ex en sockerkaksform eller en form med löstagbar kant.
6. Grädda i ca. 40 minuter.
Glöm inte att äta den efter en kort stund bara, i alla fall en liten bit!
En kaka i ugnen...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 |
3 | 4 | ||||||
5 |
6 | 7 | 8 |
9 |
10 | 11 |
|||
12 |
13 | 14 |
15 |
16 | 17 |
18 | |||
19 | 20 | 21 |
22 | 23 |
24 |
25 | |||
26 |
27 | 28 |
29 | 30 | 31 | ||||
|