Direktlänk till inlägg 26 juli 2011
Yes! Efter några ödesdigra brödbak på sista tiden så fick jag till riktigt goda gröt-tekakor idag! Det infinner sig alltid en liten segerkänsla när jag lyckats med matbröd som innehåller jäst! (Måste vara ett tydligt amatörtecken ;)
Jag läste ett recept på Söta saker som jag tyckte verkade perfekt, lite nyttigt men ändå tekakesaftigt. Eftersom jag ville ha det ännu nyttigare använde jag vetemjöl med fullkorn och det funkade väldigt bra.
Jag gjorde en halv sats, det blev 16 bröd. Här är receptet:
Tekakor på havregrynsgröt Ca. 16 st
1,5 dl fiberhavregryn
2,5 dl vatten
50 g smör
2,5 dl mjölk
1 pkt jäst
½ dl sirap (el. socker)
½ tsk salt
Ca 1,1 liter vetemjöl (med fullkorn om man vill)
Gör så här:
1. Koka ihop havregryn och vatten till en gröt.
2. Häll över gröten i en bunke och klicka ner smöret och rör ut det.
3. Rör ner mjölken och smula sedan ner jästen. Rör ordentligt så jästen löser sig i vätskan.
4. Tillsätt sirap, salt och sist mjölet, lite i taget. Om degen är för lös/kladdig så tillsätt mer mjöl.
5. Låt jäsa under bakduk ca. 30 min.
6. Baka ut degen till bullar. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och platta ut dem till kakor. Nagga.
7. Låt jäsa ytterligare 30 min under bakduk.
Sätt ugnen på 250 grader.
8. Grädda tekakorna i 10 minuter.
"Nu är det klart, flott va?"
Värda ett försök!
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 |
|||||||
4 | 5 |
6 | 7 |
8 | 9 |
10 |
|||
11 | 12 |
13 | 14 |
15 |
16 | 17 | |||
18 |
19 |
20 |
21 | 22 | 23 | 24 | |||
25 |
26 | 27 |
28 | 29 |
30 |
31 |
|||
|