Direktlänk till inlägg 9 september 2011
Igår fick jag ett pajinfall. Hittade lite överbliven smuldeg i kylen och några trädgårdsäpplen som ville bli uppätna och tillsammans blev de minipajer - väldigt mini. Gjorde dem i mandelmusselformar, vilket funkade toppenbra. Gjorde en liiiten sats vanlig pajdeg som botten i formarna, sedan äppelfyllningen och på toppen la jag smuldegen. De blev faktiskt riktigt goda! Jag gjorde en väldigt liten sats som gav 5 minipajer. Så är man fler än 2 så bör man nog dubbla, trippla eller fyrdubbla satsen. Fast jag tycker det är lite skönt med ett recept för de som inet är så många hemma, kakrecept är ju nästan alltid för ett helt kompani. Den här gången ser receptet lite annorlunda ut. Bra eller dåligt?
Miniäppelpajer 5 st (mandelmusselstorlek)
Sätt ugnen på 200 grader.
Pajdeg:
Smält 25 g smör på låg värme i en kastrull.
Mosa ner 3/4 dl vetemjöl och 1 tsk socker i smöret med en gaffel.
Tryck ut degen i 5 mandelmussleformar.
Äppelfyllning:
Tärna ett trädgårdäpple av mjuk sort i små små bitar.
Blanda med 2 tsk sirap, 1 msk äppelmos och kanel efter smak i en skål.
Fördela fyllningen i formarna (tänk på att toppingen också ska få plats)
Smulpajstoppingen
Smält 25 g smör i en kastrull.
Blanda ner 1/4 dl socker, 1/4 dl fiberhavregryn och 1/4 dl kokos.
Rör sist ner ½ dl vetemjöl.
Nu ska degen vara smulig, är den inte det så tillsätt mer havregryn.
Fördela toppingen på äppelfyllningen.
Ställ på en plåt och grädda i ca. 15 minuter.
Ät med hasselnötsglass!
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 | 4 | ||||||
5 | 6 |
7 | 8 |
9 | 10 |
11 | |||
12 |
13 | 14 |
15 | 16 |
17 |
18 | |||
19 |
20 |
21 | 22 |
23 |
24 | 25 |
|||
26 |
27 |
28 |
29 |
30 | |||||
|